Omul are tendinta sa aiba cat mai multe – in prezent vrea sa aiba multa.. drojdie (tot vrem drojdie), faina, malai, ulei, paste fainoase, apa plata sau minerala, benzina si.. cine mai stie ce, in functie de ce se anunta la televizor sau pe facebook
Nu stiu daca este bine totdeauna ca in viata sa ai .. cat mai mult.
Este bine ca organismul sa aiba cat mai mult…?
In medicina a avea mult, nu este un avantaj.
Un avantaj important al organismului este de a fi NORMAL.
Incercati sa raspundeti la urmatoarele intrebari folosind logica simpla, inginereasca, fara cunostinte medicale
- Este bine sa iti cresti acidul clorhidric din stomac (acidul clorhidric ne apara de microbi si ajuta la digestie, deci acid mai mult inseamna microbi mai putini in tubul digestiv si o digestie mai buna)?
- Este bine sa iti creasca .. pielea (pielea este mijlocul cel mai important de aparare in calea microbilor, de ci o piele mai groasa, inseama teoretic o bariera mai buna de aparare)?
- Cum este mai bine sa iti cresti tensiunea arteriala peste normal, (o tensiune arteriala mai mare face sa ajunga mai mult sange in circulatia periferice, deci o mai buna hranire a tesuturilor, iar o presiune de filtrare renala mai mare face sa se elimine mai multe toxine)?
- Este bine sa iti creasca .. par mai mult (parul are rol de reglare a temperaturii corpului, de protectie, de senzor, si de eliminare a unor substante toxice, deci mai mult par inseamna teoretic o reglare mai buna a temperaturii, o sensibilitate mai buna si o eliminare mai mare de toxice)?
- Este bine sa transpiri mai mult , ca sa elimini mai multe toxine (prin transpiratie se elimina multe substante toxice, transpiratia fiind un mijloc alternativ de eliminare a toxicelor atunci cand ficatul sau rinichii nu functioneaza cum trebuie)?
- Este bine sa iti cresti glicemia sau colesterolul (glucoza si colesterolul dau multe calorii deci ai mai multa energie)
- Este bine sa iti creasca hemoglobina (mai multa hemoglobina inseamna teoretic mai mult oxigen transportat, deci o mai buna oxigenare a creierului sau a circulatiei periferice )
- Este bine sa iti creasca leucocitele (leucocitele sunt reponsabile de apararea antiinfectioasa, deci, teoretic mai multe leucocite inseamna o aparare antiinfectioasa mai buna)
- Este bine sa iti creasca trombocitele (opresc sangerarea deci daca ai mai multe trombocite, sangerezi mai putin) ?
- Este bine sa ai tranzitul intestinal accelerat ca sa elimini mai multe toxine (prin scaun se elimina multe toxine provenind atat din alimentatie, dar si unele toxine din sange sunt scretate in tubul digestiv si eliminate)?
- Este bine sa urinezi mult ca sa elimine multe toxine (multe toxine sunt procesate de ficat si eliminate de rinichi)?
- Este bine sa iti bata inima rapid, dublu, ca sai ai mai mult sange in circulatie (cresterea debitului cardiac, creste teoretic cantitatea de sange – si deci de oxigen si nutrienti-care ajunge la organe si tesuturi)?
- Este bine sa ai imunitate mai mare (imunitatea ne apara de substantele straine care vor sa intre in organism, deci, teoretic, o imunitate mai mare ne apara mai bine)?
- Este bine sa avem transaminazele mai mari (transaminazele sunt enzime care fac posibila detoxifierea unor substante in ficat, deci transmainaze mai mari, insemana teoretic detoxifiere mai buna)?
- Este bine sa ai ciclul menstrual mai abundent (la tara se crede ca prin ciclul menstrul se elimina … rautatea din corpul femeii, deci, un ciclu menstrual mai abundent duce la o elimanre mai mare a .. rautatii).
- Tot sangele rau se acumuleaza intr-o vena de sub limba, de ce sa nu tai periodic acea vena ca sa elimini periodic tot raul din corp?
Orice modificare a unui parametru biologic al organismului uman este anormala, iar organismul reactioneaza prompt si incearca sa aduca acest parametru la valoarea normala, care ii convine cel mai mult.
Oamenii se cred inteligenti si cred ca organismul lor este cam…. tampitel si trebuie ajutat (vedeti si reclamele gen „cum iti ajuti ficatul” sau „faceti .. si fierea ta se va bucura” sau ” ce faci pentru oasele tale” sau „cum iti protejezi, prostata” sau „cum sa ai colon sanatos”.
Daca organismul uman (animal) nu ar fi reactionat instinctiv asa cum trebuie, cel putin in prima etapa a unei agresiuni, speciile nu ar fi supravietuit, iar pe Terra nu ar fi fost atat de multi oameni.
Asa cum o masina trebuie sa functioneze cu parametri stabiliti de fabrica, adica .. normali, si un organism pentru a functiona normal are nevoie de parametri normali, deci si de imunitate .. normala, nici mai mica, dar nici mai mare.
Daca un parametru al organismului se modifica- glicemia, tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, concentratia sodiului sau potasiului in sange, acidul clorhidric din stomac, etc, etc, organismul reactioneaza prompt pentru a-l aduce la normal
Raspunsuri
Si acum voi incerca sa raspund la intrebarile pe care le-am pus mai sus
- Este adevarat caacidul clorhidric ne apara de microbi si ajuta la digestie si ne apara de microbi dar acid mai mult inseamna risc de gastrita, ulcer, sangerare digestiva, boala de reflux gastroesofagian, inactivare a unor enzime care au nevoie de a anumita aciditate in stomac sau duoden, si in plus, Helicobacter Pyolor se simte excelent in mediul acid
- Este adevarat ca pielea este mijlocul cel mai important de aparare in calea microbilor, dar o piele mai groasa nu permite un schimb bun cu exteriorul (respiratie ,transpiratie, descumare) iar acest lucru se intampla de obicei in bolile de piele
- Este adevarat ca o tensiune arteriala mai mare face sa ajunga mai mult sange in circulatia periferica, deci o mai buna hranire a tesuturilor, iar o presiune de filtrare renala mai mare face sa se elimine mai multe toxine – de fapt de aceea creste tensiunea arteriala in bolile de rinichi, ca sa forteze un filtru renal colmatat-, dar, o tensiune mare forteaza vazele de sange care pot sa crape, si forteaza inima, care trebuie sa pompeze sange intr-o retea de vase cu presiune mare lucru dificil pe termen lung
- Este adevarat ca parul are rol de reglare a temperaturii corpului, de protectie, de senzor, si de eliminare a unor substante toxice, deci mai mult par inseamna teoretic o reglare mai buna a temperaturii, o sensibilitate mai buna si o eliminare mai mare de toxice, dar par mai mult -hipertrichoza- reprezinta o boala,
- Este adevarat ca prin transpiratie elimini mai multe toxine , transpiratia fiind un mijloc alternativ de eliminare a toxicelor atunci cand ficatul sau rinichii nu functioneaza cum trebuie, si ajuta la mentinerea temperaturi icorpului, dar prin transpiratie se pierde si apa, electrolititi si alte substante, care pot dezechilibra organismul , transpiratia mai abundenta decat normalul este o boala, hiperhidroza
- Este adevarat ca glucoza si colesterolul furnizeaza organismului multe calorii deci ai mai multa energie, dar glucoza crescuta epuizeaza pancreasul care isi foloseste rapid rezerva de insulina care este limitata, si frecvent trebuie injectate insulina din exterior. Colesterolul crescute ingroasa vasele de sange, se depune in ficat ducand la steatoza hepatica sau chiar ciroza hepatica
- Este corect ca hemoglobina transporta oxigenul iar mai multe hemoglobina inseamna teoretic mai mult oxigen transportat, deci o mai buna oxigenare a creierului sau a circulatiei periferice, dar insemna si ingrosarea sangelui cu riscul de aparitie a cheagurilor, si inseamna si mai multe reziduuri, care se pot depune in ficat – hemocromatoza)
- Este adevarat ca leucocitele sunt reponsabile de apararea antiinfectioasa, deci, teoretic mai multe leucocite inseamna o aparare antiinfectioasa mai buna , dar leucocitele mai multe inseamna ingrosarea sangelui cu riscul de a se forma cheaguri, si asa cum ami multi muncitori nu inseaamna neaparat productivitate mai mare, mai multe leucocite nu inseamna neparat o aparare mai bune – in leucemie leucocitele cresc chiar si de o suta de ori mai mult decat in mod normal iar deseori pacientul moare de inefectie
- Este adevarat ca trombocitele opresc sangerarea si daca ai mai multe trombocite, sangerezi mai putin, dar exista si riscul ingrosari isangelui si cresterii coagularii, deci de formare a cheagurilor de sange in vase
- Este adevarat ca prin scaun se elimina multe toxine provenind atat din alimentatie, si unele toxine din sange sunt scretate in tubul digestiv si eliminate, dar transitul intestinal accelerat inseamna si pierderea florei intestinale extrem de folositoare, si pierdere de nutrienti, si pierdere de electroliti -stit ca daca te duci la spital cu scaune frecvente ,se dau printre altele si perfuzii cu electroliti?
- Este corect ca multe toxine sunt procesate de ficat si eliminate de rinichi, si uneori chiar rinichiul isi creste cantitatea de urina ca sa elimine mai multe toxine, dar prin urina se elimina si unele substante – ioni, proteine, imunoglobuline- si multa apa, iar o diureza crescuta dezechilibreaza organismul si poate duce in plus la anemie, scaderea imunitatii, etc
- Este adevarat ca o crestere a debitului cardiac, creste cantitatea de sange din circulatie si cantitatea oxigen si nutrienti-care ajunge la organe si tesuturi, dar creste si tensiunea arteriala care poate duce la craparea sistemului vascular si pe termen lung epuizeaza inima- este ca si cum ai merge cu motorul supraturat?
- Este corect ca imunitatea ne apara de substantele straine care vor sa intre in organism, deci, teoretic, o imunitate mai mare ne apara mai bine, dar atunci cand anticorpii apar impotriva unor microbi care intra in corp, ei se consuma in aceasta lupta, pe cand mai multi anticorpi formati prin stimulare fara scop bine definit, nu au tinta si pot ataca propriile structuri ale corpului, apar boli autoimune – daca ai o otrava in casa, este riscul sa se joace copii cu ea.
- Este adevarat ca transaminazele sunt enzime care fac posibila detoxifierea unor substante in ficat, si ca transaminazele cresc pentru o detoxifiere mai buna (in ciroza hepatica transaminazele scad de exemplu), dar de obicei ele cresc cand se distruge celula hepatica care le contin (in hepatita, indiferent de cauza), si atunci se varsa in sange
- Tampenia ca sangele rau acumuleaza intr-o vena de sub limba, pe care trebuie sa o tai periodic ca sa elimini periodic tot raul din corp, cred ca nu are rost sa o mai discutam…. Totusi, sa zic cateva cuvinte. Sistemul vascular este un circuit, vasele comunica intre ele, dar un vas de sange nu ar comunica cu restul sistemului circulator, zona respectiva de tesut ar putrezi, s-ar necroza. Acest lucru se foloseste in medicina pentru distrugerea tumorilor -li se astupa vasul de sange care le hraneste. Vena vanata care se vede sub limba are si ea legatura cu restul vaselor se sange, dar este vanata pentru ca sangele venos are acea culoare, si vena nu este acoperita de tesut care sa ii atenueze culoare. Sigur ca am vazut cateva mii de persoana care spun ca le-a trecut …… hepatita, dupa ce s-au taiat sub limba. Dar, se stie clar ca exista multe forme de hepatita fara simptome sau care se vindeca prin forta organismlui..
Si atunci ce ne facem, ce trebuie sa luam mai intai sau mai mult??
Cred ca trebuie sa facem asa cum ne dicteaza bunul simt.
Deoarece majoritatea oamenilor au sisteme si organe care functioneaza normal, sau se adapteaza rapid si rezolva situatiile anormale care se ivesc de-a lungul vietii, cred ca trebuie sa ne comportam .. normal. Imi inchipui ca si dacii saracii, fugarindu-i prin munti pe romani, vizigoti, ostrogoti, gepizi sau avari (asa imi place sa cred ) aveau tot felul de simptome si nu cred ca se repezeau la vraci. Cred ca faceau niste lucruri simple – nu mai mancau ce simteau ca le face rau, stateau la pat o perioada (deci isi diminuau efortul fizic si stresul), poate lua ceva ceaiuri, frectii, si aceste masuri simple , majoritatea treceau peste bolile simple, asa cum sunt majoritatea si in prezent.
Este adevarat ca in cazul bolilor serioase, este nevoie de medicatie serioasa, dar sigur nu este nevoie sa luam medicamente ca sa nu ne imbolnavim.
Cresterea rezistentei organismului se face avand o viata normala, cu alimentatie, activitate si somn normale. Daca ar fi sa ne luam dupa reclame, nu stiu cate ar trebui sa inghitim, si ce sa crestem mai intai.
Nu exista retete credibile pentru intarirea sistemului imunitar,cresterea imunitatii rapid, intarirea imunitatii la adulti, un sistem imunitar puternic, cresterea imunitatii la copii si nici analize pentru imunitatea scazuta.
Iar referitor la detoxifiere,.. toate organismele (chiar ci virusurile) au sisteme care sa le permita supravietuirea, fara nici o interventia ajutatoare din exterior.
Daca organismul uman primeste sau elaboreaza numeroase substante toxice, el are si mecanisme pentru eliminarea lor, iar aceste mecanisme se adapteaza, permitandu-i omului sa supravietuiasca. Si daca ne uitam unde locuiesc oamenii cei mai longevivi de pe glob, mie mi se pare ca este in zone rurale sau nu foarte dezvoltate, deci probabil ca nu prea au luat medicamente sau sustinatoare ale organismului in viata lor lunga.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web