Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Transplantul de ficat: ce conditii trebuie sa indeplineasca donatorul de organ

Cand este indicat transplantul de ficat

Cine poate dona un organ (ficat)

Nu oricine poate dona un organ; exista unele reguli care sa impiedice traficul de organe, si pe de alta parte sa protejeze donatorul voluntar de organ.

In principiu donatorul de ficat trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • Donatorul de de ifcat este bine sa fie ruda, chiar indepartata (compatibilitatea este mai probabila, si riscurile de a vinde organul mai mici); totusi, datorita lipsei de organe, sunt acceptati si donatori care nu sunt rude cu primitorul
  • Donatorul trebuie sa aiba acelasi grup sanguin cu primitorul.
  • Donatorul trebuie sa fie intr-o stare fizica si psihica buna sa nu aiba probleme psihiatrice, sa fie nefumator de cel putin sase ani, daca este femeie sa nu fie insarcinata
  • Decizia de a dona un organ trebuie sa fie luata de donator dupa ce intelege riscurile sale, care este procedeul chirurgical pe care il va suferi, si ce complicatii risca sa faca pe termen scurt si lung
  • Trebuie cercetata si exclusa existenta unui motiv financiar al donarii de organ
  • Donatorul trebuie sa fie cel putin la fel de mare ca inaltime si greutate –  preferabil mai mare – ca primitorul de ficat (cantitatea de tesut hepatic transplantata si primitorului si cea ramasa donatorului trebuie sa le asigure ambilor supravietuirea in conditii bune, iar acest lucru tine in mod esential si de marimea si starea de sanatate a ficatului donatorului)
  • Varsta maxima acceptata este de 18 -50 de ani  (unele centra de transplant accepta varsta maxima de 60  ani)
  • Donatorul nu trebuie sa aiba urmatoarele probleme
    • HIV
    • Hepatita
    • Sa nu fie alcoolic sau consumator regulat de alcool
    • Sa nu aiba o boala psihica in tratament
    • Sa nu fi avut cancer
    • Sa nu aiba o boala de inima sau plamani care necesita tratament
    • Sa nu aiba diabet mai vechi de 7 ani (diabetul da steatoza hepatica)
    • Sa nu aiba steatoza hepatica semnificativa (peste 20%)

Ce explorari trebuie sa faca donatorul?

Donatorul de ficat  trebuie sa faca unele explorari pentru a stabili sanatatea organsimului si ficatului sau.

Sa completeze un chestionar referitor la problemele mentionate mai sus

  • Sa fie consultat de un internist sau hepatolog, pentru stabilirea starii sale de sanatate
  • Sa faca unele analize de sange si urina in acelasi scop.

Compatibilitatea in transplantul de ficat (cine si cui poate dona sau primi un transplant de ficat)

 

  • rup de sange

     

     

    Se poate primi ficat

    de la grupele

     

    Se poate dona ficat

    la grupele

     

    O O O, A, B, AB
    A A, O A, AB
    B B, O B, AB
    AB O, A, B, AB AB
  • Sa faca un examen CT care sa calculeze stiintific marimea ficatului si posibilitatea donarii unei portiuni de ficat
  • Sa faca un consult psihiatric
  • Sa faca o biopsie hepatica pentru a se stabili daca ficatul sau este santos sau nu

 Care sunt riscurile celui care doneaza ficat?

Donarea unei portiuni de ficat este de obicei o interventie chirurgicala sigura, facuta la o persoana sanatoasa, si nu este urmata de complicatii. Ficatul se regenereaza extraordinar, la 6-8 saptamani de la donare ajungand aproape de situatia de dinainte de donare in 90-100% din cazuri. Ficatul reprezinta 2.2-2,5% din masa corpului, iar pentru a supraveitui o persoana trebuie sa mai ramana dupa rezectie (pentru o tumora sau pentru donare) cu un ficat reprezentand doar 0,8% din masa corpului (deci poate dona 2/3 din ficat)

Totusi, tanand cont de faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala destul de importanta si de scoaterea unei bucati de organ , au fost descrise mai multe posibile efecte secundare:

  • Riscuri anestezice, infectioase si la nivelul peretelui abdominal (eventratie, infectie, granuloame de fir), ca in cazul oricarei operatii
  • Dupa operatie unii pacienti fac un grad de encefalopatie, si cresc transaminazele, bilirubina si se poate alungi timpul de protrombina
  • Pleurezie
  • Stricturi ale cailor biliare sau ruptura lor
  • Infectii urinare
  • Pneumonii
  • Embolii pulmonare
  • Probleme psihologice
  • Risc de deces 1-3 la o mie de cazuri

Tinand cont de zecile de mii de donori care au fost luati in calcul si urmariti, efectele secundare sunt rare, si sunt de obicei evitate printr-o corecta selectie a donatorilor.

 

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

90 de comentarii la „Transplantul de ficat: ce conditii trebuie sa indeplineasca donatorul de organ

  1. Donatorul trebuie sa aiba o greutate normala sau poate fi si supraponderal? Care ar fi numarul de kilograme in plus sau un BMI maxim peste limita normala pentru ca persoana sa fie acceptata drept donator?
    Multumesc foarte mult

  2. Buna ziua! Eu vreau sa donez pentru mama ficat, saptamana asta urmeaza sa fac analizele. Avem aceeasi grupa de sange, dar nu stiu daca voi trece de volumetrie. Ma intereseaza mai mult aspectele de ordin fizic, si anume daca voi ramane cu cicatrice foarte mare ca donator. Nu mi-e frica de dureri, sau de riscuri, pentru ca am incredere in medici, si mai ales cred in Dumnezeu si in puterea lui. Mentionez ca am 22 de ani, mama 52, ea are 66 kg, eu am 52. Sper din suflet sa iasa bine. Va multumesc! Sanatate!

  3. Salut iulia. te rog frumos ne poti da si noua mai multe informatii despre cum a decurs operatia sau despre ce costuri a avut?? iti multumesc frumos. Sanatate maxima

  4. Salut Iulia, spune-mi te rog cum a decurs operația și dacă a fost cu succes. Eu sînt din Republica Moldova. Mulțumesc anticipat.

  5. si eu voi primi un lob de ficat de la sotul meu, nu am facut inca analize sper sa fim compatibili si sa fie bine ,avem aceiasi grupa de sange

  6. Bună seara ,as vrea sa știu dacă se plătește transplantul de ficat și dacă da cât , în cazul în care eu as fi un potențial donator pe bunica mea care are tumora

  7. Buna ziua domnule doctor .As dori sa stiu daca pot dona o parte de fica mamei mele in virsta de 73 de ani ,eu avind 43. Mama a fost diagnosticata cu hepatita c ,care din pacate a evoluat in ciroza cu acumulare de lichid.Va rog din suflet sa ma ajutati

  8. domnule Doctor va rog din suflet ajutati-ma !!! vreau sa donez mamei mele ficat . are ciroza hepatica umeda . prezinta ascita si mai nou o hemoragie interna ca i se administreaza sange . diureza nu mai e buna deloc. am inceput azi sa cumpar albumina umana . este internata in spitalul de urgenta Bacau . stiu ca aveti multe cazuri dar este o viata in plus ce o puteti salva . sunt pe patul alaturat ma uit la ea cum sufera si nu pot face nimic ! va rog spuneti-mi ce sa fac ? sa o scot de aici ? sa o aduc la fundeni ? Dumnezeu sa ma ajute am 25 de ani si nu am pe nimeni langa mine sa imi spuna ce sa fac !

  9. daca nu ati devenit imun la suferinta pacientilor vazand atatea cazuri si binevoiti sa acumulati puncte in rai va rog ajutati un copil ce plange si implora ajutor ptr mama lui ! nr meu de tel este 0742618312 raspund la orice ora ca nu dorm de o saptamana de cand am internat-o stau zi si noapte langa ea , nu poate manca , nu se poate misca sau ridica din pat . mi se rupe sufletul cand o vad asa !

  10. multumesc din suflef ca mi-ati raspuns . de maine dimineata ma interesez exact daca indeplinesc toate cerintele ptr transplant voi face toate analizele , tot ce este necesar si va contactez imediat ce am raspunsuri exacte . poate Dumnezeu Va scos in calea mea ! va multumesc ! va multumesc !!!

  11. Este posibil un transplant de ficat in cazul in care donatorul este de sex feminin,iar primitorul de sex masculin,mai mult ,daca donatorul implineste peste o luna saisprezece ani iar primitorul a implinit de curand nouasprezece ani?

  12. Buna seara domnule doctor,mama mea in varsta de 44 de ani are ciroza hepatica cu viremie de 18 milioane.oare e posibil transplantul?mai necesita sa faca tripla terapie?in cazul programarii la institutul Fundeni in cat timp de la progrmare ar putea veni?mentionez ca mama este din judetul Cluj.Va doresc o seara buna si astept raspunsul dumneavoastra

  13. Domnule doctor si atunci care ar fi solutia?daca virusul e activ in sange nu exista posibilitatea contaminarii ficatului bun in cazul transplantului?sau care ar fi cea mai plauzibila metoda?va multumesc din suflet

  14. Buna seara! Am o intrebare..daca as dori realizarea transplantului hepatic intr.o alta tara..staTul roman ma ajuta???…pot merge acolo cu donatorul care nu este ruda??

  15. domnule doctor eu si socrul meu dorim sa facem analizele de compatibilitate socru are nevoie de transplant de ficat unde mai putem face analizele in afara de fundeni?

  16. Buna ziua Domnul Doctor.va rog frumos puteti sa i-mi raspundeti si mie la o intrebare?,,Eu am WHB-WHD si varice esofagiene gradul 2.trombocite sub 30,,000.000 ,daca vin cu donator ma puteti opera..?,,Va multumesc mult ..

  17. Buna ziua dl doctor . Mama mea in vârsta de 55 de ani v a fi programată pentru transplant de ficat la Fundeni as dori sa ma informați daca pot fi eu donatorul fiica 32 de ani neavând aceeași gripa sangvina mama avand A iar eu O ,pe tabelul de mai sus am văzut ca este posibil cei cu grupa A pot primi ficat de la cei cu grupa A si O. Va multumesc

  18. buna ziua domnul doctor as vrea sa stiu si eu eu am varsta de 25 si am ciroza hepatica mama mea are aceasi grupa ca a mea ar putea sa imi doneze ia si ce ar trebui sa facem va multiumesc din suflet astept rasp o zi Buna va doresc

  19. Este nevoie de o evaluare atat a dvs- sa vedem daca este nevoie de transplant acum, mai tarziu sau mult mai tarziu- si a mamei dvs sa vedem daca poate dona si daca ii ramane suficoent tesut hepatic pentru a-si duce viata normal

  20. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre supravietuirea pacientilor, dar problema tatalui dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog din zona dvs, care sa va conssulte, urmareasca si sa raspunda de evolutia problemei respective
    Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

  21. Domnule doctor, daca mama mea are nevoie de un transplant de ficat si coincide grupa de singe, pot fi eu donator in conditiile in care sunt sanatoasa dar inca nu am nascut nici un copil, este posibila nasterea dupa donare sau este mai bine mai intii sa nasti ? Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

  22. Sotul meu in virsta de 40 ani are steatoza hepatica cu fibroza gr2-3 . Nu bea alcool , are un regim alimentar sanatos (fara grasimi , prajeli ).
    Din cauza sedentarismului ( de profesie este informatician ) a acumulat in ultimii 15 ani un srplus de kg. in asa fel incit , la inatimea de 1,87 cm cintareste 126 kg.
    Va rog mult sa-mi spuneti daca exista posibilitatea de a dezvolta in aceste conditii ciroza hepatica in urmatorii ani (de peste 10 ani , analizele hepatice sint modificate-TGO si TGP ajung la 150 )
    Eu am grupa sanguina 01 , sotul are b3. In aceste conditii , pot fi donatoare in cazul unui transplant de ficat?
    Va multumesc.

  23. In steatoza hepatica exista riscul evolutiei spre ciroza – cititi articolul pe site. Nu stiu daca in urmatorii 10 ani sau mai devreme sau mai tarziu, am intalnit situatii diverse, medicul care stie toate datele pacientului, poate estima mai corect situatia, Tot el il poate sfatui ce sa faca mai departe sa nu se ajunga la ciroza
    Pentru ficare kg de greutate este necesara o cantitate de ficat. Volumul estimat al ficatului necesar sotului dvs este de 24422g in conditiile in care un ficat normal are cam 17000g, deci transplantul nu se poate face la aceasta greutate indiferent de donator – un donator de 12okg, ar avea ficatul prea gras pentru a fi util la donare.

  24. buan ziua,tatal meu este la un pas de a face ciroza hepatica exista posibilitatea sa facem transplantul de ficat chiar daca nu sa ajuns in ultimul stadiu?eu fratele meu si mama vom merge sa facem analizele necesare pt a vedea stadiul de compatibilitate si daca putem efectua transplantul la spitalul fundeni,il tine sub observatie doamna doctor Liana. V-as multumi enorm daca mi-ati raspunde la intrebarea. Va multumesc cu stima

  25. daca eu am spondilita anchilozanta ma afecteaza cu ceva daca i-as dona tatalui meu o poarte din ficatul meu?am analize periodice si nu mi-au sarit niciodata TGO-ul si TGP-ul de limitele normale

  26. Transplantul de ficat se face la mai mult timp DUPA ce pacientul are ciroza, uneori chiar dupa 10 ani de ciroza , nu INAINTE de a face ciroza – este posibil ca pacientul sa nici nu faca ciroza daca este tratat corespunzator. In mod normal nu se astepta aparitia cirozei, ci se face prevenirea aparitiei acesteia.
    In privinta parerii despre evolutia unui pacient, aceasta este de competenta medicului curant al pacientului respectiv, el stiind mai bine situatia persoanei respective.

  27. rezultatul analizelor care i-au iesit l-au incadrat in gradul de ciroza si valoarea virusului a iesit de 3 milioane.practic acum trebuie tratament nu transplant.

  28. Sotul meu a aflat ca are tumore la ficat eu sunt mai mica decat el cu 2 ani si as vrea sa.i donez o parte de la mine se poate la diferenta asta de varsta?

  29. Buna ziua,
    As dorii sa va adresez o intrebare.
    Daca sunt purtator de virusul hepatic B si varsta peste 53 ani pot sa fiu donator de ficat?
    Va multumesc frumos anticipat!

  30. Buna seara domnule doctor, tatal meu in varsta de 73ani a fost diagnosticat cu: ciroza hepatica toxica decompensata mixta clasa child B, sindrom de hipertensiune portala, varice esofagiene gradul 3, gastropatie portal-hipertensiva, hipersplenism monocitopeniant, hernie hiatala. Intrebarea mea este? La varsta lui cu diagnosticul de mai sus si tinand cont ca acum 7 ani a suferit un infart miocardic si are puse 2 stent-uri se poate recomanda un transplant de ficat? Eu pot fi donator in cazul in care am facut o hepatita a alimentara la varsta de10 ani iar acum am 37 ani si sunt fumatoare?ficatul mie nu mi a facut probleme iar analizele imi ies in parametri normali. Multumesc mult.

  31. Ma iertati… Suntem din provincie iar un drum de 450km este obositor pt.tata, pana in Bucuresti, mai ales ca pare destul de slabit, are dureri de cap si este foarte nervos probabil din cauza boli. As fi dorit sa stiu daca cel putin ipotetic este posibil transplantul? Si care sunt pasi urmatori. Cu scuzele de rigoare… va multumesc pentru timpul acordat.

  32. Ipotetic in orice situatie poate fi posibil transplantul, dar nu este corect, profesionist, sa va spun nici ca nu este nici o sansa dar nici ca se poate face sigur transplantul, fara sa am argumente pentru una sau alta dintre afirmatii, iar eu nu am date pentru asta. Evaluarea unui pecient primitor sau donator pentru transplant se face cu un set de investigatii bine stabilit, inclusiv de cardiologic, pneumologie, ORL, renale, infectioase, iar la donator trebuie inclcusiv biopsie hepatica, asa ca, este evident ca nu am cum sa spun ceva coerent daca nu stiu nimic din datele necesare.
    Nu am spus ca trebuie a veniti la Bucuresti pentru o evaluare (stiu ca este dificil, mai ales ca se poate sa veniti degeaba), puteti merge pentru inceput la un medic din zona dvs.
    Cu stima

  33. Buna ziua

    Mama mea tocmai a fost internata de urgenta la Spitalul Agrippa cu ciroza umeda in stare destul de avansata a bolii. As vrea sa donez pentru ea ficat de la mine. Mama are 63 ani eu aproapoe 40. Avem aceeasi rgupa de singe B3 dar mama are B3 pozitiv iar eu negativ. II pot dona in acest caz? Fiecare zi este importanta pentru ea.
    Ce trebuie sa fac. Nu ar fi mai bine sa discut direct cu doctorul interesat sa opeerze si sa ne faca analizele la spital, mai ales ca fost in evidenta la Fundeni multa vreme. Am nevoie de mama, ma uit la ea cum sufera si se stinge pe zi ce trece. Acumuleaza foarte mult lichid si a slabit in ultima vreme. Din pacate sunt fumatoare dar nu cred ca am vreo problema. Sunt sanatoasa in general, am 1,75 si 68 kg. Mama are 160m si 66 kg cu 6 kg lichid inafara de cel scos de 6 litri ieri.

    Multumesc mult
    rotariu.claudia@gmail.com
    0724236203/ 0724393415 / 0214560047

  34. Buna seara,
    Domnule doctor, este posibil ca tatal meu in varsta de 53 ani sa fie consultat de dumneavoastra, chiar daca este in evidenta la un alt medic gastroenteorolog? Starea lui se agraveaza din punctul nostru de vedere, si am dori parerea unui medic cu experienta. Ne gandim serios la un transplant de ficat, dar nu stim exact care sunt pasii sa ajungem pana acolo. Diagnosticul este de ciroza hepatica toxic nutritionala decompensata portal si parenchimatos.
    Va rog din suflet sa.mi dati un raspuns, sa stiu incotro sa ma indrept.
    Va multumesc anticipat!

  35. Buna seara,
    S.a facut in Romania un transplant de ficat de la 2 donatori? Bolnavul este solid, si am inteles ca nu este de ajuns un singur donator.

  36. Mama mea a fost diagnosticata cu ficat necrozat.Un transplant ar ajutao?Daca da…cum pot gasi mai repede un donator?ajutati-ma va rog…nu stiu ce sa fac

  37. Cum as putea aprecia o situatie medicala pe baza unei propozitii? Ce cauza are necroza?Cat de mare este? Care este evolutie ei? Unde este localizata? CUm sunt analizele de ficat? Are alte probleme de sanatate? Sunt cel putin cateva intebari care ar ajuta medicii sa puna o indicatie cat de cat corecta
    Evaluarea unei simple raceli necesita consult medical, dar indicatia de a cauta donator si a inlocui ficatulu unei persoane?
    Trebuie sa va sfatuiti cu medicii care o ingrijesc si ii cunosc complet situatia medicala
    Cu stima

  38. Buna ziua Domnule doctor,am 30de ani si de 15 ani sunt diagnosticata cu vhb,acum 3ani am fost diagnosticata cu vhb+vhd,dupa un tratament de1an de zile cu interferon acum sunt diagnosticata cu:ciroza hepatica vhb vhd std child-pugh a,varice esofagiene grad1,gastropatie portal hipertensiva splenomegalie,hipersplenism hematologic,trombocitopenie secundara grad2,iar pentru spenomegalie am programare pentru o embolizare a splinei.Intrebatea mea este daca as putea fi inscrisa pe lista de transplant hepatic?Va multumesc!

  39. Buna ziua domnule doctor.
    Tatăl meu în vârstă de 58 de ani a fost diagnosticat cu cancer de colon , ciroza umeda cu metastaze la ficat pe o suprafata de 80 %.
    Este foarte slăbit , are abdomenul foarte tare si umflat si o perioadă nu a putut mânca nimic.
    Acum de când este internat ,la spitalul jud Brăila, starea lui s-a mai ameliorat dar i se administrează si o pastilă citostatic.
    Dna doctor de aici nu i-a dat nici o sansa.
    A inceput sa mănânce cat de cat dar uneori simte ca se îneacă.
    In situatia data este posibil transplantul de ficat?
    Daca da , cât la sută ii trebuie pentru a supraviețui?
    Am aceeasi grupa de sânge cu el B 3 si as da orice sa-l mențin in viața daca se poate.
    Aştept cu nerabdare un raspuns.
    Multumesc din suflet!
    Ioana

  40. Datorita riscului de eroare, evaluarea uni caz medical nu se face pe net, lucru de altfel interzis prin lege in Romania.
    Cum as putea sa va spun dupa cele trei fraze scrise de dvs ca se poate face transplant, dandu-va sperante, sau sa va spun ca nu mai este nimic de facut , fara sa am argumente nici pentru o varianta nici pentru alta?

  41. Buna ziua! Un pacient cu grupa A pozitiv poate dona ficat unui pacient cu grupa A negativ? Va mulțumesc anticipat

  42. Daca am hepatita b pot dezvolta si virusul d? Sau este un virus diferit si trebuie sa ma infectez cu el de undeva? Nu imi e in clar daca virusul d poate apărea pur si simplu pe baza virusului b sau trebuie sa il contactez de undeva? Va rog ajutați -ma cu un răspuns

  43. Bună ziua aș avea o întrebare. Prietenul meu a avut ciroză la ficat. A fost operat în Franța. Ia fost afectat 76% din ficat care ia fost eliminat. Se va regenera ficatul? Va putea trăi cu 26% din ficat?

  44. Am și eu pe cineva care din hepatita B, a făcut cancer și are nevoie de o operație. Dacă sunt compatibila cu el, îmi doresc să îi d au ficatul meu. Îmi puteți spune care ar fi riscul, adică aș mai putea să duc o viață cât de cât normală dacă nu o să îl mai am.!? Și el ce șanse ar avea să nu se mute cancerul și la alt organ sau ca organismul lui să îi accepte ficatul.!?

  45. TEORETIC o persoana care doneaza ficat, nu are nici o problema din aceasta cauza, ficatul sau se regeneraza la normal.
    Nu am cum sa va raspund la intrebarile despre cancer, deoarece … nu am nici un fel de date care sa ma ajute…unde este cancerul , ce forma de cancer, care este functia ficatului respectiv, etc, etc.
    Oricum , eu NU fac evaluari medicale pe ent, datorita riscului imens de eroare medicala
    Cu stima

  46. Buna ziua,va cer scuze pentru deranj,am o intrebare pentru dvs.tatal meu are 66 de ani,un om foarte active, are ciroza hepatica, nu ma pricep prea bine la denumiri,dar face lichid. din pacate lichidul a ajuns la unul din plamini si are probleme cu respiratia.este apt pentru un transplant de ficat de la un membru din familie, si cit costa operatia? Cu respect, mii de scuze ca v-am luat din timpul pretios. Va multumesc

  47. Buna ziua Dle dr Am 43 ani de la virta de 7 ani am hepatita cr c ulterior 2006 dg ciroza hepatica b+c forma colestatica clasa child a. Encefalopatie hepatica cr. Insuficienta hepatica crviremii nedetectabile in decurs de 10 ani repetate anual. Stare generala alterata fara lichid de ascita sau varice esofagiene
    Pot face subiectul unui transplant hepatic?? Cum pot fi luatvin evidenta dumneavoastra??

  48. Colecistul este alitiazic dar imi da mereu crize asociate si cu depresie ce pot face in ac caz ? Se poate extirpa maxajuta cu ceva ac atitudine terapeutica sa mai greu imi va complica situatia ficatului ce pot face Va multumesc anticipat !!

  49. 1. Transplantul de ficat are indicatii clare, pe baza unor scoruri care sa ratate exact starea ficatului, nu stiu cat de clara este indicatia de transplant in cazul descris de dvs.
    2 In cazul donatorului neasigurat medical acesta trebuie sa suporte costul explorarilor pentru donare, dar cred ca ieftin este sa se asigure pentru o perioada de timp (va puteti intesa la Casa de Asigurari cat costa)
    Cu stima

  50. Buna seara!Se poate face un transplant de ficat daca vena porta este trombozata?La Brasov un medic gastroenterolog a spus ca se poate si altul a spus ca nu! Sotul meu are cancer hepatic primar(ciroza hepatica, decompensata vascular, virus C) cu vena porta trombozata!

  51. Eu am 65 ani, grupa AII; soția are 54 ani și grupa ABIV. Aceste date sunt compatibile (evident, mai trebuie să fie îndeplinite multe alte condiții) cu un transplant de ficat de la mine la ea?

  52. Domnul Ditoiu,

    De ce un donator de ficat trebuie să facă biopsie hepatică? Nu se poate face FibroMax sau FibroScan?

    Mulțumesc!

  53. Bună dimineața! Soțul meu a fost diagnosticat cu ciroză hepatică toxică decompensată cu varice esofagiene gr. 2.Doresc sa donez ficat. După ce m-am documentat si am citit comentariile dumneavoastră am văzut ce analize trebuie sa imi fac. El are 105 kg gr. sanguină B3, are 51 de ani. Eu am 100kg,gr sanguina 01 si 44 de ani. Aceste date sunt compatibile? Dosarul la casa de asigurari trebuie depus după analize, in caz ca as putea dona sau oricum trebuiesc depuse?Dacă facem investigații la Fundeni trebuiesc plătite si daca da cam cat? (aprox). Multumesc mult.

  54. Din punct de vedere al grupei de sange puteti dona, greutatea dvs poate fi data in mare parte de grasime, fapt care poate insemna si depunere de grasime in ficat,, care nu este un avantaj. Nu se depune nici un dosar la CNAS, trebuie sa faceti o evaluare la Fundeni, si acolo se fac toate explorarile. Costurile sunt suportate de CNAS pentru pesrsoanele asigurate.
    CU stima

  55. Bună ziua, în urma cu 6 luni am fost diagnosticata cu ciroza hepatica virusul fiind b și d, mi sa spus ca trebuie sa fac transplant de ficat ca sunt în stadiu avansat deoarece am avut și varice esofagiene. Am fost la Fundeni pentru includerea pe lista de transplant dar din ce am auzit lista este una foarte lunga și e cam greu sa primesc un ficat de la donator în moarte clinica. Eu am grupa sanguina 0 1 rh negativ. Întrebarea mea este dacă sora mea care are grupa 0 1 rh pozitiv poate sa îmi doneze ? Va mulțumesc anticipat

  56. Teoretic sora dvs nu va poatedona, dar pe lista de transplant nu se asteapta sa iti vina randul. Transplantul se face in functie de necesitata primitorului si compatibiitate.Astfel, sunt cazuri care se transplanteaza foarte repede (am avut o pacienta care a fost transplantata in 10 zile de la prima internare) si altii mult mai tarziu, depinde de multi factori nu de statul la rand
    CUu stima

  57. Buna ziua! Tatal meu sufera de ciroza decompensata si are varice eaofagiene de gradul 3, asa scrie pe foaia de externare! De la externare tine tratament medicamentos si manca regim! Care sunt sansele de supravietuiere, mentionez ca are 67 ani! Va multumesc!

  58. Buna ziua. Asdori sa stiu daca este posibil transplat de ficat ptr sotul meu de 63 de ani diagnosticat cu hepatocarcinom. A facut si citostatice dar.. nimic. Va rog din suflet sa mi raspundetk. Multumesc

  59. Este posibil un transplant la un pacisnt cu hepatocarcinom? Va implor raspundeti,timpul preseaza. Va multumesc.

  60. BUNA ZIUA. Numele meu este …, sunt transplantat din 2019 pentru ciroza si as dori drept multumire pentru ce am primit eu, sa donez la randul meu o parte din ficat,

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: