Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)
Steatoza hepatica, cauze, simptome, cum se trateaza

Steatoza hepatica, cauze, simptome, cum se trateaza

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog  Bucuresti

Ce este steatoza hepatica?

Steatoza hepatica reprezinta incarcarea ficatului cu grasime, cauzele fiind multiple. Desi pare un fleac, steatoza hepatica numita si ficat gras,  poate sa evolueze catre steatohepatita, iar aceasta catre ciroza hepatica . Chiar si copiii pot avea steatoza hepatica – detalii in articol.

Care sunt cauzele steatozei hepatice?

Steatoza hepatica nu tine numai de cat de gras esti sau cat alcool consumi.  Daca aveti steatoza hepatica, exista sigur o cauza chiar daca nu este evidenta in cazul dvs

Cauzele cele mai frecvente de steatoza (factori de risc) intalnite in practica mea medicala sunt:

  • Alcoolul
  • Obezitatea
  • Diabetul zaharat
  • Mosidicarea florei intestinale
  • Prediabetul (toleranta scazuta la glucoza)
  • Sindromul metabolic (asociere dintre obezitate + grasimi crescute in sange + diabet zaharat tratat fara insulina + hipertensiune arteriala)
  • Scaderea rapida in greutate
  • Consumul unor medicamente ca anticonceptionalele – aveti pe site subiectul

Care sunt simptomele steatozei hepatice ?

De obicei steatoza hepatica NU da nici un fel de simptome, sau  simptomele sunt necaracteristice :oboseala, lipsa chefului de viata, scadere in greutate (in fazele avansate catre ciroza). Nu trebuie sa asteptati aparitia simpotmelor pentru a lua unele masuri impotriva steatozei hepatice, atunci poate fi cam tarziu

Cum se pune diagnosticul de steatoza hepatica ? Trebuie neaparat biopsie?

Sunt mai multe elemente care pot pune diagnosticul de steatoza hepatica :

  1. Prezenta unuia dintre factorii de risc (mentionati anterior- obezitate.. etc)
  2. Ficat marit si moale la palpare de catre medic
  3. Ecografia hepatica – care arata aspect caracteristic orientativ
  4. Biopsia hepatica (este rareori necesara)
  5. Steatotestul (NASH test) sau Fibromax
  6. Analize de sangeDe ce cresc transaminazele
  7. Uneori este necesar examenul CT sau RMN

PENTRU DIAGNOSTICUL DE STEATOZA HEPATICA NU ESTE SUFICIENTA DOAR UNA SAU DOUA DINTRE EXPLORARILE MENTIONATE, CI MAI MULTE.

Care sunt complicatiile steatozei hepatice?steatoza-hepatica

Steatoza hepatica poate fi urmata de complicatii, nu foarte simple

Cat de frecvent apar complicatii in steatoza hepatica?

Desi poate sa para o problema simpla, steatoza hepatica poate creea mari probleme:

12% din cazurile de steatoza hepatica evolueaza in 7 ani catre ciroza hepatica, aceasta la randul ei avand risc de aparitie a cancerului de ficat
– Steatoza hepatica creste riscul aparitiei complicatiilor in cazul operatiilor pe ficat
– Steatoza hepatica scade sansa de raspuns la tratament, daca bolnavul respectiv are si un virus
– Steatoza hepatica creste rapiditatea evolutiei catre ciroza daca se asociaza si un virus
– Evolutia catre ciroza este mai accelerata daca pacientul are steatoza si consuma alcool sau medicamente
– La cei cu ficat gras creste riscul de aparitie a unor boli de rinichi, plaman sau a diabetului

Cum se trateaza steatoza hepatica

Tratamentul steatozei hepatice nonalcoolice cuprinde sfaturi de viata, de alimentatie si medicamente:

  • scaderea progresiva in greutate la obezi
  • dieta alimentara echilibrata
  • cresterea activitatii fizice
  • inlaturarea consmului de alcool de orice fel
  • renuntarea le medicamentele care nu sunt absolut necesare
  • scaderea colesterolului
  • echilibrarea glicemiei la diabetici
  • tratament medicamentos (are importanta mai mica decat celelalte metode enumerate anterior)

Steatoza hepatica forum

Sucul de fructe poate da steatoza hepatica?

Sucul de orice fel, inclusiv cel de fructe indulcit cu zahar sau indulcitori poate da steatoza hepatica si chiar risc de evolutie catre ciroza hepatica. Sucul natural, fara zahar adaugat, are si el zaharul lui, care ii da dulceata, deci poate contribui la aparitia steatozei, dar mai putin.

Pastele oceanic poate da steatoza?

Nu am auzit de asemenea posibilitate

Cu medicatie naturista se poate trata steatoza?

Nu ma pricep la acest tip de „medicatie”‘ in principiu medicatia „naturista” trateaza simptomele minore nu bolile grave (de aceea in perioada medicinii bazate pe mijloace „naturiste”, durata medie de viata a unui om era de cca 30-40 de ani). Steatoza hepatica este o boala serioasa care necesita un tratament standardizat.

La insulinemie 34 se pot consuma fructe?

Fiecare pacient trebuie sa aiba un medic care sa ii spuna ce sa faca in caz de probleme medicale. Problemele medicale nu se pot trata GLOBAL, „toti la gramada cu acelasi tratament in acceasi boala”, deorece fiecare organism are caracteristicile lui, omul nu este un produs „de serie” ca o masina, sa poata fi reparat standard. Medicul dvs care va monitorizeaza boala, poate sa va sfatuiasca, si trebuie sa va sfatuiti cu el.

In cat timp dispare steatoza cu regim?

Depinde, este diferit de la caz la caz, uneori nu dispare deloc (daca cauza steatozei este o exagerare a propriului metabolism, sau obezitate necorectata). In majoritatea cazurilo efectele sa vad incateva luni – un an

Care este diferenta dintre ficat gras si ficat marit ?Ficatul poate fi numai marit fara a fi si gras in acelasi timp?Va multumesc pentru raspuns.

Ficatul marit poate fi cu steatoza sau nu, poate avea si alte cauze (cancer, icter, boli de inima, chiste, etc -le aveti pe site

Am steatoza hepatica si medicul mi-a precrie un tratament care din prospect reiese ca este pentru … circulatie, are legatura circulatia cu steatoza hepatica?

Medicii prescrie tratament dupa tratate de medicina nu dupa prospectul medicamentelor, care este orientativ, pentru pacienti, si nu cuprinde toate indicatiile medicalmentului respectiv. Multe medicamente se prescrie si pentru afectiuni care nu sunt mentionate in prospect, deci sunt sanse ca medicul dvs sa aiba dreptate (uneori in steatoza se dau si medicamente care in prospect sunt pentru …. tuse sau circulatie)

Am vazut pe csid calculator de calorii, este valabil dupa parerea dvs?

Da, este o formula corecta pe cisd

Ce trebuie sa faci atunci cand ai steatoza hepatica?Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu ficatul?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in caz de steatoza hepatica este gastroenterologie sau hepatologie

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema.

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Problema cea mai importanta este ca aceleasi simptome dau numeroase boli digestive sau chiar fare legatura cu aparatul digestiv, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru steatoza hepatica?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta. Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate in 1982 ca sef de promotie pe tara cu media generala zece

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina

 

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).

Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Acum lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa) sau chiar in ziua solicitarii in caz de nevoie, fara plata suplimentara. Uneori boala nu are rabdare sa astepte sa ne facem timp si pentru a o baga in seama.
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus.

 

 

 

 

 

2 comentarii la „Steatoza hepatica, cauze, simptome, cum se trateaza

  1. Care este riscul de evoluție către ciroza/cancer al unui pacient cu hepatita b viremie 1670, hepatita d-36200 și steatoza s2-s3?

  2. Sper ca nu credeti ca viremie, steatoza si .. varsta intra intr-o formula matematica si rezulta riscul de cancer…
    Medicina nu intra in categoria stiintelor exacte, deci, bolnavi cu situatii, analize, viremii identice, pot avea evolutii complet diferite.
    Evaluarea fiecarui bolnav se face individual de catre medicul curant
    Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: