Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti
Cum se ajunge la ciroza hepatica?
Orice om este oarecum .. indiferent fata de boli atunci cand este sanatos, mai ales atunci cand este tanar. Nu prea se sinchiseste nici de existenta simptomelor nici de factorii care ar putea sa il imbolnaveasca. Se incepe cu un pahar de vin, sau cu neglijarea existentei unui virus al hepatitei, sau cu neglijarea existentei unei incarcari cu grasime a ficatului – steatoza hepatica-, si lent, de multe ori fara nici un simptom, se ajunge in situatia in care la un control de laborator sau la o ecografie abdominala, se pune diagnosticul de ciroza hepatica.
Din pacate evolutia unei boli de ficat este perfida, de multe ori fara.
Desi ciroza hepatica este considerata o boala de ficat nevindecabila, tratamentul ei poate prelungi viata pacientului, care in multe cazuri poate fi normala- desigur cu unele restrictii de dieta, mai ales referitoare la consumul de alcool.
Am pacienti cu ciroza pe care ii vad de zeci de ani, supravietuirea lor fiind mult peste datele publicate in literatura de specialitate.
Cu ce se trateaza ciroza hepatica?
In orice boala de ficat exista mai multe tipuri de tratament, lucru valabil si in ciroza hepatica, dar nu toate aceste metode se aplica la toti pacientii, si chiar la acelasi bolnav, tratamentul este diferit in diferite etape ale evolutiei bolii.
In principiu tratamentul cirozei hepatice se face in felul urmator
- Tratament pentru inaturarea cauzei bolii – tratament impotriva virusului, imunitatii crescute, intreruperea consumului de alcool sau alte toxice. Mentionez ca disparitia virusului B sau C la un pacient cu ciroza, inseamna doar vindecarea infectiei dar nu inseamna si vindecarea cirozei, bolnavul trebuie urmarit si tratat in continuare de medicul gastroenterolog sau hepatolog, ciroza fiind o boala de ficat .Mentionez acest lucru deoarece am vazut pacienti care crezand ca au scapat de infectii si sunt sanatosi, nu au mai mers la hepatolog, cu riscurile inerente
- Tratament de prevenire a cresterii varicelor esofagiene si sangerarii din varicele esofagiene
- Tratament de incetinire sau stopare a evolutiei fibrozei hepatice = tratament antifibrozant
- Tratament de eliminare a ascitei- daca pacientul are ascita
- Tratament de prevenire sau rezolvare a encefalopatiei hepatice
- Tratament de eradicare a peritonitei bacteriene spontane
- Regim alimentar corespunzator stadiului bolii de ficat, importante fiind consumul de sare, alcool si proteine
Deci, tratamentul antiinfectios – antiviral NU este suficient pentru a nu opri evolutia la ciroza hepatica. Am vazut sute de pacienti cu infectie cu virus B sau C, virusul fusese eliminat prin tratment antiinfectios, iar ei aveau ciroza care nu era absolut deloc luata in seama, evolutia fiind considerata buna doar pe baza viremiei nedetectabila.
In marea majoritate a cazurilor, cu o monitorizare si un tratament hepatologic corespunzator, un pacient cu ciroza poate trai convenabil, am sute de pacienti cu ciroza care lucreaza cu norma intreaga – desigur nu la sapat santuri sau in mina.
In unele situatii, poate fi luat in calcul transplantul de ficat.
Ciroza hepatica FORUM
Spuneti-mi si mie va rog cat de grave sunt valorile urmatoare : arn-vhc 1530000 UI/mL si arn-vhc (exprimare logaritmica) 6,19 logUI/mL ??? Mama mea se simte rau de aproximativ 3 saptamani perioada in care a slabit 3 kg, nu prea are pofta de mancare si se simte in fiecare dimineata slabita iar dupa-amiaza isi mai revine.ajuta-ti-ma si pe mine ,va rog,cu un sfat sau o parere!!!
Doar pe baza unei viremii si a unor simptome, nimeni nu poate da sfaturi utile si legate de realitate
Am ciroza compensata cu simptome, este grav,pot veni la un consult, dar nu stiu unde ma pot programa?Ati mai avut astfel de cazuri, mai aveti loc sa va luati si pe mine in ingrijire?
Imi este greu sa va spun ca nu aveti nimic sau ca este ceva grav,am numerosi bolnavi cu ciroza in urmarire, dar fiecare bolnav evolueaza in felul lui. Va pot prelua in urmarire, puteti sa va programati la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare,
Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00,
Ce trebuie sa faca un pacient care are ciroza hepatica, unde trebuie sa mearga?Cat trebuie sa astepti de cand ai o boala de ficat cand trebuie sa te ingrijorezi sau pana mergi la medic?
Daca aveti o problema hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema pe termen lung. Dupa cum ati vazut mai sus, boala poate evolua diferit nu exista o regula general valabila ( asa cum de fapt este totdeauna in medicina, nu toti bolnavii se trateaza sau evolueaza la fel).. De aceea, nu se poate spune cand ar trebui sa va ingrijoreze aceasta problema deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. O persoana care pare sa aiba o modificarer pasagera de simptome poate sa aiba de fapt o problema serioasa, de aceea este mai prudent sa mearga la o evaluare gastroenterologica sau hepatologica. Sunt multe situatii la care evolutia simptomelor si analizelor nu pare de speriat, dar la evaluarea medicala rezultatele nu au fost bune. Am vazut mai multi pacienti care pareau sa aiba o problema minora hepatica, cu simptome aparute de doua-trei saptamani si analize normale, dar mergand la medic dupa cateva saptamani ,o evaluare mai amanuntita a gasit probleme hepatice destul de grave. Si daca luam in calcul ca in ciroza hepatica – de exemplu- transaminazele scad sub limita normala in stadiile avansate de boala, este evident ca medicul are rol important in lamurirea acestor situatii.
De ceea, in cazul unor simptome ingrijoratoare, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu
Din experienta mea de cca 37 de ani de medicina va pot spune ca in majoritatea cazurilor situatia poate fi lamurita, trebuie doar sa apelati pentru o evaluare a problemei la un medic cu experienta, care a trecut prin cariera sa prin multe situatii, unele asemanatoare .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ciroza hepatica?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua!!! Spuneti-mi si mie va rog cat de grave sunt valorile urmatoare: arn-vhc 1530000 UI/mL si arn-vhc (exprimare logaritmica) 6,19 logUI/mL ??? Mama mea se simte rau de aproximativ 3 saptamani perioada in care a slabit 3 kg, nu prea are pofta de mancare si se simte in fiecate dimineata slabita iar dupa-amiaza isi mai revine.ajuta-ti-ma si pe mine ,va rog,cu un sfat sau o parate!!! Va multumeac!
NU viremia arata gravitatea unei boli de ficat
Cu stims
Dar ce anume? Cum imi pot da seama cat de grav este si ce reprezinta valorile acelea? Ajutati-ma va rog!!!
Postarea dvs NU este pusa la tema corespunzaoare. Aveti pe site cateva articole explicative despre problema care va intereseaza
Cu stima
Dl. Doctor este indicat tratament ul cu Tenofivir la virus b fibroza decompensata ?
Pot veni la dv pentru analize detaliate ?
Nu prea ma lamuresc cum este decompensata fibroza…
Indicatiile unui tratament antiviral trebuie sa respecte o schema, ori eu nu stiu nimic despre parametrii care trebuie sa fie luati in calcul. Este ca si cum m-ati intreba daca este posibil sa va reparati masina… poate da, poate nu, depidne de mai multi factori
Cu stima
Buna ziua. Tatal meu are ciroza hepatica umeda, i-au scos lichid din abdomen de doua ori in interval de o luna, medicul ridica din umeri cand este intrebat de starea lui…zice ca ficatul nu mai functioneaza. Credeti ca se poate face ceva in cazul acesta?Mai exista sanse de vindecare sau ameliorare a bolii? Multumesc, o zi buna.
In orice boala exista sanse de ameliorare.
Cititi aici
Cu stima
Bună seara!
Am criza hepatica din 2010,merg la spital si fac analize la 6 luni ,in ianuarie am făcut analize si medicul mi_a zis ca analizele sunt perfecte si ca la ecograf se observa hepatită cronica.
Eu va intreb :este posibil asa ceva?
Am uitat să mentionez tratamentul
Wrsofalc,diurex,silimarina,nolpaza,am si tensiune si iau indapamid,almacor si aspenter.
Mai iau si Milgama capsule.
Intrebarea mea:
Este posibil ca din CIROZA HEPATICA DECOMPENSATA VASCULAR PARENGHIMATOS. K74.6 sa ajung la HEPATITA CRONICĂ?
Nu
Buna seara, mama mea in varsta de 63 de ani este diagnosticata cu ciroza hepatica decompensata cu ascita cauzata de hepatita b ,a fost internata in spital timp de zece zile unde i-au fost administrate perfuzii cu arginina pe linga acestea a luat propanolol 3×1,omeran,furosemid ,liv52,spironolactona,normix 2×3 ,ia acest tratament de aproximativ 20 de zile iar de vreo 3zile se simte foarte slabita ,confuza,uita,nu are echilbru,si ii sunt afectate functiile motrice.
Ce sfat imi puteti da ?
Sfaturi generale aveti pe site, unele chiar in articolul de mai sus.
Sfaturi punctuale referitoare la un bolnav, nu se pot da decat avand posibilitatea sa vezi, sa evaluezi bolnavul. Ca medic nu poti risca sa dai sfaturi de ingrijire a unei persoane fara sa stii de fapt situatia reala a persoanei respective – de altfel, din aceasta cauza, evaluarea medicala la distanta (pe net) este interzisa prin lege in Romania.
Sanatate