Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Urmarirea pacientului cu virus hepatic b inactiv fara tratament

Evolutia naturala a infectiei cu virus B al hepatitei

Cum evolueaza hepatita b

La un pacient care nu face nici un fel de tratament antiviral, infectia cronica cu virusul hepatitei B poate avea 4 faze:

 1. Faza de toleranta imuna, cand AgHBs este prezent, transaminazele sunt normale, antigenul HBe este  crescut si viremia este crescuta. Daca s-ar face biopsie s-ar gasi inflamatie hepatica si fibroza  mica sau absenta. In aceasta faza AgHBe nu prea dispare, iar pacientii pot transmite virusul datorita nivelului ridicat al viremiei. Aceasta faza poate dura cativa ani
 2. Faza de epurare imuna a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, transaminazele sunt crescute dar fluctuante, apare antigenul HBe dar viremia este mica (sau nedectabila) sau nedetectabila. Existacazuri care au o varianta de virus B fara AgHBe de la inceput (nu pierd acest antigen pe parcursul evolutiei bolii datorita distrugerii lui de sistemul imun). Marimea transaminazelor nu este aceeasi la determinari repetate (poate fluctua), iar daca se face biopsia, se constata o inflamatie si fibroza mai mari decat in faza precedenta. Faza de epurare imuna poate dura luni sau ani, acum disparand AgHBe (in cazul variantei de virus care are acest antigen), si apare mai ales la pacientii care au luat virusul ca adulti .
 3. Faza de purtator inactiv de virus, cand  AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, atat transaminazele cat si viremia sunt scazute. Pacientul care este in aceasta situatie evolueaza mult timp favorabil avand risc mic de a face ciroza sau cancer de ficat. In aceasta faza pacientii au sansa de 1-3% pe an de a pierde AgHBs, cu aparitia de AcHBs
 4. Faza de reactivare a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti si atat transaminazele cat si viremia sunt fluctuante.Pacientii pot avea AgHBe negativ prin imunitate (situatie in care au AcHBe iar evolutia bolii lor este de obicei buna) sau  pentru ca au o varianta de virus fara AgHBe (situatie in care AcHBe nu sunt prezenti iar evolutia bolii lor poate fi mai putin buna, cu risc de evolutie catre ciroza sau cancer hepatic)
 5. Sunt situatii in care apar AcHBs iar AgHBs dispare.  In aceasta situatie desi viremia poate fi nedetectabila, virusul poate persista doar in ficat, iar in unele situatii isi poate relua inmultirea.

De ce trebuie control medical la o persoana cu virus B care nu face tratament?

Eu consider ca un pacient cu virusul hepatitei B care nu face tratament antiviral trebuie supravegheat mai abitir decat unul care a facut tratament antiviral, pentru a surprinde eventualele modificari care pot impune un tratament prompt.

hepatita b

Scopul monitorizarii acestor pacienti cu virus B fara tratament este:

 • Sa se vada daca boala progreseaza sau nu
 • Sa se stabileasca momentului reactivarii virale
 • Stabilirea momentului optim de initiere a tratamentului antiviral
 • Monitorizarea aparitiei carcinomului hepatocelular (cancerului hepatic)

Un purtator inactiv de virus B poate oricand sa-si reactiveze infectia virala, de aceea trebuie monitorizat atent de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog; nefiind vorba de o boala transmisibila usor – aer, maini murdare, etc- nu este necesara monitorizarea de catre un medic de boli infectioase si transmisibile.

Urmarirea pacientilor in faza de toleranta imuna se face de catre medicul avizat in supravegherea hepatitelor cronice hepatolog sau gastroenterolog prin:

 • Determinarea transaminazelor la fiecare 3 luni (sau chiar lunar daca sunt in crestere) sau 6 luni (daca se mentin scazute)
 • Fibrotest sau biopsie hepatica daca transaminazele se mentin la valori duble fata de normal timp de 3-6 luni
 • Viremie daca fibrotestul arata valori crescute
 • Alfafetoproteina la 6 luni
 • Ecografie hepatica anual

Un comentariu la „Urmarirea pacientului cu virus hepatic b inactiv fara tratament

 1. Buna ziua,

  D-le Doctor ,am citit astazi pe CNAS protocolul pentru interferon si se spune la un moment dat ca:
  La pacientii cu incarcatura virala intre 104 si 105 copii/ml, in luarea deciziei terapeutice primeaza rezultatul histologic.
  Intrebare:
  daca transaminazele sunt normale iar AgHBe negativ si anti-HBe pozitiv viremia 72 ui,exista riscul ca ficatul totusi sa fie foarte afectat ?acesta analiza testarea histologica este cea mai importanta in evolutia boli?

  multumesc pentru raspuns

Comentariile sunt închise.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: