Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Care sunt simptomele cirozei hepatice

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie,  si in articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre simptomele cirozei hepatice si intrebari de la pacientii cu aceasta boala pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Odata aparuta ciroza hepatica nu are tendionta sa dispara de la sine, avand tendinta naturala  sa evolueze si uneori , desi nu da simptome suparatoare pot sa apara  complicatii. De aceea bolnavul cu ciroza hepatica trebuie sa fie urmarit de un medic gastroenterolog sau hepatolog, obisnuit cu astfel de situatii.

Despre ciroza hepatica este important sa stiti ca:

 •  In primele stadii de ciroza, simptomele pot sa lipseasca
 •  Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, nu se poate pune diagnosticul acestei boli doar pe baza simptomelor
 •  Frecvent, cu tratament, regim si urmarire medicala corefcta, ciroza poate evolua favorabil, pacientul traind zeci de ani
 •  Uneori, ciroza neglijata se poate complica evoluand sever, chiar catre deces

Liver cirrhosis, signs and symptoms (engl)

Ce simptome are un bolnav cu ciroza hepatica?

Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice, si apar in stadii destul de avansate. De aceea, am pacienti surprinsi de acest diagnostic pus aparent in plina stare de sanatate.

Ciroza hepatica compensata are urmatoarele simptome si semne

In stadiile de inceput ale cirozei, ciroza numita popular „uscata” adica fara ascita, pacientul poate sa nu aiba nici un simptom (sa nu-l supere nimic) si nici un semn (medicul sa nu gaseasca nimic anormal la consult), diagnosticul fiind pus pe baza analizelor, ecografiei si endoscopie digestive superioara sau biopsiei hepatice.

In acest stadiu, pacientul se mira ca i s-a pus diagnosticul de ciroza, cand nu are nimic, nici un simptom, si crede ca este o greseala a medicilor.

Uneiru poate exista astenie, toleranta scazuta la eforturi mai mari, balobare postprandiala.

Ciroza hepatica decompensata parenchimatos are urmatoarele simptome si semneanemia-din-ciroza-cauze

In stadiile mai avansate (forma medie de ciroza, de obicei fara lichid, adica tot „uscata”), functiile ficatului sunt afectate, iar la consultatie descoperim urmatoarele simptome si semne:

 • Astenie (oboseala) nejustificata de efort
 • Gingivoragii (sangerare din gingii la periajul dentar)
 • Sangerari prelungite in caz de ranire
 • Scadere in greutate
 • Diminuarea apetitului sexual sau potentei
 • Greata
 • Balonare dupa anumite alimente
 • Tulburari de ciclu menstrual
 • Somnolenta ziua si insomnie noaptea
 • Ficatul dur la palpare
 • Splina marita
 • Unele pete rosietice pe piele (stelute vasculare)
 • Cresterea sanilor la barbat
 • Icter, cu mancarime de piele, scaune mai deschise la culoare si urina mai inchisa la culoare
 • Caderea pieptului de pe piept la barbati
 • Uneori coma sau tulburari de gandire

Ciroza hepatica decompensata portal (ciroza cu lichid, cu ascita) are urmatoarele simptome

In stadiile cele mai avansate de ciroza (ciroza „umeda”), datorita lipsei de sinteza a proteinelor, cresterii presiunii in vena porta si lipsei de incativare a unor hormoni, apare ascita si pot sa apara in plus alte simptome si semne:

 • greata
 • varsaturi cu sange curat sau negru
 • scaune negre si moi ca pacura
 • tulburari de constienta mergand pana la coma
 • scaderea tensiunii arteriale
 • transpiratiiciroza-regim

In oricare din stadii, exista posibilitatea evolutie bune a bolii, cu regim si tratament corespunzator.

Cum te astepti sa evolueze un bolnav cu ciroza hepatica?

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale si majoritatea evolutia-bolilor-de-ficatbolnavulor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani, in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris, si de modul in care este urmarit si sfatuit de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator

FORUM – simptomele cirozei hepatice

1. As dori sa stiu ce remedii naturiste se pot folosi in cazul cirozei uscate..?

Nu cunosc medicina naturista. In mod normal medicina naturista este adjuvanta, adica un fel de supliment  optional la tratamentul standard, cu eficienta demonstrata.

2. Boala a fost depistata recent ,splina este marita si deci este ciroza hepatica, domnul doctor la care s-a apelat ne-a dat un pronostic clar: ciroza uscata care a avansat timp de 7-8 ani , . respecta bineinteles si un regim alimentar prescris de curand. As dori sa imi dati va rog cateva detalii in privinta cirozei uscate ca sa stim la ce sa ne asteptam si la ceea ce o sa facem in continuare.

Detaliile despre „ciroza uscata” le aveti mai sus, scrise special pentru a fi citite de dvs.

La ce sa va asteptati si ce o sa faceti in continuare decide DOAR medicul curant, este obligatia si dreptul lui. Daca nu aveti medic curant, va puteti programa pentru consult la noi (aveti datele mai sus)

3. O persoana diagnosticata cu ciroza hepatica faza terminala este constienta sau intra in coma hepatica inainte de deces?

Uneori (rar) pacinetul cu ciroza poate intra in coma, alteori nu.

4. Ce  medicatie sa iau  pentru ameliorarea durerilor in ciroza in faza terminala (oare de ce  sunt dureri)?

In ciroza nu sunt de obicei dureri nici chiar in faza terminala. Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

5. Cam ce medicamente pot sa iau pentru ciroza?

In cirosa multe se pot prescrie, medicul curant stie sa aleaga ce trebuie pentru cazul respectiv. Intrebarea este similara cu „cam ce reparatii se pot face la o masina?” Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

6. Ciroza hepatica se transmite?

Ciroza hepatica nu se transmite.

7. Ciroza hepatica este contagioasa?

Ciroza hepatica nu este o boala contagioasa.

8. Ciroza hepatica se vindeca?Ce da fac sa mearga bine boala

Ciroza teoretic nu se vindeca, dar ameliorarea cu tratament si regim poate dura zeci de ani.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

9. Am ciroza avansata, ce inseamna ciroza avansata, ce trebuie sa fac?

Ciroza avansata este ciroza cu lichid care nu se rezolva cu tratament obisnuit.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

10. Care este ultima faza (ultimul stadiu)al cirozei?

Ultima faza a cirozei este cu lichid ce nu se poate limina cu medicamente, eventual este suprainfectat, iar pacientul are varice mari.

11. Care este durata de viata a cirozei decompensate?

Durata de viata a cirozei decompensate depinde de foarte multi factori, poate ajunge pana la 10 ani.

12.Exista ciroza hepatica fara virus? Eu pot avea astfel de ciroza ca am dureri in dreapta la ficat?

Sigur, ciroza ehpatica poate avea zeci de cauze, printre care virusurile, dar si alte cauze.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.

13.Exista ciroza cu transaminaze normale?

Frecvent in ciroza transaminazele sunt normale.

14. Am tatal cu ciroza cu lichid, este internat si mi se pare ca nu prea se trage lichidul. Pot sa il aduc la dvs? Puteti rezolva problema lichidului?

Puteti sa il aduceti la mine – aveti datele de contact sus pe site. Nu pot sa spun daca pot rezolva problema lichidului, deoarece nu stiu cat de avansata este boala (nici dvs in meseria dvs nu puteti spune daca puteti rezolva o problema pana cand nu stiti  complet care este problema respectiva).

15. Puteti sa tratati o ciroza cu lichid care are si cancer de ficat?

Pot sa vad pacientul si sa vedem ce se poate face. Am avut cazuri care au mers bine, dar si altele care au fost intratabile, oricum evalauarea se face supa consult

16.Puteti trata pe tatal de 69 de ani cu ciroza lichida(ascita) ..A inceput sa i se umfle picioarele si burta foarte foarte mare. Se poate extrage lichidul ?

Teoretic se poate trata si extrage lichidul – daca este cazul. Am tratat mii de pacienti cu ciroza cu lichid aflati in diferite faze de evolutie a bolii

As dori un regim si u ntratament personal pentur ciroza, imi puteti posta pe site?

Este evident ca pe site se posteaza recomandari generale care nu ajuta prea mult un bolnav.

Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar.

De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate  de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta. Dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.

Am  tatal cu ciroza doresc un consult la un gastroenterolog bun, vad ca dvs ati terminat cu nota maxima, felicitari, cum pot sa va contactez pentru un consult?

Pentru o programare puteti suna la numerul de pe site .

Unde trebuie sa mergi de cand ai o boala de ficat  la ce fel de medic?

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa stati in incertitudine sau sa asteptati evolutia bolii, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs, chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs,  cu simptomele dvs, bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome. are trebuie personalizat situatiei dvs.

Trebuie sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai  simptome pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Daca simptomele  nu deranjeaza in mod deosebit in majoritatea cazurilor, in principiu  nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim in ciroza hepatica? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un specialist in astfel de probleme.

Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de ficat, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.

Acum am peste 39 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs in 1990 si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 m-am ca saturat de munca haotica si extrem de solicitanta din spitalul Fundeni si am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat. Munca de 30 de ani in spital mi-a dat posibilitatea sa vad tot felul de boli, unele chiar rare, unele grave sau foarte grave, am urmarit pacientii zeci de ani, lucru pe care nu il poti face in sistemul de sanatate privat. As fi putut sa lucrez in ambele locuri simultan, dar la spital programul fiind imprevizibil, incurca activitatea din privat care este strict programata si programul este strict respectat.

Acum imi folosesc aceasta experienta oferind consultati ide gastroenterologie si hepatologie intr-un cabinet de consultatii  in clinica Sante Bucuresti, sediul central din str Magura Vulturului 87.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala. O parte din pacienti provin din cei peste 100.000 pe care i-am tratat si urmarit la spitalul Fundeni si unii au nevoie de urmarire in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Dar vad si multi pacienti noi care de obicei au mai fost si la alti medici si au probleme de sanatate nerezolvate, unii dintre ei au fost in diferite spitale, dar datorita aglomeratiei de acolo nu s-au lamurit ce trebuie sa faca mai departe, sau prefera sa fie urmariti in ambulatoriu evitand astfel aglomeratia din spital.

Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 1-10 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de webprogramare-gastroenterologie

 

 

114 comentarii la „Care sunt simptomele cirozei hepatice

 1. Buna seara! De curand o ruda apropiata si draga mie a fost diagnosticata cu ciroza hepatica toxic nutritionala forma colestatica, cu colestaza incompleta. Imediat dupa investigatii si diagnostic a inceput un regim sever prin renuntarea la alcool , proteine animale reduse (consuma mai mult soia)precum si repaus fizic.Are o pofta de mancare teribila . Ne gandim , insa la ce este mai rau. Avand in vedere ca are si ulcer , varice esofagiene mici gr.1 si 2 mai putem spera ca se va recupera sau macar ca va mai trai cativa ani? Mai prezinta simptome de oboseala , stare de satietate, balonare , alterneaza perioade de diaree si de constipatie .Urmeaza cu strictete tratamentul prescris de medicul specialist gastroenterolog. Ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc!

 2. 1. Avand in vedere ca are si ulcer , varice esofagiene mici gr.1 si 2 mai putem spera ca se va recupera sau macar ca va mai trai cativa ani? – teoretic da

  2. Mai prezinta simptome de oboseala , stare de satietate, balonare , alterneaza perioade de diaree si de constipatie .Urmeaza cu strictete tratamentul prescris de medicul specialist gastroenterolog.- foarte bine

 3. Buna seara! In 1997 am fost diagnosticat cu hepatita B cu AgHBe negativ; evolutia a fost urmatoarea:
  – mar.2005, viremia = 18.800.000 UI/ml, TGO=159, TGP=172,
  biopsie = fibroza grad 3 ISHAK si HAI, activitate necroinfl. usoara (grad 5 HAI);
  – ian.-sept.2006 tratament cu intronA; viremie sept.2006=147.257 UI/ml, TGO si TGP in limite;
  – sept.2007, viremia = 1.621.811 UI/ml, TGO=87, TGP=138
  – sept.2008, viremia = 303.000 UI/ml, TGO=58, TGP=64, FIBROMAX: Fibrotest=0,7(F3); Actitest=0,23(A0-A1); Steatotest=0,23(S0); Ashtest=0,01(H0); Nashtest=0,25(No nash)
  – febr.2009, viremia = 3.492 UI/ml
  – iun.2009, viremia = 329 UI/ml, TGO=26, TGP=26, Fibrotest=0,76(F4), Actitest=0,23(A0-A1), fibroscan = F4
  – iulie 2009 – inceput tratament antiviral
  Rugaminta mea este daca puteti sa ma lamuriti cu cateva aspecte:
  1. fibroza grad 4 depistata la fibrotest si fibroscan inseamna ciroza, sau mai sunt necesare si alte investigatii?
  2. in urma tratamentului antiviral si a regimului adecvat fibroza poate sa regreseze, sunt sanse de vindecare?
  3. avand in vedere ca viremia si transaminazele au scazut din motive naturale, este bine ca am inceput tratamentul antiviral , ma va ajuta?
  Va multumesc anticipat si va rog sa ma indrumati cum va pot contacta la cabinet.

 4. 1. fibroza grad 4 depistata la fibrotest si fibroscan inseamna ciroza, sau mai sunt necesare si alte investigatii? -inseamna ciroza, dar ambele dau rezultate ORIENTATIVE

  2. in urma tratamentului antiviral si a regimului adecvat fibroza poate sa regreseze, sunt sanse de vindecare? -teoretic da

  3. avand in vedere ca viremia si transaminazele au scazut din motive naturale, este bine ca am inceput tratamentul cu antiviral , ma va ajuta?
  -nu stiu daca scaderea este „din motive neturale”, deoarece ati si facut tratament anterior, iar uneori acesta are consecinte mai tarziu
  -datorita viremei mici, sunt sanse mici de raspuns la antiviral

  Va multumesc anticipat si va rog sa ma indrumati cum va pot contacta la cabinet.

  Sanatate.

 5. buna seara,

  o matusa de-a mea are sindrom ascitic dar nu se stiu cauzele. un dr din Buzau i-a spus ca nu va trai mai mult de 2 saptamani, dar eu am vazut-o si sunt sigura ca nu va muri, trebuie tratata si sa i se prescrie tratament. o voi indruma catre dvs, vine la Bucuresti sapt. aceasta, se numeste Lazar Elena, va rog mult sa nu o amanati, sper ca o veti putea ajuta. majoritatea rudelor o vad deja moarta, cred ca are cancer, traim intr-o lume rea si invidioasa, sper sa se faca bine !!!
  cu stima,
  o fata ce v-a descoperit in aceasta seara pe net,
  Adriana, 25 ani, Bucuresti

 6. buna ziua
  d-l doctor, tatal meu in varsta de 82ani are ciroza hepatica depistata de cativa ani si se afla sub tratament; piciorele i se umfla, are abdomenul foarte balonat si d-na doctor i-a recomandat extragere de lichid ascic. dansul nu prea ar vrea acest lucru deoarece se teme ca ii va grabi sfarsitul. va rog mult sa imi comunicati daca il poate ajuta extragerea de lichid sau ii poate agrava boala!
  cu deosebit respect ,
  barbu

 7. TEORETIC, extragerea de lichid din abdomen in ciroza (numita PARACENTEZA), se face fara nici un fel de problema.
  Eu am extras lichid de la acest tip de bolnavi de sute de ori, fara probleme.
  Exista si posibile complicatii, ca de altfel in orice situatie in care se face o manevra medicala, chiar.. o simpla injectie intramusculara sau recoltare de analize, dar NU agravarea bolii de ficat, ci complicatii locale sau encefalopatie hepatica (tulburare de constienta).
  Asa cum poti sa-ti formezi o parere desre o casa doar vazandu-o direct, doar medicul care vede direct bolnavul poate aprecia despre ce este vorba, si riscul posibilelor complicatii.
  Sanatate!

 8. Sotul meu are ciroza si de ceva timp i-au aparut niste eruptii pe penis, mai ales in timpul actului sexual.Este normal sa sangereze?
  Va multumesc!

 9. In ciroza una dintre caracteristicile bolii o reprezinta sangararile prin piele si mucoase. Teoretic.
  Practic, nu stiu situatia sotului dvs, deci nu va pot spune daca sangerarea este „normala” sau nu, adica din alte cauze.

 10. Sotia mea are ciroza hepatica decompensata cu toate „acareturile”: ulcer, varice esofagiene, ascita, etc. plus un hepatocarcinom de 10/8 cm. De cateva zile elimina lichid prin pielea gambelor. Curge !! uneori imi vine sa cred ca elimina mai mult decat prin urina…Patul ud, papucii plini dupa un scurt drum pana la WC. Explicatiile primite, desi pot fi competente, mi se par uneori…puerile. Celulita, un virus… Va rog sa-mi raspundeti daca este legata aceasta problema de ciroza sau…? Multumesc

 11. De curand am fost diagnosticat cu ciroza hepatica si dublu colecist, iau medicamentele propanorol si silimarina , si tin regim cu strictete. Ce sanse am sa imi revin, cu toate ca nu am nici o durere si nici un simptom.? la ultimul control acum o luna imi scazuse lb drept cu 10 mm si lobul stang cu 17 mm. Sunt pe calea cea buna??????? Multumesc!!!

 12. Domule Doctor vreau sa va dau toate detaliile: ” Am plecat la servici , dupa 2 0re am avut durei foarte mari in partea stanga spate(deasupra rinichelui),am solicitat o ambulanta si mi s-a pus o perfuzie. M-am linistit pe moment. Dupa investigatii amanuntite doamna doctor de la urgenta mi-a spus ca presupune ca am ciroza hepatica. Am mers la alt doctor gastroenterolog din Rm. Valcea, unde mi s-au facut toate analizele si mi s-a pus acest diagnostic. Dupa endoscopie a constatat ca am varice esofagiene gradul I, dar nu am lichid sciatic. Cat am stat internat mi s-a administrat tratamentul: Arginina, Aspatofort si Glucoza(perfuzii). Am fost externat in stare ameliorata. La primele analize lobul stang era de 100 mm, lobul drept 135 mm. La o luna am fost la control iar lobul stang avea 83 mm si lobul drept 125 mm. Acum iau tratamentul: Silimarina si Propanolol, urmez regim. Dumneavoastra ce parere aveti despre cazul meu, este chiar atat de grav? Imi putetida mai multe detali despre boala. Multumesc anticipat!!! si astept raspunsul dumneavoastra.

 13. Domule Doctor vreau sa va dau toate detaliile: ” Am plecat la servici , dupa 2 0re am avut durei foarte mari in partea stanga spate(deasupra rinichelui),am solicitat o ambulanta si mi s-a pus o perfuzie. M-am linistit pe moment. Dupa investigatii amanuntite doamna doctor de la urgenta mi-a spus ca presupune ca am ciroza hepatica. Am mers la alt doctor gastroenterolog din Rm. Valcea, unde mi s-au facut toate analizele si mi s-a pus acest diagnostic. Dupa endoscopie a constatat ca am varice esofagiene gradul I, dar nu am lichid sciatic. Cat am stat internat mi s-a administrat tratamentul: Arginina, Aspatofort si Glucoza(perfuzii). Am fost externat in stare ameliorata. La primele analize lobul stang era de 100 mm, lobul drept 135 mm. La o luna am fost la control iar lobul stang avea 83 mm si lobul drept 125 mm. Acum iau tratamentul: Silimarina si Propanolol, urmez regim. Dumneavoastra ce parere aveti despre cazul meu, este chiar atat de grav? Imi putetida mai multe detali despre boala. Multumesc anticipat!!! si astept raspunsul dumneavoastra.

 14. Aaa, si am fost acum 3 zile la control si doamna doctor mi-a spus sa continui ca este bine, dumneavoastra ce ziceti. Va rog foarte frumos sa imi raspundeti si mie si la intrebarea anterioara. Multumesc!!!!

 15. Domnule doctor am o sora care hepatita B si asteapta interferon , are la fibroscan F4 ,dar viremia zero si ficatul mic, trombocitele 106 000,TGP 56,TGO 85. Va rog sa-mi spune-ti are sanse de vindecare

 16. Domnule Doctor,
  Am fost diagnosticat in luna februarie 2009 cu ciroza hepatica toxica(fara virus)cu urmatoarele analize:
  BIOCHIMIE
  TEST REZULTAT Val. Norm./unit. Mas.
  GLU 257 90-115 mg/dl
  UREA 27 mg/dl
  CREA 0.74 mg/dl
  ALT 64 10-37 / U/L
  AST 60 10-40 / U/L
  TBIL 1.12 0-1mg/dl
  DBIL 0.52 0-0.5mg/dl
  NA+ 131 mmol/l
  K+ 4 mmol/l
  CL- 99 mmol/l
  TRIG 97 mg/dl
  CHOL 156 mg/dl
  HDLC 27 mg/dl
  TP 8.1 6.4-8.3 g/dl
  ALKP 120 U/L
  GGT 189 U/L
  VLDL 19.4 mg/dl
  BILIRUBINA INDIRECTA 0.6 0.1-0.7mg/dl
  LDL-C 109.1 mg/dl
  ELECTROFOREZA
  Fraction % Normal % g / dl
  Albumin 48.1 60-72 3.6-5.7
  Alpha 1 3.2 1-2.6 0.06-0.21
  Alpha 2 8.8 7.2-11.8 0.4-1
  Beta 1 8.3 5.6-9.1 0.3-0.7
  Beta 2 6.9 2.2-5.7 0.1-0.5
  Gamma 24.7 6-15.4 0.4-1.2

  HEMATOLOGIE
  TEST REZULTAT Val. Norm./unit. mas.
  APTT(SEC) 33.4 SEC.
  FIBRINOGEN (MG/DL) 485 mg/dl
  BASO# 0.02 0.01-0.08/*10³/μ L
  BASO% 0.3 0.1-1.2 / %
  EO# 0.12 0.04-0.36/*10³ /μ L
  EO% 1.5 0.7-5.8 / %
  HCT 34.1 34.1-44.9 / %
  HGB 11.3 11.2-15.7 / g/dl
  LYMPH# 2.39 1.18-3.74 /*10³/μ L
  LYMPH% 30 19.3-51.7 / %
  MCH 27.2 25.6-32.2 / pg
  MCHC 33.1 32.2-35.5 / g/dl
  MCV 82 79.4-94.8 / fl
  MONO# 1 0.24-0.36 / *10³/μ L
  MONO% 12.5 4.7-12.5 / %
  MPV 12.2 9.4-12.3 / fl
  NEUT# 4.44 1.56-6.13 / *10³/μ L
  NEUT% 55.7 34.0-71.1 / %
  P-LCR% 39.6 %
  PCT 0.18 0.17-0.35 / %
  PDW 17.2 9.0-17.0 / fl
  PLT 145 182-369 / *10³/μ L
  RBC 4.16 3.93-5.22 / 10^6/μ L
  RDW-CV% 15.1 11.7-14.4 / %
  RDW-SD 43.8 fl
  WBC 7.97 3.98-10.04 / *10³/μ L
  VSH 79 mm/h

  COAGULARE
  PT(%) 75 78-142 / %
  PT(INR) 1.22 0.800-1.140 / INR
  PT(sec) 15.1 9.0-12.9 / sec

  Dupa administrarea unui tratament alcatuit din Esentiale,Silimarina si alte suplimente naturale timp de doua luni au rezultat urmatoarele analize de laborator:
  BIOCHIMIE
  TEST REZULTAT Val. Norm./unit. Mas.
  GLU 101 70-115 / mg/dl
  UREA 29 12-45 / mg/dl
  CREA 0.9 0.5-1.5 / mg/dl
  ALT 54 3-65 / U/L
  AST 47 2-40 / U/L
  TBIL 1.19 0-1mg/dl
  DBIL 0.54 0-0.3mg/dl
  TRIG 81 0-150 / mg/dl
  CHOL 157 50-200 / mg/dl
  ALKP 123 40-136 / U/L
  GGT 184 5-85 / U/L
  VLDL 16.1 0-30 / mg/dl
  BILIRUBINA INDIRECTA 0.66 0.1-0.7mg/dl

  HEMATOLOGIE
  TEST REZULTAT Val. Norm./unit. mas.
  BASO# 0.05 0.0-0.1/*10³/μ L
  BASO% 0.614 0.7-1.0 / %
  EO# 0.145 0.04-0.36/*10³ /μ L
  EO% 1.79 0.7-6.0 / %
  HCT 39.1 34.0-47.0 / %
  HGB 12.9 11.2-16 / g/dl
  LYMPH# 2.91 1.3-3.7 / *10³/μ L
  LYMPH% 36 19.3-45.0 / %
  MCH 29.3 25.6-32.2 / pg
  MCHC 33 32.2-36 / g/dl
  MCV 88.8 80-94.8 / fl
  MONO# 0.653 0.24-0.80 / *10³/μ L
  MONO% 8.09 4.7-12.5 / %
  MPV 9.88 9.0-13.0 / fl
  NEUT# 4.32 2.0-6.0 / *10³/μ L
  NEUT% 53.5 43.0-70.0 / %
  PCT 0.107 0.17-0.35 / %
  PDW 18.3 9.0-17.0 / fl
  PLT 109 130-400 / *10³/μ L
  RBC 4.41 3.93-5.22 / 10^6/μ L
  RDW-CV% 15.9 11.0-16.0 / %
  WBC 8.07 3.98-10.80 / *10³/μ L

  COAGULARE
  PT(%) 80 70-140 / %
  PT(INR) 1.15 0.800-1.250 / INR
  PT (sec) 12.9 10.2-14.0 / sec
  APTT (sec) 34.5 22.5-37.0 / sec

  Va rog respectuos sa-mi spuneti daca se vede o ameliorare a mea dupa acest tratament in privinta analizelor si daca puteti sa-mi recomandati o schema de tratament.
  Va multumesc.

 17. 1. In hepatita toxica, tratamentul esential, de fapt SINGURUL eficient (la analizele dvs) este DESCOPERIREA SI INLATURTAREA TOXICULUI, restul e.. apa de ploaie.

  2. Nu prea avea ce sa se amelioreze din analize.. cred ca unele valori sunt scris gresit (AST, ALT, GGT, Trombocite..

  3. Nu pot prescrie tratament fara sa pot urmari pacientul, daca apar efecte secundare.. raspund eu
  Daca doriti sa va vad si eu aveti aici datele de contact http://wp.me/PnR8z-1pe
  Sanatate

 18. Domnule Doctor,
  Toxicul a fost eliminat total(alcoolul).
  Transaminazele sunt scrise corect:
  AST=60;
  ALT=64;
  GGT=189.
  Dupa eliminarea alcoolului si tratament au rezultat urmatoarele analize de laborator:
  AST=47;
  ALT=54;
  GGT=184.
  Sunteti de parere sa nu mai administrez Silimarina,Esentiale si alte suplimente naturale pentru protectia celulei hepatice daca am inlaturat total toxicul(alcoolul)?
  Este necesar sa fac analiza la Fibroscan?
  Va multumesc pentru raspuns.

 19. Hepatita toxica poate avea sute de alte cauze in afara de alcool.
  La dvs pare o cauza de crestere a GGT (adica colestaza), nu hepatita.Pe site sunt scrise cauzele – teoretice- de crestere a GGT

  *
  -Ficatul gras de cauza nonalcoolica (mai ales la obeze)
  -Metastaze hepatice, cancer hepatic sau pancreatic
  -Hepatita virala sau alcoolica
  -Icter obstructiv
  -Traumatism hepatic
  -Infarct miocardic, insuficienta cardiaca congestiva,
  o -Pancreatita acuta
  -Septicemii
  -Sindrom nefrotic
  -Mononucleoza Infectioasa.
  -Insuficienta renala
  -Insuficienta cardiaca congestiva
  -Colestaza -alaturi de GGT in colestaza cresc si ,fosfataza alcalina, colesterolul si bilirubina
  -Boli pulmonare obstructive
  -Diabet
  -Obezitate
  -Consum de alcool (chiar consumul de cantitati mici de alcool in ziua precedenta poate creste GGT)
  o -Hipertiroidie
  o -Fumatul
  o -Medicamente
  +
  1. fenitoina
  2. carbamazepina
  3. medicamente ce scad colesterolul
  4. medicamente ce scad aciditatea gastrica -cimetidina, ranitidina
  5. medicamente antifungice
  6. antidepresive
  7. testosteron
  8. barbiturice
  9. antiinflamatoare
  10. antibiotice

  „Protectia ficatului” nu se face dandu-i de munca, adica suplimente naturale (DE OBICEI TOXICE PENTRU FICAT).
  Fibroscan nu ajuta la diagnostic in cazul dvs.
  Cred ca ar trebui sa va adresati unui medic din zona dvs care sa faca o evaluare completa cu consult medical, nu cred ca veti rezolva problema pe net – decat poate intamplator

 20. Va multumesc pentru raspuns.In cazul meu toxicul a fost in mod sigur alcoolul.Cred ca m-am exprimat eu gresit, diagnosticul dat a fost ciroza alcoolica (fara virus), nu hepatita alcoolica.
  Ma gandeam sa fac analiza la fibroscan ca sa vad cat la suta(%)din ficat este afectat(ce procent din ficat este tesut fibrotic) daca am inteles bine ca iti spune acest aparat.
  Va multumesc,
  Florin.

 21. Domnule Doctor,
  Va rog respectuos sa-mi spuneti daca la urmatoarele valori ale analizelor de hematologie:
  COAGULARE:
  PT(%)=80;
  PT(INR)=1,15;
  PT(SEC)=12,9;
  APTT(SEC)=34,5;
  VSH(mm/h)=79;
  FIBRINOGEN(MG/DL)=485, pot sa efectuez cateva lucrari dentare care-mi sunt necesare(extractie de masea,implant dinte)?
  Sunt diagnosticat cu ciroza alcoolica(fara virus) si cu Diabet Zaharat Tip 2 insulino-dependent.
  Va multumesc pentru raspuns.

 22. Buna seara,as dori sa ma adresez Dlui Dr Ditoiu,in problema de sanatate a tatalui meu.Acum un an,in urma unor simptome neobisnuite(senzatia de *intepatura* in hipocondrul drept,usoara oboseala… )a depistat in urma unui echo,ciroza hepatica de etiologie virala,HVB si HCC.Au urmat analize,RMN,etc,dupa care a fost internat la Fundeni in Bucuresti unde i s-au mai facut din nou analize,echo,CT…Diagnostc:Ciroza hep.Tip Child A,HCC,Varice esofag. incipiente.Am plecat din Bucuresti cu o reteta, cu indicatia de a manca sanatos,si …*ne auzim la un telefon daca e ceva… * Intre timp am contactat un alt medic chirurg oncolog,in cadrul aceluiasi spital care a indicat de urgenta ablatia nodulilor (HCC).Zis si facut,in doua reprize,primul prin radiofrecventa,al doilea prin laparoscopie…externare..si recomandare de a repeta analizele la 6 luni.Numai faptul ca este constient de ceea ce are, l-a facut sa slabeasca 5 kg in saptamana de spitalizare,iar pe parcurs a mai pierdut 5 .Regimul alimentar il tine ca la carte,starea generala este buna.Usoare stare de oboseala si cate-o intepatura cand si cand in zona ficatului .La RMN-ul repetat dupa 6 luni,apare acelasi nodul extirpat anteior,dimensiuni mai mari,si aparitia a numerosi alti noduli cu dimensiuni variabile,nu mai mari de 3.2 cm.Este f descurajat din toate punctele de vedere,fiind un om activ(prof de educatie fizica si sport),nu a avut niciodata tangente cu spitalele,fapt pt care simplul gand de a fi dus din nou la Bucuresti,ii creeaza panica.Am apelat la un specialist in Apifitoterapie,tine de 2 luni (Decembrie 2009)schema stabilita de dansul,am repetat analizele,urmand sa mai continue 2 luni .Rezultatele,Slava Domnului,deocamdata imbucuratoare,transaminazele au scazut,se incadreaza in limite normale,si in general tot ce era pe din laturi,au revenit la normal.Singurele semne de intrebare imi pun alfa-feto-proteina,care in august era 17,iar acum 370(nu a facut-o decat in august si dupa 2 luni de cura fitoterapica)si viremia care in August era 1800,iar acum e 3400 Vreau totusi o parere profesionala:e :trebuie luata totusi o masura terapeutica in cazul luimedicatie specifica,ceva de acest gen?Nu vreau sa ma bazez f mult pe mijl alternative si sa omit ca e vb de niste hepatocarcinoame care se pot inmulti si ataca si alte organe,in timp ce ne bucuram de rezultate mai putin decisive in lupta cu cancerul.Imi cer scuze pt vasta descriere…astept un raspuns cat de curand!Va mutumesc,cu respect ,Sara B.

 23. Sincer sa fiu pare un cancer cu evolutie proasta in ciuda tratamentului, si cand spun asta ma bazez pe reaparitia nodulilor si cresterea alfafetoproteinei
  Viremia nu are nici o influenta asupra evolutiei actuale a bolii.
  Nu cred ca se mai pune problema unei interventii chirurgicale – decat de hepatectomie cu scoaterea nodulilor (dar nu stiu localizarea lor si daca este posibil sa fie scosi) sau transplant de ficat.
  Alta varianta ar fi tratament citostatic
  CU placere

 24. Va multumesc pt promptitudine,ni s-a spus ca singura metoda invaziva recomandata in cazul lui este transplantul hepatic…dar sa nu ne grabim,sa incercam sa redresam trombocitele ,care sunt f mici(40 mii),dupa primele 2 luni de apiterapie avem 58 mii.Ni s-a mai spus si ca viremia trebuie urmarita pt ca riscam sa cirozam si un ficat *de bebelus* oricat ar fi de reusit transplantul.Sincer,nu inteleg,cum facem sa scada viremia??(Nu i s-a prescris niciun medicament pe termen lung,a avut o reteta pt o luna din Bucuresti si atat) Trombocitele ni s-a spus ca nu mai cresc,astea sunt,cu ele ramane…si ca exista riscul de hemoragii digestive postoperator…(cu toate acestea a obtinut o crestere de la 40 la 58 mii ,dupa 2 luni de apiterapie).Citostatice incepuse sa faca la prima internare,se simtea f slabit de la ele,nu a apucat sa faca decat 2-3 perfuzii,dupa care medicul chirurg a spus sa le oprim ca nu e cazul,si a propus ablatia nodulilor…De dus la Bucuresti…f greu de convins…e speriat,devine palid cand aude de spital dar daca e neaparat necesar,trebuie sa-l convingem.Credeti ca inca 2 luni(asa cum e indicat de speialistul cu care tinem legatura )de apifitoterapie ar putea afecta evolutia cancerului,e posibil ca boala sa evolueze atat de repede incat sa *pierdem timpul*,sau sa luam o atitudine terapeutica cat mai repede posibil??

 25. Nu cunosc vre-un pacient care sa se fi ameliorat cu apiterapie deci nu pot sa va recomand ceva in legatura cu asta.
  In legatura cu viremia.. intelegeti gresit situatia

  Se face transplant in ciroza cu virus B sau C, sau HIV, unde, evident, virusul ramane in sange si infecteaza ficatul bolnav.
  Dar, pentru ca un virus hepatitic sa te omoare, trebuie sa faci intai hepatita acronica, apoi ciroza, adica in medie se moare dupa 13-20 de ani.
  Ori, transplantul unui organ tine cam 10 ani, deci nu ai cum sa mori din cauza virusului.
  Situatia este similara si in cazul tatalui dvs. Nu virusul ii va cauza probleme pe termen scurt si mediu ci lipsa tesutului herpatic functional.

 26. Va multumesc pentru explicatii si timpul acordat .Sa inteleg ca e de preferat sa ne trecem pe lista pt transplant hepatic,sau in cazul in care in familie exista persoane compatibile,pot fi chiar ei donori?!Va multumesc inca o data si va doresc multa sanatate si un weekend placut!
  Cu respect,Sara

 27. Ca aspect pur orientativ,ce costuri implica un transplant hepatic in tara?Stiu ca in strainatate e de ordinul zecilor de mii de euro…Sincer,am mare incredere in specialistii nostri,traiesc si sunt medic in Scandinavia,si vad cum *gafele* medicale si neprofesionalismul aici sunt considerate ceva *normal*,sistemul medical este extrem de bine pus la punct,tehnologia este mai mult decat avansata dar degeaba,daca nu sunt oameni competenti care sa le puna in practica asa cum trebuie.Va multumesc

 28. Nu implica nici un fel de costuri din partea pacientului, Casa de Asigurari suporta toate costurile si deconteaza unitatii sanitare care face transplantul cca 4.000 euro.
  Cu placere

 29. Tatal meu a fost diagnosticat cu carcinom hepatocelular LHD forma multicentrica dimensiune 10/7,5 cm Are 75 de ani nu a avut dureri si nici nu are I-a fost administrat tratement simptomatic Ce s-ar mai putea face? Exista tratament naturist?

 30. Buna ziua. Am si eu o mare problema…mama mea are ciroza hepatica, a fost operata si de 2 ori pe creier ( prima operatie e fost un hematom subdural si cel de-al doilea intracerebral). Problema cea mai mare care a aparut este ca are trombocitele foarte mici (20000-maxim 40000. Ni s-a recomandat sa scoatem splina dar mi-au dat foarte putine sanse sa supravietuiasca interventie. Ce sa fac? Sa o operez sau sa stam asa cu toate ca riscul sa faca o hemoragie interna este foarte mare???? Va rog sa ma ajutati. Va multumesc

 31. Este extrem de important ca medicul care trebuie sa o opereze de splina sa aiba experienta pe acest tip de operatii.
  Splina se poate scoate – TEORETIC- clasic, laparoscopic sau cu robutul, ultimele doua metode (daca pot fi aplicate in cazul mamei dvs) fiind mult mai putin sangerande. Ele se aplica – probabil printre alte spitale – la Fundeni Chirurgie
  Cu placere

 32. Am hepatita cronica cu virus c,urmeaza sa fac tratament cu interferon.Se spune ca ficatul nu doare,eu cand mananc doua feluri de mancare(conform regimului prezentat si pe site)mai repede(cu pofta)si stau pe partea dreapta dupa masa simt dureri in partea dreapta,in centrul zonei de sub coaste pana la inghinali.Acest lucru se intampla spre exemplu cand mananc supa facuta din soia boabe data prin blender si fiarta ,fara prajeli si ulei.Am o fibroza F2(8,4)si TGP=90.Puteti va rog sa-mi spuneti daca e o durere de ficat sau daca soia nu se recomanda sau daca durerea poate fi de la fiere(la ecografie nu au fost identificati calculi biliari).Va multumesc.

 33. Domnule doctor, anul trecut am fost diagnosticat cu ciroza hepatica. Tin regim si sunt sub observatia doamnei doctor din Valcea de la gastro,dar as dori parerea dumneavoastrea de specialist, cum pot face programare la dumneavoastra???

 34. buna seara ma numesc iancu florentina si as vrea un sfat de la dmn. tatal meu a fost alcoolic foarte multa vreme si de ceva timp nu a mai baut si de cand nu mai bea sa unflat an burta foarte mult si spune ca are stare de somnolenta si atat nu mai are nici o alta simtoma. se poate sa fie vorba despre o ciroza lichida?

 35. buna ziua! ma numesc oana si sunt din braila; as vrea sa aflu parerea dvs.cu privire la cazul mamei mele, care a fost diagnosticata cu ciroza grad 4 datorita hepatitei virale tip b. nu cunosc valorile analizelor facute la bucuresti, insa stiu ca se discuta la un moment dat sa faca tratament cu interferon, insa in urma rezultatelor nu s-a calificat pentru acest tratament. mentionez ca are si diabet pentru care are tratament si tine regim foarte strict. in ultimul an, chiar mai putin, a slabit mult, dar abdomenul a ramas umflat. are si un serviciu foarte solicitant, care ii ocupa tot timpul. stiu ca la diabetici nu se poate face transplant. eu personal sunt foarte ingrijorata, mai ales ca mi-a spus ca uneori ii e foarte greu sa respecte strict regimul. din aceste informatii imi puteti spune la ce sa ma astept? am motive sa ma ingrijorez?

 36. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
  Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
  Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
  Multumesc pentru intelegere

 37. Buna ziua! As dori sa stiu ce remedii naturiste se pot folosi in cazul cirozei uscate..?Boala a fost depistata recent iar domnul doctor la care s-a apelat ne-a dat un pronostic clar: ciroza uscata care a avansat timp de 7-8 ani.. Pacienta are 54 de ani, splina marita si deci ciroza hepatica. Respecta bineinteles si un regim alimentar prescris de curand.. As dori sa imi dati va rog cateva detalii in privinta cirozei uscate ca sa stim la ce sa ne asteptam si la ceea ce o sa facem in continuare. Va multumesc!

 38. Buna ziua! As dori sa stiu ce remedii naturiste se pot folosi in cazul cirozei uscate..?Boala a fost depistata recent iar domnul doctor la care s-a apelat ne-a dat un pronostic clar: ciroza uscata care a avansat timp de 7-8 ani.. Pacienta are 54 de ani, splina marita si deci ciroza hepatica. Respecta bineinteles si un regim alimentar prescris de curand.. As dori sa imi dati va rog cateva detalii in privinta cirozei uscate ca sa stim la ce sa ne asteptam si la ceea ce o sa facem in continuare. Va multumesc!

 39. buna ziua. acum aproximativ un an, sotia mea a fost diagnosticata cu ciroza incipienta ca urmare a hepatitei cornice active de tip C. in urma cu 6 luni, in urma endoscopiei efectuate, s-au descoperit 2 varice de gr. 1 si 2 de gr. 2. ieri (02.09.2010) i s-au gasit 2 varice de gradul 2 si una de gr. 3. intrebarea mea este, ce complicatii ar putea sa fie pentru acea varice de gr 3? mentionez ca tine tratament medicamentos dat de profesor si tine regim alimentar. mentionez ca la radiografie nu s-a descoperit lichid abdominal. … va multumesc anticipat si sper sa imi dati o solutie si la problema noastra. cu respect deosebit

 40. Dle dr.,va rog sa-mi spuneti ce sanse ar mai avea mama in urma biopsiei?Va multumesc!
  Diagnosticul clinic: HCC
  Piesa: Biopsie
  Macroscopie: 1. 1 cil
  2. 2. cil
  Microscopie: 1. Cilindrul hepatic examinat prezinta aspect de ciroza
  micronodulara cu activitate usoara/moderata.
  2. Material biopunctat s-a fragmentat la prelucrare si prezinta structura
  unui hepatocarcinom trabecular tip Edmonson Steiner II.

 41. Buna ziua Dl Dr.
  Ca si alti utilizatori ai acestui site am sa va cer o parere ( in limita timpului disponibil pe care il aveti)
  Mama mea 58 ani a fost diagnosticata cu ciroza hepatica compensata child plug A in martie 2009. Virusul hepatic B fiind descoperit in 2001. Au urmat 2 hemoragii de la varicele esofagiene in aprilie si iunie 2009 ce au fost bandate si se afla in tratament cu propranolon( varicele erau gr 1-2)
  Am reusit anul trecut sa o aduc unde eu locuiesc (Londra) pentru investigatii si tratament. Starea ei este relativ stabila. Aici i s-a descoperit si virusul hepatic delta, in tara nefiind testata niciodata pentru acest virus. Viremia este f mica aceasta fiind mica si din cauza virusului delta din cate mi s-a explicat.
  A inceput tratament in nov 2010 cu Tenofovir pentru a suprima virusul hepatic B.
  Trombocitele sunt scazute 49000
  Alfa fetoproteina usor marita 14 mg/L
  A facut o gramada de teste si investigatii ( RMN, CT scan ecografii etc). In urma analizelor ni s-a propus sa inceapa un tratament cu interferon pentru virusul Delta, aducandu-ni-se la cunostinta ca sansele sunt relativ mici de 10-25% de inlaturare a virusului si cu ceva riscuri avand in vedere ca ficatul este cirotic .
  Inca nu ne-am decis daca sa urmeze acest tratament sau nu. Ea se simte obosita si cand merge pe jos mai mult, comparativ cu acum un an cand asta nu se intampla. Imi este teama ca toate aceste antivirale o vor face sa se simta si mai obosita si ca exista riscul ca trombocitele sa ii scada si mai mult.
  Stiu ca sfaturile date de Dvs sunt generale insa as vrea sa stiu din experienta Dvs daca ati sugera acest tratament unui pacient in situatia mamei mele.
  Transplantul hepatic este singura posibila ei sansa in final insa imi este oarecum teama ca interferonul sa nu i agraveze oarecum starea si ca urmare transplantul sa fie necesar mult mai repede.
  Va multumesc
  Cu stima
  Roxana S.

 42. Buna ziua.Am ciroza hepatica de etiologie toxic-nutritionala si adenom de prostata. As dori sa va intreb daca pentru tratamentul prostatei pot utiliza mdicamentul DUODART recomndat de medicul urolog si daca acest medicament nu afecteaza ficatul. Va multumesc.

 43. Buna ziua as dori sa stiu daca o persoana diagnosticata cu ciroza hepatica faza terminala este constienta sau intra in coma hepatica inainte de deces,si daca se ia medicatie pentru ameliorarea durerilor (oare sand dureri)si cam ce medicamente se prescriu.Cu multumiri.

 44. buna ziua D-le doctor,
  de 2 saptamani tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica decompensata portal si parenchimatos forma colestatica, varice esofagiene grad 4, anemie posthemoragica acuta forma severa in curs de compensare si hipersplinism.
  a fost internat timp de 7 zile, dupa prima hemoragie, iar la o zi de la externare a pornit din nou hemoragia si momentan este in terapie intensiva fiind la a 4 hemoragie (ultima aseara…06.02.12). am tot respectul pentru efortul medicilor care-l tin in viata dupa aceste hemoragii, dar parca nu-mi vine sa cred ca nu se poate face ceva in sensul opririi acestora….., practic se stinge din cauza acestora si nu din cauza cirozei. va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi si pareri despre acest caz. va multumesc anticipat. (medicul care-l trateaza spune ca ciroza a fost facuta din cauza hepatitei b sau c – netratata si nedescoperita la timp).

 45. buna zius.ma numesc dana antoniu si am 31 ani am fost diagnosticata acum cativa ani cu hepatita cu virus c dupa ani de asteptare am primit aprobare de casa si am inceput tratamentul cu interferon si ribavirina viremia de inceput a fost de 120.000 dupa 4 saptamani am facut din nou viremia si mi-a iesit 145.ce ziceti?e spre bine?pot ajunge la rezultat final de viremia nedetectabila.multumesc tare mult.astept un raspuns.

 46. Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu virusul B acum 8 ani. In ultimii ani analizele au iesit bine, nu mi s-a recomandat niciun regim, doar sa nu exagerez cu alcoolul. Viremia a fost mereu sub 10000 U, chiar a scazut in 2011 fata de 2010 de la 5100 U la 200 U. Anul acesta a fost de 10024 U. Mi-am facut o punctie hepatica si rez Scor Kondell au fost N=0, L=3, I=2, F=0,’Hepatocite cu leziuni difuze de intumescenta clara si vacuolara; colestaza intrahepatocitara nesistematizata; inflitrat inflamator mixt limfo-plasmocitic si granulocitar neutrofil in spoturi intralobular; spatii porte largite prin prezenta inflitratului inflamator limfocitar usor si difuz; aspecte de piece-meal necrosis absente; fibroza absenta’. Puteti, va rog, sa-mi interpretati rezultatele? Mentionez ca nu am niciun simptom, cu exceptia unor mici sangerari gingivale (de doua-trei zile) si a unor pete rosii pe piept si brate (putine), care nu stiu daca pot avea leagtura cu virusul B. Multumesc anticipat

 47. Buna ziua ,

  Mama mea fost diagnosticata de curand cu o ciroza hepatica la inceput de evolutie .
  Intrebarea mea este se poate face ciroza chair daca la probele hepatice nu ia iesit nici un virus .
  Mentionez ca si transaminazele sunt ok (analizele au fost facute in doua laboratoare diferite si acelas raspuns :fara virus hepatic

 48. Puteti trata pe tatal de 69 de ani cu ciroza lichida(ascita) ..A inceput sa i se umfle picioarele si burta foarte foarte mare. Se poate extrage lichidul ?

 49. Domnule doctor am nevoie urgenta de sfatul dvs . mama a fost diagnosticata cu ciroza uscata si varice esofagiene grad 2 … Am vrea sa facem transplant , eu as fi donatorul . care sunt demersurile ? Sunt sanse sa fcm acest vis sa devina realitate ? Va multumesc din suflet .astept raspunsul dvs !

 50. Buna ziua! Bunica mea in varsta de 70 de ani a fost diagnosticata acum 14 ani cu ciroza hepatica(uscata) .In toti acesti ani a luat tratament si a tinut regim..dar acum 3 luni boala a avansat si a facut lichid..care ulterior a fost extras. Acum lichidul a fost din nou extras iar ea nu se simte deloc bine, este extrem de slaba, nu poate manca nimic pentru ca vomita, nu poate merge si abia vorbeste. Credeti ca mai exista vreo sansa ca boala sa se mai amelioreze si sa mai reziste?

 51. Bunaziu,!de curand tatal meu a inceput sa l manance piele,nu putea sa doarma noaptea,dupa unele analize si control,medici ia ciroza hepatica avansata,are lichid i stomago,ia dat si sangre,deoarece spune ca el a pierdut sangre:E adevarat ca a slabit mult,dar cel mai mult e ca l mananca pielea si se oboseste.A fost internst 7 zile ,acum a iesit si unicu tratament ce ia dat sunt vitamine, spunand ca boala e avansata si nu mai au ce face.Va rog frumos a ti putea sa mi spuneti daca e avansata ce posibilitate are si de ce timp vb ca ar mai sta cu noi ,,aproximatie daca se poate,,luni,,ani,,,medici nu mi au spus nimic decat avansata,,,,multumesc

 52. Buna seara.As dori sa stiu daca se poate face transplant de ficat dupa operatia de splenectomie cu deviatie de varice esofagiene. De asemenea, daca varicele trombozat impiedica efectuarea transplantului. Va multumesc!

 53. buna ziua, mama mea are 55 ani si a fost dignosticata cu ciroza hepatica c si ascita medie, la moment este internata . vreau sa stiu , daca se poate scapa de ascita si trata ciroza?pentru ca am mai citit ca se poate trata cu interferon si ribavirin…suntem din R.Moldova si poate cumva se poate interna la dvs? astept raspunsul dvs

 54. multumesc pentru raspuns, mama a fost internata in spital si timp de 10 zile medicii zic ca nu mai are ascita, ficatul este mai mare decit norma cu 3 cm. Imi spuneti va rog e posibil sa nu mai aiba ascita in asa timp scurt? si vreau sa stiu merge spre bine sau nu daca ficatul e aproape de norma. Va multumesc anticipat.

 55. Buna seara,
  In urma cu 3 ani mama mea, acum in varsta de 64 ani, a fost diagnosticata cu hepatita C, viremie ff mare. Dupa biopsie si fibroscan rezulatl a fost fibroza de grad 4, ciroza hepatica. A facut un tratament cu interferon si ribavirina la Clinica Victor Babes, printr-un program elvetian.Dupa 6 luni viremia a disparut. Timp de doi ani a fost tinuta sub observatie, analize la 3, 6 si 12 luni, toate au iesit bune, se simtea bine. De vreo 2 luni a inceput sa slabeasca, nu prea mai poate manca. Are 40 kg si nu cred ca are ascita deoarece nu are deloc burta.Nu prea vrea sa mearga la doctor. Credeti ca ar mai fi posibil un transplant?. Mentionez ca eu sunt compatibila cu ea si doresc sa-i fiu donator. Cam la ce suma s-ar ridica costurile transplantului?. Casa de Asigurari ar suporta o parte din costuri? Multumesc mult de tot.

 56. Buna ziua ! Am fost diagnosticata cu Hepatita C din Decembrie 2011.Am facut toate analizele am Fibromaxul F1 – F2, Steatoza S2,TGO = 167 ; TGP=207 .De atunci urmez tratament cu URSOFALC , Lagosa , iar acuma am gasit INTERFERONAT . Am dosarul depus pentru INTERFERON. Tin regim alimentar .Dar nu stiu de ce imi es TGO SI TGP valori asa mari.

 57. Buna ziua
  Mama mea a facut biopsie la paroscopica la ficat si santem in asteptarea rezultatelor intre timp i sau umflat picioarele si au aparut vanatai.
  Ce am putea face?
  Multumesc

 58. Buna seara, am o intrebare la dumneavoastra. Tatal meu are 52 ani si este bolnav de ciroza hepatica insa nu stiu ce faza. Are ascita, picioare si miini umflate, oboseste repede, are sangerari gingivale la periaj; edeme ale membrelor inferioare (glezne); icter, inversarea ritmului somnului (somnolenta ziua cu insomnie noaptea); delirii si mai multe…. are ridicat zaharul din organism…. insa in ciuda acestor fapte din nu stiu ce motive el continua sa consume alcool si sa nu urmeze nici o dieta, ba din contra maninca foarte mult si plin de grasimi, si bea foarta multa apa. Bea si unele pastile, insa oricum consuma alcool foarte mult aproape in fiecare zi. Ce sanse are? Va rog sa-mi raspundeti

 59. buna ziua! tatal meu are 67 de ani si o ciroza hepatica umeda! are 15 ani de cand e bolnav, a fost si in coma 3 zile! as vrea sa stiu cam la ce sa ma astept ?… are zile cand e bine constient pe picioarele lui si zile in care nici nu vorbeste nu te intelegi cu el. are si sangerari anale mancarimi la picioare lichid foarte mult… in ce consta faza terminala? la ce sa ma astept?

 60. Ca medic, pentru a putea sa prevezi evolutia unui pacient trebuie sa tii complet situatia lui medicala, altfel poti doar spune ce se poate intampla teoretic. Aveti pe site date teoretice despte evolutia cirozei
  Cu stima

 61. Am tatal bolnav de ciroza hepatica in stare avansata si are scaune dese maronii si fluide ,prezinta dureri mari de burta ,de cap si de oase.Vreau sa stiu ce sunt aceste scaune pt ca nu mananca de cateva zile.Am uitat sa va spun ca a contactat si clostridium dificile in spital.

 62. Am tatal bolnav de ciroza hepatica in stadiu avansat si are scaune dese ,maronii si fluide cu toate ca nu mananca de cateva zile.Ce ar putea sa iasa in scaun?

 63. Date teoretice despre modificarile scaunului sunt postate pe site, acesta fiind scopul site-ului – furnizarea de informatii teoretice despre boli si simptome.
  La intrebarile specifice referitoare la un caz medical, raspunsul cel mai competent in poate da doar medicul consultant, si orice pacient are nevoie de un raspuns competent, nu de o parere medicala oarecare.
  Cu stima

 64. Date teoretice despre modificarile scaunului sunt postate pe site, acesta fiind scopul site-ului – furnizarea de informatii teoretice despre boli si simptome.
  La intrebarile specifice referitoare la un caz medical, raspunsul cel mai competent in poate da doar medicul consultant, cred ca va inchipuiti cat de periculos este sa va dau un sfat prost datorita necunoasterii complete a situatiei pacientului respectiv, iar dvs sa il urmati . .
  Cu stima

 65. si tatal meu de 53 de ani are de 2 ani ascita.i-a fost extras prima data 10 L de apa,apoi pana acum a eliminat medicamentos,si a doua oara 7 litri.acum ultima data a mers la spital fara apa,nu aveau ce sa ii recolteze pt analize si in 7 zile de la atatea perfuzii,a acumulat iar apa,acum este acasa,a emininat ft bine,dar si corpul cand se obisnuieste cu acel medicament nu mai raspunde la el.De 3 sapt a vomat peste 1 L de sange (hemoragie interna) de la varicele esofagiene !!! sa ai grija de el.consulta un medic cat de repede.
  Multa sanatate la toata lumea !

 66. Domnule doctor. Am un rezultat de :colecistita cronica hipertrofica.adenoza intramurala .fragmente hepatice recoltate intraoperator cu aspecte de ciroza hepatica incipienta cu focare de steatoza microveziculara. Ce sanse de vindecare sunt?

 67. Buna seara,
  Dl.Dr. va scriu pentru ca am si eu o persoana foarte draga mie, care este foarte bolnavă, si anume MAMA , are 49 de ani.
  In anul 2013 in urma unei biopsii a fost diagnosticata cu Colangiocarcinom si metastaze la ficat la Cluj.
  A fost operată, i s.a înlăturat partea bolnavă din ficat rămânând un sfert si cu un tub de dren pentru bilă si o s.a pus un stand la singura cale biliara ramasa. Tubul de dren i s.a scos dar pe acolo s.a scurs bila pana acum 3 luni când s.a inchis orificiul .
  După operatie am inceput sedinte de chimioterapie tot la Cluj , după vreo 15 sedinte boala părea dispare încet încet conform CT-ului, si analizele de sânge specifice in bolile de ficat arătau mai bine …. dar analizele de bilirubina erau f mari asa ca am mers din nou sa vedem ce este cu sandul. … i s.a scos standul pentru ca era înfundat si nu s.a mai putut pune altul din cauza caii biliare. .. Am încercat atunci când i s.a scos, am încercat la Timisoara la dl.dr Sporea, apoi din nou la Cluj la dl.dr. Tantau dar fara succes…
  Am aflat ca mama are ciroza decompensata. …. cu varice esofagiene grad 3
  A facut de doua ori hemoragie si o s.a tras o data apa…
  De 4 luni i s.a inchis orificiul pe unde se scurgea bila …Am vb la Cluj si mi s.a spus ca probabil se scurge pe unde trebuie ca altfel ar fi murit dc nu avea unde sa se scurgă. Între timp a facut si 3 hernii
  Inainte avea ochii si pielea dd galbene, acum ochii nu mai sunt galbeni deloc iar pielea este putin si scaunul este mai colorat. Tratament i.a esentiale , lagosa, propanolol si medicamente pt ascita. Asta o s.a scris. Pe unde am auzit am dus.o….
  Inca de la inceput m.i s a explicat cat de gravă este situația ei … o vad, stau cu ea in casa si stiu cat isi doreste sa trăiască…nu pOt sa stau si sa astept sa moară pentru ca nimeni nu.i da nici o sansa…
  Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. … daca dvs considerati o aduc sa o vedeti ….noi suntem din jud Timis sau va pot trimite pe e.mail ieșirile din spital
  Sunt disperată
  Va multumesc!

 68. Probabil ca mai sunt foarte putine sanse, cunosc medicii care au ingrijit-o sunt buni si daca ei atat au putut face, probabil acestea sunt posibilitatile organismului sau.
  Nu stiu daca nu este riscant sa o aduceti atat drum pana la mine pentru consult, mai ales ca nu va pot peomite ca poate beneficia de pe urma acestui consult

 69. Va multumesc mult pentru raspuns…
  As face orice pentru ea…aseară inainte sa va scriu m.Am speriat f tare mi.Am dat seama ca are pierderi de memorie….
  Dar când am luat.o de la dl.dr. Tantau mi s.a zis caci calea este sfasiata de aia nu se mai poate pune stand. …atunci cu e posibil ca bila sa curgă pe unde trebuie asa cum a zis dl dr Molnar de la Medicală 3 Cluj ?…scaunul arată ca normal ….colorat, inainte era fff deschis la culoare…
  Sincer majoritarea medicilor s.au mirat când au vazut ca inca traieste….
  In boala asta memoria revine la normal ?
  Va multumesc mult
  O zi frumoasa ca doresc !

 70. Nu am inconstienta sa va spun ca nu este nimic, nici cruzimea sa va spun ca este ciroza, fara sa fiu sigur ca cceace afirm este corect.. Din cauza greselilor frecvente in evaluarea medicala pe net, legea interzice explicit evaluarea medicala la distanta – fara sa vezi pacientul. http://www.despreboli.ro/diagnosticul-bolilor-simptomele-bolilor/diagnosticul-bolilor/2015/de-ce-sa-mai-mergi-la-medic-cand-exista-internet-14351/
  Date TEORETICE despre problema mentionata de dvs aveti in mai multe articole pe site, dar PRACTIC situatia unui bolnav se evalueaza cu bolnavul in fata.

  Cu stima

 71. Domnule doctor am pe tatăl meu care suferă de ciroza umeda cu ascită si dupa um an de tratamente si regim e pe patul de moarte nu se mai ridica si acuza dureri mari de spate ca rog daca puteți sa imi dați un sfat nu stiu ce este de făcut

 72. Domnule doctor eu am fost la tatăl meu si am vb cu doamna doctor eu sunt in străinătate si el este cu mama,eu ma gindesc ca spitalul respectiv nu are dotări e vorba de oraș Pitești nu e departe de București as vrea sa stiu ar fii bn sa cer sa i-l transfere la Fundeni sau unde sunteți dumneavoastră?as fii recunoscător daca ați putea sa ma ajutați cu informații.. Poate ar avea șansa sa mai trăiască… Daca ar primii tratamentul corespunzător. V-o rog din suflet un sfat sau o idee. Multumesc

 73. Buna seara domnule doctor!Tatal meu a fost internat la Barlad 2 saptamani,ciroza cu lichid,hemoragie digestiva si diabet.Ia bagat sange ,a facut tratament se simtea bine si medicul mi-a spus ca cu tratament ,regim si fara alcool o va mai duce.In spital avea scaune moi medicul spunandu-mi ca e normal sa le aiva.Ajuns acasa s-a simtit doar 2 zile bine ,pe urma dureri de burta ,scaune f dese moi verzui, a 3 a 4 rau…l-am dus la urgenta luni dimineata tot la Barlad a fost internat la infectioase diagnostic…clostridium.. .nu putea urina si burta era foarte umflata.Ia bagat sonda dar nici asa nu urineaza.Ia gasit si prostata si pietre la rinichi.Clostridiumul ia afectat ceroza foarte tare asa mi-a zis medicul.L-au tinut la Barlad pana miercuri adica ieri si la rugamintile si plansetele mele la transferat la Iasi.Azi am vb cu medicul…starea lui nu s-a schimbat…e foarte slabit ,nu poate manca ,tot scaune moi,dar mai putine ,ochii galbui ,stare de somnolenta si dureri mari de burta .Sunt disperata…mi-e frica ca il pierd…are 65 de ani…va rog din suflet daca aveti timp sa imi raspundeti se va mai face bine…sau macar binisor?!Va multumesc!

 74. buna seara domnu doctor.ttal meu a fost diagnosticat cu ciroza laficat dar nustiu de care .nu este alcoolic.dar avea 77 de ani si doctorul de familie total trimiteala analize de sange dar nu la trimis de exemplu la oanaliza de hepatita b sau c.si nu i sa explicat casar putea sa aiba si de la virusi care se pot transmite.nici noi deci familia nu neam gandit ca ar putea fii pentru noi periculos.si deatuncea au trecut 4,5 ani si de multe ori sia taiat mana si am avut contact cu sangele lui fara sa stim ca poate sa fie si o ciroza din cauza hepatitei c.acum tatal meu a murit duminica 29 mai.era foarte slabit de mult timp chiar la sfarsit piele si os,avea probleme de prostata ,avea cu inima.acum de 6 luni a cazut la pat ca nu mai avea putere de deplasare,dar de mancat mancadestul de bine dar avea perioade cand nu.si todeauna se cam plangea ca e balonata.avea si apa deja la sfarsit si la picioare dar de acolo cumedicmente se mai tragea.dar de pefict nu.si nici nu vroia sa mearga sa i se traga,a murit fara dureri cu voma de zat de cafea.si a intratdupa un scurt timp an coma si a murit.acuma cand am anuntat medicul defamilie ca a decedat atunci nea speriat de fapt ca trebuie sa facem analiza de hepatita b si c.si suntem foarte speriati ca am si o fetita de 8 ani .si ea mai demult la ajutat sa scimbe pansamentu de pe mana cand a fost taiat.atata asi cere sa ami spuneti un singur lucru sau ceva care mar linisti.stiu ca suna ciudat dar sunt disperata.pana nu fac analizele,multumesc.

 75. Buna ziua, tatăl meu este într-o fază foarte avansată a cirozei umede. .. A început să aibă diaree, este internat în spital, la ce trebuie sa ma aștept?

 76. Buna ziua domnule doctor.Si mama are ciroza de zece ani.Acum a facut putina apa dar,sa eliminat.Noi sintem la doamna doctor Toader Cristina la Fundeni.Cind am intrebat o de transplant,nu a raspuns.Unde ne putem adresa s au sa facem o cerere pentru a fii pe lista de transplant/?Va multumesc mult.Toata stima si respectul.

 77. Buna ziua domnule doctor, Am tatal cu ciroza umeda de 16 ani, in momentul de fata se afla internat la spitalul Victor Babes din cauza unei infectii la intestin. Medicii nu reusesc sa ii scoata lichid sa ii mai poata administra medicamente pentru vindecarea infectiei. Spuneti-mi va rog aceasta infectie poate fi inceputul chinului? Ce putem face? Nu avem date concrete de la cei din Victor Babes… Va multumesc!

 78. Bună ziua domnule doctor. V-aș fi foarte recunoscătoare cu părerea dumneavoastră despre cazul meu. Sunt femeie 32 ani. În luna decembrie 2015 în urma analizelor foarte mari colesterol,GGT…si in urma unei ecografi mi s-a diagnosticat hepatomegale și esteatohepatita.În luna martie acest an din nou analize și ecografie intre timp am slăbit 16kg cu dieta alimentara și analizele s-au normalizat iar ficatul vizibil micșorat aproape normal. Ce mă îngrijorează foarte tare este ca în urma diagnosticului mi s-a agravat colonul iritabil am dureri în partea dreapta în zona ficatului, am slăbit în total 23kg(de la 71.5 la 48.5), am la unghiile de la mâini la fiecare deget o banda roșie ce mi-a apărut de câteva luni și observ buricele degetelor și în palme mai roșie și pe față și partea superioară a pieptului au apărut niște vinișoare roșii. Și de câteva luni acuz și dureri musculare și de articulații generalizate. Am întrebat medicul de familie și mi-a zis sa nu mă preocup și sa continui cu programările la gastroenterolog. Acum întrebarea mea este poți să ai ciroză după aceste simptome chiar dacă analizele sunt normale acum sau toate aceste schimbări sunt din cauza scăderii brusce în greutate? Vă mulțumesc din suflet și sper sa primesc cât mai curând răspunsul dumneavoastră.

 79. Vă mulțumesc din suflet domnule doctor pentru răspunsul prompt, nici nu va imaginați cât m-ați liniștit. Eu actualmente locuiesc în Madrid și aici programările la specialiști se dau cu așteptări de luni de zile. Eu abia în septembrie am din nou programare la digestiv. O zi frumoasă va doresc!

 80. Bună ziua domnule doctor. Sunt Claudia femeie de 33 ani. Dacă se poate sa îmi dați părerea dumneavoastră. Acum 6 luni în urma unei analize de rutina am avut analizele specifice hepatice mari și la ecografie diagnostic hepatomegale și esteatohepatita mi s-au repetat analizele de către medicul gastroenterolog. Rezultatele în luna februarie au fost colesterol,trigliceride,GGT…in limite normale și ficatul a scăzut considerabil și puțină grasime. Mi s-au realizat inclusiv antigenI, anticorpii specifici,electroforeza, TSH, cupru, fier totul normal. Dar am continuat cu dureri hipocondru dreapta. Ultima ecografie 4 iulie litiază biliară. De trei luni au început dintr-o data dureri musculare și articulare generalizate. Întrebarea mea este dacă in februarie analizele au ieșit bine dar nu aveam calculi biliari și acum după patru luni apar calculii și am durerile acestea musculare și articulare pot sa sufăr de hepatita autoimună? Sau cauza suferinței mele este litiaza și trebuie operată?va mulțumesc anticipat și aștept răspunsul dumneavoastră.

 81. Buna ziua ma numesc Delia si am 19 ani. Tatăl meu in vârstă de 49 de ani in urma cu 2 luni a fost depistat cu o ciroza hepatica. Am facut analize si in urma lor s-a constat următorul diagnostic: Ciroza hepatica etanolica compensată clasa child push A (6 puncte)
  Diagnostice secundare:hiper tensiune portala. Varice esofagiene
  Gradul II- ligatura endoscopica. Gastropatie
  Portal-hipertensiva
  Splenomegalie. Hipersplenism hematologic. Trombocitopenie
  Secundară-forma moderată
  Tromboza-parțială de ax spleno-portal-in curs de evaluare
  Obezitate de gradul I (IMC : 31kg/m2)
  Stare generală buna. T=1,72 m,C-92mg, IMC =31mg/m2. Tegumente si mucoase normal colorate. Aparatul cardio-vascular:arie precordiala de aspect normal,zgomote cardiace ritmice, TA=110-60 mm Hc, FC =52 ppm.
  Ecografie abdominala: Ficat cu structura omogenă,lob cautat,dimensiuni normale. Vena porta de aproximativ 16 mm. Vezica biliara fara calculi. Coletoc normal. Pancreas fara modificari . Splina 17,6 cm . Rinichiul drept,stâng fara staza ,fara calculi. Ax spleno-portal mai larg aproximativ 15 mm cu tromboza parțială,segmentara, cu flux Doppler prezent. Fara lichid in Douglas.

  CE SANSE DE SUPRAVIETUIRE ARE TATAL MEU. SI CE PUTEM FACE PENTRU A-L AJUTA.

 82. buna ziua domnule doctor va rog mult sa ma ajutati as dori sa stiu cat mai are bunicul meu de trait,va rog s ama ajutati si va rog sa imi lasati o adresa de mail sa va trimit diagnosticul lui…am nevoie de un raspus pe care nimeni nu mi-l da va rog frumos sa ma ajutati

 83. Buna ziua,tatal meu are 64 ani si are ciroza lichida acum e internat in spital de trei zile ,motivul fiind dureri mari de burta si scaune negre ,moi si urat mirositoare.Asi vrea sa stiu dc se poate cat timp ar mai trai dupa aceasta fazaurata a cirozei?.Va multumesc.

 84. Am ceroza cu lichid ascetic. Primesc sntivirale am inceput tratamentul pe 27 martie. Acum burta e plina umflata lichidul nu pot evacua cu verospiron 100 mlg cu o pastila fe Trifas. Se evacuiaza undeva un litru. Burta dupa masa e la loc si nu ma mai urinez. Ce sa fac. Acum mai am si o diareie. Cred medicul meu nu prea se poate dicurca cu mine pentru ca inainte de trstsmentul viral am primit in sectie tratament si eram gata. Ajutatima. Alat Asat e in norma bilirubina e marita 57 in rest toate analizrle sint bune. Da si urinex cite o picatura dar ros

 85. Nu prea am cum sa va ajut decat prin materialele informative care sunt postate pe site.Din pacate medicina nu se poate face la distanta, desi suntem in secolul 21, pacientul trebuie examinat si urmarit direct de catre medic in timpul tratamentului exact ca acum doua mii de ani.De altfel, legea din ROmania interzice actul medical la distanta – cum este cel de pe net
  Multa sanatate

 86. mama mea are fibromax IV…ciroza hepatica compensata….infectie cu HVC…este in tratament cu interferon free…as vrea sa stiu cum putem stabili un regim alimentar adecvat,,,medicul ne a sfatuit sa eliminam doar grasimile…poate manca orice. Din ceea ce am citit atat la dvs cat si pe alte surse de informare oficiale…regimul alimentar este foarte important…ne puteti ajuta cu un regim alimentar? care este modalitatea?…multumim

 87. Buna seara va rog frumos daca puteti sa imi spuneti si mie ce inseamna Analiza Alfa Feta.10.6 sunt valori normale sau mari .Mamei mele ia gasit la analize

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: