Hepatita cronica | Ciroza hepatica | Boli de ficat si fiere

 
Autor: Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

Antibody (engl)

Ce sunt anticorpii?

Anticorpii (Ac) numiti si imunoglobuline (Ig) sunt proteine ale sangelui din categoria gammaglobulinelor, produse de sistemul imun al organismului (limfocitele B). In mod normal daca exista o crestere semnificativa a unor anticorpi, ar trebui sa existe si o crestere a unor imunoglobuline sau gamaglobulinelor.

Cand apar anticorpii?File:Antibody.svg

Anticorpii apar atunci cand organismul vine in contact cu proteine care nu intra in structura sa (proteine straine) numite antigene.

Proteinele pot proveni din microbi, virusuri, ciuperci, dar si din medicamente sau alte substante din natura.

Virusurile  hepatitice au mai multe proteineu semnificatie diferita impotriva carora pot sa apara anticorpi.Antigenele si antiocoprii virusurilor se numesc markeri virali

Exista si posibilitatea – anormala- ca organismul sa fabrice anticorpi, impotriva propriilor structu cra = autoanticorpi, bolile produse de autoanticorpi numindu-se boli autoimune (cum este hepatita autoimuna).

O alta posibilitate de aparitie anticorpilor impotriva virusurilor este vaccinarea, cand se introduce in organism prin injectare (de obicei ) o portiune de proteina a unui microb mort- vezi vacinarea impotriva virusului B. Incazul virusului hepatitei C nu exista vaccin

Rolul anticorpilor in organism

Anticorpii, indiferent de tipul lor, au o forma de lant, structura fiind foarte asemanatoare la toti, doar coada fiind diferita in functie de proteina impotriva carora s-au format (locul de legare a antigenului = antigen-bindind site).

Aceasta portiune, se poate cupla cu proteina straina (asa cum intra o cheie in broasca), eliminandu-o din organism -vezi foto-. In cazul hepatitei B vaccinarea se face introducandu-se in organism protiena S (antigenul HBs), impotriva careia se formeaza anticorpi. Daca un virus B ar intra ulterior in organism, acesti anticorpi blocheaza aceasta proteina iar virusul nu se poate inmulti.

Cand dispar anticorpii?

Dupa eliminarea proteinei straine care a dus la formarea lor, concentratia din sange a anticorpilor respectivi (cei impotriva proteinei ) scade, dar ei nu dispar pe perioade lungi de timp, uneori toata viata, cu toate ca proteina initiala (virala, microbiana, etc) nu mai este in corp. Deci, depistarea anticorpilor, nu inseamna ca persoana respectiva are o infectie, ci ca a avut o infectie cu microbul respectiv.

De aceea, nu va asteptati ca tratandu-va impotriva unei infectii (impotriva Helicobacter, sau virusului hepatitic B sau C) – sunt doar exemple), sa va scada anticorpii pentru ca dispare virusul.

Puteti avea anticorpi impotriva virusului B sau C pentru ca ati avut o infectie cu unul din aceste virusuri (chiar daca nu ati avut nici un simptom), fie ca ati fost vaccinat impotriva virusului B

Daca tratarea unei infectii este urmata de disparitia antigenului, inseamna ca a disparut microbul.

Bookmark and Share Autor Dr Ditoiu, Fundeni
Share
 

11 Comments

 1. Pop May 27, 2012 at 9:14 pm

  Buna seara,
  Un bolnav cu hepatita B cronica poate transmite prin sarut boala partenerului, in cazul in care cel bolnav la spalarea pe dintii, uneori, are sangerari?

  Intrebarea era formulata mai generic, dar eu sunt cel bolnav. Dat fiind ca m-am despartit de prietena, nu stiu cum sa abordez alte fete.
  Prietena se vaccinase, dar noile fete ar trebui sa se vaccineze si ele. La sarut cu o fata poti ajunge mai usor, fara sa ii fi spus ca esti bolnav de o anumita boala… nu prea stiu cum sa procedez in asa fel incat nici eu sa nu ma destainui in fata oricarei fete cu care e posibil sa ma sarut, nici ea sa nu se imbolnaveasca. Cum ma sfatuiti sa fac?
  Prin sex, daca se face protejat, exista posibilitatea de a transmite boala?

  Multumesc,

   
 2. lacramioara April 26, 2012 at 4:00 pm

  fumatul dauneaza la hepatita b acuta ce patesc daca mai fumez?

   
 3. ovidiu January 18, 2011 at 5:41 pm

  Buna seara!
  Va scriu pt a va FELICITA pt acest blog informativ despre bolile ficatului!

   
 4. Dr AV Ditoiu October 8, 2010 at 9:35 am

  Nu ma pricep la plante..

   
 5. Alina October 8, 2010 at 8:33 am

  In luna ianuarie 2005 am fost diagnosticata cu hepatita cronica tip B. La analizele efectuate, antigenul HBS a iesit pozitiv, in schimb transaminazele sunt in valori normale. D.na doctor mi-a spus ca sunt un purtator sanatos si asadar nu-mi poate da niciun tratament, dat fiind ca ma si simt bine. Din revista „” am aflat de rezultatele deosebite obtinute cu un preparat cu plante, in tratarea problemelor hepatice si chiar de negativizarea antigenului! Ce credeti? As vrea sa incerc sa urmez acest tratament dar nu stiu ce sa fac. Va rog frumos sa ma ajutati sa-mi spuneti ce tratament sa fac sa scap de virusul asta care mi-a adus numai neplaceri.

   
 6. dna August 26, 2010 at 2:04 pm

  Revin,pentru ca sunt foarte stresata, am uitat sa precizez ca vaccinarea fetei a fost facuta in urma cu 3 ani,infectarea probabila in urma cu 4-5 ani, iar ca alte mentiuni va mai pot spune ca transaminazele sunt in limite normale, la fel si electroforeza-raport albumine -globuline 1,85.

   
 7. Dr AV Ditoiu August 17, 2010 at 3:17 pm

  Cautati pe site hepatita autoimuna, si veti gasi tot ce intrebati

   
 8. mariana August 17, 2010 at 1:23 pm

  buna ziua
  am hepatita autoimuna de 4 ani cu tratament medrol iar acum de un an cu imuran
  analizele cand mai bune cand mai rele
  va rog daca se poate sa ma ajutati..
  e important si cu ce ma hranesc?
  as putea face un alt tratament mai bun?
  se vindeca aceasta boala sau trebuie s-o accept mereu ,am 60 ani
  va multumesc

   
 9. Dr AV Ditoiu June 1, 2010 at 8:29 pm
   
 10. Marina June 1, 2010 at 10:56 am

  Buna ziua!
  Va rog sa-mi interpretati urmatoarele rezultate
  – Ag-HBs negatv
  – Anti-HBs pozitiv
  – Anti-HBc IGm negativ
  – Anti HBc totali pozitiv
  Va multumesc!

   
 11. Dr AV Ditoiu April 1, 2010 at 1:04 pm

  DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU DEJA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
  Multumesc pentru intelegere

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2015 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Hepatita cronica, ciroza hepatica, boli de ficat. Copyright.Continutul acestei pagini se afla sub protectia drepturilor de autor (conform Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe). Reproducerea totala sau partiala, este interzisa! copyright