De ce poti avea ficatul marit (hepatomegalie), ce trebuie sa faci cand ai ficatul marit?

Ce inseamna ficat marit?

Sunt relativ frecvente situatiile in care un pacient a inteles de la medic ca are “ficatul marit” mai mult sau mai putin, si deci are o boala de ficat grava. Teoretic prin “ficat marit” (hepatomegalie) se intelege cresterea ficatului in dimensiuni, indiferent de cauza. Notiunea de “ficat marit” fara alta explicatie, nu are obligatoriu semnificatia unei boli grave.

De ce poti avea “ficat marit” (hepatomegalie) ?

Cele mai frecvente motive din care se mareste ficatul sunt urmatoarele

ATENTIE: de obicei bolnavul cu hepatita cronica sau ciroza hepatica NU are “ficat marit”, ci normal de volum, iar in unele ciroze (alcoolice) ficatul poate fi mic!!! Este mai grav sa ai ficatul mic decat mare, deoarece frecvent ficatul mic este datorat fibrozei, cu inlocuirea tesutului normal cu fibroza, care este nefunctionala!!

 • tromboze ale venelor suprahepatice
 • tumori hepatice
 • hemangioamele hepatice
 • boli de sange cu implicarea ficatului
 • boli de inima cu marirea ficatului (de obicei dureroasa) prin stagnarea sangelui in ficat
 • infectii ale ficatului sau cailor biliare
 • icter mecanic

Prin urmare, simpla notiune de “ficat marit” nu precizeaza diagnosticul de boala, fiind necesara si precizarea cauzei care a dus la modificarea mentionata. Fara precizarea cauzei de hepatomegalie, nu este posibil tratamentul acesteia.

 Ce analize trebuie sa faci cand ai ficatul marit ?

Pentru diagnosticul cauzei unei hepatomegalii sunt necesare  explorari pentru a lamuri cauza acestei modificarificat

 1. Examinarea de catre medic (internist , gastroenterolog, sau hepatolog)
 2. Ecografie abdominala
 3. Examen computer tomografic (uneori, cand ecografia este neconcludenta)
 4. Teste de explorare a ficatului si teste hematologice
 5. Markeri virali hepatitici
 6. Eventual biopsie hepatica
 7. LDH , VSH
 8. IgA (hepatita alcoolica), IgG (hepatita autoimuna), IgM (ciroza biliara primitiva)
 9. Electroforeza proteinelor serice
 10. Alfafetoproteina serica (pentru cancer de ficat)
 11. Investigatii cardiologice
 12. Feritina serica, saturatia transferinei
 13. Anticorpi antimitocondriali, ANA, ANCA
 14. Ceruloplasmina, cuprul urinar
 15. Alte analize in functie de rezultatele celor anterioare, pe care le poate stabili doar medicul care supravegheaza cazu

Cat de grav este sa ai ficatul marit? Ficatul marit de vindeca?

Nu este bine sa ai ficatul marit, dar gravitatea acesti situatii este strans legata de cauza ei.

Una este sa ai ficatul marit din cauza steatozei hepatice, iar alta este ca aceasta cauza sa fie un cancer de ficat.

Tratamentul ficatului marit.

Primesc destul de des aceasta intrebare pe net, si nu pot raspunde la ea, deoarece cel care intreaba se asteapta sa scriu o reteta si un regim care sa rezolve problema. oriacest lucru nu este posibil, asa cum nu este posibil sa raspunzi pe net la intrebarea “cum se repara o masina defecta?”

Raspunsul este similar in ambele situatii: descoperi cauza defectului (sau a maririi ficatului) si o tratezi. Nu exista un tratament global pentru ficatul marit fara a trata cauza.

13 Responses to “ De ce poti avea ficatul marit (hepatomegalie), ce trebuie sa faci cand ai ficatul marit? ”

 1. stefan nina says:

  ce e proteina c reactiva crescuta(o,66).ce ar trebui sa fac.acum 3 luni a avut transaminazele crescute,dupa regim au revenit la normal.

  1. marcel says:

   sant marcel din italia miam facut de recent analizele si mia esit gamma-gt480 si ast,got,63am probleme grave va rog daca puteti sa ami dati un raspuns ce trebuie sa fac!!

 2. ce e proteina c reactiva crescuta(o,66) – e o analiza ce arata in flamatia in organism

  .ce ar trebui sa fac.acum = sa va sfatuiti cu medicul dvs

  1. marcel says:

   am facut recent analizele an italia si mia esit gamma-gt 480 si ast(got)63 va rog sami spuneti sant grave aceste valori??

 3. bogdan ionut says:

  buna ziua domnule dr,va rog sa ma scuzati stiu ca nu aveti timp,as dori sa va inteb daca in steaoza hepatica sau alta boala de ficat da dure musculara pt ca pe mine ma dor foarte tare picioarele si le simpt amurtite si noaptea ma trezesc cu junghiuri, va multumesc mult.

 4. dogar ioan says:

  am fost diagnosticat cu hepatomegalie si steatoza hepatica de 5 ani si nu am luat nici un tratament.ce sa fac am dureri acute incontinuu in partea dreapta sub coasta.alte analize nu am,ce trebuie sa fac?trebuie sa-mi fac testasmentul?am doar 51 de ani ce sanse mai am sa ma vindec??

 5. IFTODE says:

  ANALIZE -HB-9,8,HT-28,6%,L-6260/MC,TR-80.000/mc,gliceamia-94,uree-85mg,creat.-0,197mg%,INR-0,95 ,PROTEINA TOTALA-7,1,TGO-15,7 U/L,TGP-9 U/L.A-si dori interpretarea acestor analize .Multumesc

 6. Corina says:

  Buna ziua domnul doctor,fetița mea de 2 luni si jumătate are steatoza hepatica,ficat mărit,splina marita ,bilirubina totala 16,cea directa osciland intre 6 si 7,aproape 8.nu are atrezia cailor biliare.din experienta dvs.despre ce credeti ca se purea fi vorba.medicii care ii urmaresc casual inca nu au gasit un raspuns, chiar in urma biopsiei pe care au facut-o.

 7. popescu says:

  atigen pozitiv,anticorpi mai mici de 3.multumesc

 8. iulia says:

  Antigen HBs pozitiv plus ficat mărit. Se întâmplă de multe ori să rumenesc puțin în unt, Bacon pentru spaghete sau te mai miri ce și după ce mănânc vărs tot. Mi se face rău de la orice parfum, mirosul din mașină, etc… asta e din 2001 când am descoperit că am hepatită. Credeți că e vorba de un început de ciroză?

 9. SImina says:

  Am ficatul marit si as vrea sa iau niste vitamine sa se micsoreze ficatul e bine?

 10. Anonymous says:

  Am un gust amar si foarte amar in gura de 20 de zile si o durere cred eu in zona ficatului..ce pot sa fac?specific ca sunt ff stresata in aceasta perioada

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>