Ce dauneaza ficatului, este o intrebare care se pune frecvent, iar in ultima perioada, probabil odata cu apropierea de sarbatorile de iarna utilizatorii siteurilor mele cauta ce alimente sunt interzise pentru ficat, daca bananele sunt bune pentru ficat, ce alimente nu sunt recomadnate pentru ficat bolnav, alimente care vindeca ficatul, daca vinetele afecteaza ficatul, daca usturoiul este daunator ficatului, cum se face detoxifierea ficatului de alcool, ce fructe si legume sunt bune pentru regenerarea ficatului si multe altele.
Bolile ficatului pot fi acute, cu durata scurta si evolutie rapida catre vindecare sau uneori deces, si boli cronice, cu evolutie lunga catre ciroza si cancer de ficat, uneori cu agravari acute.
Voi posta mai jos cele mai frecvente cauze de situatii care dauneaza ficatului
Virusurile hepatitei si ficatul
Din punct de vedere al duratei evolutiei si modalitatii de ingrijire, exista doua forme de hepatita cu virus
- Hepatita virala acuta, este infectia ce dureaza maximum 6 luni si – atunci cand sunt simptome serioase, rar, este ingrijita de medicul de boli infectioase, deoarece problemele sunt cauzate de infectie.
- Hepatita virala cronica,este boala care dureaza mai mult de sase luni, deci urmeaza infectiei acute, si este ingrijita de medicul gastroenterolog sau hepatolog, deoarece problemele sunt cauzate de distrugerea ficatului ce poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli specifice gastroenterologiei.
Desi exista numeroase virusuri care imbolnavesc ficatul, eu ma voi referi la cele mai frecvente
- Hepatita cu virus A – boala transmisibila acuta, numita si boala mainilor murdare, se transmite prin alimente contaminate. Virusul A afecteaza ficatul pentru o scurta perioada, majoritatea bolnavilor se vindeca complet si nu vor avea probleme dupa aceea – nu exista hepatita cronica sau ciroza cu virus A. Exista vaccin pentru aceasta boala.
- Hepatita cu virus B- boala transmisibila prin sange-vedeti aici cum se transmite . Hepatita acuta de multe ori nu are nici un simptom, iar bolnavul este diagnosticat direct cu hepatita cronica cu virus B (vad zilnic bolnavi cu virus B fara sa fi avut in viata o problema cu ficatul). Fara o ingrijire corespunzatoare hepatita cronica cu virus B poate evolua catre ciroza hepatica (20% dintre cei cu hepatita cronica B fac ciroza) sau cancer de ficat. Tratamentul impotriva virusului poate duce la eliminarea acestuia sau il poate tine sun control. Disparitia virusului sau scaderea viremiei sub limita de detectie scade mult riscul de evolutie catre ciroza sau cancer de ficat, dar nu il inlatura total, deoarece virusul poate persista in ficat ( se numeste hepatita oculta), iar acest lucru nu poate fi depistat prin alalize de sange. De aceea, pacientii care nu mai au virusul in sange trebuie urmariti periodic de medicul gastroenterolog sau hepatolog, intervalele dintre controale fiind diferit in functie de situatia imbolnavirii ficatului – virusul poate persista in ficat . Evolutia catre ciroza este mai frecventa atunci cand nu se ia nici o masura de protejare a ficatului (iar ficatul nu se protejeaza cu medicamente, exista si hepatita medicamentoasa). Exista vaccin pentru aceasta infectie, iar copii sunt vaccinati la nastere.Nu toti bolnavii care au avut hepatita acuta B fac hepatita cronica, procentul in care apare hepatita cronica este diferit in functie de varsta la care ai avut hepatita acuta
- Daca infectia acuta apare la sugar,peste 90% dintre sugarii infectați vor face o infecție cronică cu virus B
- Daca infectia acuta a[are la copii de 1-5 ani, cca 50% dintre copiii infectați vor faceo hepatita cronica B
- Daca hepatita acuta cu virus B apare la adulti, doar 5-10% dintre cei infectati vor face apoi hepatita cronica cu virus B, iar 90% se vor vindeca complet
- Hepatita cu virus C- este o boala transmisibila prin sange ca si hepatita B – vedeti cum se transmite hepatita C. Ca si in cazul hepatitei B, boala acuta poate sa nu aiba nici un simptom, omul nu stie ca a facut hepatita acuta cu virus C, iar diagnosticul se pune direct in stadiul de hepatita cronica (nici ea nu prea are simptome) sau ciroza hepatica sau cancer de ficat (de data aceata simptomele fiind prezente in majoritatea cazurilor). Cam 25% dintre bolnavii care au hepatita acuta cu virus C evolueaza catre ciroza hepatica sau cancer de ficat. Tratamentul impotriva virusului este foarte eficient, disparitia virusului scade mult riscul de evolutie catre ciroza sau cancer de ficat, dar nu il inlatura total, deoarece virusul poate persista in facit, celuele sanguine sau ganglioni, iar aici nu poate fi depistat. De aceea pacientii care nu mai au virusul trebui urmariti periodic de medicul gastroenterolog sau hepatolog, intervalele dintre controale fiind diferit in functie de situatia imbolnavirii ficatului. Se pare ca cca 33% dintre pacientii cu virus C au si virusul B in ficat, iar acest lucru nu se poate depista prin analize de sange obisnuite
Flora intestinala si ficatul
S-a constatat ca o anumita componenta a florei intestinale poate face posibil ca o cantitate mai mare de calorii sa fie absorbita in intestin. Caloriile neconsumate prin efort fizic fac sa creasca productia de trigliceride la nivelul ficatului deci cantitatea de grasimi din ficat.
Modificarea florei intestinale poate faca sa scada arderea caloriilor,sa modifice metabolizarea intestinala a bilei si indirect stocarea de acizi grasi in ficat.
De asemena flora intestinala modificata poate duce la cresterea rezistentei tesuturilor la insulina, care afecteaza metabolismul glucidelor dar duce si la sinteza unor substante care dau o stare proinflamatorie care favorizeaza aparitia steatohepatitei non-alcoolice (metabolice) adica a ficatului gras si crste astfel riscul de ciroza hepatica si cancer de ficat
Slabirea si ficatul
Desi scaderea in greutate poate scadea grasimile din ficat si poate astfel ameliora steatoza hepatica, o scadere brusca in greutate doar prin dieta (fara arderea caloriilor prin efort fizic) face sa creasca grasimile in ficat, eici fiind locul lor de metabolizate in caz de scadere i ngreutate.
Asa se face ca desi ai slabit semnificativ, steatoza hepatica creste in aceasta perioada.
10 dec 2019 articol in curs de redactare
Ingrasarea si ficatul
Imunitatea crescuta imbolnaveste ficatul
- Hepatita autoimuna
- Ciroza biliara primitiva
- Colangita scleroasa primitiva
Alcoolul si ficatul
Parazitii si bolile de ficat
Bolile de inima si ficatul
Alimentatia si bolile de ficat
Medicamentele si ficatul
Bolile genetice ale ficatului
- Hemocromatoza
- Hiperoxaluria si oxaloza
- Boala Wilson
- Deficitul de alpha-1 antitripsina
- Glicogenozele
Cancerul si tumorile necanceroase ale ficatului
- Cancerul de ficat
- Cancerul de cai biliare
- Adenomul hepatic
- Hiperplazia nodulara focala
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu media generala 10, sef de promotie pe tara.
Desi am fost sef de promotie, nu am ramas in invatamant sau cercetare ca alte cateva sute de colegi de promotie clasati cu sute de locuri in urma mea, deoarece tata fusese jandarm in garda Palatului Peles, deci reactionar…, iar eu nu aveam activitate politica, asa ca am plecat la tara dupa stagiatura.
Acest lucru nu a contat prea mult deoarece am luat toate consursurile la care am participat, cu 100-200 de candidati pe 2-3 locuri, iar ulterior am intrat in invatamantul universitar am intrat tot prin concurs.
Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.
Dedicandu-ma exclusiv activitatii in privat, programarile se fac rapid, programul este extins in functie de solicitari, iar consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web