Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Sfaturi despre hepatita B

Daca aveti virusul hepatitei B este bine sa stiti urmatoarele:

 1. Hepatita cu virus B poate fi acuta (cu icter si transaminaze foarte mari) si este tratata de medicul de boli infectioase,; daca boala este mai veche de sase luni (asa cum se intampla in majoritatea cazurilor) boala se considera cronica, iar medicul de boli infectioase neavand insa competenta sa trateze si complicatiile hepatitei cronice, ar trebui sa indrume pacientul la un  gastroenterolog sau hepatolog
 2. Hepatita cu virus B poate fi si cronica (de obicei fara icter si cu transaminaze moderat crescute) care este tratata de medicul gastroenterolog sau hepatolog, aceste specialitati avand si competenta sa trateze complicatiile acestei hepatite (ciroza, cancer hepatic).
 3. Nu toti cei care au virusul hepatiei B sunt bolnavi, exista si starea zisa de „purtator sanatos” de virus B, care nu se treateaza ci doar se urmareste
 4. Chiar daca sunteti doar purtator sanatos, puteti transmite virusului pe cale sexuala sau prin sange si alte secretii (subiectul este pe site).
 5. Tratamentul medicamentos este important, dar singurul medicamente care poate vindeca aceasta boala este interferonul; celelalte meedicamente chiar daca face viremia nedectabila, se pare ca doar inhiba virusul, care poate sa-si reia inmultirea la intreruperea medicamentelor.
 6. Infectia cu virusul hepatitei B poate avea urmatoarea evolutie(vezi schema):
  • Se poate vindeca in 10% din cazuri, mai ales daca infectia apare in copilarie si 95% din cazuri daca infectia apare la adult
  • Poate evolua catre hepatita cronica  in 90% din cazuri daca infectia apare in copilarie si 5% din cazuri daca infectia apare la adult
  • Hepatita cronica poate stationa asa in cca 60% din cazuri, poate evolua catre ciroza in 30% din cazuri sau catre cancer de ficat in cca 10% din cazuri
 7. Daca s-a ajuns la ciroza, aceasta se poate trata astfel
  • Cu medicamente antivirale
  • Cu medicamente care sa impiedice cresterea splinei si varicelor (hipotensoare portale)
  • Cu medicamente care sa impiedice avansarea fibrozei hepatice (antifibrozante)
  • Cu medicamente care sa scada ascita, sa impiedice aparitia encefalopatiei
  • Cu regim fara alcool si sare
 8. Oricarui pacient caruia i s-a descoperit AgHBs i recomand sa mearga la un gstroenterolog competent pentru a sti sigur in ce situatie se afla (purtator, hepatita cronica – ce stadiu-, ciroza- ce stadiu) si  sa i se faca o schema de urmarire

Ce trebuie sa faci atunci cand ai fost descoperit cu hepatita cronica?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenterologia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv. Sigur ca si mecanicul de .. motorete este mecanic, dar parca cel de Dacie este mai competent in defectiunile acestei masini, mai ales daca aceste defectiuni sunt mai .. ciudate.

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa gasiti un specialist cu experienta in problema respectiva.

Inapoi la prima pagina-cv Dr Ditoiu
[wcp_contactform id=”wcpform_b788jflee”]

 

Un comentariu la „Sfaturi despre hepatita B

 1. Am nelamurire teoretica in privinta unui lucru citez:
  ,,Nu toti cei care au virusul hepatiei B sunt bolnavi, exista si starea zisa de “purtator sanatos” de virus B, care nu se treateaza ci doar se urmareste”
  Ati spus ci DOAR SE URMARESTE….de cine?
  Pe sit dvs.depre ,,purtatorul sanatos” citez:
  ,,Sfaturi pentru purtatorii de virus B:
  Sfatuiti-va cu medicul gastroenterolog sau hepatolog in privinta celorlalte medicamente pe care le luati, si care ar putea imbolnavi ficatul dvs.”
  Purtatorul de virus B nu poate fi monitorizat de medicul de familie deoarece eu nu cred ca el citez:
  Ce inseamna purtator inactiv de virus B
  Daca se face biopsia hepatica sau fibrotest, exista inflamatie dar nu si fibroza, sau este mica (0-1)
  ca el are hepatita cronica deoarece medicul meu de familie nu i-a recomandat…mi-a recomandat anual consult la medicul gastroenterelog….internist.

  Purtatorul de virus B care posibil sa nu aibe hepatita virala cronica B poate monitorizat de un medic de familie?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: