Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)
Ficatul marit, diagnostic, evolutie, complicatii tratament

Ficatul marit, diagnostic, evolutie, complicatii tratament

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Destul de frecvent ficatul marit se confunda cu ficatul inflamat, dar acest lucru nu se intampla numai in cazul ficatului ci si in alte situatii – de exemplu unii nu spun ca au burta umflata ci inflamata (Dr Ditoiu)

Ce insemna inflamatie?

Inflamatia este un mecanism de aparare a organsimului impotriva agresiunilor externe diferite, ea reprezentand o etapa de inceput in apararea imuna. In procesul de inflamatie participa in special leucocitele, care secretand unele substante fac ca tesutul respectiv sa creasca in volum, sa ii creasca temperatura, zona respectiva devenind umflata, rosie, calda, dureroasa, si mai greu de mobilizat din aceste cauze.

Ce este un organ sau tesut inflamat?

In medicina o boala inflamatorie, indiferent care este cauza ei are terminatia -ita , exemple

  • Inflamatia stomacului = gastrita
  • Inflamatia bronhiilor = bronsitaInflamatii
  • Inflamatia prostatei = prostatita
  • Inflamatia urechii= otita
  • Inflamatia articulatiei = artrita
  • Inflamatia ficatului = hepatita

De ce poate fi marit un organ ?

Dupa cum ati vazut mai sus, un tesut inflamat se umfla, volumul lui se mareste. De aici apare si confuzia dintre organ marit si organ inflamat, dar mentionez ca sunt numeroase situatii in care un organ poate fi marit fara sa fie inflamat. Un rinichi de exemplu poate fi marit prin chiste, pietre sau depunere de amiloid in interior, fara sa fie inflamat, inima poate fi marita prin dilatatie sau cresterea exaagerata a muschiului cardiac, fara sa fie inflamata, un geninchi poate fi marit prin depunede de os, etc

Ficatul inflamat este acelasi lucru cu ficatul marit?Ficat marit

Ca si in cazul exemplelor de mai sus, si ficatul poate fi marit fara sa fie inflamat (adica fara sa ai hepatita.

De de poti sa ai ficat marit?

Cele mai frecvente motive din care se poate mari ficatul sunt urmatoarele

Prin urmare, simpla notiune de „ficat marit” nu precizeaza diagnosticul de boala, fiind necesara si precizarea cauzei care a dus la modificarea mentionata. Fara precizarea cauzei de hepatomegalie, nu este posibil tratamentul acesteia.

 Poti fi bolnav de ficat fara sa ai ficatul marit?

Sunt numeroase boli de ficat in care acest organ nu este marit

ATENTIE: de obicei bolnavul cu hepatita cronica sau ciroza hepatica NU are „ficat marit”, ci normal de volum, iar in unele ciroze (alcoolice) ficatul poate fi mic!!! Este mai grav sa ai ficatul mic decat mare, deoarece frecvent ficatul mic este datorat fibrozei, cu inlocuirea tesutului normal cu fibroza, care este nefunctionala!!

Ce analize trebuie sa faci cand ai ficatul marit ?

Daca aveti ficatul marit, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical poate considera ca pentru diagnosticul cauzei hepatomegaliei pot fi necesar unele explorari.Daca va faceti analizele singuri este bine, dar este ca atunci cand cumperi piese pentru autoturismul defect si abia apoi mergi la mecanic cu masina si piesele: exista riscul ca piesele sa nu corespunda defectului masinii, si pierdeti timp si bani.

Pentru diagnosticul cauzei ficatului marit se folosesc urmatoarele explorari

  1. Ecografie abdominala
  2. Examen computer tomografic (uneori, cand ecografia este neconcludenta)
  3. Teste de explorare a ficatului si teste hematologice
  4. Markeri virali hepatitici
  5. Eventual biopsie hepatica
  6. LDH , VSH
  7. IgA (hepatita alcoolica), IgG (hepatita autoimuna), IgM (ciroza biliara primitiva)
  8. Electroforeza proteinelor serice
  9. Alfafetoproteina serica (pentru cancer de ficat)
  10. Investigatii cardiologice
  11. Feritina serica, saturatia transferinei
  12. Anticorpi antimitocondriali, ANA, ANCA
  13. Ceruloplasmina, cuprul urinar
  14. Alte analize in functie de rezultatele celor anterioare, pe care le poate stabili doar medicul care supravegheaza cazul

Ce este cel mai bun tratament pentru ficatul marit?

Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, foprmulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa rezolve problema. oriacest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea unei masini defecte?”

Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (masinii sau a maririi ficatului) si o tratezi. Nu exista un tratament global pentru ficatul marit fara a trata cauza, asa cum nu exista o singura piesa cu care repari o masina

Unde trebuie sa mergi cand ai ficatul marit?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de inflamatie sau marirea ficatului este gastoenterologie sau hepatologie

Daca aveti ficatul marit nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.

Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar  daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in cariera lui.

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

4 comentarii la „Ficatul marit, diagnostic, evolutie, complicatii tratament

  1. Buna ziua ,in primavara am facut analizele la recomandarea unui medic de la clinica privata .Cand m-am prezentat cu analizele ,m-a intrebat daca am avut vreodata hepatita iam raspuns ca nu si m-a trimis sa repet analizele .Atat a spus ca s-a confitmat ,am probleme cu ficatul si am urmat un tratament .Acum nu sunt in tara si nu am mai urmat nici un tratament .Cand am ajuns acasa de la medic me-am reamintit ca acum 15 ani nu ma simteam bine si me-am facut analizele si atunci mi s-a spus ca arata analizele ca am hepatita si trebuie urgent sa fiu trimisa la Bucuresti .Medicul a sunat si a vorbit cu cei de la laborator si iau spus ca eu nu arat ca as avea probleme cu ficatul .Am tinut regim timp de o luna ,am repetat analizele dar la alt laborator si me-au iesit bine .Eu in fiecare an fac analizele ,dar de data aceasta am gost la un internist si dansul m-a pus sa fac analizele .Nu stiu ce sa fac in primavara vin in tara ,ma puteti promi sa vad faca am intradevar probleme cu ficatul ?Am facut si endescopia unde mi s-a spus ca am ulcet deodonal ,gastrita si un microb

  2. Buna seara. Imi puteti spune va rog ce sa fac in situatia in care….am facut un ecograf si a rezultat un chist langa spina,dupa care am facut RMN si a rezultat un chist hidatic ? pe lobul stang al ficatului cu mai multe chisturi de 5 mm……am apelat la un chirurg,am fost internata si operata cu laparoscop, dupa operatie domnul doctor a zis ca nu a gasit nici un chist si ca am hepatomegalie si sa iau albendazol…dupa 6 zile de spotalizare am apelat singura la un infectionist care mi-a zis sa fac analizele.pt echinococus…….am facut iar rezultatul a iesit negativ,deci nu este chist hidatic……m-am intors la doctorul chirurg ,iar dumnealui mi-a zis ca totul e on capul meu si ca nu am nimic la ficat ,nici chist si nici o problema grava….ficatul este sanatos doar ca este mare pt ca asa m-am nascut cu ficatul mare. Ce trebuie sa fac in conditiile in care la ecograf si la rmn apare un chist si pe mine ma foare sub coasta dreapta si omi da intepaturi tot in partea dreapta sub coasta? Este ppsibil sa apara un chis la rmn iar la laparoscop nu? Va multumesc!

  3. Date teoretice despre problemele mentionate de dvs gasiti pe site.Evaluarea suferintei unui bolnav se face – conform legii si regulilor medicale- de catre medicul curant obligatoriu dupa examinarea sa- articolul 341 din Codul deontologic medical. Daca judecarea acestei situatii de catre medicii care stiu DIRECT cazul, a dat rezultatele mentionate, evident ca nu ar putea judeca situaita mai corect un medic care stie doar o poveste de pe net..
    Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: