Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Virusurile hepatitei A, B, C, D si markerii virali

Orice hepatita cronica are si o forma acuta, chiar daca de multe ori aceasta este inaparenta (nu are simptome si nu este diagnosticata).

Markerii virali (antigenele si anticorpii impotriva unor componente ale virusului) sunt modificati diferit in forma acuta si cronica, ceeace permite si diagnosticul diferential dintre aceste doua forme. Mentionez ca anticorpii pot persista multi ani sau chiar toata viata, fara ca acest lucru sa insemne neaparat existenta infectiei.

Cele mai importante modificari ale markerilor virusurilor hepatitei pe care ii intalnim in diferitele forme de hepatita si in cazul vaccinarii, sunt mentionate in tabelul de mai jos.

Tipul virusului hepatitic

FORMA ACUTA DE HEPATITA

HEPATITA CRONICA

HEPATITA VINDECATA SAU LATENTA

PACIENT VACCINAT

A (HVA)

IgM anti VHA

Nu exista

IgG antiVHA

IgA anti VHA

B (HVB)

IgM anti-HBc+

AgHBe+

AgHBs+

ADN VHB

IgG anti-HBc+

AgHBe+

AgHBs+

AND VHB+

IgG anti-HBc+

AgHBe-

AgHBs-

ADN VHB-

Ac antiHBs+

Ac AntiHBe+

Ac Anti HBS+

C (VHC)

ARNVHC+

Ac anti VHC+ in 8 – 10 saptamani

Posibil toate testele negative

Ac AntiVHC +

RNA VHC+

Ac AntiVHC+

RNAVHC-

Nu exista vaccin

D (HVD)

IgM antiVHD+

AgVHD+

IgG antiVHD+

IgG antiVHD+

Nu exista vaccin

8 comentarii la „Virusurile hepatitei A, B, C, D si markerii virali

  1. Buna ziua,
    Un caz in care exista coinfectie VHB + VHD:
    s-a facut tratament cu intron a, 8 luni de zile, viremia pt. VHD are ca rezultat „nedetectabil” si anti VHD este pozitiv, cum se interpreteaza ?
    Mi s- a spus ca virusul D inca exista.
    Anti VHD se mai negativeaza vreodata sau raman pentru toata viata ca si anticorpii pt. VHB ?
    Va multumesc, Angela.

  2. Buna ziua,

    V-as ruga sa-mi spuneti daca sunt vaccinat contra hepatitei B din anul 2005, mi-am facut analiza in august 2011 Anti hbs si valoare era 12610.
    In februarie 2010 am avut un contact sexual insa, neprotejat, iar inainte cu cateva minute de contactul sexual, din cauza epilarii parului pubian cu lama, am sangerat putin.
    Avand in vedere ca am sangerat putin si imediat am avut contactul sexual, ma pot infecta cu virusul hepatitei D?
    Restul analizelor, hiv, anticorpi hep C, ag Hbs le-am facut si sunt ok.
    Dar nu am facut analize pentru hepatita D si am citit ca se transmite la fel ca hepatita B, cu toate ca am mai citit ca trebuie sa ai virusul hepatitei B ca sa faci hepatita D.
    Va rog sa-mi spuneti exista vreun risc de a contacta hepatita B din cauza acelui incident?
    Ar trebui sa-mi fac griji sau e totul ok?
    Multumesc

  3. Am cautat, insa nu am gasit nimic concret legat de ceea ce am intrebat eu. Sa inteleg ca as putea avea risc daca ati spus ca trebuie sa ma uit cum se transmite hep B?
    Ma puteti lamuri va rog fumos referitor la situatia prin care am trecut si ce am mai scris mai sus?

    Va multumesc

  4. Buna ziua,

    As dori sa stiu, va rog frumos daca sunt vaccinat impotriva virusul B, insa am avut un contact sexual neprotejat, in care saliva, sperma, poate si sangele altei persoane a venit in contact cu un cos de-al meu care sangera usor, ma pot infecta pe aceasta cale cu virusul hepatitei D?
    Banuiesc ca hepatita B nu mai pot lua atata timp cat am anticorpi prezenti in sange, avand in vedere ca eu am vaccin facut pt hep B, pot lua virusul D presupunand ca persoana cu care am intretinut acel contact ar fi avut virusul D?

    Multumesc mult.

  5. Am citit, insa erau diferite situatii fata de ce am expus.

    Sa inteleg totusi ca nu se poate contacta virusul hep D, atata timp cat ai vaccin contra hepatitei B, chiar daca intri in contact cu o persoana care are virusul hep B sau D?

    Va multumesc.

    Sanatate

  6. buna ziua in urama cu ceva timp in urma am facut analiza pentru antigenul HBs rezultatul fiind de 3.701
    as vrea sa stiu daca sunt purtator de virus

  7. Buna ziua,

    Am nevoie de un raspuns va rog.
    Ieri am fost la un cabinet particular ORL pentru un control.
    Dupa ce s-a uitat intr-una din nari, a observat ca am ceva secretie ingrosata si a decis sa vizualizeze cu o camera speciala acea nara, presupun ca a facut o endoscopie.
    Mi-a dat un puf de anestezic, mi-a bagat sub limba varful endoscopului, cica sa-l incalzeasca, dupa care mi-a introdus maxim 5 cm in nara cu acel endoscop.
    Imi pun putine semne de intrebare referitor la acea sterilizare a endoscopului. Mie de ex mi-a dat un firicel de sange dupa aceasta investigatie, iar doctorul mi-a facut endoscopia fara manusi sterile, de asemenea asistenta a spalat acel endoscop la chiuveta cu apa, fara sa isi puna manusi, avea mainile goale. Acea chiuveta este folosita si de personalul medical pentru a se spala pe maini.
    Am inteles ca in urma acestor investigatii cu endosccop se pot produce si diverse infectii (cu virusi, bacterii). Instrumentul parea sa fie metalic, dar am inteles ca endoscoapele u s-ar steriliza prin proceduri termice (autoclave etc).
    Mi-e teama de contactarea virusilor HIV, hepatita B si C.
    Din acest caz relatat, exista vreun risc de contaminare cu hepatite, hiv etc?
    Va multumesc

  8. In mod normal endoscopul era probabil sterilizat anterior, iar faptul ca a fost bagat sub limba dvs nu reprezinta un pericol de infectie pentru dvs.
    Faptul ca v-a curs sange, poate reprezenta un pericol de transmitere a unui virus dar nu pentru dvs ci pentru personalul sanitar, care ar fi trebuit sa poarte manusi in primul rand pentru protectia lor (au zeci de riscuri zilnic, practic la fiecare manevra), cat si pentru protectia dvs – sa nu luati ceva de la ei

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: