Transplantul de celule stem in ciroza

Transplantul de celule stem in bolile hepatice terminale a fosti initiat in 1999 pe animal, iar primele cazuri umane au fost raportate in 2006. Loturile de pacienti studiate nu au depasit numarul de 10 cazuri.

Un articol prezentat in revista „Cell Transplantation” la sfarsitul anului 2011, raporteaza rezultatelor transplantului de celule stem la un lot mai mare de pacienti cu ciroza.

Trasplantul a fost efectuat la 48 de pacienti la un institu medical din Cairo, Egipt, cu colaborarea unor specialisti sin SUA.

Toti pacientii au fost cu ciroza stadiul avansat, 36 au avut ciroza cu virus hepatitic C, iar ceilalti ciroza dupa boli autoimune hepatice.

Celulele stem au fost recoltate  din propriul organism, din maduva osoasa, au fost purificate si reinjectate in artera hepatica sau vena porta.

Procedeul a fost bine tolerat. Ulterior transplantului, 3 pacienti au prezentat complicatii serioase legate de aceasta manevra.

La un an de la acest transplant de celule stem, au supravietuit 39 de pacienti. S -a constatat scaderea cantitatii de ascita, imbunatatirea eanalizelor specifice functiei hepatice (albumina, bilirubina transaminazele, protrombina).

Sursa materialului aici

2 comentarii la „Transplantul de celule stem in ciroza

  1. Buna seara, ma bucur mult sa intalnesc pe site un dr.ca d-voastra! D-le doctor, mama mea in varsta de 56 de ani a fost diagnosticata acum un an cu ciroza biliara primitiva. Am inteles,ca e bolnava fierea….dar va rog mult sa ma lamuriti si pe mine, de ce, daca e fierea bolnava,nu se poate opera?!va multumesc anticipat si astept un raspuns.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii