Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Greata si varsaturile

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Daca aveti greata, este important sa stiti ca

– Greata este un simptom de aparare extrem de important, care are un centru de reglare situat in creier.
– Desi majoritatea oamenilor cred ca daca au greata au o boala a aparatului digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros, ficat, fiere, pancreas), ea se poate datora si unor boli care nu tin de acest aparat.
– Pentru ca greata sa dispara, este normal sa descoperim si tratam cauza

Cum apare greata?

Greata poate sa fie legata de boli digestive dar si de cauze fara legatura cu tubul digestiv

  • Greata generata de boli ale aparatului digestiv , este data in general de tendinta organismului de a elimina unele substante care “nu-i convin” si a nu permite alimentatia iritanta. In general, greata datorata unei cauze digestive, este mult ameliorata dupa varsatura, bolnavul simtindu-se usurat.
  • Exista si alte mecanisme prin care poti sa ai greata, ea putand sa nu aiba nici o legatura cu aparatul digestiv, desi este o manifestare a acestuia, in aceste situatii greata fiind persistenta, fara legatura cu alimentatia, si fara ameliorare dupa varsatura.

Cauze de greata

Pentru o evaluare a acestui simptom, noi luam in considerare si conditiile in care a aparut greata.

1. Greata aparuta dupa un exces alimentar (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salata de vinete, alcool, etc); cauza o poate constitui acest abuz, conditii in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil (ore- o zi), dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate.

2. Greata aparuta fara relatie aparenta cu alimentatia, poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive

GREATA DIN  BOLILE DIGESTIVE

  • Boli de tub digestiv superior esofag, stomac, duoden- situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer, etc) poate asocia si senzatia de greata.
  • Boli de fiere (dischinezie, pietre), varsatura fiind galbuie cu gust amar
  • Gastroenterocolite acute (infectioase, parazitare, etc)- se asociaza si diaree sau febra
  • Ocluzie intestinala, indiferent de cauza (tumori, peritonite, apendicita, volvulus, etc)- se asociaza varsaturi fecaloide (maronii, urat mirositoare), dureri abdominale si oprirea eliminarii materiilor fecale).

GREATA DIN BOLI EXTRADIGESTIVE

  • Hipertensiune arteriala – asociaza durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz, si tensiunea arteriala mare
  • Migrena– asociaza durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere
  • Infarctul miocardic posterior – asociaza durere de inima prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
  • Sarcina –greata la femeie tanara cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor, si test de sarcina pozitiv
  • Tulburari severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze, etc)
  • Tumori cerebrale – asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi fara a fi precedate de greata
  • Alcoolismul – greata apare dimineata, dupa chef
  • Intoxicatia tabagica (fumat excesiv)
  • Medicamente iritante ale tubului digestiv, intoxicatii, tratament cu citostatice.
  • Alte (numeroase) cauze : hepatita acuta, pancreatita, raul de miscare, faringita, amigdalita, boli neurologice sau psihice, etc.

ATENTIE:

– CEL MAI FRECVENT GREATA ESTE DATA DE BOLI DE FIERE, STOMAC, ABUZURI ALIMENTARE SAU SARCINA

– SUNT SITUATII IN CARE GREATA POATE NECESITA CONSULT MEDICAL DE URGENTA

Trebuie sa remarcam ca greata aparuta la unii bolnavi, poate semnifica aparitia unor complicatii:

  • In ciroza hepatica, greata poate sa apara inaintea unei hemoragii digestive superioare prin ruperea varicelor esofagiene
  • In hipertensiunea arteriala, greata poate semifica cresterea importanta a tensiunii arteriale
  • In diabet, greata poate preceda o cresterea severa a glicemiei
  • Ininsuficienta renala, greata apare cand creste mult ureea (care se elimina prin mucoasa tubului digestiv, si iritandu-l, da greata)
  • La un bolnav cardiac, greata, insotita sau nu de dureri in zona inimii, poate sugera aparitia unui infarct de miocard
  • Greata cu varsaturi fecaloide poate semnifica ocluzie intestinala, necesitand diagnostic si tratament de urgenta
  • Varsaturile persistente, necontrolabile, cu inrautatirea starii generale, necesita diagnostic de urgenta
GREATA – forum
De ce poate avea greata un copil de 3 ani?
Poate fi oricare din cauzele mentionate sau alta cauza ,nu poti sti.
Am 42 de ani si de cateva luni greata permanenta, de ce oare?
Puteti avea oricare din cauzele mentionate anterior

Ce trebuie sa faci cand ai greata?

Daca aveti  greata persistenta nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici sa neglijati problema, exista medici care se ocupa de astfel de probleme Cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori grave sau ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare, daca aplici solutia potrivita.

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

5 comentarii la „Greata si varsaturile

  1. Buna ziua! Au trecut deja in jur de 5 ani de cand (uneori) am senzatie de greata dupa masa (timp de maxim 1 minut)apoi dispare (doar uneori; nu dupa fiecare e masa). D-le doctor imi puteti spune ceva despre acest lucru? Va multumesc mult! Sanatate, va urez si numai bine!

  2. buna seara!
    am un baietel de 5 ani si de la varsta de 3 ani ne confruntam adesea cu greata si varsaturi.are perioade in care se simte bine, mananca normal si perioade in care nu suporta mancarea si varsa mai ales daca mananca mai tarziu de ora 19.00. i-am facut tot felul de analize si ecografii insa tot nu am reusit sa aflu ce are. nu stiu daca consultati si copii, insa va rog din tot sufletul sa mi raspundeti pt ca nu mai stiu unde sa merg cu el. va multumesc. sanatate!

  3. Buna mariana si copilul
    Meu face la fel acum suntem in 2014 vad ca ai lasat acest comentariu din 2011 , ai aflat ce are copilul tau?

  4. Am o fetita de 11 ani,si ma confrut cu aceeasi situatie de 3 ani,seara este greata si are dureri de cap,si acest lucru se întâmplă numai in sezoul rece,a fost internata de fiecare data si nimic .Va rog sa ma ajutati! Multumesc anticipat!

  5. Deoarece datorita riscului mare de eroare, acest site nu ofera consult medical on-line sau interpretari de analize, endoscopii,CT, raspunsul la intrebarea dvs va fi teoretic, aplicabil sau nu la cazul relatat de dvs, dar util si in alte cazuri. Informatii mai detaliate gasiti pe site la temele despre greata sau dureri de cap, dar problema copilului dvs trebuie evaluata direct la un gastroenterolog pediatric din zona dvs.Va multumesc pentru intelegere si va doresc sanatate.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: