Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre evaluarea fibrozei hepatice, situatie importanta in precizarea riscului de aparitie a cirozei hepatice
Ce este fibroza hepatica, este tot una cu fibromatoza hepatica?
Atunci cand te tai la mana, vindecarea se face cu formarea unei cicatrici albicioase, si mai .. altfel decat restul tesutului vecin, mai tare. Aceea este o banda de fibroza cicatriceala
Fibroza hepatica reprezinta vindecarea unei distrugeri localizate a ficatului (datorita virusurilor, alcoolului, infectiilor, steatozei, etc ,etc), aceasta vindecare fiind ca si mentionata mai sus, prin fibroza. Asa cum cicatricea de la piele este mai tare decat pielea, si cicatricea de fibroza de la ficat este mai tare decat restul ficatulu isanatos, si nu functioneaza ca tesutul saantos. In plus, asa cum o cicatrice de la mana sau de la fata, poate sa-ti deformeze regiunea respectiva, si o fibroza din ficat poate deforma ficatul ,iar deformarea poate tractiona de asele de sange sau caile biliare si poate impiedica buna functionare a ficatului.
Nu exista fibromatoza hepatica, este un termen folosit gresit in locul celui de fibroza hepatica
Ce este fibroscanul?
Fibroza hepatica este o modificare a tesutului ficatului al carui stadiu cel mai avansat este ciroza hepatica. Fibroza heppatica evloueaza in mai multe stadii, si la un bolnav de ficat este foarte important de stiut stadiul fibrozei, adica de fapt cat de aproape sau departe este de ciroza hepatica
Fibroscanul este un aparat introdus relativ recent in explorarea ficatului, in scopul de a evalua fibroza sa fara sa mai faci biopsie hepatica. Poate fi considerat o alternativa la biopsia hepatica. In afara de fibroscan, exista si alte metode de evaluare a fiborzei hepatice, majoritatea mai performante decat fibroscanul.
Cum functioneaza aparatul Fibroscan?
Asa cum am netionat mai sus, evolutia unei hepatite catre vindecare se face cu scaderea elasticitatii tesutului hepatic (intarirea ficatului=, prin formare de benzi de fibroza .. Fibroscanul utilizeaza ultrasunetele (ca si ecograful) masurand elasticitatea tesutului hepatic (ficatului), apreciind astfel indirect existenta si marimea fibrozei pri naprecierea duritatii ficatului.
Aparatul este simplu de folosit, testul putand fi efectuat si de o asistenta medicala instruita in prealabil pentru o scurta perioada de timp, deoarece rolul examinatorului este foarte mic.
Cand ar trebui sa faci fibroscan?
Exista mai multe situatii in care este indicat fibroscanul
- Hepatita acuta virala (valorile fiind de 1-3 ori mai mari decat normalul)- metoda este putin folosita in hepatitele acute virale-
- Hepatita cronica virala (mai ales C) din diabet sau alcoolica
- Bolile de ficat cu icter prelungit (colestaza)
- Hemocromatoza
- Hepatitele cronice toxice sau medicamentoase
- Urmarirea ficatului dupa transplant
- Ciroza hepatica
Fibroscan valori normale
In mod normal valorile trebuie sa se incadreze intre 5.5±1.6kPa.
Varsta nu influenteaza valorile, dar valorile sunt mai mari la barbati 5.8±1.5 , comparativ cu femeile 5.2±1.6kPa.
La persoanele grase , cu BMI > 30kg/m2 , valorile normale sunt 6.3±1.9 pentru barbati si 5.4±1.5kPa pentru femei (dr Ditoiu).
Valoarea fibroscanul in hepatita si ciroza
Fibroza in hepatita cronica este evaluata la biopsie in 4 grade F1-F4 (F1 = cea mai mica fibroza)
Corespondenta aproximativa intre gradele de fibroza hepatica si rezultatele FibroScan este urmatoarea:
- F1 < 7kPa -se poate confunda cu ficatul normal
- F2>7,1kPa
- F3> 9,5kPa
- F4 (ciroza)> 12,5kPa
Cat de corect este rezultatul fibroscan?
In principiu rezultatul este corect in cca 95% dintre pacientii examinati, iar concordanta dintre rezultatul FibroScan si biopsie este de cca 90% . In 10% din cazuri Fibroscan poate avea valoare diferita de biopsie, datorita faptului cafibroza fin dicat nu este raspundita uniform iar fibroscan poate da si valori eronate.
Deosebirile dintre fibroscan si biopsia hepatica
Exista diferente semnificative din multe puncte de vedere:
- Biopsia hepatica este o metoda invaziva.
- Biopsia hepatica permite examinarea directa a ficatului, care este cea mai corecta metoda de examinare.
- Biopsia hepatica poate scoate o portiune de ficat mica, ce poate fi mai bolnava sau mai putin bolnava decat restul ficatului; in multe boli de ficat, sunt zona mai bolnave si zona mai sanatooase
- Biopsia din ficat permite explorarea nu numai a fibrozei ci si a inflamatiei si altor modificari ale ficatului (depuneri de fier, cupru, alte celule, cancer, etc)
- FibroScanul vede o portiune de ficat mai mare decat biopsia hepatica, deci mai reprezentativa.
- In 10% din cazuri FibroScanul poate da diagnostic eronat, din diferite motive ce tin de bolnav , boala sau examinator.
- FibroScanul face greu diferenta intre fibroza de grad mic, in schimb vede bine ciroza
- FibroScanul poate da erori la obezi
Alte explorari care evalueaza ficatul in afara de biopsie si Fibroscan
Exista si altele metode de evaluare hepatica:
Fibrotest
Fibromax
SHASTA Index
Hepascor
Actitest
Fibrometer
FORUM fibroscan:
In timpul tratamentului cu interferon se fac perfuzii cu arginina si aspatofort? Modifica ele explorarea fibroscan?
Se pot face dar nu au nici o indicatie si nici o eficienta
Exista o legatura intre fibroscan si transaminaze (am transaminaze mari si fibroscan mic)
Nu exista nici o legatura
Ce legatura este intre fibroscan si viremie (am fibroscan 5 si viremie nedetectabila)?
Nu este nici o legatura.
Ce trebuie sa faci cand ai fibroza hepatica? Am 60 de ani sint bolnava cu hep C si am f de 10 ani interferon.Virusul nu mia disparut si acum ma simt f obosit in iulie am facut testu de elastografie( fibroscan) si ma depistat cu F 2 iarIQR este 2,8kPa,liver stiffness este 8,4 kPa..analizele imi sint GPT 43,GOT 43 ,iar GGT 39 .Este rau sau nu prea daca totusi transamilazele sint in granita? Imi este frica si ce as putea face spre binele meu ca nici n-am fumat si nnici n-am baut in viata mea .
In mod normal ar trebui facuta o evaluare corecta a situatie dvs, lucru care nu se poate face pe net.
Adresati-va unui hepatolog din zona dvs, sau puteti veni la mine daca sunteti din Bucuresti sau apropiere
Buna ziua.As dori sa ma lamuriti,daca se poate,in privinta urmatoarelor rezultate: fibroscan in 2014- f2(9,1kPa),Fibroscan in 2014-f2(7,7kPa) si fibromax in 2015 cu f4,ciroza.Ce sa inteleg, ca analizele au fost gresite sau hepatita c a evoluat rapid?Sa refac analizele? Care? Multumesc.
Am precizat in articol despre erorile fibromax. Evaluarea unei probleme medicale nu se face automat pe baza unei singure analize datorita necorespondenteit totale dintre organims si tehnica,, tocmai de aceea exista medicul, sa coreleze simptomele si elementele gasite la examianrea bolnavului cu explorarile sale.
Buna seara, As dori sa stiu daca exista explicatii pentru diferenta de scor in evaluarea fibrozei prin Fibroscan si Fibromax. Voi expune pe scurt situatia. Din 2010 sunt diagniosticat cu hepatita B , cronica (AgHBS este prezent de mai bine de 6 luni) In tot acest timp transaminazele au fsot si sunt in limite normale. Datele viremiei sunt urmatoarele in copii/ml : 5983 (aprilie 2012),7508 (august 2012), 7607 (martie2013), 9423 (decembrie 2013). Evaluarea fibrozei : 10.2 KPa /F3 (aprilie 2013) , 0,09 /F0 (Fibromax-dec2013) La ecografia hepatica din decembrie 2013 partea stanga a ficatului avea cativa cm in plus fata de valoarea normala. Dat fiind rezultatele de mai sus se pot ar trebui sa mai fac o analiza?
Va multumesc anticipat!
Fibromax da erori am precizat mai sus, iar rezultatele dvs confirma acest lucru. Nu este posibil sa treci in cateva luni de la ciroza la ficat normal. De aceea diagnosticul il pune medicul nu o analiza
Buna!Am 60 de ani sint bolnava cu hep C si am f de 10 ani interferon.Virusul nu mia disparut si acum ma simt cam obosit in iulie am facut testu de elastografie( fibroscan) si ma depistat cu F 2 iarIQR este 2,8kPa,liver stiffness este 8,4 kPa..analizele imi sint GPT 43,GOT 43 ,iar GGT 39 .Este rau sau nu prea daca totusi transamilazele sint in granita? Imi este frica si ce as putea face spre binele meu ca nici n-am fumat si nnici n-am baut in viata mea . Va multumesc!
Evaluarea oricarei situatii medicale o face medicul curant. Pe net gasiti informatii medicala, dar nu va puteti evalua situatia medicala automat, fara consult meedicla. De aceea. ar fi bine sa va sfatuiti cu medicul dvs gastroenterolog
Am virusul B si mi-e teama de ciroza, poate chiar am ciroza . Credeti ca pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc
Puteti veni la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.Aveti datele de contact pe site
Ce manifestari are fibroza hepatica? Am foarte multe simptome hepatice si nu stiu daca este de la fibroza pe care o am F1, imi este frica de cancer, fibroza hepatica poate duce la cancer? Cum ma pot programa la dvs?
Cititi articolul de sus, scrie cam tot ce doriti sa stiti, teoretic, rar, steatoza poate sa se complice cu cancer de ficat.Aveti pe site datele de contact
Cat trebuie sa astepti de cand ai o boala de ficat pana faci fibroza, cand trebuie sa te ingrijorezi sau pana mergi la medic?
Daca aveti fibroza hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema pe termen lung. Dupa cum ati vazut mai sus, fibroza hepatica poate evolua diferit nu exista o regula general valabila ( asa cum de fapt este totdeauna in medicina, nu toti bolnavii se trateaza sau evolueaza la fel).. De aceea, nu se poate spune cand ar trebui sa va ingrijoreze aceasta problema deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. O persoana care pare sa aiba o crestere pasagera de transaminaze, poate sa aiba de fapt o problema serioasa, de aceea este mai prudent sa mearga la o evaluare gastroenterologica sau hepatologica. Sunt multe situatii la care evolutia simptomelor si analizelor nu pare de speriat, dar la evaluarea medicala rezultatele nu au fost bune. Am vazut mai multi pacienti care pareau sa aiba o problema minora hepatica, cu simptome aparute de doua-trei saptamani si transaminaze usor crescute, dar mergand la medic dupa cateva saptamani ,o evaluare mai amanuntita a gasit probleme hepatice destul de grave. Si daca luam in calcul ca in ciroza hepatica – de exemplu- transaminazele scad sub limita normala in stadiile avansate de boala, este evident ca medicul are rol important in lamurirea acestor situatii.
De ceea, in cazul simptomelor persistente, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu
In majoritatea cazurilor situatia poate fi lamurita, trebuie doar sa apelati pentru o evaluare a problemei la un medic cu experienta, care a trecut prin cariera sa prin multe situatii, unele asemanatoare .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru fibroza hepatica?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
Este disponibil le vreo clinica din Romania acest Fibroscan?
Multumesc
Sunt vre-o 20 exemplu http://www.google.ro/#hl=ro&lr=lang_ro&q=fibroscan&start=10&sa=N&fp=5f67e6402d47e81a
STIMATE DL DOCTOR DITOIU,va raog frumos ,in limita timpului didponibil,puteti sa-mi spuneti care sunt metodele de diagn.ale colagiocarcinomului,posibil tratament medical sau chirurgical? Sunt sanse de supravietuire ? Care este prognosticul’? MULTUMESC MULT!
Rog ajutor in interpretarea rezultatului fibroscan. Cazul meu : virus hep C, femeie, 75kg, 33 ani, toate analizele sange normale ( ALT, bilirubina, fosfataza , etc), fibrotest = A0F0, dar fibroscan = 9.9 kPa la timisoara. Dr gastro mi-a pus diagnostic la fibroza A1F2 . Avand in vedere rezultatul mare 9.9 la fibroscan, e ok o asimilare cu F2 sau mai degraba ar fi F3? De ce e asa mare diferenta intre fibroscan si fibrotest ? Multumesc mult !
Buna ziua dle doctor,
Am o intrebare catre dvs akum 6 ani am facut vaccin impotriva hepatitei A si B si de atunci am ramas cu o transaminaza marita la 130 valoare.toate analizele celelalte sunt in valori normale iar hetatita A B sau C nu este prezenta. Cum as putea sa scad aceasta transaminaza.
Astept raspunsul dvs
Dr Ditoiu
Daca depistati si inlaturati cauza cresterii transaminazleor, acestea vor ajunge la normal..
va rog explicati-mi ce inseamna F3,am hepatita b si d
in urma testului cu fribroscan mi s-a spus ca rezultat: KPa 10.6; F3- METAVIR, cu indicatie de interferon; ce prognostic am?
multumesc anticipat ptr raspuns
Click /diagnostic-pe-net/
Buna ziua,am o intrebare.Tatal meu in varsta de 62 de ani are hepatita cu virus C.Ni s-a recomandat testul Fibroscan la spitalul fundeni,pentru intocmirea dosarului in vederea tratamentului cu Interferon.Unde anume se poate efectua la Spitalul Fundeni cu bilet de trimitere acest test?
Buna ziua,am o intrebare.Tatal meu in varsta de 62 de ani are hepatita cu virus C.Ni s-a recomandat testul Fibroscan la spitalul fundeni,pentru intocmirea dosarului in vederea tratamentului cu Interferon.Unde anume se poate efectua la Spitalul Fundeni cu bilet de trimitere de la medicul gastroenterolog acest test?
Veniti la Spitalul Fundeni Clinica medicala etaj V,cu bilet de internare de la medicul de familie (sau specialist) catre Spitalul Fundeni Clinica medicala si talon de pensie
Va rog sa-mi interpretati si mie niste analize.
Alfa2 Macroglobulina 1.72
Haptoglobina 0.84
Apolipoproteina A1 1.38
Bilirubina 5.13
Gamma GT 38
ALAT/TGP 77
ASAT/TGO 38
Glicemia a jeun 4.55
Trigliceride 0.97
Colesterol total 7.47
Viremia 25 299 087 Ui/mL
Fibro test scor 0.11 F0, steato test scor 0.36 S0-S1, Acti test score 0.39 A1-A2, Ash test score 0.00 H0, Nash test score 0.25.
O zi buna!
O crestere de la 4,4 kPa la 6,4 kPa, in interval de 2,5 ani, in conditiile in care sunt in tratament antiviral pentru HVB, trebuie sa ma ingrijoreze sau poate fi o diferenta datorita faptului ca testarile s-au facut la aparatate si medici diferiti?
In iunie 2009 am fost la dumneavoastra la spitalul Fundeni pentru o biopsie la ficat. Sunt diagnosticat de dumneavoastra (in urma analizelor si a biopsiei) cu hepatita B. Ati intocmit fisele necesare pentru dosarul de tratament de la CNAS (tratament cu Adefovirum Dipivoxilum) Nu am primit nici pana azi acest tratament, de la CNAS Valcea. Acolo imi spun ca dosarele se aproba in functie de data inregistrari actelor pentru obtinerea tratamentului(in cazul meu noiembri 2009)dar oare conteaza ca eu am si diabet tip I din 2007(varsta mea este 29 ani), boala de diabet este cunoscuta de CNAS Valcea cu acte doveditoare. Intrebarea mea este Ce mai pot face pentru obtinerea acestui tratament de hepatita B.Va multumesc pentru tot ajutorul acordat.
va rog mult sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: O crestere de la 4,4 kPa la 6,4 kPa, in interval de 2,5 ani, in conditiile in care sunt in tratament antiviral pentru HVB, trebuie sa ma ingrijoreze sau poate fi o diferenta datorita faptului ca testarile s-au facut la aparatate si medici diferiti?
Va rog din suflet sa-mi spune-ti ce valoare este adevarata pentru doua analize de fibroscan facute la interval de 2 saptamani cu acelasi aparat dar de doctori diferiti:
-5,5 kPa cu Succes rate 100% ,Valid 10/Invalid 0 /F0 spre F1
-22,8 kPa cu Succes rate 74%,Valid 14 /Invalid 5 / F4
Mentionez ca la Fibromax am obtinut un scor=0,6/F2 spre F3.
Va multumesc!
Buna ziua.
Am o fetita de 19 ani . In 2007 a fost depistata cu Hepatita B . A facut 6 luni de trat si a scazut viremia de la 473168070 la 12907481. Apoi a urmat o perioada in care nu a facut nici un tratament pana cand a implinit 18 ani si a inceput tratamentul cu pastile . La inceput de tratament avea viremie 96.600000 dupa un an 13 si acum dupa un an si jumatate 45 . Trebuie sa ma sperie aceasta modificare ? In timpul tratamentului antiviral trebuie sa mai ia si hepatoprotectoare ? Este mereu obosita . In 2007 a facut biopsie si rezultatul a fost HAI 10 stadiul 1 al fibrozei . As vrea sa stiu daca scade puterea virusului poate disparea aceasta fibroza si ce inseamna HAI 10. Va multumesc tare mult
in timpul tratamentului cu interferon se fac perfuzii cu arginina si aspatofort?
Buna ziua, domnule Doctor Ditoiu. Puteti va rog sa-mi spuneti si mie ce inseamna ca rezultat la biopsia hepatica HEPATITA CRONICA CU VIRUS B CU HAI = 8 si scor Knodell F1? Ce reprezinta acel HAI=8?
Mentionez ca acum ma aflu in tratament cu pegasys. Este foarte important pentru mine acest aspect si va rog din suflet daca ati putea sa-mi raspundeti, v-as fi extrem de recunoscatoare. Multumesc frumos. Doamne ajuta!!
Acum am cautat si am gasit explicatia mai pe intelesul meu.Mi-a fost teama de ceva mai grav. Multumesc frumos si sa va dea Dumnezeu sanatate, domnule Doctor Ditoiu.
buna ziua!Domnule Doctor,am hepatita c fibroza 3 si sunt pe tratament cu interferon.imi fac singur injectiile.Are vreo importanta daca le fac in mana,burta sau picior?exista riscul de a nu le face bine si sa nu-si faca efectul,sa se dezactiveze substanta?imi tot vin aceste ganduri in minte si am nevoie sa ma linistesc,sa scap de acest stres.va multumesc
Fratele meu are HCV A3F4, face interferon(pegasys si copegus) de 12 saptamani, va rog sa-mi spuneti daca poate repeta analiza fibromax in timpul tratamentului si daca acesta influenteaza rezultatele?
Buna ziua
am urmat un tratament cu Tenofovir in urma caruia viremia a devenit nedetectabila .As vrea sa stiu daca virusul a ramas in ficat ,daca se reactiveaza (in ce conditii) si daca mai ramane rescul de cancer sau alte complicatii
multumesc mult
Buna ziua,
Va rog frumos Domnule Doctor sa ma ajutati in interpretarea urmatorilor markeri hepatici deoarece nu reusesc sa indentific din schema care exista pe site.
atg HBS pozitiv,atg HBE negativ,atc HBE pozitiv,atc HCV negativ ,atc HDV negativ
atg HBS 1250 UL/ml
Va rog frumos sa-mi spuneti unde ma aflu in acest stadiu avand in vedere ca viremia este 60ui/ml
tgp 80 poate fi o hepatita care nu este activa?
Va multumesc mult
Buna ziua,
Va rog frumos sa-mi spuneti ce parere aveti de tratamentul cu Tenofovir.pe acest tratament sunt rezultate de eliminare a hepatitei b ?
alte probleme de sanatate aparute in urma efectuari cu acest tratament sunt?
Hepatita b dupa acest tratament daca sunt rezultate ,viremie nedectabila ,lipsa antigeni poate sa mai reapara aceasta boala ?
va multumesc mult
Buna ziua
Stimate Domnule Doctor va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns .Am urmat un tratament cu Tenofofir si in urma acestui tratament s-a obtinut viremie nederectabila si anti HBS 7ng ,iar acum mi sa cerut antigenul HBS cantitativ.acest anti HBS 7ng inseamna ca s-a dezvoltat imunitate este pozitiv ? pentru ce se mai cere antigenul HBS cantitativ?
va multumesc mult
buna seara! in urma unei ecografii am fost dioagosticata cu STEATOZA HEPATICA , acum in urma cu cateva luni .As dori sa mai fac si alte investigatii pentru linistea mea,sa nu ajung mai tarziu la alte boli mai gravi .Ce ma sfatuiti?Fibroscan de exemplu ,sau ce altceva pot face ,sunt nelinistita desi tin regim alimentar de atunci .Multumesc ,sanatate multa!
Buna ziua ! Am facut un fibroscan , iar rezultatul a fost de 4.4 KPa . Mentionez ca am antigen HBs pozitiv . Ce inseamna acest rezultat ? Mai e nevoie de viremie ? Va multumesc
…Buna ziua!Am fost diagnosticat cu hepatita C,in 2009!In 2010 m`i s`a intocmit dosarul pt tratamentul cu interferon si ribavirina!Pt dosar ,a trebuit sa fac un test la fibroscan…In urma testului,gradul fibrozei era F2unele zone si F 3 …altele!…Am facut si biopsia hepatica…unde mi`a iesit…F1!!!…Intrebarea mea este,…Care`i valoarea reala?:)..F1.F2.F3?…Intre timp am terminat tratamentul cu interferon!Virusul a fost nedetectabil dupa prima luna…la fel la 3 luni…si la fel la 6,adik la terminarea lui!Acum astept testul de la 6 luni dupa terminare…si sper sa iasa la fel…adica NEDETECTABIL!…Sanatate maxima tuturor!
Buna seara,
Sunt barbat, in prezent am 28 de ani.
Redau mai jos istoricul analizelor mele:
1. Decembrie 2008 –
TGO – 92 (valori normale 8.00-50.00 U/L)
TGp – 194 (valori normale 9-72 Ul/)
AcVHD-IgG – NEGATIV
Anti_HBE – 40.41
Anti_HBE_I – Nonreactive
AcVHD-IgM – NEGATIV
HBeAg – 1364.408
HBeAg_I – Reactive
AgVHD – NEGATIV
HAVAbIgM – 0.64
HAVAbIgM_I – Nonreactive
HBcAb_IgM – 0.17
HBcAb_IgM_I – Nonreactive
HCV_3 – 0.1
HCV_3_I – Nonreactive
2. Ianuarie 2009
HBV-DNA Cobas TaqMan – 110000000 UI/ml
3. Am urmat tratamentul cu interferon, ultima injectie am facut-o in aprilie 2011. Analizele la acea data au fost:
TGO – 33 (valori normale 17-59 U/L)
TGP – 37 (valori normale 21-72 Ul/)
AgHBs -2300
AgHBs_I – Positiv
AcHVC – 0.04
AcHVC_I – Negativ
AcHBs – 0.0
cgHBs_I – Negativ
4. La 6 luni de la terminarea tratamentului(deci in octombrie 2011):
ADN-VHB – 1050 UI/ml
In continuare la analizele periodice facute la 6 luni, transaminazele au fost in limite normale
5. In octombrie 2013(la 2 ani jumate de la terminarea tratamentului cu interferon), situatia sta in felul urmator:
TGO – 40 (valori normale 17-59 U/L)
TGP – 59 (valori normale 21-72 Ul/)
AcHBs 1000
AgHBs_I – React
AcHBe > 4.50
AcHBe_I – React
AgHBe – 0.33
AgHBe_I – Negativ
ADN viral Hepatita B – 93 UI/ml
Fibromax:
Scor Fibrotest: 0,20 (pe o scara de la 0 la 1)
– nivel estimat al fibrozei: F0
Scor Actitest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
– nivel estimat al inflamatiei (in hep virala cronica cu virus C sau B): A0-A1
Scor Steatotest: 0,14 (pe o scara de la 0 la 1)
– nivel estimat al steatozei: S0
Scor NAshtest: 0,25 (pe o scara de la 0 la 1)
– nivel estimat al inflamatiei in boli metabolice (diabet zaharat, obezitate si dislipidemie): N0
Scor Ashtest: 0,00
– nivele estimat al inflamatiei in alcoolism: H0
Intrebarile ar fi:
1. Cu analizele de mai sus, fac parte din asa numita categorie de pacienti „sanatosi” cu hepatita B?
2. Cunoasteti pe cineva la care viremia a devenit nedetectabila la cativa ani de la terminarea tratamentului cu interferon? Care sunt sansele ca daca devine viremia nedetectabila, sa reapara in viitor?
3. In afara de a deveni viremia netectabila, ca sa pot numi ca m-am vindecat complet de hepatita B, ar trebui ca
AgHBs_I sa fie Negativ si AcHBe_I sa fie Negativ, corect? Exista cazuri in care poti scapa de viremie, dar acesti indicatori sa fie inca activi?
4. Din rezultatele Fibromax-ului ce concluzie se poate trage?
Sanatate si zambete,
Buna seara,
As dori sa stiu daca exista explicatii pentru diferenta de scor in evaluarea fibrozei prin Fibroscan si Fibromax. Voi expune pe scurt situatia.
Din 2010 sunt diagniosticat cu hepatita B , cronica (AgHBS este prezent de mai bine de 6 luni)
In tot acest timp transaminazele au fsot si sunt in limite normale.
Datele viremiei sunt urmatoarele in copii/ml : 5983 (aprilie 2012),7508 (august 2012), 7607 (martie2013), 9423 (decembrie 2013).
Evaluarea fibrozei : 10.2 KPa /F3 (aprilie 2013) , 0,09 /F0 (Fibromax-dec2013)
La ecografia hepatica din decembrie 2013 partea stanga a ficatului avea cativa cm in plus fata de valoarea normala.
Dat fiind rezultatele de mai sus se pot ar trebui sa mai fac o analiza?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua domnule doctor Ditoiu,ma numesc Mariana bob si am fost diagnosticata cu hepatita 1987 cind fetita mea cea mica avea 5 luni si o alaptam ptr. ma simteam rau am mers la spitalul vr.babes unde mi sa depistat hepatita b virala, si psoriazis in stare incipienta,, in urma tratamentului nu a mai aparut virusul; unde am stat o luna si jumatate, intre timp psoriazisul sa extins destul de mult si in anul 1999 am fost internata la spitalul colentina sectia dermatologie,am urmat tratament,in timpul sederii in spital am comunicat dlui doctor ca am avut hepatita b vitrala si mi-a facut biopsie supnindu-mi ca vor sa vada starea lui si daca nu mi-a prins psoriazisul ficatul: la venirea rezultatului de biopsie am aflat ca am hepatita C,..la vremea respectiva nu existau tratamentele care sunt azi, asa ca o data cu programul national de sanatate din 2008 am fost la din nou la doctor la spitalul Matei Bals,am facut din nou analize hepatice am facut din nou biopsie) si mi sa reconfirmat hepatit c,dupa venirea analizelor am avut viremia 900000 si mi s-a facut dosar ptr. tratament cu riboviraba si pegasus: primele doua luni a fost acceptat tratamentul de organism dar la a 9 injectie organismul a avut un raspuns groaznic psoriazisul sa extins pe tot corpul ,ziceai ca sut porc cu rapan peste tot ,am revenit de urgenta la doctor si mi sa interzis sa mai fac tratament ptr. hepatita c,raminind cu ea:totodata ptr. psoriazis fac tratament injectabil cu embrel 50 mg,de 4 ori pe saptamina, ceeace doresc de la dvs. este sa imi spuneti daca la sitalul Fundeni se face fibroscan gratis ,venind cu trimitere medicala deoarece sunt pensionare pe caz de boala si eventual sa imi spuneti cit de afectat este ficatul .. va multumesc anticipat ..astept raspuns ..Mariana bob
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul C sau hepatita C, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog – hepatita inseamna inflamatia ficatului care poate dice la ciroza, deci trebuie urmarita de un medic de ficat nu de boli infectioase, nu infectia duce la ciroza ci inflamatia ficatului.
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Realizarea site-urilor mi-a luat foarte mult timp, si pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, purtatorul de virus B,fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul C sau hepatita C, fibroza hepatica, biopsia hepatica, viremia in hepatite, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective.Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.Probabil snteti urmarita de un medic de boli infectioase, care este interesat exclusiv de infectie nu si de boala de ficat.
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare. Fibroscanul nu este acceptat penteru evaluarea fibrozei in infectia cu virus B
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre steatoza hepatica, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs sau din alta parte, care sa va consulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective. Urmarirea tratamentului unui pacient cu hepatita cronica il face medicul dvs gastroenterolog, aceste va decide ce este de facut in continuare.
Va doresc multa sanatate!
Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT. Pentru a nu pierde timpul inutil rescriind pe site date care sunt deja postate, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre virusul b sau hepatita B, fibroza hepatica, biopsia hepatica, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog care va cunoaste situatia, aceste va decide ce este de facut in continuare.
Va doresc multa sanatate!
Buna ziua am hepatita c si anceput de ciroza nu am medic de familie pentru/ca lucrez in Italia acolo medici ma poarta pe drumuri de 2 /5anifara nici un medicament doar ma trimite sa fac analize din 3 an 3 luni dar nimic alcevace pot face an cazul mau pot sa/mi fac dosarul la C A S P VA MULTUMESC !
In primul rand trebuie tratata ciroza-daca exisa
In al doilea rand trebuie tratata infectia cu virus C, se poate in Romania daca aveti asigurare in tara.
Buna ziua.As dori sa ma lamuriti,daca se poate,in privinta urmatoarelor rezultate: fibroscan in 2014- f2(9,1kPa),Fibroscan in 2014-f2(7,7kPa) si fibromax in 2015 cu f4,ciroza.Ce sa inteleg, ca analizele au fost gresite sau hepatita c a evoluat rapid?Sa refac analizele? Care? Multumesc.
BUNA SI EU SINT IN ACEIASI SITUATIE TREBUI SA FACI DOSARUL PENTRU A OBTINE MEDICAMENUL NOU PE HEPATITA C
Buna!Am 60 de ani sint bolnava cu hep C si am f de 10 ani interferon.Virusul nu mia disparut si acum ma simt f
Cam obosit in iulie am facut testu de elastografie( fibroscan) si ma depistat cu F 2 iarIQR este 2,8kPa,liver stiffness este 8,4 kPa..analizele imi sint GPT 43,GOT 43 ,iar GGT 39 .Este rau sau nu prea daca totusi transamilazele sint in granita? Imi este frica si ce as putea face spre binele meu ca nici n-am fumat si nnici n-am baut in viata mea . Va multumesc!
Buna ziua domnul doctor. Eu locuiesc in Voluntari si mama din provincie (care ma ajuta cu copiii) de curand diagnosticata cu hep C trebuie sa faca un Fibroscan. Nu are bilet de internare, ca sta departe de medicul ei. Pot suna sa ma programez la Fibroscan, cu plata, va rog ? Multumesc frumos.
Buna seara
Cautand pe net prof MIhai Voiculescu Fundeni forum, v-am gasit pe dvs, am cititi ca ati colaborat mai multi ani, si am auzit de la mai multi pacienti ca vin acum la dvs.
Am o problema cu fibroza hepatica si as dori o programare la un consult in privat – am vazut ca la spital sunteit foarte aglomerat- ma puteti ajuta?
Multumesc
Am auzit ca ati urmarit si pacienti care si-au procurat medicamentele pentru hepatita C din India sau Bangladesh, am luat si eu medicamentul din India si as dori sa ma urmariti dvs, se poate va rog?
Multumesc
Am urmarit si urmaresc astfel de pacienti, puteti veni
Cu stima
Asa este, profesorul MIhai voiculescu a fost in cativa ani presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, iar eu sunt de peste 20 de ani secretarul general al acestei asociatii. In ultimul timp au venit la mine mai multi fosti pacienti ai profesorului Mihai Voiculescu si evident nu i-am refuzat.
Puteti veni si dvs, aveti datele de cotact pe site
Cu stima
Domnule Doctor,
Cu toate că luni o sa dau telefon pentru o programare la dumneavoastră, doresc totuși să vă întreb,;
Cat de corect este rezultatul de la fibroscan pe care l-am făcut acum câteva zile la fundeni,care arată grad de fibroza de 8,7 KPa,și o rata de succes de 75% …Oricum când o sa vin la control la dvoastra vreau sa plec lămurit ptr că eu cred că sunt intro situație mult mai gravă decât o descrie alt doctor gastro
O rata de succes de peste 60% este considerata teoretic suficienta pentru un rezultat corect
Fibroscan is generally considered reliable when more than 10 VMs are obtained, more than 60% of measurements are successful