Boli de ficat la om: chistele (chisturile) hepatice

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Chistele din ficat sunt destul de des descoperite, mai ales de cand ecografia este foarte ieftina si accesibila.

Cuprinsul articolului

 1. Cat de frecvente sunt chistele hepatice
 2. Simptomele chistelor din ficat
 3. Este grav sa ai chist hepatic
 4. Cum se pune diagnosticul de chist la ficat
 5. Cu ce se poate confunda un chist hepatic
 6. Tratamentul chistelor hepatice
 7. Chistele hepatice forum

Cat de des apar chistele hepatice?

Se considera ca 5% din populatia globului poseda cel putin un chist hepatic seros, iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vietii. De obicei o persoana are un singur chist hepatic seros, dar nu este exclusa existenta a mai multor chiste la acelasi om, ca un ciorchine (0,6% din populatie). Exista si o situatie- bolala polichistica hepatica – in care ficatul are numeroase chiste, uneori asociate si cu chiste renale (boala polichistica hepatorenala). In boala polichistica hepatorenala rinichiul este afectat mai mult decat ficatul, ajungandu-se la insuficienta renala cronica, in timp ce functia ficatului nu este afectata.

În general, chisturile sunt cavitati cu pereţi subţiri si continut lichidian. Nu sunt canceroase si nu se pot transforma in cancer.

Simptomele chistelor hepatice.

Marea majoritate a chistelor hepatice seroase (simple) nu  dau nici un simptom.

Uneori, persoanele cu chiste hepatice pot sa aiba unele simptome ca:

 • Dureri in partea superioara a abdomenului
 • Senzatia de marire a abdoemnului
 • Balonare abdominala
 • Disconfort abdominal
 • In cazul ruperii unui chist, durerile abdominale pot fi intense, si merg catre umarul drept

Chistele hepatice distrug ficatul?

Existenta unui chist hepatic, nu are nici de obicei nici o influenta asupra functiilor ficatului, persoana traieste.. cate zile are, fara nici o legatura cu chistul.

Daca sunt mai multe chiste hepatice, in functie de procentul din ficat ocupat, sepoate ajunge la o proasta functionare a ficatului

De ce apar chistele la ficat?

Nu s-a stabilit existenta unei legaturi intre anumite boli, medicamente , alimente, etc si aparitia chistelor hepatice; se considera ca chistele hepatice simple sunt congenitale (din nastere)

Diagnosticul de chist hepatic

Penstru diagnosticul de chist hepatic este suficienta o ecografie abdominala.

O mai buna caracterizare a acestora si o diferentiere fata de alte formatiuni chistice hepatice (vezi mai jos confuzii posibile) o face examenul CT.

Cu ce se poate confunda un chist hepatic seros?

Chistele hepatice simple (seroase) se pot confunda cu

 • Tumorile hepatice chistice
 • Chistul hidatic hepatic
 • Abcesul hepatic
 • Dilatarile cailor biliare
 • Boala Caroli – dilatari multiple de cai biliare, asociate cu febra, si colangita

Este grav sa ai un chist pe ficat?

O persoana cu un chist hepatic isi pune intrebarea ce se poate intampla in viitor cu chistul

De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.

Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:

 • Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului
 • Obstructia unui canal biliar cu icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Tratamentul chistelor hepatice seroase.

Nu exista medicamente cu care sa vindeci un chist seros hepatic.

Desi pare ca scoaterea cu acul a lichidului dintr-un chist hepatic seros rezolva problema, s-a constatat ca la cateva zile dupa aceea, chistul se umple din nou cu lichid, deci problema nu poate fi rezolvata in acest fel.

In majoritatea cazurilor un pacient care are un chist hepatic simplu nu il trateaza chirurgical, ci doar il urmareste ecografic, initial la 6 luni pentru a se constata ritmul de crestere.

In rarele situatii in care este necesara scoaterea chirurgicala a unui chist hepatic seros (pacienti care au simptome suparatoare, chist foarte mare cu risc de rupere, chist infectat), aceasta se face prin operatie clasica sau – cel mai frecvent- laparoscopica, fara complicatii majore, si fara risc de recidiva. Recuperarea dupa operatie dureaza cca doua saptamani.

In unele situatii de ficat polichistic, chistele cresc mult, dand dureri mari si balonare, iar uneori este nevoie de transplant de ficat pentru a rezolva aceasta situatie.

Veti gasi pe net si retete „naturiste” de „tratament” a chistelor hepatice, fara nici o eficienta.

Chiste hepatice forum

Acum 3 luni in care mi s-a descoperit un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana. A inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Poate fi durerea de la chist?

Este putin probabil ca durerile descrise sa fie de la chist

Am un chist pe ficat, iar cu stomacul  am dureri si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Simptomele pot fi de la acest chist?

Nu cred ca simptomele sa fie de la chist

Am un chist mic pe ficat, am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. Va rog sa i-mi dati un raspuns de ce am aceasta durere continua daca chistul e minor si ce asi putea lua pentru aceasta?

Deoarece nu stiu cauza durerilor, nu pot pune diagnosticul bazandu-ma doar pe descrierea unor dureri, nu stiu ca trebuie sa luati pentru acele dureri de cauza necunoscuta.

Am mai multe chiste pe ficat, puteti sa-mi spuneti cum va evolua, ce voi pati?

Putin mai sus scrie clar urmatoarele:

De obicei chistele hepatice seroase nu evolueaza sau cresc lent, fara a afecta viata persoanei respective. Deci nu este grav sa ai un singur chist pe ficat.

Complicatiile posibile ale chistelor hepatice sunt rare, putand sa fie:

 • Ruperea chistului in interiorul ficatului si sangerare, sangerare care se obicei se opreste singura, dar alteori trebuie facuta operatia de hemostaza.
 • Infectarea chistului
 • Obstructia unui canal biliar cu icter
 • Dureri abdominale
 • Ruperea chistului  in abdomen

Desi in majoritatea cazurilor evolutia unui chist hepatic este favorabila, fara complicatii, este imposibil sa-i spui unei persoane care are un chist hepatic „stati linisti ca nu se va intampla nimic”, deoarece   nu se poate prevede evolutia lui in timp (daca va stagna, va creste, se va rupe sau va regresa).

Am doua chiste pe ficat, sunt sofer, sa ma operez sau nu?

Nu pot evalua situatia dvs pe baza textului trimis, sfatuiti-va cu un medic competent din zona dvs

Ce trebuie sa faci cand chiste hepatice?

Daca aveti chiste hepatice, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor problema nu este grava, poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti monitorizat si ingrijit de un gastroenterolog sau hepatolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv dr DItoiu

 

60 Replies to “Boli de ficat la om: chistele (chisturile) hepatice”

 1. am multiple chiste simple.am fost diagnosticata la Tg Mures si apoi la Fundeni.am facut analize,eco,ct si rmn.ma doare tot timpul in dreapta.tin usor regim.nu iau nici un tratament.la ultimul eco a aparut un polip pe fiere.ce ar trebui sa fac?

 2. BUNA ZIUA!AS VREA SA STIU SI EU DACA ESTE CEVA GRAV IN DIAGNOSTICUL CE MI S-A DAT IN URMA EFECTUARII UNUI TOMOGRAF,DECI:FICAT MODERAT SPORIT IN DIMENSIUNI,STEATOTIC,CONTINE LA NIVELUL SEGMENTULUI 4 A SPRE SCIZURA LIGAMENTULUI FALCIFORM SUBCAPSULAR O FORMATIUNE CHISTICA DE 18,5/12mm CU ASPECT DE CHIST SIMPLU.RESTUL PARENCHIMULUI HEPATIC DE ASPECT NORMAL.CBP,VP IN LIMITE NORMALE,COLECIST VOLUMINOS,SEPTAT,CUDAT FARA CALCULI VIZIBILI.VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 3. La o ecografie facuta in veserea unei operatii de hernie ombilicala , s-au scris in fisa de rezultate urmatoarele:
  „Ficat intens steatozic, segm. IV post-format,lichidrura (?) de 17 mm (chist seros.
  Colecistseptat,alitiazic.
  VP,CBP,RD, SRD,splina,RS-Rezultate normale.
  VU ecranata complet.”
  Nu mi s-au comentat aceste rezultate fiind probabil date adiacente necesare interventiei chirurgicale, iar in Foaia de iesire din spital la diagnosticul de externare s-au precizat urmatoarele :HERNIE OMBILICALA<HTA<STEATOZA HEPATICA<CHIST SEROS HEPATIC

  Va rog sa aveti bunavointa sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari :
  1. Este ceva grav?Ce ar trebui sa fac in continuare?
  2. Ce reprezinta acele "prescurtari" la care rezultatele au fost normale? (pentru VU am dedus ca este vorba despre vezica urinara)?

  Va multumesc pentru bunavointa

 4. Buna ziua,
  Stimate dl. doctor Ditoiu, in urma efectuarii unui CT abdominal si pelvin, rezultatul este:
  Ficat cu dim.normale, prezinta la limita segm. V-VI, periferic spre convexitatea hepatica, o formatiune bine delimitata,neregulata,cu dimensiuni de 8/12/8mm(diam. antero-posterior/transversal/cranio-caudal), cu densitati la limita superioara a fluidelor central si priza nesemnificativa a subst. de contrast, posibil a reprezenta un complex de chisturi milimetrice conglomerate.Subcapsular in segm. V ,pe fata inferioara a ficatului se constata priza de contrast nodulara, intensa, in timp arterial, cu diam. de 8mm, neidentificabila in ceilalti timpi de examinare postcontrast(THAD). Nu se identifica formatiuni la nivelul segm.VIII. Cai biliare nedilatate, colecist destins,perete cu grosime normala,fara calculi radioopaci. Vena porta cu calibru normal,permeabila.
  Pancreas,splina,rinichi,glande suprarenale,vezica urinara,ovare cu aspect CT in limite normale.
  Uter anteversat, cu dimens.de 38/58/70mm, prezinta subseros,corporeal anterior un nodul solid,ovalar, vine delimitat,cu dimens. de 20/22/26mm )diametre masurate in axele uterului), cu priza intensa a subst. de contrast.Endometru in curs de eliminare (per.menstruala).
  Nu se constata adenopatii abdomino-pelvine sau lichid intraperitoneal.Nu se const.leziuni la niv. struct.osoase din volumul scanat.
  Concluzii: Leziuni cu caracteristici CT sugestive pentru benignitate situata la limita segm. V-VI hepatice(posibil chisturi milimetrice conglomerate) ,THAD nodular subcapsular in segm.V -opinam pt.monitorizare ecografica.
  Leiomiom uterin.

  Va rog din suflet sa-mi spuneti ce inseamna acest rezultat si ce trebuie sa urmez ca tratament.
  Va multumesc.

 5. BUNA ZIUA.AJUTATI-MA VA ROG MULT:SUNT O MAMICA CU O FETITA DE 3 ANI LA CARE I S-A DEPISTAT CHIST LA FICAT.SPUNUTI-MI VA ROG,CE SA FAC,CA SA SCAPAM DE ACEASTA PROBLEMA,SUNT DISPERATA SI NU-MI GASESC LINISTEA,NU STIU CE SA MAI FAC.AJUTATI-MA VA ROG

 6. Buna ziua,
  Am 39 de ani si de trei ani mi s-a descoperit in ficat un chist cu diametrul de 2.5 cm.Acum o jumatate de an,la ultima ecografie(le repet din 6 in 6 luni)am descoperit ca a crescut la 3 cm si posibila existenta a inca unui chist langa celalalt.Am facut de trei ori analizele pentru chist hidatic dar au iesit negative.Sfatul medicilor din localitate a fost sa-l las in pace,dar mi se pare un pic inconstient faptul ca astept…nu stiu nici eu ce.As dori un sfat si un plan de actiune!Multumesc!
  Ionela Antal,Deva,jud hunedoara

 7. In data de 11.10.2011 am facut ecograf si a fost descoperit un chist de aproxmativ 2/2,5 mm,am efectuat o analiza de sange(Taenia sollium IgG(cisticercoza) a iesit negativ si m-am prezentat la un medic spe.boli infectioase si m-am trimis sa fac o alta analiza de sange si anume Echinococcus granulosus-Anticorpi IgG NU AM PRIMIT INCA REZULTATUL NUMAI IN DATA DE 10.11.2011.Va rog sa ma ajutati despre ce este vorba si ce tratament trebuie sa tin.

 8. buna.eu am fost operata de chiste hidatice multiple.mi s-au scos 4 s au ramas 3 pt ca nu se pot scoate ca sunt profund in ficat.am 30 de ani.nu se scapa de chiste.fac tratament cu zentel de 5 ani(6 saptamani cate 800ml pe zi iar apoi fac pauza o luna).intrebarea mea e:cat sa mai fac?daca chistele sunt moarte s nu pot fi scoase,atunci la ce sa mai dau atatia bani pe medicamente in fiecare luna?va multumesc

 9. am fost diagnosticata cu multiple chisturi hepatice in anul 2011; aveam dureri si ameteli, nu puteam manca, fapt pentru care am slabit foarte mult, iar medicii au zis ca pentru moment nu pot fi operate. Cu ajutor naturist am scapat de chisturi si ma simt foarte bine!!

 10. Am facut un ecograf acum 3 luni in care mi s-a descoperit un chist pe ficat, mi s-a spus ca e de marime mica, nu am avut nici o problema pana acum o saptamana. A inceput sa ma doara zi si noapte, este o durere continua nu chiar exagerata, dar noaptea e un chin pentru mine nu pot sa dorm nici pe o parte, am dureri pe orice parte m-asi culca. Cu stomacul de asemeni am dureri si zgomot ale intestinelor indiferent ca mananc sau nu, acelasi zgomot e de chiorait este. Am fost acum 2 zile din nou la ecograf mi s-a spus ca chistul este acolo si este tot mic, nu s-a dezvoltat. Va rog sa i-mi dati un raspuns de ce am aceasta durere continua daca chistul e minor si ce asi putea lua pentru aceasta? Va multumesc din suflet pentru ajutorul si timpul acordat!

 11. Buna ziua .Ma adresez d-vs in speranta ca cineva ma poate lamuri legat de un diagnostic medical.Tatal meu a fost diagnosticat dupa o opeartie cu vhc,a avut probleme mai tot timpul,dar acum cateva zile a facut o ecografie ,iar medicul i-a spus ca are chisturi pe ficat si pe un rinichi.Vreau sa stiu daca se mai poate face ceva si cat de grav este .Va multumesc foarte mult

 12. mamei mele i s-a descoperit un chist la ficat pe langa alte afectiunila nivelul rinichilor.intrebarea mea este pot si eu sa am asemenea chist chiar daca acum ma simt bine?

 13. BUNA SEARA NUMELE MEU ESTE ELENA DE CURAND AM AFLAT CA AM CHIST PE FICATUL DREPT DE DIMENSIUNILE 10/7 CE PUTETI SA-MI RECOMANDATI? MII DE MULTUMIRI

 14. Am 77 de ani si am fost depistata cu chist la ficat de curand,ghioraieli in intestine am fost operata de hernie ombilicala tot de curand si am anemia mare 10,6,si am si doabet .Daca am chist pe ficat ce se poate intampla ??????astept un raspuns

 15. Am 77 de ani si am fost depistata de curand cu chist la ficat pe lobul stang si am si diabet ,amenia scazuta 10,6 ,de curand am fost operata si de hernie ombilicala,ce efect are chistul asupra organismului meu am si ghioraieli stare de voma si ma doare in zona ombilicului.astept un raspuns

 16. Buna ziua Domnule Doctor,acum un an si jumatate mi-au gasit doua chisturi hepatice unul de 7mm si unul de 10mm iar acum trei luni am facut ecografie din nou si cel de 7mm s-a marit la 10 iar celalalt de 10 mm la 22mm ,as vrea sa va intreb trebuie sa ma operez ?s-au sa urmez un tratament?si ce tratament este bun?pt ca momentan fac o cura cu esentiale forte e bun?va multumesc,am uitat sa va precizez ca sunt sofer de tir lucrez cu sotul e posibil din cauza bolii sa se mareasca chisturile?fiindca asa mi s-a spus ultima data la control.

 17. Domnule doctor am fost depistata cu chist hepatic ld transonica de 17 mm cu aspesct de chist simplu in rest constructura omogena colecest pancreas Rd-Rs normale doctora de la boli interne care am facut ecografie dr Bolohan Mihaela mia spus ca sa stau linistita raman uimita ca si dvsta ne spuneti acest lucru adica nu putem trata pentru ak elimina sau sa il tinem la acel nivel pina la anul mie frica pina trece 6luni dinsa spunea anual ecografie dar pe cale naturista nu se poate nimic ce asteptam sa creasca cum sa stam linistiti este un soc ptr mine am copil de 8jumate singura fara sot parinti il cresc eu nu doresc sa ajunga in camin deoarece eu am fost de acea va rog un sfat o speranta un tratament cine ne linistete pe noi speranta si credinta in dumnezeu si in doctori va multumesc din inima daca ne spuneti ce tratament atunci nu voi trai ca un cosmar in panica un tratament ptr a evita marirea chistului sa ma gindesc ca creste eu mor si copilu ajunge fereasca dumnezeu orfn ieri pe 6.11.2013 am facut ecografia va multumim ca ne raspundeti raspundetine si cu un tratament

 18. buna zia d-nul doctotor. mama mea afost operata in febroarie anul curent,gastrectomie subtotala34 cu gastroenteroanastomaza terminilaterala pe ansa in omega cu fistula Braun la piciorul ansei;omnetectomie totala.ex.HP.carcinom gastric cu inel in pecete si zone de adenocarcinom mucipar infiltrant pana in subseroasa;invazie perineurala si linfovasculara prezenta,moderat infiltrat inflamator cronic peritumoral;N1618micacurbura24marea curbura cu depasirea capsulei :epiploon fara infiltrare tumorala :margini de rezectie proximala si distala fara infiltrare tumorala pt t3n3mx.. am facut 4cicluri de citostatice si 25 sedinte de radioterapie.pe 4 noiembrie am facut rmn dintre care isau gasit 2 imagini chistice (2mm 3mm)pe ficat recidiva tumorala nu este ,dar caile biliare marite va rog sami spuneti daca aceste 2 chisturi are vreo legatura cu neoplasm gastric ????va multumesc anticipat.

 19. Am pus in zona ficatului comprese caldute cu leustean zdrobit, inmuiat in ulei de masline, tinute acolo dimineata si seara cate 35 de minute. Aveam trei chiste de 2mm si acum cred ca nu le mai am, pentru ca nu simt nimic

 20. cu respectul de rigoare la medicina traditionala, poti sa ai orice ..”boala” doar prin vibratie, ,
  imi permiti un sfat, anual urmeaza tetoxifierea ficatului, cailor biliare…, asa cum trebuie sa pastram curatenia corpului fizic exterioara, espect..etc, trebuie sa fim constienti si de interiorul corpului nostru,
  multa sanatate.

 21. buna ziua, am efectuat o tomografie la abdomen, dupa care mi sa zis ka am un chist de 0.5 mm la ficat. este o marime mare? si daca este necesar o dieta alimentara de acum inainte?

 22. Buna
  Am facut si eu un rmn iar la analize mi-a iesitca am un chist hepatic de 5mm diametru in segmentul 4.daca poate sa imi spuna cineva ce inseamna asta si ce tratament trebuie sa urmez.multumesc.

 23. buna ziua acum un an am fost oper de neo col uter acum am facut rmn nu am recidiva tumorala dar am un chist pe ficat de 5mm oare e ceva grav se poate face o metastaza

 24. ma kiama ion si acum 2 ani am facut un ecoggraf si mi sa spus ca am un kisc pa ficat. mia zis ca nu era caixarizat.dupa un an am facut alta ecografie si mi sa spus ca estecalcarizata am continuat sa iau tratamentu pentru 2 saptamani dar nu am rezolvat nimic cum ar fi ca nu am luat nimic noaptea ma simt foarte rau mi sa seaca gura ma simt rau daca mananc un pic mai mult trebue sa beu multa apa ca sami treaca secarea de gura .Datimi un consiliu ce trebue sa fac si unde sa ma duc sa rezolv cat mai repede problema asta va multumesc

 25. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre chistele din ficat, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa va conssulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective
  Daca nu aveti o alta alternativa convenabila, va puteti programa la noi – aveti datele pe site.Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

 26. Am fost diagnosticat ecografic ficat:Ls6,6/7,4. Ld13,5/14,6cm. Microgranular, econgenitate crescuta, contur regulat,formatiune chistica de 4,8cm diametrul, segmentul 4. 13 octombrie 2014. Pe 8 decembrie mi sa extirpat rinichiul drepr avind formatiune tumorala. As vrea sa stiu ce pot face dupa ce ma refac pentru chistul din ficat, multumesc anticipat.

 27. Am trei chiste cu continut lichid pur,cu pereti subtiri,de 38mm in segmentul Iv,8mm in segm.VIII 6mm in segm.VII,fara adenopatii sau colectii abdominale.Aproape tot timpul am o fena in partea dreapta,ce imi recomandati?Va multumesc mult.

 28. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre chistele din ficat, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa va conssulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective
  Daca nu aveti o alta alternativa convenabila, va puteti programa la noi – aveti datele pe site.Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

 29. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre chistele din ficat, dar problema dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa va conssulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective
  Daca nu aveti o alta alternativa convenabila, va puteti programa la noi – aveti datele pe site.Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

 30. Buna am si eu o intrebare …Mama mea a avut dureri foarte mari intr-o parte …A facut un ecograf iar la ecograf au descoperit ca are lichid in burta si un chist hepatic …Intrebarea mea este urmatoarea ..Trebuie operata pentru a inlatura chistul hepatic si pentru a elimina lichidul sau exista tratament ? Va multumesc pentru acordul dumneavoastra si astept raspunsul dumneavoastra !

 31. Am facut un CT abdomino pelvin ca banuiam o afectiune a colonului (am o durere necontinua in partea stanga ).Rezultatul a fost surprizator….colonul e in regula…..in schimb la concluzii mi se spune ca am :chisturi hepatice simple, chist pancreatic, hiperplazia glandei suprarenale stangi, chisturi ovariene functionale bilateral si artroza vertebrala incipienta, Limbus L4 , L5.
  De cativa ani am fost diagnosticata si cu mastoza fibrochistica bilaterala.
  In concluzie gandesc ca am o frumoasa colectie de chisturi si ma cam pune pe ganduri.
  As dori sfatul dumneavoastra .
  Multumesc.

 32. Date despre chisturile hepatice aveti in articolul de mai sus.
  Comentarii, sfaturi, recomandari personalizate pentru un anumit caz medical, poate emite doar medicul care stie complet cazul medicla respectiv – anamneza,istoricul afectiunilor, examinarea pacientului, anlize, ale investigatii , etc, lucruri pe care eu nu le stiu, si ca urmare va pot sfatui complet eronat.
  Cu stima

 33. Astazi am fost la un medic internist si la medicul de familie…..ambii mi-au spus ca nu sunt probleme…..majoritatea persoanelor au asa ceva…..nu se moare din asta….chisturile sunt de dimensiuni mici -cica la o ecografie abdominala nu ar fi iesit ….sa le tin sub observatie…..nici o analiza, nici un tratament….sa mananc sanatos si sa fac sport….
  Nu am un istoric al acestor afectiuni…sunt noi pt. mine.Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac ….sa insist pt alte investigatii?Sincer ar dori un sfat pt urmatorii pasi care ar trebui urmati in cazul meu.

 34. Am fost operata initial dechist hodatic hepatic gigantic sa extras in timpul operatie 6l de lichid acum moau zis ca este chist biliar gigantic(boala caroli)ce este boala caroli

 35. Cu tot respectul, va rog domnule doctor sa nu-mi scrieti cu copy paste! Exista tratament pentru a opri din crestere chistele hepatice seroase? Da sau nu! Cu stima si respect, multumesc!

 36. Va rog sa-mi raspundeti cu „da” sau „nu! Exista vreun tratament care sa opreasca din crestere chistele hepatice seroase? Multumesc!

 37. Bun ziua, am facut un ecograf si in descriere zice asa: Ficat cu dimensiuni la limita superioara a normalului, reflectivitate usor crescuta, omogen, contine in segmentul IV subcapsular o formatiune chistica de 17/ 20 mm. Va rog sa-mi spuneti daca este ceva grav.Va multumesc

 38. Pentru a nu creea confuzii pacinetului, interpretarea investigatiilor medicale o face in context clinIc (dupa ce consulta pacientul) medicul care a recomandat ecografia, sau alt medic dar DOAR avand toatele datele medicale ale pacientului(anamneza, consult investigatii de laborator ,etc).
  Altfel, exista risc mare de interpretare eronata a investigatiei
  Cu stima

 39. Azi mi sa spus ca am cateva chisturi pe ficat benigne! Ce mi se poate intampla?Am coxartroza gr 4 si trebuie sa mi faca la ambele solduri operstie de proteza de sold! Exista vreun risc la operatie avand ceste chisturi pe ficat?

 40. Sunt diagnosticata cu 4 hemangioame, segm VII (10mm), segm VIII (18 mm si 8 mm), segm VI (10/7 mm), identificate atat ecografic, cat si printr-un examen RMN cu substanta de contrast. De ceva timp acuz dureri in HD. Am facut mai multe investigatii printre care hemoleucograma (fara valori modificate), TGP 38 (limita <35), GGT 64 (limita <40), AFP 8,81 (limita <7), hepatitele B si C negative, LDL 168, CHOL 251. Colecist ablat chirurgical. Intrebarea mea este in ce masura aceste hemangioame ar fi putut fi confundate cu chisturi hidatice? Ca si simptomatologie mai adaug: scaunele oscileaza intre constipatie si scaune moi, chiar diareice, respiratie urat mirositoare. Nu pierd in greutate si nici apetitul nu imi e efectat. Nu am senzatie de greata sau varsaturi. Totodata, mentionez ca in urma cu 15-20 de ani am fost infestata cu tenie (nediagnosticata de niciun medic – la acel moment eram in liceu si mi s-a parut rusinos). Nu stiu ce tip de tenie a fost, dar se eliminau segmente (le gaseam pe chilot) si am avut 2 episoade cand am eliminat o data cu scaunul ca niste gheme de tenie. Totul a disparut brusc si din aceasta cauza nici nu mi-am mai pus problema unor investigatii medicale. Insa acum imi e teama ca la acel moment tenia a intrat in circuitul sangvin si a dezvoltat chisturi hidatice la ficat. Va rog sa ma ajutati cu o opinie despre ce ar putea fi si ce investigatii suplimentare ar trebui sa fac.

 41. am un chist de 5 centrimeti iar substragerea cu acul nu este posibil pentru ca am nevoie de un tratament sa iau anainte de fi substrat lighidul si nu permite organizmul meu pastilele cum pot sa scap de chist

 42. dupa operatia laparoscopica de chist seros de 14 cm, la antibiograma au aparut 2 germeni de cultura sensibili la gentamicina si klacid pe care le-am luat dar secretia continua pe tubul de drenaj , am facut temperatura 37 cu…, si lichidul a inceput sa fie verde. Ce sa fac?…

 43. Bună ziua! Am mai multe chisturi pe ficat dar cel mai mare este de 29 mm!a crescut de într un an cu 6 mm! Credeți că e necesar sa mi fac un Ct?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus