Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Stiati ca unele virusuri pot provoca cancer?

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

S-a constatat ca unii  bolnavi cu cancer, avusesera  infectii virale cu mult timp inainte.

In tim s-a facut legatura dintre cele  doua fapte, astfel ca s-a ajuns la certitudinea ca unele virusuri pot provoca tumori la animale.

Cercetarile ulterioare au aratat ca cel putin  sapte dintre virusurile frecvent intalnite la om sunt asociate cu cancer.

Se considera ca aproximativ 20% din totalul cazurilor de cancer la om sunt cauzate de virusuri.

Eu, ca hepatolog ma confrunt cu cazurile de cancer de ficat.

In cazul cancerului de ficat se pare ca  virusurile dau 80% din cazuri.

Virusurile care pot provoca cancer sunt numite virusuri oncogene.

Ce virusuri pot creste riscul de cancer?

Virusurile despre care se stie acum ca pot duce la aparitia cancerului sunt urmatoarele

  1. Virusurile care pot provoca hepatita sunt responsabile si de aparitia a cca 80% din cancerele hepatice (practic daca nu ar exista aceste virusuri, 80% dintre bolnavii cu cancer de ficat nu ar avea aveasta boala). Partea proasta in aceasta problema este ca, virusul poate sa fie absent din sange ( o evaluare de boli infectioase poate spune ca bolnavul pare vindecat din acest punct de vedere, viremia fiind nedetectabila) , dar el poate persita in ficat , situatie care se numeste „hepatita oculta”. Astfel, in anumite conditii, virusul poate afecta in continuare celuele ficatului, initiind transformarea lor in celule canceroase
    • Virusul hepatitei B (VHB)
    • Virusul hepatitei C (VHC)
  2. Virusul papiloma (HPV), este cauza principala cancerului de col uterin și ale altor cancere – unele ano-genitale (vulva, vagin, penisdar si cancere localizate la nivelul  capului și gâtului.
  3. Virusul Epstein Barr (EBV)este asociat cu carcinom nazofaringian, dar si unele cancere de sange – limfom Hodgkin și limfom Burkitt.
  4. Virusul herpesului uman 8 (HHV8) este implicat in aparitia unui cancer numit sarcomul Kaposi,
  5. Poliomavirusul cauzeaza un tip de cancer numit cancer cu celule Merkel (MCPyV)
  6. HTLV-1. este agentul cauzator al limfomului cu celule T adulte (un fel de leucemie)

Daca unele virusuri sunt mai putin cunoscute,  altele sunt „pe toate drumurile” -toata lumea a auzit de virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, virusul papiloma, si multi dintre noi facem din cand in cand herpes sau zona zoster.

Poate fi prevenita apatitia cancerului datorat infectiilor virale?

Este evident ca  inainte de a sti ca unele virusuri exista si pot provoca cancer, se considera cancerul ca un fel de pedeapsa pentru ceea ce ai facut in viata.

Virusurile nu sunt cunoscute de prea multi ani – de exemplu virusul hepatitei C este cunoscut doar de dupa anul 1990.

La inceput s-a vazut ca virusurile dau o anumita boala aparutqa rapid dupa ce ai luat virusul, dar nu se stia actiunea lor pe termen lung.

Virusurile hepatitei dau …. hepatita, uneori cu icter, alteori fara nici un simptome, uneori cu transaminaze foarte mari alteori cu transaminaze normale. Unele cazuri de hepatite s-au vindecat prin rezistenta organismului, altele sub tratamentul, unele dintre ele nu s-au vindecat. Dar, de -a lungul timpului, s -a observat ca majoritatea bolnavilor cu cancer de ficat avea in antecedente o hepatita virala B sau C, sau aveau analize care aratau acest lucru, chiar daca persoana respectiva spunea ca nu a avut nici o boala pana atunci. Astazi, tuturor bolnavilor cu cancer de ficat li se fac analize pentru depistarea acestor virusuri, iar bolnavii care au o hepatita sau ciroza cu aceste virusuri, sunt urmariti periodic pentru a depista din timp aparitia cancerului de ficat. In tarile unde se face vaccinarea pentru virusul hepatitei B (in Romania se face de la nastere de mai mult  timp) a scazut mult numarul bolnavilor cu cancer de ficat asociat infectiei cu virusul hepatitei B. Din pacate ,exista inca multi bolnavi cu virusul B care nu au apucat de fie vaccinati, iar pentru virusul hepatitei C nu exista inca vaccin.

Papiloma virusul (HPV) este intlanit la majoritatea persoanelor adulte, unele fara nici un simptom,  altele cu negi (veruci) cutanate sau genitale (condiloame).

De mai multi ani se stie ca aceste persoane au risc mare de cancer de col uterin sau alte tipuri de cancer. Vaccinarea copiilor impotriva acestui virus, a dus la scaderea cu cca 85% a numarului de cancer de col uterin, dar si a altor tipuri de cancer legate de el.

Cum se ajunge de la infectie virala la cancer?

Mecanismele moleculare ale aparitiei cancerului dupa infectia virala sunt complexe si inca incomplet cunoscute.

Virusurile pot persista mult timp in organism, iar incercarea organismului de a le elimina da o inflamatie cronica.

Aceasta inflamatie poate duce la modificarea ADN-ului celular, si poate impiedica cu mecanismele de reparare a ADN-ului celular.

Aparitia de celule cu ADN-ul modificat este o etapa de inceput in aparitia cancerului, deoarece aceste celule nu mai raspund la mecanismele de control a organismului, si se inmultesc necontrolat, rezultand astfel o tumora.

Exista doua tipuri de virusuri, unele care contin ADN si altele care contin ARN.

Celulele organismului contin doua substante importante, numite ADN si ARN.

ADN-ul se gaseste in nucleu fiind compus din mai multe fragmente numite gene, si ele stocheaza toata  in formatia pe tiparul careia se pot sintetiza substantele din organism.

Celulele contin in citoplasma ARN.

Este o substanta care preia informatia de la ADN ( o copiere ca la o amprenta dentara) si o duce la sistemul din citoplasma unde se sintetizeaza proteine, si atfel se sintetizeaza un anumit tip de proteine de care organismul are nevoie.12-3 RNA and Protein Synthesis

Inmultirea celulelor se face dupa acest tipar dat de ADN, care duce la formarea de celule de a anumita forma cu anumite caracteristici cunoscute si acceptate de sistemul imunitar al organismului, cu o durata de viata limitata si care sunt sub controlul organismului.

Virusurile ADN  își pot introduce ADN-ul lor în structura ADN-ului celulei gazda, a celulei umane, rezultand astfel un tipar care induce formarea de celule anormale. Aceste celule, ca si in cazul mentionat mai sus, nu sunt controlate de mecanismele organismului si se inmultesc continuu iar pe de alta parte sunt nemuritoare (celulele „normale” au o viata limitata, mor si sunt inlocuite de alte celule de acelasi fel).

In organism exista niste celule numite celule stem,celule mama din care pot rezulta urmasi diferiti, diferite tipuri celule.

Dintr-o celule stem, poate rezulta de exemplu si celule hepatice, si celule ale sistemului nervos, celule grasoasa, celule musaculare, pancreatice, dar si celule formatoare de globule rosii sau albe, etc.

Virusurile ADN pot duce la apariția de celule stem modificate dar si la  inmultirea  celulelor stem canceroase, care pot initia aparitia, cresterea, metastazarea si recidiva cancerului dar si rezistența la chimioterapie a cancerelor.

In organism inmultirea celulelor este bine reglata, exista o proteina  care regleaza inmultirea celulelor, face ca acesta inmultire sa fie normala.

Aceasta proteina numita proteina p53 este gardianul anticanceros al organismului.

Virusurile ADN blocheaza actiunea acestei proteine, care astfel nu mai are rolul de control anticanceros, permitand astfel aparitia si dezvoltarea cancerului.

Virusurile ARN nu se pot integra in ADN-ul celulei normale (deci nici vaccinurile bazate pe ARN nu pot face acest lucru)

Dar, ARN-ul pe care il contin aceste virusuri poate fi folosit ca tipar care poate face ca celula respectiva sa produca ADN, iar acesta se integreaza in ADN-ul celulei normala, rezultand astfel o celula anormala, necontrolabila de organism.

Virusul SARS COV 2 poate cauza cancer?

Este o intrebare la care in prezent nu se poate raspunde.

Asta deoarece , ca si in cazul virusurilor care se stie ca pot provoca cancer, aparitia tumorii este constata dupa mult timp de la infectarea virala.

Deci, probabil in anii urmatori se va constata care sunt riscurile pe termen lung a infectie CODIV 19, asa cu mse va constata care sunt efectele pe termen lung a vaccinarii impotriva acestui virus.

Diferenta intre cele doua situatii este insa foarte mare. In timp ce virusul dauneaza organismului prin simpla sa existenta, si cauta sa se modifica si sa lupte cu organismul in asa fel incat sa il invinga, vaccinul a fost conceput de oameni in asa fel incat de la inceput sa nu dauneze organsimului. Situtia este asemanatoare cu aceea a unui baraj care sa impedica inundarea unui oras”- in majoritatea cazurilor, barajul isi face treaba.

Deocamdata se stie ca bolnavii cu cancer care fac infectie cu acest virus, au risc mult mai mare de a evolua prost, decat daca nu ar avea si aceasta infectie

Despre mine   

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: