Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
Adenomul hepatic este o tumora benigna (necanceroasa) a ficatului, care este rar intalnita.
Provenienta sa poate fi din celule ficatului, sau din celulele canalelor biliare. Adenomul provenit din celulele ficatului poate ajunge la dimensiuni mari (10-20cm), pe cand cel provenind din celulele cailor biliare este mic de cca 1cm.
In 80% din cazuri, intalnim o singura tumora, iar in 20% din cazuri pot exista mai multe adenoame la aceasi persoana; un numar mai mare de 10 adenoame, presupune diagnosticul de adenomatoza hepatica.
Cine poate face adenom hepatic?
Cauzele aparitiei adenomului hepatic nu sunt cunoscute, dar aceste tumori apar mai frecvent in urmatoarele situatii:
- La femeile care iau anticonceptionale timp indelungat (peste doi ani), iar uneori se constata scaderea in dimensiuni a adenomului dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor
- La persoane cu diabet zaharat
- La persoane cu hemocromatoza , acromegalie, betatalasemie, tirozinemie, glicogenoze
- La sportivii care iau steroizi anabolizanti
- In steatoza hepatica
Relatia dintre aparitia adenomului hepatic si statusul hormonal, este data si de faptul ca din 10 persoane cu adenom hepatic, 9 sunt femei si doar una este barbat. Cel mai frecvent adenomul hepatic apare la femeile tinere (20-40 ani)
Simptomele adenomului hepatic
In majoritatea cazurilor cunoscute de noi, pacientul cu adenom hepatic are nici un simptom.
Uneori, in cazul adenoamelor mai mari, pacientii declara dureri in dreapta sub coaste (20-25%), si exista si situatii in care adenomul este descoperit odata cu ruperea sa cu hemoragie intraabdominala, mai mult sau mai putin severa, margand pana la soc hemoragic.
Cum se pune diagnosticul de adenom hepatic
Deseori punem diagnosticul de adenom hepatic cand pacientul, fara nici un simptom, face o ecografie abdominala intamplatoare. La ecografie, tesutul adenomului poate fi la fel ca cel hepatic obisnuit (40% din cazuri), mai ecogen (30%) sau mai putin ecogen decat acesta (30% din cazuri).
Pentru un diagnostic mai precis, deseori este necesar sa recomandam completarea investigatiilor cu examen CT sau RMN cu substanta de contrast.
Cu aceste explorari putem constata ca in majoritatea cazurilor adenomul este localizat la periferia tesutului hepatic, imediat sub capsula hepatica (membrana care acopera ficatul), mai frecvent in lobul drept decat in cel stang.
Scintigrafia hepatica cu Techentiu 99m ne poate fi utila pentru diagnostic la un sfert dintre bolnavi, la fel arteriografia care este mai rar folosita.
Analizele de laborator in adenomul hepatic de obicei sunt normale, dar exista si situatii in care transaminazele (50% din cazuri), GGT (creste in jumatate din cazuri) sau fosfataza alcalina sunt crescute.
Adenom hepatic sau .. alta pata pe ficat?
La examinarea ecografica CT si RMN, adenomul hepatic se poate confunda cu formatiuni care apar tot ca petele in ficat:
- Hiperplazia nodulara focala (noduli necancerosi hepatici, alcatuiti din structura identica cu cea a ficatului normal)
- Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic) – in acest caz alfafetoproteina este de obicei crescuta.
- Metastazele hepatice
- Traumatismele hepatice
- Pseudotumori hepatice inflamatorii
- Boli de infiltrative hepatice
- Chistul hidatic hepatic
- Incarcarea grasoasa hepatica
- Hemangioame hepatice mari
- Leiomiosarcomul hepatic
- Limfomul hepatic
Adenomul hepatic da complicatii?
In majoritatea cazurilor adenomul hepatic nu da nici un fel de complicatii.
Exista insa si cazuri in care acestea pot sa apara, cele mai frecvente fiind:
- Ruperea tumorii cu durere in dreapta sub coaste, scaderea tensiunii arteriale, anemie, si eventual transpiratii , ameteli cu soc hemoragic. Riscul este mai mare daca tumora este mai mare de 10cm in diametru, si femeia este inca in timpul tratamentului cu anticonceptionale. Ruperea adenomului se face in 1/3 di ncazul in interiorul tumorii si in restul cazurilor in cavitatea peritroneala, dand hemoperitoneu; mortalitatea in aceste ultime cazuri poate ajunge la 30% in cazul adenoamelor mari
- Adenomul hepatic care apare in timpul sarcinii, este asociat cu mortalitate fetala mare in caz de rupere
- In cca 8-13% din cazuri exista riscul transformarii canceroase a adenomului. Pentru a depista precoce aceasta transformare, se recomanda efectuarea periodica a dozarii alfafetoproteinei.
Cum se urmareste un adenom hepatic?
In cazul adenoamelor mici si asimptomatice, este necesara ecografia anuala; in cazul adenoamelor multiple sau unul singur>5cm, este recomandata dozarea alfafetoproteinei (AFP) anual
Daca un pacient cu adenom prezinta dureri abdominale, lesin, scaderea tensiunii arteriale, se recomanda evaluare ecografica CT si eventual arteriografica de urgenta, pentru a exclude eventuala sa rupere.
Adenomul hepatic – tratament
In principiu adenomul hepatic nu necesita nici un tratament daca este mic, ci doar intreruperea anticonceptionalelor (daca este cazul). Noi recomandam monitorizarea prin controale ecografice bianuale. Se recomanda stoparea utilizarii steroizilor anabolizanti sau anticonceptionalelor, caz in care exista sansa disparitiei adenomului; se pare ca persista riscul transformarii canceroase
In adenoamele cu simptome si care sunt mai mari de 3 – 5cm, datorita riscului de rupere, putem pune problema interventiei chirurgicale de rezectie. Exista si specialisti care recomanda operarea oricarui adenom, datorita riscurile de cancerizare sau rupere.
Cu ocazia operatiei se scoate un segment sau lob hepatic, complicatiile si mortalitatea sunt rare; in cazul operatiei in urgenta a adenoamelor complicate, triscul de deces este de 5-8%
Se recomanda rezectia si la femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate.
Daca adenomul a fost descoperit in timpul sarcinii, este recomandata operatia in trimestrul doi de sarcina, cand riscurile sunt mai mici.
In situatiile in care rezectia nu este posibila, se poate face embolizarea arterei care hraneste tumora, iar daca adenoamele numeroase ocupa intregul tesut hepatic, poate fi necesar transplantul de ficat
Ce trebuie sa faci cand ai o .. pata pe ficat?Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?
Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de adenom hepatic este gastroenterologie sau hepatologie
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru adenomul hepatic?
In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Buna ziua,
Tatalui meu (64 ani)i s-a descoperit un adenom hepatic de 16 cm in urma tomografiei. Acum asteptam si analizele de sang. As avea cateva intrebari: acest adenom hepatic se poate micsora in urma unui tratament? sau necesita operatie? Ce riscuri ar exista in urma acestei operatii? Sau ce riscuri ar putea aparea daca nu s-ar face aceasta operatie?
Va multumesc anticipat
Va multumesc! L-am citit. Speram sa existe posibilitatea evitarii operatiei. Dar din cele spuse de dvs, nu prea exista, avand in vedere dimensiunea adenomului – 16 cm.
Stimate domnule doctor,
Mama mea, in varsta de 65 de ani, diagnosticata cu ciroza hetica cu virus C,fara ascita, diabet zaharat tip II, trombocitopenie (18.000, 23.000 – maxim 42.ooo), cu varice esofagiene grad III carora tocmai li s-a facut bandarea – a descoperit in urma unei ecografii o adenopatie la capul pancreasului de 12mm si o alta, la lobul hepatic drept de 9 mm. Ce indicatii terapeutice ar avea ca optiune, pentru ca aceasta adenopatie sa nu degenereze malign?
Va multumesc anticipat,
Nicoleta Dascalu, Galati
Buna ziua,
Numele meu este Drimba Larisa Cristina, am 39 ani si sunt din Suceava. In noiembrie 2003 am fost operata de colecist, in martie 2004 am fost diagnosticata cu hepatita „satelit” (nevirala) iar in noiembrie 2010 am fost diagnosticata cu adenom hepatic. Practic sunt 2 adenoame, unul situat la nivelul segmentului 4a (cu dimensiunile de 25/30/25) si unul in segmentul 8 (cu dimensiunea de 10 mm). Precizez faptul ca nu am utilizat si nu utilizez ca metoda contraceptiva anticonceptionalele.
De asemenea, la 22 ani am fost diagnosticata cu ulcer duodenal vindecat iar in 2004 cu gastroduodenita cronica si esofagita.
In prezent am o durere permanenta „surda”, ca o greutate, in partea dreapta-spate spre talie, sunt extrem de balonata si constipata iar in fiecare dimineata in jurul orelor 4-5 prezint o durere inzona stomacului insotita de o senzatie de greata. Mentionez ca am facut in repetate randuri tratament cu Controloc, Motilium, Ursofalk si Lagosa, sau Bilichol, Rowachol.
Va rog sa ma indrumati ce as putea face in continuare avand in vedere faptul ca desi am incercat diverse scheme de tratament la recomandarea medicilor si regimuri alimentare, calitatea vietii nu a inregistrat imbunatatiri, exceptand perioade foarte scurte de timp.
Multumesc.
Buna ziua,
Mi s-a depistat un adenom hepatic, in urma efectuarii ultrasonografiei si apoi a RMN cu contrast, medicul nu mi-a spus cine stie ce decat ca ar trebui sa mai repet RMN dupa jumatate de an. Deasemenea mi s-a depistat si trichomonas vaginalis pentru care luasem un tratament cu metronidazole+un alt preparat in pastile (tot din aceasta serie, dar nu-mi aduc aminte), ei bine nu s-a tratat si ginecologul mi-a prescris un alt tratament iarasi cu metronidazol insa pe baza de perfuzie. Acum vreau sa intreb, este indicat sa iau acest tratament stiind ca am problema cu adenomul hepatic? Astept urgent un raspuns! Va multumesc!
Buna seara! Sufar de ciroza hepatica decopensata si de encefalopatie cu varice eofagieni mari precum si de splenomegalie cu tulburari de coagulare. CT-ul recent facut mi-a scos si doi noduli hepatici la iveala. Ce parere aveti. Am programare la Cluj la clinica 3 chirurgie dar imi este frica am auzit de o clinica performanta la Istambul am luat legatura cu d-l dr. Yaman Tokat. Ce ma sfatuiti sa fac? Mai pot oare supravetui cu boala mea. Va rog sa-mi dati un raspun sincer si prompt. Va multumesc. Cu stima si respect pentru ceea ce faceti dv.
Sincer?
Am avut bolnavi cu ciroza decompensata si varice esofagiene care au trait zeci de ani si altii care au murit rapid, am vazut noduli hepatici de diferite naturi cu supravietuiri diferite, am in urmarire bolnavi cu noduli cancerosi hepatici netratati care traiesc de mai multi ani si altii tratati care au murit de mult…
Datorita riscului de eroare, dau sfaturi doar bolnavilor mei
Cu stima
seara,
Am 24 de ani si pana in momentul de fata nu am avut probleme medicale. In urma unor analize de sange au fost identificate valori ridicate ale GGT=138 u/l, asadar am facut o ecografie abdominala la recomandarea medicului internist. La ecografie a reiesit urmatoarele:
– ficat inomogen lobul drept ocupat de o formatiune izoecogena de 90/105 mm intens vascularizata cu un pattern dopper dinspre periferie spre un vas central (posibil hiperplazie nodulara focala)
Diagnostic: Formatiune tumorala lob drept hepatic – Suspiciune: hiperplazie focala nodulara / adenom?
Astfel, am facut urmatoarele analize
Alfa feto proteina: 0,620 ul/ml
Ca 19-9: 11,1 u/ml
AgHBS: Negativ
Ac Anti HCV: Negativ
si un CT abdominal cu substanta de contrast cu urmatorul rezultat:
La nivelul lobului drept hepatic se evidentiaza in faza arteriala o formatiune hipercaptanta de 90/80/70 mm, bine delimitata (dar fara perete propriu), izodensa nativ si cu omogenizare cvasicompleta in fazele venoasa si tardiva, cu devierea venelor hepatice adiacente, fara extensie extracapsulara.
Cel putin o structura cu caracter similar de 23 mm axial adiacenta. Aspectul, topografia si dinamica post contrast corelate cu varsta si sexul pacientei pledeaza pentru un adenom hepatic. Nu se exclude o hiperplazie nodulara focala. Se recomanda explorari suplimentare si supraveghere imagistica de durata.
Concluzii CT: Concluzii CT: formatiune lob drept hepatic cu caracter inalt sugestiv pentru un adenom
As dori sa aflu:
1) Ce explorari suplimentare ar trebui sa fac pentru a stabili cu exactitate daca este vorba despre adenom sau hiperplazie focala nodulara? E necesara o interventie chirurgicala sau e suficienta supravegherea periodica (analize medicale si ecografii)? Ambele tipuri de tumori pot deveni maligne sau doar adenomul?
2) Pana in momentul efectuarii analizelor de sange (Gama GT) am luat timp de 4 ani si jumatate anticonceptionale. Poate tumoarea sa scada in dimensiune avand in vedere faptul ca am renuntat la anticonceptionale de 1 luna si jumatate?
3) Exista vreo posibilitate ca tumoarea sa fi scazut in dimensiuni pe parcursul celor 2 saptamani dintre ecografie (dimensiune tumoare 90/105 mm) si CT (dimensiune tumoare 80/90 mm) sau pur si simplu ecografia nu a putut stabili cu exactitate dimensiunile tumorii?
In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat.
neata
Raspunsurile date pe celalalt site sunt valabile si aici, adica:
0.Date teoretice despre problemele dvs sunt postate pe site, insa diagnosticul unei probleme medicale presupune obligtoriu anamneza – discutia cu pacientul- examinarea pacientului si investigatii corespunzatoare.
1.Explorarile necesare elucidarii unui caz medical se stabilesc ca si cele .. necesare descoperirii defectului unui motor, examinand bolanul/motorul respectiv. Cu parerea isi poate da oricine, dar bolnavul are nevoie de certitudini nu de pareri.
2. Teoretic o tumora poate sa stagneze in dimensiuni, sa creasca sau sa scada.
3.O tumo0ra poate scadea in dimensiuni teoretic oricand; nu se compara datele gasite la CT cu cele de la ecografie, datorita rezolutiei diferite a celor doua metode.
Cu stima
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o singura intrebare. Explorarile suplimentare recomandate in urma tomografului de catre medicul radiolog pot presupune efectuarea unei biopsii sau avand in vedere faptul ca este vorba despre o tumoare benigna nu se pune problema efectuarii acestei investigatii?
Explorarile necesare elucidarii unui caz medical se stabilesc ca si cele .. necesare descoperirii defectului unui motor, examinand bolanul/motorul respectiv. Mi se pare normal sa va sfatuiti cu medicul care stie problema, nu cu unul care presupune ce ar putea fi, adica cu mine
Cu stima
Va multumesc pentru raspunsuri. Mi-a fost recomandata urmarirea periodica a adenomului 1 data la 3 luni prin ecografie si 1 data la 6 luni prin CT. Medicul mi-a recomandat totusi interventia chirurgicala intrucat este putin probabil ca adenomul sa scada in dimensiuni si exista riscul ruperii acestuia.
Georgiana,
Buna ziua.
Am efectuat in ianuarie un RMN unde mi s-a descoperit un hemangiom hepatic si alte doua leziuni cu aspect de adenoame hepatice( continut lipotomos inclus, cu izocaptare in timp arterial si spalare in timp tardiv) cea mai mare fiind de cca 12/9 mm la nevelul segmentului VI.Credeti ca este un motiv de ingrijorare?
Eu sunt diagnosticata cu HP prin tromboza de vena porta cu cavernom portal si varice esofagiene gr II. De asemenea o splenectomie in 1997, realizata de dr.Irinel Popescu.
Va multumesc!
Orice modificare a starii de sanatate sau a explorarilor medicale trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare si trebuie lamurita de medicul curant
Cu stima
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Am discutat cu medicul si mi-a comunicat ca nu este nimic grav acele adenoame si hemangiomul, insa trebuie urmarite evolutia la cel mult un an prin RMN.
Credeti ca pot deveni canceroase?
Multumesc frumos!
Raspunsul teoretic la intrebarea dvs este postat pe site
Cu stima
buna ziua .tatal meu a dost decsoperit ci nodul hepatic de 11 mm iar in doi ani de zile a crescut la 36 mm.Mentionez ca sufera de hepatita b si c de 4 ani de zile.Tratamentle ce a urmat sunt lagosa si esentiale pt ficat si este sub tratament de inima.Intrebarea este daca trebuie operat acel nodul/chist (asa recomanda medicii) sau sa incercam mai intai cu ceva tratament? Va multumesc anticipat
am uitat sa specific faptul ca se afla in stadiul f4 metafir.Operatia prezinta un pericol daca s-ar face ?
Un nodul la ficat poate fi operat, tratat cu medicamente sau urmarit, medicul decide ce este de facut vazand pacientul si explorarile sale
Orice operatie are un risc, riscul fiind mai mare sau mai mic in functie de boala si pacient
Cu stima
Buna ziua .Am 2 buc hiperplazii nodulare focale in segmentul VI si VIII , asimptomatice , cunoscute de circa 6 ani, care cresc lent in dimensiuni , as vrea sa stiu este contraindicata sarcina in aceste cazuri ? Multumesc.
Conform legii, indicatiile sau contraindicatiile pentru un bolnav nu se stabilesc in discutii pe net, implica responsabilitate medicala, de aceea le face doar medicul care raspunde de cazul medical respectiv, medicul curant. Datorita riscului imens de eroare medicala, evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege in Romania, art 31 din Codul deontologic medical
Cu stima
Buna ziua.mamei mele i s-a diagnosticat recent un nodul pe segmentul 5 al ficatului.i s-a facut ecografie cu substanta de contrast ,dar medicii nu se pot pronunta daca acest nodul este un adenom sau un carcinom hepatic deoarece tomografie cu substanta de contrast nu se poate face pt.ca sufera si de insuficienta renala. Va rog sa-mi spuneti ce putem face pt.a diagnostica acest nodul .multumim
Raspunsul la intrebarea dvs este postat pe site in articolul de mai sus
Cu stima
Buna ziua domnule doctor în urmă cu câteva luni am fost la un control de rutină și misa spus la ecograf că am o pata pe ficat cu dimensiune mica și că se remediază de la sine.acum citeva zile am fost iară și mi-au spus că pata sa mărit.tin sa spun că nu mi-au dat nici un fel de tratament nici acum.ce pot sa fac daca puteți să-mi dați un sfat unde pot merge.am 32 de ani.
Nu stiu cine v-a vazut, nu stiu cum sunt celelalte analize, nu stiu daca ficatul este marit sau normal…
Daca sunteti din Bucuresti, puteti sa veniti sa va vad, aveti datele de contact pe site
Cu stima
Buna ziua pe mine mă văzut doamna doctora Sandu Carmen de la spitalul Videle după secția interne.eu sunt din provincie.analizele la singe sunt bune doar anemie mi-a esit.la ecograf ficatul scrie normal .eu o sa iau o trimetere și vin la dumneavoastră.pata pe ficat este marita o sa vin cu foile la dumneavoastră.
Aveti datele de contact pentru programare pe site
Cu stima
Mi Au gasit un nodul de 2 cm in ficat va rog sa imi spuneti daca e grav la CT a iesit leziune hipervasculara si la ecograf nodul ce sa cred???
Aveti date teoretice in articolul de mai sus
Cu stima
Domnule doctor cu multa stima si respect din Spania va scriu tot nu inteleg ce e mai relevant CT sau ecografie ptr ca la CT zice leziune hipervasculara de 12 mm iar la eco nodul de 2 cm va rog din suflet sa ma lamuriti. Multa stima si respect
Bună seara am 67 ansamblu o durere în partea dreaptă sub coasta am crezut că este fierea eco mi-a spus de pată pe ficat am recomandare de tomograf abdominal ce mă sfătuiți sa fac vă mulțumesc
Va sfatuiesc sa va consultati cu medicul care v-a examinat, si dupa examinare a avut o suspiciune de diagnostic, pentru care v-a recomandat tomograful, asa este normal
Cu stima