Hepatita toxica medicamentoasa, alcoolica sau de alte cauze, o boala care te poate omora

Unul dintre rolurile ficatului este de a face netoxice majoritatea substantelor toxice care ajung in organism.

Desi majoritatea oamenilor accepta ca unele substante pot fi toxice pentru organism (alcoolul, tutunul, medicamentele, grasimile, etc), nu accepta ca altele pot avea acelasi efect (ceaiurile, argila, petrolul si produsele petroliere, prafurile de gandaci, etc. Efectele favorabile si fara toxicitate al ultimelor preparate ar fie xplicat de simplul fapt ca sunt .. naturale sau „naturiste”

Provenienta substantelor toxice in organismul uman:

  • alimentatia obisnuita (prin prajire, fermentare, afumare, ciuperci, contaminare cu microbi, etc)
  • alcool – orice fel de bautura alcoolice este toxica pentru ficat, dar in cantitati mici acest efect nu este evident,ficatul fiind capabil sa detoxifice dozele mici de alcool, fara urmari majore asupra sa (fara a se imbolnavi)
  • medicamente; majoritatea medicamentelor sunt transformate la nivelul ficatului, devenind active sau netoxice;de aceea, in bolile de ficat  se recomanda administrarea a cat mai putine medicamente, doar cele absolut necesare.

alte substante (ceaiuri, ciuperci, droguri, etc)Efectul toxic hepatic al medicamentelor.

Exista numeroase medicamente care sunt recunoscute pentru potentialul lor de a imbolnavi ficatul,afectarea ficatului fiind oarecum previzibila.

Cele mai cunoscute medicamente ce pot afecta ficatul sunt;

  • paracetamol
  • isoniazida
  • troglitazona
  • bromfenac
  • nitrofurantoin
  • metildopa
  • diclofenac
  • minociclina
  • dantrolen
  • amoxicilina
  • eritromicina
  • sulindac
  • clorpromazina
  • fenitoina
  • amiodaronatamoxifen
  • metotrexat
  • rifampicina
  • glibenclamida
  • biseptol
  • tolbutamida
  • peritol
  • antidepresive
  • anticonceptionalele

Ciuperci – de obicei moartea unui intoxicat cuciuperci apare datorita afectarii ficatului!!

Ceaiuri / produse etnobotanicedesi multa lume crede ca a bea un ceai este un fapt normal si benefic organismului, de zeci de ani exista capitole in literatura medicala dedicata imbolnavirii ficatului datorita ceaiurilor – vezi aici.

Exista capitole intregi referitoare la toxicitatea ceaiurilor, mai ales cand ficatul este bolnav, dar chiar si la persoane sanatoase (cum este cazul gravidelor – vezi tabel)

Ceaiurile pot imbolnavi ficatul in mai multe moduri:

  • Pot da boli generale hepatice manifestate prin discomfort abdominal si modificarea analizelor hepatice- cele incriminate fiind ginger Banxia, Puhuang, Loranthaceae, mountain Arrowhead
  • Pot cauza hepatita toxica, cele mai cunoscute ceaiuri cu acest rol fiind cele  de Toosendan melia, Dioscorea bulbifera (cartoful aerian), castor bean (ricin comun, obisnuit), Tripterygium wilfordii.
  • Pot cauza icter – prin dereglarea metabolismului bilirubinei – rubarba
  • Pot da tumori de ficat – cum este cazul  ceaiurilor de Chenopodium ambrosioides (tamaita), Shi chang pu, star anise (anason stelat), pepper (piere), bee head ,  Senecio – peste 1000 de variante

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile. NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar doua lucruri – sanatate si timp.

Inapoi la prima pagina

[wcp_contactform id=”wcpform_x4nks0hql”]

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii