Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Regim alimentar fiere lenesa

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti , medic gastroenterolog si hepatolog in Clinica Sante Bucuresti, cu peste 30 de ani de activitate in spitalul Fundeni Bucuresti

Frecvent sunt intrebat ce tratament se face in caz de fiere lenesa, daca in caz de bila lenesa sunt anumite alimente interzise, ce tincturi sau medicatie naturista sunt bune pentru fiere lenesa, daca cafeaua face rau la fiere, etc

Aceste intrebari apar pentru ca bolnavii care au probleme biliare au observat ca regimul alimentar este  important in bolile de fiere, respectarea lui putand sa previna aparitia simptomelor sau complicatiilor.

Desi in general dieta este este la fel pentru toti pacientii cu o anumita boala. Totusi o personalizare a dietei de catre medic pentru fiecare pacient creste sansele de evolutie favorabila a bolilor colecistului.

De ce trebuie sa tii regim alimentar cand ai fierea lenesa?

In caz de bila lenesa regimul alimentar are urmatoarele beneficii

  1. Impiedica aparitia  calculilor (pietrelor)
  2. Favorizeaza evacuarea bilei –  (bila care stagneaza in vezicula biliara favorizeaza aparitia pietrelor)
  3. Impiedica contractiile violente  ale colecistului, care se insotesc de obicei de dureri, uneori foarte mari
  4. Impiedicarea aparitia altor simptome datorate proastei functionari a fierii (greata, gust amar, dureri, diaree, denutritie, etc)

Ce alimente sunt contraindicate in caz de bila lenesa?

In principiu bolnavul cu colecist lenes trebuie sa evite unele alimente mai greu suportate de organismacestea fiind in general grasimile,p rajelile, condimentele.

Am spus mai sus ca aceste alimente trebuie sa fie evitate „in principiu”, deoarece asa cum iti iei pantofi sau haine pe masura ta, si regimul alimentar trebuie sa fie adaptat fiecarei persoane, trebuie sa fie personalizat de catre medic.

Cat se tine regimul alimentar in caz de bila lenesa?

Recomandam ca in principiu regimul alimentar sa se tina in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent.

Personalizarea regimului alimentar in colecistul lenes

Indicatiile de regim  mentionatem ai sus sunt generale, ele pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.

Regimul alimentar nu este acelasi pentru orice persoana suferinda de fiere lenesa

Fiecare persoana care este „consultata” pe internet, sau  primeste un sfat medical pe internet, are pretentia ca acest sfat sa fie „personalizat” sa i se adreseze exclusiv lui, sa nu fie un raspuns standard, „automat”.

Acest lucru este practic imposibil, deoarece medicul  (sau alta persoana care da sfaturi pe internet – si sunt multe persoane fara legatura cu medicina care dau astfel de sfaturi)care ii da sfatul nu are datele necesare pentru a da o indicatie „personalizata”, deci da tot un sfat teoretic (dr Ditoiu).

Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat – in orice boala- , iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul bilei lenese, regimul de mai sus este teoretic, dar pacientul poate observa singur daca:

  1. Suporta unele dintre alimentele contraindicate
  2. Nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista data de medicul sau curant.regim-pentru-colon
  3. In anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu suporta aceleasi alimente.
  4. In functie de alte boli, tratamente sau obiceiuri alimentare, regimul alimentar trebuie personalizat

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar dupa cel personalizat eliberat de medicul sau

De fapt in orice boala si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, nu este 

acelasi la toti bolnavii cu acceasi boala. Acest regim alimentar specific fiecarui bolnav il poate prescrie medicul curant dupa consult . Eu dau bolnavilor mei

 la consultatie recomandari clare despre dieta si o lista cu alimentele care pot fi consumate si cele care trebuie sa fie evitate- vezi poza ca exemplu

Vedeti recomandarile noastre in bolile de fiere

Alte articole despre bolile de fiere

Operatia laparoscopica de fiere

Colica biliara

Bolile de fiere, simptome diagnostic, tratament

Regimul alimentar in litiaza biliara

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai fierea lenesa?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile digestive dau frecvent simptome suparatoare, in majoritatea cazurilor ele nu reprezinta o urgenta medicala, dar trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare intr-un timp rezonabil.. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Daca aveti probleme biliare si doriti o adoua opinie emdicala, va puteti programa la consult la dr Ditoiu aici

As vrea un regim si tratament personalizat pentru mine, am fiere lenesa cu dureri gust amar, greata si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.Medicul curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica si regim alimentar personalizat potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate cu media generala zece, sef de promotie pe tara.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am si cca 30 de ani de activitate la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti pregatind pentru profesie mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

De cca un am am renuntat la activitatea haotica din spital si suprasolicitanta din spital si imi folosesc aceasta vasta experienta medicala in sistemul medical privat avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Aici urmaresc o parte din bolnavii pe care i-am tratat la spital dar si multi bolnavi noi,  care ajung la un medic de spital dar incearca astfel sa evite aglomeratia din spitalele de stat.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme biliare, aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate,  si aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul de jos-dreapta al telefonului mobil.

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: