Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti
In conditii normale, flora intestinala umana are cam aceeasi componenta tot timpul, fapt care da o stabilitate mediului intestinal si proceselor de digestie de la acest nivel.
In unele situatii, pot sa apara dezechilibre ale florei intestinale, mai mult sau mai putin prelungite, mai mult sau mai putin grave.
Flora intestinala distrusa?
Foarte multi utilizatori cauta pe net sintagma „flora intesitnala distrusa”.
De fapt, rareori se intampla ca flora intestinala sa fie distrusa total, de obicei apar dezechilibrel ale florei intestinale.
De ce apar dezechilibre ale florei intestinale?
Uneori, rar, pot sa apara unele dezechilibre intre diferitele specii de microorganisme din intestin: unele scad numeric iar altele se inmultesc peste masura, iar in urma acestui dezechilibru rezulta efecte datorate atat lipsei cat si excesului mentionat al microorganismelor.
Sunt multe persoane ingrozite ca au “distrugerea florei intestinale” (fara sa stie prea bine nici ce este flora intestinala sau ce rol are, si nici cine a distrus-o), si fac eforturi, uneori disperate sa o “refaca”.
Principalele cauze care pot duce la dezechilibre ale florei intestinale normale sunt:
- Consumul excesiv de antibiotice mai ales pe care orala (bucala) – cu aparitia asa-zisei colita de antibiotice
- Administrare de citostatice
- Laxative administrate excesiv,inclusiv preparatele care „curata” intestinul”, fara a preciza ca il curata si de flora intestinala extrem de utila si foarte greu de refacut.
- Inghitirea de germeni microbieni care nu se gasesc in mod normal in intestin (de obicei di napa sau alimente)
- Boli intestinale care modifica conditiile locale de la acest nivel, noile conditii fiind nefavorabile florei intestinale normale
- Alimentatie prelungita prin perfuzii, cu lipsa sursei de hrana pentru flora intestinala, care fiind sensibila moare.
- Scaderea aciditatii sucului gastric, de diferite cauze
- Regimuri alimentare neobisnuite, care pot favoriza sau inhiba anumite specii de bacterii, ducand la aparitia unor dezechilibre intre ele
- Modificarea tranzitului intestinal (constipatia sau diareea excesiva), indiferent de cauza
- Deficite imunitare- in special cele de imunoglobulina A (care este factorul local de aparare a mucoaselor)
- Interventii chirurgicale pe tubul digestiv, care pot modifica circuitul normal al alimentelor, pot exclude unele segmente de tub digestiv din tranzitul normal, sau prin rezecarea unor segmente de tub digestiv pot modifica echilibrul local care este necesar florei intestinale normale
- Consumul excesiv de alimente conservate chimic
- Anxietatea (creste ritmul miscarilor intestinale cu tendinta la diaree) sau depresia (scade miscarile intestinale putand duce la constipatie
Flora intestinala da simptome?
Simpla prezenta a flore intestinale nu da nici un fel de simptom, este o situatie normala, in schimb, dezeclihibrul ei poate da unele simptome.
Care sunt simptomele date de modificarea florei intestinale?
Simptomele pot fi numeroase, dar nu sunt specifice, putand sa apara si in alte boli ale tubului digestiv sau boli extradigestive:
- Balonare abdominala
- Diaree sau constipatie
- Dureri/ crampe intestinale
- Dureri articulare cronice
- Tulburari de vedere pe timpul noptii
- Anemie
- Scadere in greutate, uneori severa
- Hipocalcemie cu manifestari de tip tetanie
- Sangerari anormale mucoase
- Rarirea oaselor (osteomalacie)
- Tulburari neurologice periferice
- Edeme
Vedeti aici recomandarile noastre in caz de tulburari de scaun sau tranzit
Cum se reface flora intestinala?
In cazul alterarii florei intestinale normale, pentru buna desfasurare a proceselor de digestie si impiedicarea aparitiei unor complicatii, este necear ca echilibrul inter al intestinului sa fie adus la normal.
Cum se face refacerea florei intestinale afectate?
Intrebare frecventa: cum poti sa-ti cresti flora intestinala?
Prima problema este daca este nevoie de acest lucru; trebuie tinut seama ca FLORA INTESTINALA = MICROBI INTESTINALI!! Deci, trebuie tinut seama daca merita sa cresti numarul de microbi din intestin peste NORMAL!!
A doua problema, daca prima a fost rezolvata, este CU CE SA REFACI FLORA INTESTINALA . Deci nu sa cresti peste normal, ci sa o refaci pe cea care este redusa sub limita normala.
Refacerea florei intestinale se face destul de greu, este nevoie de rabdare si perseverenta.
Desi pe piata lupta este acerba intre diferitele firme producatoare de “preparate de restabilirea a florei intestinale”, fiecare dintre ele fiind “singurul” sau “unicul” sau cel mai bun” preparat, si fiind bun, este si scump.
Studiile stiintifice recente au aratat ca doar doua specii bacteriene sunt necesare pentru repopularea florei bacteriene afectate: Lactobacillus si Bifidobacterium.
Acestea sunt cele mai importante specii care pot fi afectate in cazul tratamentului prelungit cu antibiotice.
Provenienta acestora nu are mare importanta, desi uneori oamenii fac eforturi deosebite sa procure numai un anumit preparat, pentru ca au auzit ca este cel mai bun, sau pentru ca medicul le-a recomandat acest preparat.
De exemplu, surse obisnuite de Lactobacillus si Bifidobacterium sunt: iaurtul obisnuit, branza, berea, vinul, cidrul si alte bauturi fermentate, ciocolata, painea de casa facuta cu drojdie, varza, castravetii.
Sigur ca exista diferite preparate “purificate”, concentrate”, “straine”, etc, dar… probabil ca si dacii mai faceau cate un dezeclilibru de flora intestinala, si nu cred ca luau altceva in afara de iaurt, branza , paine de casa si.. probabil vin.
In situatii exceptionale poate fi necesara introducerea in colonul bolnav de flora intestinala de la o persoana sanatoasa, procedeu cunoscut sub numele de „transplant de materii fecale”.
Ce trebuie sa faci atunci cand ai o dereglare a florei intestinale, unde trebuie sa mergi la medic cand ai problemele acestea?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema. Dupa cum am mentionat, dupa rezolvarea infectiei pot persista dereglarile florei intestinale, care se pot insoti de simptome suparatoare. Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand dispar simptomele sau pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fara legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesara o monitorizare la un gastroenterolog cu experienta in tratarea acestor cazuri, cu recomandarea unor masuri care sa duca la repopularea intestinului co flora corespunzatoare.
As vrea un regim si tratament personalizat pentru dereglarea florei intestinale, care este cel mai bun tratament si regim?
Nu exista tratamente bune si tratamente rele, exista mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul dvs curant gastroenterolog trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita medicul dvs este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca inca nu ati rezolvat problema si aveti drum prin Bucuresti, veniti la cabinet sa vedem despre ce este vorba in cazul dvs.
Puteti face o programare aici, pentru o a doua opinie medicala
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
buna ziua. numele meu este Raluca, sunt din Constanta, am 29 de ani si am cateva probleme de sanatate, destul de neplacute, de aproximativ 2 ani de zile. am umblat prin 39 de medici sa gasesc cauza. de 6 luni de zile durerile s-au accentuat mai mult in zona abdominala, simt ca o presiune puternica asupa organelor, scaunul este anormal, culoare, dar si aspect, forma bolului fecal nu este un tot unitar ci este format din mai multe bucati, bilute tari si inchise la culoare, urmate de un bol fecal format din aceleasi bilute si mucus din cand in cand. la defecatie ma simt usurata, dar durerile imi sunt constante. cel mai dureros este dimineata, dar si in timpul zilei ma dor foarte tare organele, intestinele, nicinu stiu exact unde ma doare, plus ca durerea aceasta se duce pe zona inghinala, pe oasele bazinului, simt cum preseaza zona aceea, simt ca si cum un elastic imi strange organele. daca stau intinsa in pat pe spate sau pe burta simt cum ceva imi blocheaza spatele burta si nu ma mai pot intoarce de pe o parte pe alta. este ubfiorator de dureros. va rog din inima, daca ma puteti ajuta si credeti ca stiti cu ce m-as putea confrunta, va rog, ajutati-ma. este un strigat de disperare, pentru ca simt ca mai am putin si mor. uneori am scaun cu sange, proaspat, la inceput sangele era in firiosoare mici si erau pe intregul bol fecal, dar acum sunt doar pe ultima parte. am observat ca sunt si hemoroizi, cred, ca altceva nu imi explic, dsr va spun clar ca nu de la hemoroizi este durerea, o siimt in burta, simt ca si cum imi amorteste intreaga burta, nu ma mai pot deplasa uneori, raman intepenita. ce imi face mai bine, dar nu sa ma simt excelent, sunt pozitiile pe o parte culcat…tinsa mentionez ca anul trecut in septembrie am facut la Colentina in Bucuresti o endoscopie unde mi-au descoperit o gastrita pentru care am luat tratament cu nexiun de 40 cam 3 luni si nicio ameliorare in bine, dar in rau da, apoi in octombrie am facut o colonoscopie de la care am doar un rezultat scris cum ca este in limite normale…ma gandesc sa nu fi afectat oarecum flora intestinala si colonoscopia asta. am tot fost pe la medici, deja nu stiu ce sa mai fac, sunt disperata, pe zi ce trece durerile sunt mai puternice, scaunul are alt aspect, din ce in ce mai diform, nu stiu unde sa mai merg…va rog din inima daca ma puteti ajuta, indruma. va rog din inima. va multumesc
bună ziua, domnule doctor Diţoiu!
In urmă cu trei ani am făcut nişte controale la intestin subţire,stomac si intestin gros,descoperindu-se că am diverticulosis despre care observ că nu prea se vorbeste in Romania. Examenul mai sus mentionat l-am făcut în USA.
Diverticulosis-ul descoperit nu are origine canceroasă. Credeţi că poate da în…?
Mulţumesc pentru timpul acordat mie şi atâtor nefericiţi!
multumesc pt articolele acestea minunate.aici pot sa gasesc rasp la toate problemele mele.multa sanatate
sunt multe de invatat si puse in practica
Pt refacerea florei intestinale, regim fara afumaturi, smantana si prajeli. Si la mancarurile usoare de mai sus ai sa te resimti putin balonata, dar iti revii mai usor, si flora intestinala incepe sa se refaca. In cateva zile vei simti o imbunatatire, si treptat in cateva luni cu ajutorul lui Dumnezeu o sa fie bine .
Buna ziua domn Doctor,
As avea si eu o intrebare, tot caut pe net poate gasesc un raspuns, dar nu prea sunt lamurita.
Am o problema de ceva timp cu constipatia, nu mai stiu ce sa mai manac sa fie ok si tot nu e. Am mancat zile la rand salata cu rosii si castraveti, ciorbe si tot persista constipatia. In plus, cand nu reusesc sa am scaun mi se face rau instantaneu. Pot sa spun ca e din ce in ce mai rau si nu inteleg cum e posibil, mai ales ca consum foarte mult lichede beau peste 2 L apa pe zi. Imi puteti spune va rog ce ar trebui sa fac ca nu gasesc cauza, nu-mi dau seama ce se intampla.
Va multumesc anticipat.
In cât timp se reface o flora distrusă???
Depinde!
In cat timp se repara o masina?
Depinde de regim??? Vai domn’ doctor sunt si.mașini care nu se mai repara niciodată…va mulțumesc si mai vreau sa va mai întreb daca culoare așa galben mai închis a scaunului poate fi si din cauza la ceea ce mânaci sau Clostridium poate da culoarea asta???
Nu am spus ca depinde numai de regim…
Aveti pe site articole despre Clostridium si culoarea materiilor fecale. Nu-mi pot imagina cat de galben si cat de inchis poate fi scaunul, asa ca ar fi mai bine sa apreciati dvs
Cu stima
Foarte la obiect acest articol..as mai vra sa întreb daca ranitidina e buna in reflux, hernie hiatala si ulcer?? Dupa ce am scăpat de Clostridium mi s.a interzis sa mai iau medicamente pentru stomac cu excepția ranitidinei
Medicamentele pot fi bune sau .. rele in functie de medicament, de boala pentru care se administreaza dar si de caracteristicile organismului care ia medicamentul respectiv.Ranitidina este buna in general in afectiunile mentioante, dar nu stiu daca in cazul dvs ranitidina este buna sau nu.
Cu stima
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat
Asi putea sa fac un control la dvs referitor la flora intestinala?
Am de mai mult timp scaune moi, nu am nici o infectie si am mers la boli infectioase , unde m-am speriat de ce este acolo, aglomeratie , tot felul de boli infectioase – ca daia se numeste spital de boli infectioase- si chiiar mi-e frica sa nu fi luat ceva de pe acolo.
Multumesc dle dr
Sigur, va puteti programa pe site
Cu stima
Domnule doctor, spuneți.mi, va rog, având in vedere fapryl ca am avut Clostridium si Kebsiella, iar acum sunt bine pot lua paracetamol in caz de gripa? Va multumesc
Puteti lua orice tratament va recomanda medicul dvs, care isi ia si responsabilitatea urmaririi acestui tratament.
Regulile medicale nu permit evaluari medicale si recomandari medicale pe net – art 31 din Codul deontologic medical
Cu stima