Helicobacter Pilory este o bacterie descoperita de cateva decenii in stomacul oamenilor
In ultima perioada exista o preocupare deosebita a oamenilor pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori.
Cum se face diagnosticul infectiei cu Helicobater Pylori
Precizez de la inceput ca marea majoritate a oamenilor NU trebuie sa se testeze pentru Helicobacter, asa cum nu trebuie sa se testeze pentru sute de alti microbi pe care ii poarta si care pot genera probleme.
Cand trebuie sa faci testul pentru Helicobacter?
Conform Asociatiei Americane de Gastroenterologie -organismul care reuneste toti gastroenterologii din SUA-, unei persoane trebuie sa i se recomande sa se testeze pentru Helycobacter Pylori in urmatoarele situatii
Cum se pune diagnosticul de Helicobacter Pylori, teste
Exista mai multe metode de diagnostic pentru Helicobacter:
- Diagnostic serologic (prin analiza sangelui). Depisteaza anticorpii impotriva Helicobacter, care pot fi prezenti chiar daca omul a avut Helicobacter in urma cu mai multi ani. Depistarea anticorpilor prin aceasta metoda, nu inseamna ca ai Helicobacter si ca trebuie sa te tratezi, daca nu ai una dintre bolile sau simptomele amintite anterior!
- Diagnostic prin biopsie efectuata cu ocazia endoscopiei: pune diagnosticul SIGUR de prezenta a Helicobacter, si cu aceasta ocazie se vad si efectele lui asupra tubului digestiv (daca exista) – ulcer, gastrita, etc. Pe baza acestei determinari se poate prescrie tratament anti-Helicobacter.
- Testul respirator cu uree, evidentiaza unele modificari date de prezenta in stomac a Helicobacter, si are aceeasi importanta ca testul cu biopsie. Are dezavantajul ca se depisteaza doar microbul dar nu si efectele lui asupra tubului digestiv.
- Depistarea unor componente ale Helicobacter in scaun – are aceeasi valoare ca cele doua teste anterioare, permitand sa se vada daca dupa tratament mai exista microbul in organism. Este mai putin sensibil decat biopsia
Cand trebuie sa te testezi ca sa vezi daca ai Helicobacter Pylori?
Testarea pentru H. pylori nu este indicata oricui.
Cu toate acestea, oamenii sunt influentati de informatiile de pe internet care le convin. De exemplu, nu sunt influentati de informatiile care arata clar ca fumatul provoaca numeroase tipuri de cancer, ca alcoolul provoaca si el cancer sau ciroza hepatica, ca sedentarismul si obezitatea provoaca steatoza hapetica, care este un prim pas catre ciroza hepatica, etc
Dar, constat cu surprindere ca toti pacientii stiu ca exista Helicobacter, si cam 80-90% sunt dispusi sa se trateze sau s-au tratat deja cel putin o data inainte de a ajunge la mine la cabinet.
Conform regulilor medicale actuale, trebuie sa te testezi pentru Helicobacter daca esti in una din situatiile urmatoare
- ai ulcerul peptic activ (ulcer gastric sau duodenal cu simptome) sau daca ai avut ulcer peptic (ulcerul peptic este foarta rar)
- daca ai avut ulcer si acum trebuie sa iei antiinflamatorii sau aspirina pe termen lung
- anemie prin deficit de fier sau vitamina B12
- daca ai rude de gradul 1 (mama,tata,frate, sora, copii) cu cancer la stomac
- daca ai polipoza gastrica ereditara
- daca ai gastrita atrofica sau metaplazie intestinala a mucoasei gastrice (mucoasa gastrica se transforma partial in mucoasa intestinala)
- daca trebuia sa faci rezectie gastrica pentru a scadea in greutate (chirurgie bariatrica)
- daca ai purpura trombocitopenica autoimuna (trombocitele scazute prin mecanism imun)
- daca ai limfom gastric de nivel scăzut (adica celulele sunt transformate catre cancer)
- daca ai avut cancer gastric care a fost rezecat endoscopic
- daca ai peste 45 de ani si ai simptome de boala de stomac sau duoden insotite de scadere in greutate, anemie sau dificultati la inghitire
Cand nu este recomandat sa te testezi pentru Helicobacter Pylori?
Nu este recomandata testarea pacientilor cu boală de reflux gastroesofagian (care sunt majoritatea pacientilor cu simptome de hiperaciditate) cu excepția situatiei în care pacientul a avut ulcer peptic sau dispepsie. Dacă totusi un pacient cu boală de reflux gastroesofagian este testat și se constată că are infecție cu H. pylori, tratamentul este puțin probabil sa amelioreze simptomele.
Sunt si studii care sustin ca nu există date stiintifice suficiente pentru a face recomanda testarea pentru helicobacter și a indica tratament la pacienții asimptomatici cu antecedente familiale de cancer gastric sau la pacienții cu gastrită limfocitară, polipi gastrici hiperplastici sau hiperemeză gravidica (varsaturi in sarcina).
Cand este indicat tratamentul in infectia cu Helicobacter Pilory
Indicatiile tratamentului cu Helicobacter conform consensului Maastricht de la Florenta sunt mentionate in schema alaturata
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna ziua d-le dr,
La analizele de sange a iesit helicobacter crescut cu 200% . La analiza din scaun, s-a infirmat prezenta helicobacter. Eu am dureri de stomac de ceva timp si gura foarte uscata dupa ce mananc. Fac tratament cu emanera de 40 dimineata si spasmomen de 2 ori pe zi. Durerile au mai scazut, dar gura este tot uscata. La fiere am un polip colesterolic de 5 mm, dar nu vreau sa imi scot fierea doar pt atat.
Prin urmare, cum determin daca am sau nu helycobacter si cum ” curat” bila de ce este in ea ? Gura uscata poate fi din cauza lipsei de enzine create pe o disfunctionalitate ficat-bila-stomac?
Multumesc anticipat !
Cu stima.