Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Urmarirea pacientului cu virus hepatic b inactiv (purtator sanatos)fara tratament

Evolutia naturala a infectiei cu virus B al hepatitei

Cum evolueaza hepatita b

La un pacient care nu face nici un fel de tratament antiviral, infectia cronica cu virusul hepatitei B poate avea 4 faze:

 1. Faza de toleranta imuna, cand AgHBs este prezent, transaminazele sunt normale, antigenul HBe este  crescut si viremia este crescuta. Daca s-ar face biopsie s-ar gasi inflamatie hepatica si fibroza  mica sau absenta. In aceasta faza AgHBe nu prea dispare, iar pacientii pot transmite virusul datorita nivelului ridicat al viremiei. Aceasta faza poate dura cativa ani
 2. Faza de epurare imuna a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, transaminazele sunt crescute dar fluctuante, apare antigenul HBe dar viremia este mica (sau nedectabila) sau nedetectabila. Existacazuri care au o varianta de virus B fara AgHBe de la inceput (nu pierd acest antigen pe parcursul evolutiei bolii datorita distrugerii lui de sistemul imun). Marimea transaminazelor nu este aceeasi la determinari repetate (poate fluctua), iar daca se face biopsia, se constata o inflamatie si fibroza mai mari decat in faza precedenta. Faza de epurare imuna poate dura luni sau ani, acum disparand AgHBe (in cazul variantei de virus care are acest antigen), si apare mai ales la pacientii care au luat virusul ca adulti .
 3. Faza de purtator inactiv de virus, cand  AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, atat transaminazele cat si viremia sunt scazute. Pacientul care este in aceasta situatie evolueaza mult timp favorabil avand risc mic de a face ciroza sau cancer de ficat. In aceasta faza pacientii au sansa de 1-3% pe an de a pierde AgHBs, cu aparitia de AcHBs
 4. Faza de reactivare a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti si atat transaminazele cat si viremia sunt fluctuante.Pacientii pot avea AgHBe negativ prin imunitate (situatie in care au AcHBe iar evolutia bolii lor este de obicei buna) sau  pentru ca au o varianta de virus fara AgHBe (situatie in care AcHBe nu sunt prezenti iar evolutia bolii lor poate fi mai putin buna, cu risc de evolutie catre ciroza sau cancer hepatic)
 5. Sunt situatii in care apar AcHBs iar AgHBs dispare.  In aceasta situatie desi viremia poate fi nedetectabila, virusul poate persista doar in ficat, iar in unele situatii isi poate relua inmultirea.

De ce trebuie control medical la o persoana cu virus B care nu face tratament?

Eu consider ca un pacient cu virusul hepatitei B care nu face tratament antiviral trebuie supravegheat mai abitir decat unul care a facut tratament antiviral, pentru a surprinde eventualele modificari care pot impune un tratament prompt.

Scopul monitorizarii acestor pacienti cu virus B fara tratament este:

 • Sa se vada daca boala progreseaza sau nu
 • Sa se stabileasca momentului reactivarii virale
 • Stabilirea momentului optim de initiere a tratamentului antiviral
 • Monitorizarea aparitiei carcinomului hepatocelular (cancerului hepatic)

Un purtator inactiv de virus B poate oricand sa-si reactiveze infectia virala, de aceea trebuie monitorizat atent de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog; nefiind vorba de o boala transmisibila usor – aer, maini murdare, etc- nu este necesara monitorizarea de catre un medic de boli infectioase si transmisibile.

Urmarirea pacientilor in faza de toleranta imuna se face de catre medicul avizat in supravegherea hepatitelor cronice hepatolog sau gastroenterolog prin:

 • Determinarea transaminazelor la fiecare 3 luni (sau chiar lunar daca sunt in crestere) sau 6 luni (daca se mentin scazute)
 • Fibrotest sau biopsie hepatica daca transaminazele se mentin la valori duble fata de normal timp de 3-6 luni
 • Viremie daca fibrotestul arata valori crescute
 • Alfafetoproteina la 6 luni
 • Ecografie hepatica anual

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Un comentariu la „Urmarirea pacientului cu virus hepatic b inactiv (purtator sanatos)fara tratament

 1. Buna ziua,

  D-le Doctor ,am citit astazi pe CNAS protocolul pentru interferon si se spune la un moment dat ca:
  La pacientii cu incarcatura virala intre 104 si 105 copii/ml, in luarea deciziei terapeutice primeaza rezultatul histologic.
  Intrebare:
  daca transaminazele sunt normale iar AgHBe negativ si anti-HBe pozitiv viremia 72 ui,exista riscul ca ficatul totusi sa fie foarte afectat ?acesta analiza testarea histologica este cea mai importanta in evolutia boli?

  multumesc pentru raspuns

Comentariile sunt închise.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: