Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Scaunele cu mucus la adult, cauze, diagnostic

Scaunele cu mucus excesiv apar relativ rar in patologia umana.

Este normal sa ai mucus in scaun?

In mod normal scaunele contin o cantitate de mucus de Scaun mucusconsistenta jeleului, care este secretata de unele glande colonice, ajutand la progresia bolului fecal. De aceea, prezenta mucusului in scaun in cantitate normala,nu constituie de obicei un semnal de alarma, dar daca apar si alte simptome, cantitatea de mucus este mare, sau a aparut recent, este nevoie de lamurirea situatiei.

Cand poti sa ai mucus in scaun mai mult decat este normal?

O cantitate mai mare de mucus decat normalul se poate intalni in urmatoarele situatii:

  • Constipatie
  • Diareemucus in scaun cauze
  • Colonul iritabil
  • Rectocolita ulcerohemoragica
  • Boala Crohn
  • Infectii bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella sau Yersinia
  • Candida albicans
  • Fisura anala
  • Obstructii intestinale
  • Boala celiaca
  • Diverticulita
  • Alergii sau intolerantele  alimentare (frecvent la lactoză sau gluten) fac ca peretele intestinului sa se inflameze,  si creste cantitatea de mucus secretata in scop de protectie
  • Gastroenterite de obicei microbiene sau virale
  • Giardia
  • Proctita
  • Prolapsul rectal
  • Unele tumori intestinale (viloase) se caracterizeaza prin secretie de mucus in exces.

Care este cauza cea mai frecventa de aparitie a mucusului in scaune?

Cea mai frecventa cauza de scaune cu mucus este colonul iritabil, dar, este bine ca in cazul aparitiei acestui simptom sa va adresati unui medic gastroenterolog, pentru a elucida cauza, evitand intarzierile in cazurile care necesita tratament mai sustinut.

Cand trebuie sa mergi neaparat la medic daca ai scaunele cu mucus ?

Scaunele cu mucus pot reprezenta o problema in urmatoarele  situatii

  • Cand cantitatea de mucus este mare (sunt tumori care secreta mucus)
  • Cand mucusul din scaune este insotit de sange

  • Cant mucusul din scaun este insotit de puroi
  • Cand secretia de mucus in cantitate mai mare decat normalul este prelungita mult timp
  • Cand se pierde mucus intre scaune
  • Cand apar simptome de alarma ca

Vedeti recomandarile noastre in caz de modificari ale scaunului

Ce analize trebuie sa faci cand ai scaunul cu mucus?

Deoarece exista numeroase situatii in  care scaunul prezinta mucus, diagnosticul nu se poate pune printr-o simpla analiza.

Daca aveti mucus in scaun cu aparitie recenta, sau mucus si sange in scaun, cred ca este inutil sa cauti pareri pe net despre problema respectiva, deoarece exista mari diferente intre diferite organisme, deci cauzele pot fi diferite.

Cat de grav este sa ai scaune cu mucus, ce trebuie sa  faci, poti sa ai cancer de colon? Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai simptome de cancer de colon?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor digestive nu reprezinta o urgenta medicala, problema poate fi ca aceleasi simptome dau si numeroase boli  – de fiere, ficat, stomac sau colon, de aceea sunt posibile confuziile de diagnostic. Riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi evolutia sa se agraveze, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala care sa arata ca nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba,  decat sa o faceti prea tarziu .Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista..

Care este cel mai bun tratament si regim pentru modificarile scaunului?

In privinta tratamentelor medicale sau regimului alimentar indicatiile  generale ca cele de pe site, sunt … generale, nu se aplica automat tuturor pacientilor cu aceea boala. Daca diagnosticul este corect,  in fiecare boala exista mai multe scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si recomandarile de regim alimentar trebuie sa fie personalizate, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta- aveti alaturi un tip de regim alimentar, fara legatura cu articolul de mai sus

Daca aveti astfel de probleme si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu  aici

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie, primul pe tara.

Acum sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia de medic mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.programare-gastroenterologie

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

2 comentarii la „Scaunele cu mucus la adult, cauze, diagnostic

  1. Bună seara,am trei zile decînd ies cu scaunul cu sînge,nu știu de ce mă puteți ajuta cu un sfat,vă mulțumesc.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: