Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Simptomele cirozei hepatice

Cum se pune diagnosticul de ciroza?

Diagnosticul de ciroza hepatica este simplu pentru un medic gastroenterolog cu oarecare experienta. Medicul se bazeaza pe experienta sa, pe simptomele bolnavului, pe semnele gasite de medic la examinarea acestuia  si pe investigatiile specifice acestei boli

Ce simptome  are unui bolnav cu ciroza hepatica ?

Cele mai frecvente simptome pe care le au bolnavii cu ciroza sunt

  • Sangerari din gingii
  • Marirea abdomenului prin acumulare de lichid in burta (ascita)
  • Caderea parului de pe piept
  • Oboseala nejistificata
  • Balonare
  • Impotenta sexuala sau tulburari ale ciclului menstrual
  • Uneori urina mai colorata decat normal- spre portocaliu

Mentionez ca exista si cazuri de ciroza hepatica fara simptome semnificative

Care sunt semnele gasite la examinarea unui bolnav cu ciroza hepatica ?

la examin area unui bolnav cu ciroza medicul poate gasi urmatoarele

  • stelute pe piele , ele seamana cu panza de paianjen
  • icter
  • marirea splinei cu sau fara dureri in zona splinei
  • palme sunt rosii
  • atrofierea testiculelor
  • cresterea sanilor la barbati

Ce analize sunt modificate la bolnavii cu ciroza hepatica

De obicei bolnavul cu ciroza hepatica are urmatoarele analize modificate

  • Frecvent in ciroza apare anemie
  • In ciroza hepatica scad leucocitele
  • In ciroza hepatica scad trombocitele
  • In ciroza hepatica scade protrombina
  • In ciroza hepatica scad albumina din sange
  • In ciroza hepatica scade fibrinogenul
  • In ciroza hepatica scade colesterolul

Bolnavul cu ciroza hepatica are urmatoarele modificari la ecografia abdominala

  • In ciroza hepatica splina  este marita
  • In ciroza hepatica vena porta si splenica marite
  • In ciroza hepatica poate sa apara ascita
  • In ciroza apare dublu contur al colecistului

Modificari gasite la endoscopia digestiva superioara  la bolnavul cu ciroza hepatica

  • In ciroza hepatica pot sa apara varice la esofag, ele sunt din ce in ce mai mari pe masura evolutiei cirozei hepatice
  • In ciroza hepatica apar modificari ale mucoasei stomacului (numite gastropatie portala)

Mentionez ca nu totdeauna toti pacientii cu ciroza hepatitca au modificarile mentionate, chiar daca diagnosticul de ciroza hepatica este cert. Este posibil ca unele dintre modificari sa apara mai tarziu pe parcursul evolutiei bolii de ficat.

Evolutia cirozei hepatice

Ciroza hepatica poate sa evolueze, sa regreseze sau sa stationeze.

Sansele unui bolnav cu ciroza hepatica de a evolua bine sunt reale.

Majoritatea bolnavilor cu ciroza au o evolutie buna sau foarte buna multi ani. Acest lucru  este in functie de caracteristicile organismului si bolii lor, de regimul alimentar si tratamentul prescris. Important este si modul in care bolnavul este urmarit si tratat de medicul curant gastroenterolog sau hepatolog.

Chiar si in fazele avansate de boala, pacientii pot evolua bine daca sunt corect tratati si respecta regimul alimentar.

Exista si bolnavi ale caror rezerve de functie hepatica nu le mai permit sa raspunda la tratament si pot evolua nesatisfacator., din experienta mea acest tip de evolutie este mai rara.

Diagnosticul cirozei hepatice forum

Am sangerari din gingii am sigur ciroza hepatica?

Nu este sigur,exista si numeroase alte cauze de sangerare din gingii, ciroza hepatica fiind una dintre ele

Domnule doctor Ditoiu am ciroza hepatica si cand am venit la dvs ma simteam foarte rau desi urmam un tratament prescris de medic, acum ma simt foarte bine si va multumesc, dar intrebarea mea este, tratamentul pe care il urmam inainte era gresit de ma simteam asa de rau? Multumesc

Fiecare boala are mai multe variante corecte de tratament, dar nu orice varianta – repet, corecta- este potrivita fiecarui bolnav. Sunt bolnavi cu ciroza care tratati cu o anumita schema se simt foarte bine, iar altii cu aceeasi boala tratati cu acceasi schema se simt foarte prost. Aici intervine priceperea medicului, de a aplica fiecarui bolnav varianta care i se potriveste, si, uneori aceasta.. potrivire se stabileste testand mai multe scheme de tratament.

Deci, probabil tratamentul pe care il aveati inainte era corect teoretic, dar nu se potrivea organismului dvs. Tocmai de aceea trebuie facut si controale dupa prescrierea tratamentului, pentru a vedea cum raspunde bolnavul la tratament si daca este nevoie de ceva schimbari.

A trata toti bolnavii cu o boala la fel, este ca si cum ai servi tuturor consumatorilor dintr-un restaurant acelasi fel de mancare , este evident ca unii nu vor fi multumiti, iar altii da.

Am ciroza cu lichid in burta (ascita) sunt in ultima faza?

Acumularea de lichid in burta arata o forma avansata de ciroza hepatica. Totusi am in urmarire sute de pacienti in aceasta situatie, care traiesc de mai multe zeci de ani, desigur cu regim alimentar si tratametul corespunzator.

Imi cade parul de pe piept, este un semn de ciroza, poate am ciroza.

Caderea parului de pe piept apare in ciroza, dar poate avea si alte cauze.

Orice  marire a splinei insemana neaparat ca ai ciroza?Am splina marita mult

Exista si alte cauze de splina marita in afara cirozei, deci nu orice persoana cu splina marita are ciroza hepatica.

Unde trebuie sa mergi cand ai ciroza hepatica? Care este cel mai bun medic pentru ciroza hepatica

In caz de ciroza hepatica, este bine sa va adresati unui medic cu experienta in specialitatea de gastroenterologie sau hepatologie in functie de medicii pe care ii aveti in zona dvs geografica, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit.

Chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs (vad frecvent astfel de cazuri), bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome.

Cand  trebuie sa mergi la medic, cand ai probleme hepatice, nu am nici un simptom dar imi este frica de ciroza?

De obicei boala apare inainte simptomelor, uneori chiar cu mult timp mai inainte.

Deseori nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi si sa mergi la medic deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.

Pe de alta parte,  bolile digestiv au cam aceleasi simptome, dar si numeroase boli chiar fara legatura cu aparatul digestiv, dau simptome digestive. De aceea  o persoana neavizata poate face confuzii de diagnostic. Observ ca bolnavii care vin la consultatie sunt  ori mai speriati decat ar trebui  ori ignora gravitatea bolii lor (am vazut recent un bolnav cu ciroza alcoolica, care fusese de doua ori in coma avusese varicele esofagiene rupte de trei ori si era atat de … optimist, sau mai degraba inconstient incat continua sa bea si nu prea lua tratamentul, pentru ca … avea ficatul foarte bun, dupa parerea lui.

Daca nu aveti un diagnostic, trebuie sa va vada un gastroenterolog, iar daca aveti un diagnostic deja stabilit iar simptomele sau analizele nu par sa arate o evolutie rapida a bolii, tgrebuie sa faceti o  evaluare medicala periodica (la 6-12 luni in majoritatea cazurilor).

Care este cel mai bun tratament si regim  pentru problemele date de ciroza hepatica?

In privinta tratamentelor medicale si regimurilor alimentare, exista mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala, dar fiecare bolnav are anumite caracteristici sau.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta teoretic sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema de medicatie si regim alimentar care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema potrivita, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Daca nu ati rezolvat inca problema dvs de sanatate, si aveti drum prin Bucuresti, puteti face o programare la cabinet sa vedem cum va putem ajuta

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicaleAm  si cca 30 de ani de activitate la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent), dar care sunt folositoare celor interesati .

De ceva timp am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Va urez sanatate mexima

Daca  se intampla totusi sa aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru dr Ditoiu  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,

Puteti solicita programarea si apasand direct butonul PROGRAMARE din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In caz de nevoie puteti fi consultat chiar in ziua solicitarii fara pret suplimentar de urgenta, sunt constient ca oamenii nu se imbolnavesc dupa programul meu.

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: