Billiary – biliary colic (engl)
1.Ce inseamna colica biliara?
Definitia colicii biliare este destul de clara. Colica biliara este o durere cu debut brusc cauzata de destinderea (umflarea) sau contractia energica a colecistului (fierii)
Unde este localizata durerea in colica biliara?
In colica biliara durerea este localizata subcostal drept (hipocondrul drept) si poate iradia in spate sub omoplatul drept
Ce alte simptome apar in colica biliara in afara de durere?
Simptomele insotitoare ale colicii biliare pot fi
- greata
- varsaturi alimentare sau biliare
- transpiratii
- mai rar de icter, urini rosietice si scaune albicioase, decolorate.
- diaree
Cat dureaza o colica biliara?
De obicei durerea din colica biliara apare de obicei noaptea, la cateva ore dupa consum de alimente ce stimuleaza puternic contractia colecistului (maioneze, frisca, ciocolata, oua, vinete, grasimi animale, samantana, prajeli etc).
Durata durerii si celorlalte simptome din colica biliara este variabila, in functie de ce se intampla cu calculul (daca blocheaza caile biliare, se elimina sau cade la loc in colecist); de obicie durerea este de minute (rar) sau ore, cu cresteri si scaderi in intenstitate.
2. Care sunt cauzele colicii biliare daca nu ai piatra la colecist?
Cele mai frecvente situatii in care poate sa apara colica biliara sunt urmatoarele:
- Litiaza biliara (cea mai frecventa cauza)
- Dischinezia biliara
- Functionarea defectuoasa a muchiului canalului coledoc (sfincterul Oddi)
- Infectii biliare (colecistita)
- Parazitoze biliare
- Sangerari pe caile biliare
- Tumori de cai biliare (durerea este persistenta, mai rar ca o colica)
Diferenta de gravitate este mare intre cauzele mentionate, unele putand evolua rapid grav (litiaza biliara, colecistita), altele ceva mai lent (tumorile sangerarile), iar altele neavand gravitate (dischinezia biliara, parazitozele).
3. Cum se pune diagnosticul colicii biliare?
Diagnosticul clinic de colica biliara este simplu, si se bazeaza pe simptomele mentionate anterior, nu este nevoie de analize sau alte explorari pentru acest diagnostic, ci doar de consult gastroenterologic..
Pentru a face deosebirea de alte sindroame dureroase abdominale si pentru a preciza cauza colicii biliare, sunt deseori necesare explorari:
- Consult medical de urgenta
- Ecografie abdominala sau CT abdominal pentru evaluarea starii colecistului
- Internare intr-un spital, datorita riscurilor de complicatii- colecistita sau icter mecanic.
- Analize de sange (hemograma cu numaratoare de leucocite, bilirubina, ALT, VSH) pentru a evalua rasunetul colicii biliare asupra organismului
4. Cu ce se poate confunda o criza de fiere (colica biliara)?
Desi pare usor de pus diagnosticul de colica biliara, exista posibilitatea de confuzie, deoarece numeroase alte boli dau simptome care se pot confunda cu cele ale colicii biliare, iar medicul trebuie sa excluda aceste boli pentru a stabili diagnosticul cert.
Cele mai frecvente confuzii ale colicii biliare se poate face cu
- Abcesul abdominal
- Anevrismul aortei abdominale
- Apendicita
- Diverticulita
- Ocluzia intestinala
- Spasmele esofagiene
- Ulcerul gastric sau duodenal
- Nevralgia intercostala
- Zona zoster intercostala
- Gastrita, esofagita
- Abcesul hepatic
- Tumorile hepatice
- Ficatul cardiac
- Pericardita
- Criza de pancreatita
- Tromboze intraabdominale
- Hepatita acuta
Colica biliara – tratament
Deoarece criza de fiere poate avea si cauze si evolutie grave, este bine ca in acest caz tratamentul sa fie facut doar la recomandarea medicului, si sub supravegherea lui.
Tratamentul este antialgic, antispastic, antiinflamator, antiemeteic, uneori antibiotic, si in ziua colicii este bine sa nu se bea decat apa sau lichide moderat indulcite (ceaiuri), urmand apoi o perioada de regim pentru bolile de fiere.
Uneori este nevoie de operatie
Vedeti recomandari in bolile de fiere
Alte articole despre bolile de fiere
Operatia laparoscopica de fiere
Colica biliara
Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament
Regimul alimentar in litiaza biliara
Cancerul la fiere
Colecistita acuta (infectia fierii)
Riscurile operatiei de fiere
Regimul alimentar dupa scoaterea fierii
Complicatii dupa scoaterea fierii
Sindromul postcolecistectomie forum
Cand trebuie sa te operezi de fiere
Tratamentul litiazei biliare fara simptome
Spargerea pietrelor de la fiere
Tratamentul litiazei biliare
Cine are risc sa se imbolnaveasca de fiere
Despre dischinezia biliara
Litiaza biliara – simptome
Ce trebuie sa faci in caz de durere la fiere, cat de repede trebuie sa mergi la medic?
Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, formulata exact asa, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa ii rezolve problema. Acest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea „care este cea mai buna piesa pentru repararea masinii mele defecte?”
Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (masinii sau a constipatiei) si o inlaturi sau o tratezi. Nu exista un tratament global, valabil pentru toti bolnavii cu probleme biliare, fiecare bolnav are caracteristicile sale, pe care trebuie sa le iei in calcul daca vrei ca tratamentul sa fie eficient – iar bolnavul trebuie sa respecte aceste indicatii-. Un bolnav cu o problema biliara veche, care nu s-a modificat in timp, nu ar trebui sa mearga la control pentru aceasta problema decat cand apar unele simptome care arata ca se intampla ceva- dureri abdominale modificate, balonare accentuata, icter febra, scaune cu decolorate, urina portocalie, scadere in greutate etc
Care este cel mai bun tratament si regim alimentar pentru colecist?
In privinta tratamentelor medicale sau a regimului alimentar, nu exista tratament bun si tratament rau, sau un tratament corect si altul incorect.
Daca ar exista acest lucru, medicii nu ar recomanda decat tratamentul bun. De fapt toate tratamentele medicale sunt bune, dar fiecare boala si fiecare bolnav are o schema care i se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de medicul curant, conform caracteristicilor fiecarei persoane, aveti un astfel de regim alaturi, este un exemplu fara legatura cu articolul de fata.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982 al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, primul pe tara,sef de promotie.
Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 38 de ani de practica medicala.
Am experienta de cca 30 de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia de medic mii de studenti la medicina medicii rezidenti si specialisti .
De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca voluntara de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent), elaborarea de scheme si imagini, etc
Unde lucrez?
De cateva luni am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat (spitalul Fundeni) si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba programarea se poate face chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare. Lucrand doar in sistemul privat de sanatate, am posibilitatea sa imi adaptez programul in functie de solicitarile pacientilor
Am 41de ani,in crizele de fiere pe care le fac cam la doua luni o data apar dureri mari de cap care persista 2,3 zile dupa,uneori sunt nevoita sa stau la pat.V-as ruga sa-mi recomanda-ti ceva.Va multumesc
Buna ziua ma chiama L ILIANA AM ACESTE SIMPTOME DOAR CA MA DOR RAU PICIOARELE LA GLEZNA NOAPTEA CE AR PUTEA FI
buna ziua.am 25 de ani si in urma unor dureri groaznice sub coasta in partea dreapta am mers la un ecograf unde am descoperit k am 2calculi biliari de 1,48cm si 1,42 cm.doctorul mia recomandat operatia.eu totusi nu as vrea operatia.se trateaza cu medicamente??ce ma sfatuiti???multumesc….
Am descoperit ca am o piatra la fiere de 18 mm. Mentionez ca nu am nici un simptom, nu ma deranjeaza decat la consumul anumitor alimente. Am si hepatita cu virus C(conteaza sau nu!!). Am fost sfatuita sa ma operez. Este cazul sau nu, atat timp cat nu ma deranjeaza?
Buna ziua domnul Dr.Ditoiu,ma adresez la dumneavoastra cu o mare rugaminte.Am o virsta de 64 ani sex femeiesc,si in urma cu citeva zile mai precis cutrei zile in urma m-am trezit in toiul noptii cu niste senzatii de voma puternice,m-am ridicat din pat,am luat tensiunea pt.ca ma durea si capul rau de tot,tensiunea era 240/130,am luat o pastila prestarium de 5 mg,am facut un ceai de musetel si m-am linistit de moment.M-am prezentat la cardiolog a doua zi am primit in continuare medic.pt tensiune ,dar senzatiile de voma persista si am dureri in hipocondrul drept cu radiatii in umarul drept.Acum nu mai stiu ce sa fac pt.ca nici tensiunea nu prea e buna tot 145 cu 99 sau 100,am apelat la dumneavoastra cu scopul de a-mi recomanda ce as putea sa fac si ce tratament as putea sa fac sau este mai grav.Va multumesc din suflet.
Se tot vehiculeaza pe net o formula pentru eliminarea pietrelor de la vezica biliara, cea cu ulei si zeama de lamaie, au scris pe forum-uri foarte multi ca au eliminat , dar exista atentionari ca in timpul eliminarii se pot bloca pietrele pe ducte (desi asta se poate intampla si fara tratamentul cu ulei ),
As dori din practica dv sa ne spuneti daca ati avut pacienti care au venit in stare de urgenta in urma acestei aplicatii ca sa-i zicem asa, adica a baut ulei cu zeama de lamaie pentru litiaza biliara si pietrele au ajuns pe ducte , v-ati intrebat pacientii daca au facut acest tratament si in urma lui au ajuns la spital? este foarte important pentru ca sunt sute de postari cu acest tratament si s-ar putea sa fie intradevar periculos, sau s-ar putea sa nu fie. Multumiri pentru raspunsurile dumneavoastra , apreciez efortul.