Dr Ditoiu Alecse Valerian, specialist gastroenterologie, hepatologie, Bucuresti
Ce este colangiocarcinomul?
Colangiocarcinomul este un cancer al cailor biliare – canalele prin care bila secretata de ficat se varsa in duoden.
Colangiocarcinomul apare rar, 1 caz la 100.000 de persoane. Tumora se poate localiza pe canalul hepatic comun mai jos sau mai sus (tumora Klatskin), canalul hepatic drept ,stang sau amandoua deodata.
Localizarea colangiocarcinomului este importanta, deoarece cu cat o tumora este localizata mai jos de ficat, cu atat sansa ei de a fi operabila este mai mare, iar daca este localizata mai inspre ficat, sansa de a fi operabila este mai mica(cum se vede in ordine in poza vecina).
Colangiocarcinomul simptome
Cele mai frecvente simptome pe care le intalnim in tumorile cailor biliare sunt urmatoarele:
- Durere abdominala sub coaste in dreapta
- Icter
- Mancarime de piele
- Urini portocalii
- Scadere in greutate
- Febra
Colangiocarcinomul diagnostic
Pentru diagnosticul colangiocarcinomului recomandam urmatoarele analize si explorari:
- ALT, AST, Fosfataza alcalina
- Bilirubina totala si directa
- VSH)
- Ecografia = dilatarea cailor biliare
- Colangiografia endoscopica retrograda– evidentiaza dilatarea cailor biliare si poate permite amplasara de proteze de cei biliare.
- Examenul CT si RMN– evidentiaza acelasi aspect
- Antigenul CA 19-9
Exista persoane care au risc sa faca colangiocarcinom?
Se considera ca au risc sa faca colangiocarcinom urmatoarele persoane:
- Malformatii de cai biliare
- Colangita scleroasa primitiva
- Parazitoze ale cailor biliare
- Expunere la toxice (Thorotrast)
- Rectocolita ulcero-hemoragica
- Alcoolismul
Colangiocarcinomul tratament
Colangiocarcinomul este o boala considerata incurabila, exista sanse de supravietuire, dar acestea tin de momentul diagnosticului. Diagnosticul tardiv scade sansele de curabilitate, cu atat mai mult cu cat boala poate sa apara la persoane in varsta. Exista mai multe variante de tratament:
- Chirugical (operatie) de rezectia tumorii cu diferite anastomoze bilio-digestive
- Endoscopic (montarea de proteze in caile biliare, carte perforeaza tumora printr-un tub de plastic sau metalic), se poate vedea aici tehnica
- Terapie paliativa: o alta metoda de „rezolvare” a icterului este drenajul biliar
extern – (drenajul biliar percutan); practic se introduce un tub de pl astic in caile biliare deasupra obstacolului, iar bila in loc se treaca in jos pe caile biliare, este eliminata la exterior pe acest tub, fiind ulterior inghitita de paci ent pentru a ajuta la digestie -vezi poze in dreapta;este o metoda temporara, care nu rezolva problema de fond, cancerul de cai biliare merge mai departe, dar poate scadea icterul, mancarimea de piele, se pot imbunatati analizele, iar supravietuirea se poate prelungi cu cateva saptamani sau luni, depinde de caz si de asparitia sau nu a complicatiilor (infectii la piele sau pe caile biliare, blocajul scurgerii bilei in exterior, miscarea cateterului cu scurgerea bilei in cavitatea abdominala, etc)-
- Terapie fotodinamica distrugerea celulelor canceroase dupa un tratament prealabil care le face fotosensibile
- Citostatice – 5-fluorouracil , leucovorin, gemcitabina cisplatinium, irinotecan, ERLOTINIB
- Transplantul de ficat
Colangiocarcinomul – forum
ATENTIONARE
Evaluarea reala si personalizata a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic.Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul dvs curant gastroenterolog.
Daca doriti o evaluare virtuala a problemei dvs de sanatate reale, a simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net. Acest site nu este abilitat pentru evaluari medicale virtuale,datorita riscului mare de eroare medicala.
Ce sanse de supravietuire sunt in acest tip de cancer?
Sansele de supravietuire ale fiecarui caz se evelueaza individual; global ele sunt de la 100% la zero.
Tatal meu in varsta de 54 ani diagnosticat in urma biopsiei cu colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire mai are si daca se mai poate face ceva.
Sansele de supravietuire se estimeaza pentru fiecare caz in parte, la fel si conduita terapeutica de urmat
Chimioterapia pentru colangiocarcinom, poate avea efecte neplacute (poate accelera evolutia)?
Chimioterapia, ca orice tratament (cu medicamente, ceaiuri, naturist sau operatie), poate avea si efecte secundare de orice fel, unele putand fi grave. Tocmai de aceea, un medic nu poate prescrie medicamente decat pacientului pe care il stie si il urmareste, iar un pacient nu trebuie sa ia medicamente decat la recomandarea medicului.
Daca la o saptamana dupa operatia de pietre la fiara, in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie?
Teoretic se poate trata si endoscopic
Am fost diagnosticat cu tumoara klatsicin la biopsie mia iesit tesut conjuctiv fibros cu inflamatie cronica nespecifica ,vezica biliara prezentand leziuni histopatologice de colecistita cronica exulcerativa. ce diagnostic am daca mi sa facut foraj la operatie.
Medicul dvs are raspunsul cert, intrebati-l, eu nu stiu acest raspuns.
Mama are tumora de cai biliare, la intersectie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul .
Numai medicul care stie cazul poate aprecia corect sansele de vindecare sau ameliorare sau riscul de agravare. Celelalte- sfaturi de la prieteni, forumuri pe net, sfaturi pe net, compararea cu situatii „similare”… nu au nici o legatura cu realitatea unui anumit caz, dar pot reprezenta surse de imbarbatare sau deznadejde.
Daca ai tumora de cai biliare, se poate rezolva macar icterul?
Icterul intr-o tumora de cai biliare este dat de obstacolul in calea scurgerii bilei; inlaturarea obstacolului (printr-una din metodele mentioante), rezolva icterul, dar nu amelioreaza in nici un fel evolutia tumorii care merge mai departe.
Am icter si transaminaze mari mie frica de cancer la ficat..pot veni la dvs, unde ma pot programa? Mutumesc
Va puteti programa la consult sa vedem cum stau lucrurile si ce este de facut in continuare.
Programarea se poate face telefonic la 0758 751 841 orar de programari luni – vineri 08:00 – 20:00,
Ce manifestari are cancerul de cai biliare? Am foarte multe simptome hepatice si nu stiu daca este de la colangiocarcinom, imi este frica de cancer? Cum ma pot programa la dvs?
Cititi articolul de sus, scrie cam tot ce doriti sa stiti, teoretic, rar, steatoza poate sa se complice cu cancer de ficat.Aveti pe site datele de contact
Cat trebuie sa astepti de cand ai o boala de ficat cand trebuie sa te ingrijorezi sau pana mergi la medic?
Daca aveti o problema hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema pe termen lung. Dupa cum ati vazut mai sus, boala poate evolua diferit nu exista o regula general valabila ( asa cum de fapt este totdeauna in medicina, nu toti bolnavii se trateaza sau evolueaza la fel).. De aceea, nu se poate spune cand ar trebui sa va ingrijoreze aceasta problema deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. O persoana care pare sa aiba o crestere pasagera de transaminaze, poate sa aiba de fapt o problema serioasa, de aceea este mai prudent sa mearga la o evaluare gastroenterologica sau hepatologica. Sunt multe situatii la care evolutia simptomelor si analizelor nu pare de speriat, dar la evaluarea medicala rezultatele nu au fost bune. Am vazut mai multi pacienti care pareau sa aiba o problema minora hepatica, cu simptome aparute de doua-trei saptamani si transaminaze usor crescute, dar mergand la medic dupa cateva saptamani ,o evaluare mai amanuntita a gasit probleme hepatice destul de grave. Si daca luam in calcul ca in ciroza hepatica – de exemplu- transaminazele scad sub limita normala in stadiile avansate de boala, este evident ca medicul are rol important in lamurirea acestor situatii.
De ceea, in cazul unor simptome ingrijoratoare, pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu
Din experienta mea de cca 37 de ani de medicina va pot spune ca in majoritatea cazurilor situatia poate fi lamurita, trebuie doar sa apelati pentru o evaluare a problemei la un medic cu experienta, care a trecut prin cariera sa prin multe situatii, unele asemanatoare .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru colangiocarcinom?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
tatal meu in varsta de 54 ani diagnosticat in urma biopsiei cu colangiocarcinom cu determinari hepatice secundare gr 4 si carcinom ductal pancreatic adenocarcinom pulmonar adenocarcinom intestin subtire momentan a inceput tratament chimioterapie vas ruga sa-mi spuneti ce sanse de supravetuire mai are si daca se mai poate face ceva multumesc mult
Raspuns sus in text
din pacate pe data de 27 -12 -2010 tatal meu sa stins si nu din cauza cancerului ci dintrun accident vascular care ia fost fatal din pacate sa chinuit cinci zile credeam ca va muri de cancer, dar nu a fost asa .A trait trei luni de cand iam descoperit boala colangiocarcinom a ductului biliar cu metahepatice . Domnule doctor credeti ca chimioterapia a avut vri-un rol negativ asupra tatalui meu? am scris mai sus diagnosticul complet pe 24 nov 2010 a facut chimioterapie cemzar +carboplatin .
va multumesc pentru raspunsurile date .Chimioterapia a facuto la indrumarea doctorilor de la Cluj .a respectat tratamentul dar asa a fost sa fie .va multumesc.
Buna! Bunica mea are 81 de ani. De o saptamana a fost operata de pietre la fiara. I-au scos fierea cu totul si in timpul operatiei niste pietre s-au deplasat si i-au blocat un canal care conduce acidul pentru digestie.Se poate trata cu o endoscopie? Nu se simte prea bine. Mai are sanse? Medicii din spitalul la care au operat-o i-au dat drumul acasa azi. Marti va merge la endoscopie. Multumesc anticipat
Buna,
Ma numesc Radmila Bugari, sunt medic rezident ORL, va scriu pentru ca am nevoie de informatii, sunt din arad si sincer nu stiu ce sa fac in continuare.
Bunica mea a fost investigata astazi,am plecat de la spital cu dg de colangiocarcinom(5cm/6cm), in urma ct, echo cu substanta de contrast, si fibroscan FS4.9, iqr 2.2, sr 100 la suta
arfi mediana ficat 3.6m/s
CA 9-19 sub 1000 unit/ml ACE 1,22ng/dl
Varsta ei este 78 ani,
stare generala foarte buna, fara icter fara dureri,fara febra sau frisoane fara fenomene dispeptice, a fost descoperit pur accidental la un control de rutina.
Medicul care o investigheaza este plecat pana in 22 feb 2011, data la care ar putea sa-i ia biopsia, rezultatul vine in 10 zile-17 zile in total pana la aflarea dg de certitudine. Sincer in cazul nostru va fii o chestiune de timp, unde am putea sa-i facem mai repede o punctie-biopsie hepatica? sau merita sa asteptam ince 2 saptamani???? facem orice vrem doar sa fie bine pentru ea.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra,
la adresa radmila852001@yahoo.com
cu stima
buna ziua !! stiti ce este mai grav ? sa stii ca mama se stinge si ca tu nu ai certitudinea ca ai facut totul pentru ea . saptamana trecuta miercuri , mama a fost operata datorita aparitiei unui icter mecanic . in urma operatiei , rezultatul a fost foarte grav . o tumoare aflata pe caile biliare chiar la intersctie acolo unde se unesc intr-un singur tub. doctorul spune ca a incercat sa introduca un tub care sa realizeze drenajul dar de circa 4 zile nici o imbunatatire .pe cine sa mai intreb , ce se mai poate face ? cine ma lamureste daca intr-adevar trebuie sa asteptam sfarsitul . mama are 77 de ani si e toata numai o viata. inteleg ca tumoarea nu poate fi extirpata ca este intr-o zona dificila , dar poate daca se invinge icterul , mai sunt sanse de a invinge tumoarea. ce sa fac , ce e mai bine ?? oare prelungirea ii va aduce chinuri ? va rog dati-mi urgent un sfat /// mai nou am facut rost de diagnostic exact , iar domnul doctor considera ca o interventie microchirurgicala ar fi o solutie . va implor ajutati-ma , deoarece e posibil ca mama in maxim cateva zile sa se stinga . diagnostic :” tumora de cai biliare in hilul hepatic (prinde ambele canale hepatice si carefour-ul) s-a tentat “foraj” transtumoral si lasarea unui tub de polietilen “pierdut”. nu s-a reusit restabilirea fluxului biliar
REVIN cu zcuzele de rigoare . Se pare ca doctorul care a diagnosticat boala , face tot posibilul pt a ne trimite marti 08.03.2011 la Fundeni ladomnul doctor Cristian Gheorghe pentru o interventie microchirurgicala , si o restabilire externa a fluxului biliar . E bine , e rau ! Va rog vreau un sfat .
ok , va rog sa-mi explicati si mie in ce poate consta o interventie de restabilire externa a fluxului biliar ?
Am inteles si-mi cer scuze .Am citit si rascitit , am reusit sa vad pozele care nu se afisau , dar mai am o intrebare : interventia necesita ulterior imobilizare la pat pana la sfarsitul vietii ?
Buna ziua!
Terapia fotodinamica este practicata in Romania? Unde? In ce caz se recomanda?
Va multumesc anticipat!
dupa colecistectomie laparoscopica am fost depistata cu malformatii canal biliar aberrant colecist hepetic drept am avut febra 2luni am slabit 12kg vsh 38mchc31.7rdw16.6 ce sanse am de pensionare ceva urgenta daca este pentru ca am 4luni de la operatie ametesc toti medici la care am fost se uita la mine parca nedumeriti somajul mi s-a terminat si nu stiu ce pot face.va multumesc
Tatal meu care are 68 de ani a fost diagnosticat cu calgiocarcinom, romboza de ramura stanga a venei porte, carcinomatoza peritoniala, dilataie anevrismala de aorta abdominala deasupra bifurcatiei, pleurezie bazala dreapta partial inchistata, va rog sa-mi spuneti daca exista ceva tratament naturist si ce sanse ar avea.
Va multumesc!
Terapie paliativa: o alta metoda de „rezolvare” a icterului este drenajul biliar
extern – (drenajul biliar percutan); practic se introduce un tub de plastic in caile biliare deasupra obstacolului, iar bila in loc se treaca in jos pe caile biliare, este eliminata la exterior pe acest tub, fiind ulterior inghitita de paci ent pentru a ajuta la digestie -vezi poze…….
Socrului meu i s-a efectuat aceasta intrucat nu i s-a putut implanta un stent pentru a reface canalul.-AVEA DEJA ICTER DECLANSAT-.dar nu i s-a facut nici prelevare ptr analize…Acum sta cu acel tub si se alimenteaza ,nu are dureri , nu are metastaze, are o greutate scazuta -si nu mai creste in greutate, DAR nu i s-a spus ca acel lichid care se scurge sa fie inghitit ptr a ajuta digestia.Chiar m-a intrebat un prieten chirurg daca i s-a recomandat asa ceva sa amestece cu bere si sa o bea?! Zilnic de dub de doua ori se curata acel tub de asistenta medicala si atat? Altceva nu se poate face ? Macar sa creasca in greutate …Multumesc mult,O seara buna
Responsabilitatea de a da recomandari unui bolnav, o are medicul curant, nu are nici o logica sa ma bag acolo unde nu stiu aproape nimic despre bolnav
Cu stima