Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Steatoza hepatica grade

Steatoza hepatica poate avea mai multe stadii de evolutie, iar evolutia ei nu este obligatorie catre ciroza, ba chiar as putea spune ca de obicei steatoza hepatica nu evolueaza catre ciroza,

Exista mai multe criterii de clasificare a steatozei hepatice:

Clasificarea histologica a steatozei hepatice

Daca se face o biopsie hepatica, iar fragmentul scos astfel este examinat la microscop, se poate face clasificarea steatozei hepatice astfel:

  • Steatoza hepatica tipul 1, este asa-zisa steatoza simpla, in care exista bule de grasime in ficat, si de obicei nu este progresiva
  • Steatoza hepatica tipul 2 , este situatia in care steatoza din ficat este asociata cu inflamatie in unele zone (lobulara),  de obicei este benigna
  • Steatoza hepatica tipul 3, asociaza steatoza, inflamatie lobulara si degenerarea celulelor hepatice care seamana cu niste baloane; desi nu exista fibroza, steatoza hepatica tipul 3 poate evolua catre ciroza hepatica si  insuficienta hepatica
  • Steatoza hepatica tipul 4 prezinta toate caracteristicile tipului 3 si in plus exista si fibroza de grad 1,2,3 sau 4; steatoza hepatica tipul 4 poate progresa catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica

In afara de criteriul histologic mentionat mai sus, steatoza hepatica se poate clasifica fara sa se faca biopsie hepatica daca se fac unele teste bazate pe analize de laborator specifice pentru ficat  – steatotest sau fibromax, in aceleasi grade.

Steatoza hepatica evolueaza?

Orice boala netratata poate sa evolueze, dar, acest lucru nu este obligatoriu.

Si steatoza hepatica poate evolua, uneori grav, spre ciroza hepatica

Ficatul gras se vindeca?

Steatoza hepatica se poate vindeca.

Ce manifestari are steatoza hepatica? Am foarte multe simptome hepatice si nu stiu daca este de la steatoza, imi este frica de cancer, steatoza poate duce la cancer? Cum ma pot programa la dvs?

Cititi articolul de sus, scrie cam tot ce doriti sa stiti, teoretic, rar, steatoza poate sa se complice cu cancer de ficat.Aveti pe site datele de contact

Am steatoza  de mai multi ani si nu prea stiu ce am, nici regimul am citit ce ati scris mai sus, dar nu stiu daca se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit cum este situatia mea

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de ale altor bolnavi. Scopul articolului este sa va  informati referitor la boala ,  analize, simptome,regim,etc. Daca nu va lamuresc cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, si nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Cat  trebuie sa astepti de cand ai steatoza hepatica, cand apar simptomele cand trebuie mergi la medic?

Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Nu este bine sa asteptati aparitia simptomelo,r, pentru simplul motiv ca steatoza hepatica da foarte rar simptome, i nstadii avansate de boaoa de ficat.

Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb.

Nu se poate spune care este  durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt simptome care au aparut de curand dar au semnificatie grava sau foarte grava. Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, si unul avea cancer de pancreas, altul cancer hepatic iar altul ciroza hepatica.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Bolnavul cu o steatoza la ficat avansata se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala de ficat poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

13 comentarii la „Steatoza hepatica grade

  1. Buna ziua,
    Daca la ecografie se spune LD13,9 cm, LS6,5 cm , ecodensitateintensa neomogenadifuza cu discreta atenuare posterioara-sugereaza steatoza , CPB 4,4 mm,CBIH nedilatate VPin hil 9,8 mm, VS0,5 mm ce fel d steatoza este?
    Multumesc.
    Aurel

  2. Buna ziua.va rog sa imi spuneti daca la o ecografie abdominala se poate intampla sa nu se observe un ficat gras ? eu am o evidenta grasime abdominala .Va multumesc.

  3. buna ziua,mama mea a facut un rmn abdominal are 50 de ani. rezultatul este : stenoza stransa de CBPdistal (segment intrapancreatic),cu caractere RM de benignitate fibroasa, cu dilatatie biliara in amonte. Steatoza hepatica difuza . o sa ii fac o programare la dumneavoastra dar intre timp imi puteti spune va rog daca e ceva grav? va multumesc din suflet

  4. buna ziua la un control medical mia iesit tgp 50 iar tgo 30 si lșa ecografie normal dar cu hiperomogenitate difuza inseamna ca am ficatul gras sau este altceva va multumesc

  5. Buna ziua dl Doctor! va rog frumos sa comentati rezultatele analizei: rigiditatea hepatica 11,8 kPa F3 (Metavir). Steatoza -S3. Valoarea CAP-336dB cu semnificativa stearoza hepatica. Hepatitta cronica ce corespunde stadiului de fibroza F3 (Metavir). Va multumesc frumos.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: