Boli de fiere colecist forum
Daca iti scoti fierea prin operatie, cum, poti sa mai ai .. fiere?
Daca iti scoti fierea – adica colecistul- desigur ca nu mai ai colecist, dar ai fiere- fierea fiind lichidul galben si amar secretat de ficat permanent, fie ca ai sau nu fiereș acest lichid se inmagazineaza in colecist – daca ai colecist.
Am ceva la fiere, ce inseamna colecist cu peretii ingrosati, fiere cu peretii ingrosati?
Insemna ca… colecistul are peretii ingrosati, mai grosi, din diferite mtice, de obicei infectie sau inflamatie
Boli de ficat forum
Ce este icterul?
Icterul ca definitie reprezinta culoarea galbena a pielii si mucoaselor. Pentru a pune diagnosticul de icter prin analize se face analiza bilirubinei in sange, aceasta fiind crescuta. In definitia icterului nu se mentioneaza nici o legatura cu hepatita, cu bolile infectioase sau cu bolile transmisibile, icterul fiind dat de hepatita in doar 10-15% din cazuri, in celelalte cazuri icterul avand alta cauza, fare legatura cu o boala infectioasa. Din cateva sute de cazuri de icter pe care le vad anual, doar 1-2 sunt date de o hepatita acuta virala.
Ce este hepatita?
Hepatita ca definitie reprezinta inflamatia ficatului, care poate avea cauze diferite (alcool, medicamente, alte substante, toxice, boi autoimune, virusuri, lati microbi). Hepatita se ingrijeste de catre gastroenterolog sau hepatolog, fiind o boala de ficat, care poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli care sunt si ele ingrijite de hepatolog sau gastroetnerolog.
Pentru a pune diagnosticul de hepatita de obicei se porneste de la transaminaze crescute, dupa care se cauza. In majoritatea cazurilor hepatita nu este insotita de icter si de nici un alt simptom (hepatita anicterica sau hepatita oculta), bolnavului descoperindu-se virusul sau anticorpii fara ca acesta sa stie ca a avut vreodata o problema cu ficatul
Ce legatura este intre icter si hepatita?
Asa cum am mentionat anterior , sunt hepatite insotite de icter, si de aceea a ramas ideea ca oricei icter inseamna hepatita. . Deoarece medicul de boi infectioase trateaza doar o forma de icter (cel din hepatitele acute virale), prezentarea bolnavului cu icter la un medic de boli interne, gastroenterologie sau hepatologie, creste enorm sansa de a se pune un diagnostic corect rapid.
Exista icter fara sa ai hepatita?
Icterul poate sa apara in hepatita acuta virala, dar si in hepatita acuta alcoolica, toxica, medicamentoasa, autoimuna, hepatita cronica virala sau non-virala, dar tot icter se intalneste si in obstructia cailor biliare (icter mecanic) sau in distrugerea globulelor rosii (icter hemolitic). Principalele forme de icter fara a avea hepatita sunt icterul hemolitic, icterul mecanic, ciroza hepatica, colangita sclerozanta, cirpza biliara primitiva, icterele congenitalesau cel sib boala Wilson.
Exista hepatita fara icter?
In majoritatea cazurilor , hepatita evolueaza fara icter, deci poti sa ai hepatita fara sa ai icter.
Care sunt simptomele hepatitei?
Sunt situatii in care hepatita nu are nici un simptom (asa-numita heatita ascunsa) lucru obisnuit in hepatita cronica, iar cand are simptome acestea sunt oboseala, iscter, urina colorata spre portocaliu, scaune decolorate – lucru obisnuit in hepatita acuta,
Care sunt simptomele icterului?
Icterul se insoteste totdeauna de culoarea galbena o pielii si ocilor, urina colorata spre portocaliu, deseori mancarime de piele, uneori scaune decolorate.
Desi simptomele sunt cam.. asemanatoare cu cele ale hepatitei
Icterul se ia, se transmite?
Icterul, insemnand culoarea galbena data de cresterea bilirubinei in sange, nu se ia. Ideea ca icterul se ia porneste de la faptul ca atunci cand este dat de hepatita acuta virala A, este posibil ca persoana care a luat virusul – pe cale alimentara- eliminand virusul prin fecale, sa il poate transmite si altor persoane
Unde trebuie sa mergi cand ai icter?
Deoarece in imensa majoritate a cazurilor icterul NU este dat de o hepatita acuta virala care sa necesita sa mergi la boli infectioase,in caz de icter este bine sa mergi la un gastroenterolog sau hepatolog
Cum se trateaza icterul?
Icterul se trateaza in functie de cauza cu medicamente sau operatie
Ciroza hepatica are o durata de viata limitata, mori pe loc?
Durata medie de viata in ciroza este de 15- 20 de ani in conditiile regimului si tratamentului corect.
Ciroza hepatica are simptome caracteristice?
In stadiile de inceput ciroza nu are simptome, ulterior pot sa apara astenie, apoi scadere in greutate, icter, marirea de volum a abdomenului – toate simptomele aici ; de obicei ciroza NU da durere
Ciroza hepatica are un anumit tratament?
Tratamentul cirozei hepaticese face individualizat in functie de stadiul bolii fiecarui pacient.
Ciroza hepatica are un regim alimentar specific?
Regimul in ciroza hepatica este in principal fara alcool in orice stadiu al bolii, iar in stadii mai avansate cu redurerea consumului de sare, prajeli, carne, condimente , etc aveti regimul complet aici. Un anumit pacient in functie de stadiu bolii sale, poate avea regim aimentar diferit in diferite momente, regimul alimentar nu este fix, acellasi pe tot parcursul vietii.
Ce este ciroza hepatica decompensata?
Ciroza hepatica decompensata este ciroza cu icter, ascita, sau encefalopatie portala
Ce insemna ciroza hepatica umeda?
Ciroza hepatica umeda este ciroza cu ascita, faza mai evoluata de boala, datele complete aici
Ce inseamna ciroza hepatica uscata?
Este ciroza fara lichid; ciroza nu are lichid in stadiile de inceput, dar chiar ciroza umeda, daca este bine tratata si se respecta regimul, poate sa devina uscata.
Ce este ciroza la ficat?
Este acelasi lucru cu ciroza hepatica
Ce este ciroza biliara primitiva?
Ciroza biliara primitiva este o forma de ciroza care apare mai ales la femei, este o boala autoimuna, se asociaza frecvent icterul, iar evolutia este mai lenta decat in alte forme de ciroza.
Complicatiile cirozei hepatice forum
De ce scad trombocitele in ciroza?
In ciroza hepatica se mareste splina, deoarece iesirea sangelui din splina catre ficat este blocata. Incetinirea circulatiei sangelui in splina face ca trombocitele sa fie distruse aici, si astfel scad in sange, aparand trombocitopenia.
Cum apar hemoragiile digestive in ciroza?
In ciroza hepatica hemoragia poate fi cauzata in principal de ruperea varicelor esofagiene, sau de sangerare din gastrita, ulcer, gingii, hemoroizi
De ce face anemie bolnavul cu ciroza hepatica, eu am asa ceva?
Cauzele anemiei in ciroza sunt numeroase, aveti alaturat o schema
Tratamentul bolilor de ficat forum
Am citit undeva ca nu este bine sa te tratezi de ficat la boli infectioase. de ce?
Ati retinut corect, este normal ca bolile de ficat sa se trateze la medicul de … boli de ficat
Medicul de boli infectioase nu este medic de .. boli de ficat, el trateaza infectiile grave (septicemia, meningita, etc) sau bolile infectioase care se transmit (Ebola, COVID 19, malaria, rujeola rubeola, etc)
Este normal ca de hepattia (care este o boala de ficat) se te tratezi la un medic de boli de ficat, care poate sesiza mai usor modificarile care pot duce la ciroza, decat un medic care nu este obisnuit cu ciroza hepatica.Este adevarat ca uneori hepatita poate fi de cauza infectioasa, dar daca te tratezi la un medic de boli infectioase, ulterior tot trebuie sa ajungi la un doctor de ficat, caci evolutia bolii nu mai este dependenta de evoutia infectiei. Apendicita de exemplu sau colecistita, sau amigdalita este de cauza infectioasa, si nu te tratezi la boli infectioase mai intai, apoi cand merge prost ajungi la chirurgi, ci mergi direct la chirurg, care poate rezolva problema indiferent de evolutia bolii. Nici in cazul altor infectii – infectie urinara, puroi la ochi, abces dentar, peritonita, abces cerebral, etc, nu te tratezi la boli infectioase.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru ca sa imi scada ficatul?
Daca diagnosticul cauzei cresterii marimii ficatului este corect stabilit, ca in oricare alta boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..
Daca va uitati pe net vedeti ca exista zeci de medicamente, regimuri sau alte metode naturale, naturiste sau medicamentoase de vindecare a bolilor. Dar, cum puteti sti ce este bun in cazul dvs, ce va poate dauna, ce doza sa luati, cat timp sa faceti tratamentul, cum sa va dati seama daca boala evolueaza bine sau merge catre complicatii?
Este greu pentru o persoana fara studii si experienta medicala sa isi dea seama de aceste lucruri, la fel cum este greu sa faci o …. instalatie de incalzire daca nu lucrezi in domeniu.. Eu de exemplu mergeam cu masina care a inceput sa mearga intrerupt, nu crestea viteza, parca se ineca, ba mi s-a aprins un bec galben la bord, apoi a inceput sa clipeasca. Am ajuns cu chiu cu vai acasa si… am intrat pe net sa vad ce poate fi, am gasit cateva zeci de cauze, si am facut cel mai simplu lucru pentru mine, am schimbat carburantul si am pus o solutie de curatire a injectoarelor. Nu a mers, asa ca am mers la mecanic, care mi-a spus inainte de se uite la masina ce defect are, si a si remediat situatia usor, a schimbat o piesa mica. Defectul gasit de el nu era mentionat pe net..Mecanicul meu are vre-o 40 de ani de experienta…
Pentru ca un medic sa trateze eficient o boala de ficat (de exemplu) sunt necesare unele conditii
- medicul trebuie sa aiba cunostintele teoretice necesare (acestea sunt invatatate in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, din datele teoretice din studiile clinice sau de pe net)
- sa aiba experienta suficienta ca sa aprecieze varianta de tratament cea mai buna pentru pacientul din fata sa (fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine).Ca in orice meserie, experienta iti da o mai mare competenta, stii ce cazuri se trateaza untr-un anumit fel, stii care este diagnosticul unei boli pe care ai tratat-o de sute de ori, etc
- tratamentul ar trebui sa aiba eficienta maxima si efecte secundare minime (acesta este idealul, care de obicei este imposibil de atins din multe motive)
- bolnavul sa nu aiba boli asociate care sa contraindice unele metode de tratament care ar fi eficiente
- bolnavul sa respecte indicatiile de tratament si de regim alimentar. Am vazut numerosi bolnavi care ezita sa ia tratamentul datorita efectelor secudnare pe care le-au citit in prospectul meeicamenutului. Aceste efecte secundare il sperie (va inchipuiti ca si medicul a citit si stie aceste efecte secundare, si daca a prescris un meedicament, insemna ca le-a luat in calcul), dar nu il sperie efectele secundare ale fumatului (desi sunt scrise pe pachetul de tigari), ale consumului de alcool si alimentatiei necorespunzatoare
- regimul alimentar prescrie este foarte important in bolile digestive (deseori un organ digestiv se imbolnaveste sau nu se vindeca din cauza regimului alimentar necorespunzator) trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferiti cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 cu media genrala zece, primul pe tara, sef de promotie.
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina
Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.
De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro , hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Unde lucrez acum?
Din iunie 2019 am renuntat la munca haotica si suprasolicitanta de la spitalul Fundeni si imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul privat de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.
Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.
Lucrand numai in privat, programarea se poate face rapid, in 1-10 zile de la solicitare (la spital ajunsesem la 3 – 4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet au boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc si nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.