Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Tusea persistenta si boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre bolile esofagului cu simptome si urmari datorate trecerii secretiei acide a stomacului in esofag.

Esofagul se continua cu stomacul printr-un orificiu, cardia, care are in componenta un muschi circular numit sfincter esofagian inferior. El are rolul ca prin contractie sa stranga aceasta trecere gastroesofagiana, si sa nu lase continutul gastric (acid) sa treaca in sus in esofag.

Daca din diferite motive acest muschi nu se contracta cum trebuie, secretia acida din stomac trece in esofag, putnd sa fie resimtita de pacient deoarece mucoasa esofagiana nu poate suporta aciditatea gastrica. Mentionez ca exista si boala de reflux fara simptome.

Boala de reflux gastro-esofagian este una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei persistente,care uneori pare sa nu aiba legatura cu esofagul

Cat de frecventa este tusea in boala de reflux gastroesofagian?

Se considera ca boala de reflux gastroesofagian  este responsabilă pentru peste 25% din toate cazurile de tuse cronică.

Majoritatea persoanelor cu tuse indusă de GERD nu prezintă simptome clasice ale bolii, cum ar fi arsurile la stomac, de aceea bolnavii nu prea fac legatura intre tuse si reflux.

Asta pentru ca tusea cronică poate fi cauzată de refluxul acid sau de refluxul conținutului stomacului in esofag chiar fara sa existe acid in cantitate mai mare dect in mod normal.

Cum iti dai seama ca tusea este data de boala de reflux gastroesofagian?

Se poate banui ca un bolnav cu tuse cronica are de fapt boala de reflux gastroesofagian atunci cand are urmatoarele

  • tusea apare mai ales noaptea
  • tusea apare mai ales după masă
  • tusea apare în timp ce pacientul este in pozitie culcat chiar daca acest lucru se intampla in cursul zilei
  • tusea persistentă apare când lipsesc cauzele frecvente de tuse – fumatul, unele medicamente, lucrul in mediu cu pulberi, boala de plaman veche
  • tuse este persistenta desi bolnavul respctiv nu are astm sau senzatie de scurgere a secretiilor postnasală
  • tusea exista dar la ascultarea plamanului totul este normal
  • tusea exista dar radiografiile toracice sunt normale
  • examenul ORL nu arata modificari desi persoana tuseste din greu

Cum se poate face legatura intre tusea cronica si boala de reflux gastroesofagian?

Simptomele descrise mai sus permit medicului gastroenterolog sa faca legatura intre cele doua simptome, si deseori consultl gastroenterologic este suficient pentru diagnostic.

In unele situatii pot fi necesare explorari suplimentare

  • Endoscopia superioară este utilizata cel mai des în evaluarea  simptomelor de reflux
  • Monitorizarea  pH -ului esofagian timp de 24 de ore, poate fi folosita pentru persoanele cu tuse cronică.
  • Un alt test, cunoscut sub numele de MII-pH, poate detecta și refluxul nonacid.
  • Testul cu bariu, este mai putin folosit acum

Cum se previne aparitia refluxului gastroesofagian?

Prevenirea refluxului gastroesofagian este extrem de importanta, deoarebce chiar in cazul in care exista boli in care poti avea esofagita de  reflux, prevenirea refluxului poate face ca simptomele sa nu apara.

Cele mai importante masuri pentru prevenirea refluxului gastro-esofagian sunt:

  • Evitarea meselor abundente, mai ales seara
  • Ultima masa sa fie cu 3-4 ore inainte de culcare
  • Evitarea factorilor favorizanti ai refluxului gastroesofagin – fumat, alcool, condimente, gasoase, cafea, citrice, ciocolata, cruditati, rosii, ceapa, usturoi, prajeli, guma de mestecat, fast food, medicamente, etc
  • Evitarea constipatiei, rezolvarea problemelor pulmonare ce dau tuse cronica sau a problemelor de prostata (ambele situatii cresc presiunea intraabdomionala si favorizeaza refluxul gastroesofagian)
  • Dormitul sa fie cu capul mai sus pe doua perne (mai sus cu 15-20cm decat trunchiul)
  • Evitarea corsetelor sau curelelor stranse excesiv
  • Scaderea in greutate la obezi
  • Evitarea efortului fizic cu stomacul plin
  • Evitarea aplecarii trunchiului in primele doua ore dupa masa

Refluxul gastroesofagian se trateaza?

Tratamentul este asociat cu masurile anterior mentionate, este prescris de medicul dvs curant.

In principiu se pot aplica urmatoarele metode de tratament:

  • Medicamente care scad secretia gastrica acida, si deci scad agresiunea acesteia asupra mucoasei esofagiene
  • Medicamente care cresc forta de contractie a muschiului cardiei (dintre stomac si esofag)
  • Medicamente care favorizeaza evacuarea normala a stomacului catre duoden
  • Tratament endoscopic – in cazurile in care celelalte masuri nu au dat rezultate
  • Tratament chirurgical – in cazurile in care celelalte masuri nu au dat rezultate

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: