Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Despre hepatita cu virus B pe scurt

Cum afli ca ai virusul B

Infectarea cu virusul hepatitei B este de obicei descoperita intamplator, datorita faptului ca nu are simptome deosebite

Cum stii cand ai luat virusul B

In majoritatea cazurilor de infectare cu virusul hepatitei B pacientul nu poate sa spuna cand a luat virusul, deoarece nici atunci nu a avut simptome

Cum se ia virusul B

Cele mai frecvente ocazii cu care se poate lua virusul B sunt manevre medicale sangerante (operatii, injectii) acupunctura cu ace nesterile, manevre stomatologice, tatuaje, piercing, manichiura, pedichiura, sau pe cale sexuala.

Majoritatea pacientilor infectati cu virusul hepatitei in copilarie raman purtatori de virus sau pot sa faca o boala cronica de ficat, ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Majoritatea pacientilor care au luat virusul hepatitei B ca adult nu evolueaza catre ciroza hepatica sau cancer de ficat, si au riscul mai mic sa ramana purtator de virus de hepatita B.

Ce este purtatorul sanatos de virus B

Purtatorul de hepatita B are virusul in organism dar nu se inmulteste, nu este nevoie de tratament , dar exista riscul ca aceasta situatie sa evolueze catre ciroza hepatica sau cancer de ficat. Viremia lui este mica, de obicei sub 2000ui/ml

Purtatorul de virus B este sanatos sau are riscuri

Purtatoru lsanatos de virus B are riscul ca virusul sa isi reia inmultirea, sa evolueze catre ciroza hepatica sau cancer de ficat

Ce este hepatita oculta cu virus B

Hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

  • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
  • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
  • absenta AgHBs
  • transaminaze normale

Deci, poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase (deoarece nu mai este o boala infectioasa care se transmite).

De ce trebuie sa mai mearga la medicul gastroenterolog sau hepatolog un bolnav cu virus B care nu se inmulteste?

O persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar vindecata cu sau fara tratament, trebuie urmarita periodic de medicul specialist hepatolog sau gastroenterolog , datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Evolutia bolilor de ficat este din pacate progresiva de-a lungul anilor si de obicei fara simptome si cu mici modificari ale analizelor.

Aceste modificari de analize pot sa nu fie luate in seama de o persoana fara experienta in ingrijirea bolnavilor de ficat. Astfel se poate intampla ca bolnavul asimptomatic sa fie depistat cu o boala de ficat in stadiu avansat, si vad deseori la cabinet bolnavi depistati direct cu ciroza.

Cum de poti sa faci ciroza hepatica fara sa fii bolnav de ficat?

Faptul ca o persoana este depistat cu ciroza heaptica fara sa se fi stiut cu probleme hepatice, paote avea mai mutle explicatii

  • Unii dintre  bolnavii depistati cu ciroza stiau ca au avut probleme cu ficatul in copilarie sau tinerete dar care „s-a vindecat”
  • Altii aveau risc evident de ciroza hepatica (virus de hepatita B sau C considerat inactiv, steatoza hepatica, obezitate, diabet zaharat, sedentarism, consum de alcool sau medicamente, etc)
  • Altii pareau sa nu aiba nimic anterior diagnosticului de ciroza hepatica , asa-zisa ciroza hepatica criptogenetica (adica de cauza nedepistata) de fapt ei avand o problema hepatica sau un risc de boala de ficat, dar mai greu de depistat, cauzele bolilor de ficat putin fi foarte numeroase

Cand poate sa faca cancer de ficat un bolnav cu virusul B

Desi in majoritatea cazurilor cancerul de ficat la bolnavii de hepatita B apare atunci cand bolnavul are ciroza, in 20% din cazuri cancerul de ficat poate sa apara si la bolnavii de hepatita B care au o boala usoara si nu au ciroza hepatica.

Riscul de cancer de ficat la bolnavii de hepatita B apare pentru ca virusul de integreaza in structura genetica a celulei hepatice, iar cand aceasta se inmulteste, pot rezulta celule anormale, a caror inmultire ulterioara nu mai poate fi controlata de organism

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

2 comentarii la „Despre hepatita cu virus B pe scurt

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: