Despre dr Ditoiu, programari, contact

Tratament naturist pentru ficat

D r AV Ditoiu, specialist gastroenterolog – hepatolog

Rolul ficatului in metabolismul plantelor

Cel mai important rol al ficatului este de a face netoxicele substantele din organism.
Substantele toxice care ajung la ficat pot proveni din:

 • Metabolismul unor substante rezultate din procesele metabolice din organism (sange – bilirubina, muschi – creatinina, etc)
 • Alimentele obisnuite, datorita modului de preparare, conservare, stocare, recoltare, etc
 • Toxice administrate organismului
  • Medicamente
  • Alcool
  • Droguri
  • Substante toxice de la locul de munca
 • Ceaiurile de plante administrate in diferite scopuri (alimentar, de tratament, etc)

Ceaiurile sau tratamentul naturist contin numeroase substante, care solicita intens ficatul pentru scoaterea lor din sange. Pentru un ficat sanatos, aceasta solicitare poate sa nu constituie o problema, dar daca ficatul este bolnav, el are nevoie de protectie in primul rand prin odihnirea lui, adica prin nesolicitarea lui!!

De aceea, utilizarea ceaiurilor pentru tratamentul „naturist” al bolilor de ficat poate fi extrem de daunatoare!! Boala- daca este serioasa, asa cum este cazul cirozei hepatice sa spunem- poate sa se agraveze, uneori ireversibil!!

Ganditi-va ca aveti pe cineva grav bolnav, ca boala merge din ce in ce mai rau, iar doctorul va spune: „ruda dvs este grav bolnava pentru ca are imunitatea scazuta, nu si-a facut curatirea diferitelor organe la timp si deci este intoxicata… in general, are lipsa de vitamine si minerale. Am facut tot ce este posibil,  i-am dat numai medicamente netoxice, naturiste, i-am curatit colonul natural cu clisme si fecalhelp , i-am protejat ficatul cu ficatoforte, i-am intarit inima cu cardiostim, i-am crescut imunitatea cu ceaiuri si naturalimunostimulohelp, i-am dat vitamine din naturvit si minerale din mineralgreen,   i-am dat cele mai tari ceaiuri naturale.  Chiar acum, pentru ca s-a agravat, ne pregatim sa fierbem o potiune puternica de ceai de brusture, apoi sa-i facem o frectie cu menta sa-l detoxifiem cu detoxicstimulo45! Toate preparatele au fost testate clinic” . Probabil l-ati crede nebun, cu toate ca… majoritatea oamenilor cred ca ceaiurile sunt bune pentru tratament, fiind „naturale” . Naturala este si cucuta si matraguna si ciupercile , si se stie de mii de ani ca au omorat mii de oameni.

Socrate a murit ca a baut zeama de cucuta naturala – nici macar nu era poluata in acele vremuri!

Logica simpla spune ca orice actiune are si o contrareactie.

Altfel spus, orice substanta care are un efect pozitiv asupra organismului, are si efecte secundare. Desi mi se cere deseori un tratament „puternic”, rareori fac acest lucru fara ca acesta sa fie necesar dintr-o cauza simpla: medicamentele foarte active au de obicei si efectele secundare cele mai puternice. Daca cureti zapada din curte cu excavatorul exista riscul degradarii pavajului, daca o inlaturi cu matura, aceest risc este mic (dar desigur si eficienta este mica).

Un preparat cu efecte terapeutice puternice, are si efecte secundare puternice (exemplul citostaticelor este elocvent, au cele mai puternice efecte secundare pentru ca trebuie sa aiba cele mai puternice efecte terapeutice). Un preparat fara nici un efect secundar, este foarte posibil sa nu aiba nici un efect terapeutic. In literatura medicala este binecunoscuta intoxicatia cu apa,sare sau  oxigen, de altfel substante indispensabile vietii.

Efectele secundare ale medicamentelor sunt bine cunoscute; dupa ce a fost inregistrat pentru a se proteja formula lui, un medicament apare pe piata, iar firmele concurente sunt cu ochii pe el, pentru a-i reclama partile rele, eventual care nu sunt trecute in prospect.

Efectele secundare ale ceaiurilor de plante exista, sunt numeroase dar sunt mult mai putin studiate si cunoscute, din mai multe motive:

 • Pe producator (care de obicei nu este o firma mare) nu l-a interesat acest lucru, neavand forta financiara pentru a le studia, si nici interesul financiar
 • Concurenta pe aceasta piata nu se refera la o anumita formula chimica (fiecare producator introduce in plic compozitia sa, necunoscuta din punct de vede chimic), deci nu exista tentatia de a studia efectele secundare ale preparatului concurentei, deoarece si tu vinzi tot… musetel;  de aceea efectele secundare ale ceaiului nu sunt urmarite si reclamate de concurenta.
 • Efectele secundare ale preparatelor folosite in tratamentul bolilor sunt studiate atunci cand firma producatoare de medicamente  solicita unui organism  (FDA in SUA, Comisia medicamentului in Romania) aprobarea introducerii lor pe piata; preparatele naturiste fiind considerate „suplimente nutritive” , nu necesita aprobarea unui organism medical pentru a fi utilizate, deci nu exista interesul pentru a fi studiate (acest studiu este costisitor, si este suportat de firma producatoare de medicamente).
 • In conditiile in care cu preparate „naturiste” se trateaza afectiuni minore sau doar simptome trecatoare la organisme anterior sanatoase, efectele secundare sunt greu de identificat.
 • Daca preparatele naturiste se adauga tratamentului cu medicamente in bolile serioase, aparitia unor simptome suplimentare poate sa tina de agravarea bolii, de efectele medicamentelor sau ale ceaiurilor, iar departajarea cauzei lor este imposibila;
 • Datorita riscului de efecte secundare si necunoasterii acestora, majoritatea preparatelor „naturiste” sunt interzise in timpul sarcinii sau alaptarii.

Redau unele efecte secundare ale unora dintre ceaiurile obisnuite,  cu mentiunea ca riscul efectelelor secundare creste semnificativ in cazul extractelor alcoolice din  plante (tincturi) iar asocierea intre ceaiuri/ preparate naturiste, sau asocierea cu medicamentele creste major riscul efectelor secundare:

 • Efectele toxice ale musetelului (Matricaria chamomille): alergii, crize de astm, cresterea efectului de coagulare a sangelui cu riscul formarii de cheaguri, varsaturi, depresie; poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Efectele toxice ale ceaiului verde (Green tea): agitatie, iritabilitate, trenuraturi, insomnie, palpitatii, lipsa poftei de mancare,greata, dureri de stomac, eruptii cutanate, mictiuni frecvente;poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Efectele toxice ale ceaiului de armurariu (silimarin, Silybum marianum): diaree, balonare, greata, dureri de stomac, alergii uneori severe, mimeaza efectul estrogenilor putand sa dea endometrioza, fibrom uterin – de aceea este contraindicat femelilor care au avut cancer de san, ovar sau uter;poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent.
 • Ceaiul de galbenele (Calendula officinalis) efecte secundare:dermatite, eczeme, tulburari ale ciclului menstrual (nu se da in sarcina sau alaptare), sedare, somnolenta, interactioneaza cumedicamentele care scad tensiunea arteriala, colesterolul, insulina, sedativele sau antispasticele.
 • Ceaiul de sunatoare (Hypericum perforatum) efecte secundare: depresie, insomnie, uscaciunea gurii, confuzie ameteli, interactioneaza cu unele medicamente ca digoxin, medicatia pentru HIV fenobarbitalul, medicatia pentru autoimunitate, anticonceptionalele, anticoagulantele, antidepresivele
 • Ceaiul de afine (Vaccinum macrocarpon) efecte secundare: greata, diaree, cresterea glicemiei , riscul de pietre la rinichi, crestere in greutate
 • Ceaiul de anghinare (Cynara scolymus) are ei el efecte secundare: alergie mergand pana la soc anafilactic sau crize de astm bronsic, greata, diaree, balonare, creste secretia biliara dand problemele celor cu litiaza biliara,  tendinta de scadere a coagularii sangelui cu sangerare, insuficienta renala, nu se da in sarcina sau alaptare
 • Efectele secundare ale pelinului: convulsii, paralazii uneori chiar deces, reactii alergice, iritatii gastrointestinale, creste secretia de acid gastric, ulcer gastric, toxicitate asupra sistemului nervos central,  poate cauza avort
 • Tataneasavezi poza, are urmatoarele efecte secundare: insuficienta hepatica, cancer hepatic, creste riscul de boala venooclusiva
 •  Bradisorul(Lycopodium serratum) vezi poza,  poate printre altele sa dea tulburari respiratorii si cardiace severe (bradicardie severa) si afectare hepatica mergand pana la hepatita acuta fulminanta
 • Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium) vezi poza, poate fi foarte toxic pe ficat uneori ducand chiar la decese

Am cules de pe net cateva dintre ceaiurile care au cel mai mare potential de a imbolnavi ficatul, putand sa dea hepatita inclusiv fulminanta cu deces:

 • Vascul
 • Bradisor
 • Busuiocul cerbilor
 • Tataneasa
 • Senna (simnichia)
 • Gura lupului, buruiana cainelui turbat  sau coltul lupului (Scutellaria lateriflora)
 • Sclipet numit si dumbăţ, buruiana fetei, buruiană de friguri, busuiocul calulu
 • Batatarnica numita si cruciulita,  buruiana mica, cel perit, crugulita, iarba stricatoare, petimbroasa
 • Rostopasca
 • Podbalul
 • Valeriana sau odolean, năvalnic, gușa-porumbelului
 • Lemnul dulce ( Glycyrrhiza species)
 • Lupinul
 • Rehmannia glutimosa
 • Larrea tridentata
Redau mai jos un tabel cu unele preparate „naturiste” raportate ca toxice pentru ficat de un singur studiu; mentionez ca majoritatea plantelor sunt utilizate si in Romania (unele le-am mentionat mai sus), unele crescand in tara, altele fiind importate si mediatizate pe net ca „intaritoare”, stimulatoare ale imunitatii, stimulatoare ale regenerarii celulare, potentei, curatitoare ale rinichilor, ficatului sua intestinelor, etc.
Produsul comercial (in SUA) Plantele folosite Nr cazurilor de toxicitate hepatica Mecanismul prin care apare toxicitatea hepatica
Asian herbs for eczema and psoriasis Dictamnus dasycarpus, Rehmannia glutimosa, Paeonia species, Glycyrrhiza species, Lophatherum species 6 Necunoscut
Atractylis Atractylis gummifera 1 Toxic direct pe ficat, inhiba fosforilarea oxidativa
Chaparral Larrea tridentata 16 Mecanism necunoscut; da colestaza, necroza celulelor hepatice cu cresterea bilirubinei si transaminazelor
Germander Teucrium chamaedrys 10 Mecanism necunoscut, posibil imunologic
Greater celandine Chelidonium majus 10 Mecanism necunoscut posibil idiosincrazic
Jin bu huan Lycopodium serratum, Stephania species, Corydalis species 7 Mecanism necunoscut
Ma huang Ephedra species 1 Mecanism necunoscut
Mistletoe Viscum album 1 Mecanism necunoscut
Pennyroyal Mentha puleguim, Hedeoma pulegoides 5 Metabolitii scresc stresul oxidativ distrugand celulele hepatice cu cersterea transaminazelor
Coltsfoot Tussilago farfara 1 Toxicitate directa pe ficat, creste coagularea sangelui in ficat, creste presiunea portala (ca in ciroza), distruge celulele hepatice, poate genera cancer de ficat
Comfrey Symphytum officinale, Symphytum asperum, or Symphytum uplandicum 5 Toxicitate directa pe ficat, creste coagularea sangelui in ficat, creste presiunea portala (ca in ciroza), distruge celulele hepatice, poate genera cancer de ficat
Bush tea Crotalaria Toxicitate directa pe ficat, creste coagularea sangelui in ficat, creste presiunea portala (ca in ciroza), distruge celulele hepatice, poate genera cancer de ficat
Senecio Senecio longilobus 2 Toxicitate directa pe ficat, creste coagularea sangelui in ficat, creste presiunea portala (ca in ciroza), distruge celulele hepatice, poate genera cancer de ficat
Senna Cassia angustifolia 1 Toxicitate directa pe ficat, distruge celulele hepatice crescand transaminazele
Skullcap-valerian combination Scutelleria lateriflora and Valeriana officinalis 6 Posibil reactie de hipersensibilizare de tip alergic

Ceaiurile contin sute de substante, dintre care unele sunt active in ameliorarea unor boli, iar altele (majoritatea) daunatoare, sau cel putin suprasolicitante pentru ficat si rinichi. In majoritatea cartilor de hepatologie (boli de ficat) si nefrologie (boli de rinichi), exista capitole despre imbolnavirea acestor organe datorita ceaiurilor din plante.

De exemplu asa numitele „ceaiuri pentru ficat” contin frecvent anghinare  substanta activa izolata fiind cinarina,  armurariu  substanta activa fiind silimarina, sau brusture  care contine ca substante active silimarina, silibinina,  silicristina, etc.

Aceste substante au fost sintetizate si pot fi folosite ca atare, gasindu-se inglobate in unele medicamente strict dozate, sau ca ceaiuri, tincturi, etc din plantele respective ( fara nici o dozare), ocazie cu care in afara de substantele active mentionate se mai inghit si multe altele, in mare parte necunoscute ca structura si efecte asupra organismului.

Mergand pe regula tratamentului „natural” sau „naturist”, ar trebui sa folosesti o roca cu sare, nu sarea purificata, petrol brut nu derivatele purificate, sfecla de zahar, nu zaharul purificat din sfecla, graul crud nu faina purificata, lesia nu sapunul, etc, desi primele sunt „naturale” nemodificate industrial, iar derivatele purificate sunt „artificiale”.

Daca pacientul are o boala mai putin grava sau unele simptome nesemnificative (astenie, greata, ameteli, lipsa poftei de mancare, depresie, gust amar, etc), administrarea de ceaiuri poate da o stare de bine prin principiile active mentionate, cu ameliorarea unor simptome. Dar acesta estede obicei  un efect adjuvant, nu de rezolvare a bolii.

In cazul bolilor serioase, administrarea de ceaiuri in scop terapeutic si neglijarea tratamentului cu medicamente, poate duce la consecinte extrem de grave! AM avut numerosi bolnavi de ficat care nu mergeau bine cu tratamentul prescris .. normal, pana cand am descoperit ca se auto-tratau si cu unele ceaiuri evident toxice hepatic.
Acest lucru il stiu foarte bine cei care vand ceaiuri, si de aceea totdeauna recomanda „sa nu se intrerupa tratamentul cu medicamente in timpul tratamentului cu ceaiuri„, desi dupa cum am mentionat, in majoritatea cazurilor asocierea preparatelor „naturiste” la medicatia clasica poate creste riscul de afecte secundare ale ambelor preparate.!!

IN CONCLUZIE:

Daca totusi tineti sa va tratati cu ceaiuri, tineti seama de urmatoarele informatii:

 1. Ceaiurile pot accentua efectul toxic al medicamentelelor pe care le luati concomitent
 2. Ceaiurile pot accentua efectual toxic al alcolului si tutunului
 3. Asocierea mai multor plante creste riscul asocierii si efectelor toxice ale lor
 4. Comportati-va fata de ceaiuri ca fata de un medicament (daca le considerati eficiente, inseamna …ca sunt la fel ca medicamentele, influenteaza organismul (altfel nu ar avea efect), deci, ca orice medicament pot avea si efectele lor toxice):
  • Nu asociati diferite ceaiuri
  • Nu asociati ceaiurile cu medicamente
  • Asa cum nu se ia orice doza de medicament, nu luati orice doza de ceai (plante); a lua mai mult, nu inseamna ca este mai bine si vindecarea este mai rapida, ci ca efectele toxice pot fi mai puternice
  • Verificati daca ceaiul respectiv nu are si contraindicatii, desi in majoritatea cazurilor pe pachet sunt trecute numai lucrurile bune nu si cele rele (in cazul medicamentelor este obilgatorie mentionarea efectelor secundare, de aici provenind si cunoasterea efectelor toxice ale medicamentelor)
  • Ca la orice medicamente efectele toxice pot fi felurite (digestive, eruptii cutanate, urinare, cresterea duratei de sangerare, malformarii la fat, avorturi, icter, etc), deci urmariti eventualele efecte toxice
 5. Nu va bazati pe faptul ca ceaiul respectiv ati auzit ca a facut bine unei alte persoane; in medicina efectele tratamentelor  sunt diferite pentru persoane diferite.
 6. Unele ceaiuri pot prelungi efectele (favorabile sau toxice) unor medicamente cu care se iau simultan; deoarece ficatul are o capacitate limitata de epurare a toxicelor, asocierea mai multor substante care trebuiesc metabolizate il suprasolicita, si lungesc perioada de epurare a substantelorrespective
 7. Daca aveti neplaceri in timpul tratamentului cu ceaiuri, adresati-va medicului dvs si informati-l de tratamentul urmat.

Ceaiuri pentru ficat – forum

Am hepatita virala,cum se amelioreaza  cu ceaiuri naturiste?
Se amelioreaza cu regim si tratamentul prescris de medic.

Cum se amelioreaza criza de fiere?
Se amelioreaza cu regim si tratamentul prescris de medic.

Se poate  ameliora icterul cu ceaiuri?
Nu ma princep la ceaiuri, dar icterul are anumite cauze, care trebuiesc gasite si inlaturate. daca o masina are un defect si nu functioneaza, il poti inlatura dand cu … ceara pe caroserie?

Cum se amelioreaza metabolismul ficatului cu ceaiuri?
Metabolismul in general presupune o serie de reactii chimice, in urma carora rezulta unii produsi.

O reactie chimica nu se „amelioreaza”, adica imbunatateste, ci se poate accelera sau incetini. Ori, organismul are reactii prevazute in asa fel incat sa fie optime, iar accelerarea sau incetinirea lor poate genera neplaceri serioase.

MENTIUNE

Scopurile siteului sunt de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Dr Ditoiu Alecse Valerian,absolvent al Facultatii de Medicina cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10), specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina,in prezent gastroenterolog la spitalul Fundeni si clinica Sante Bucuresti. Peste 35 de ani de experianta medicala cu 150. 000 de consultatii medicale, 65.000 endoscopii digestive superioare si 20.000 de colonoscopii

10 thoughts on “Tratament naturist pentru ficat

 1. de ce am gura amara in tot timpul noptii si uscata.poate sa fie o cauza faptul ca am hepatita cronica,sau exista alti factori care influenteaza.va multumesc.

 2. DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU DEJA RASPUNSUL PE SITE VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
  Multumesc pentru intelegere

 3. mama mea are poliartrita reumatoida si acum 4 ani a avut un polip pe colon care a fost rezecat.acum are probleme cu balonarea abdomeniului care persista continuu,indiferent daca maninca sau nu.se plinge ca noaptea are gura foarte amara.care pot fi cauzele.

 4. Buna ziua! Am dus-o pe mama mea de 68 de ani la gastroenterologie cu dureri de ficat si i’a dat sa faca analize toxocara canis , helicobacter si toxoplasma gondi. Iar ca medicamente spasmomen si bileclar. Intrebarea mea este, daca pe ea o doare ficatul de ce i-a dat analize pt stomac si pt bacterii de la animale avand in vedere ca ea nu are nici un fel de animal in casa. Nu stim daca sa le faca sau nu…:(

 5. Am avut sindrom de citoliza hepatica la prima sarcina iar acum sunt din nou însărcinată la analize mi-a ieșit că am toate organele marite as dori sa știu dacă există posibilitatea vreunului tratament in cazul in care as avea din nou acest sindrom și dacă poate afecta fătul

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii