Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Sfaturi despre hepatita B

Daca aveti virusul hepatitei B este bine sa stiti urmatoarele:

 1. Hepatita cu virus B poate fi acuta (cu icter si transaminaze foarte mari) si este tratata de medicul de boli infectioase,; daca boala este mai veche de sase luni (asa cum se intampla in majoritatea cazurilor) boala se considera cronica, iar medicul de boli infectioase neavand insa competenta sa trateze si complicatiile hepatitei cronice, ar trebui sa indrume pacientul la un  gastroenterolog sau hepatolog
 2. Hepatita cu virus B poate fi si cronica (de obicei fara icter si cu transaminaze moderat crescute) care este tratata de medicul gastroenterolog sau hepatolog, aceste specialitati avand si competenta sa trateze complicatiile acestei hepatite (ciroza, cancer hepatic).
 3. Nu toti cei care au virusul hepatiei B sunt bolnavi, exista si starea zisa de „purtator sanatos” de virus B, care nu se treateaza ci doar se urmareste
 4. Chiar daca sunteti doar purtator sanatos, puteti transmite virusului pe cale sexuala sau prin sange si alte secretii (subiectul este pe site).
 5. Tratamentul medicamentos este important, dar singurul medicamente care poate vindeca aceasta boala este interferonul; celelalte meedicamente chiar daca face viremia nedectabila, se pare ca doar inhiba virusul, care poate sa-si reia inmultirea la intreruperea medicamentelor.
 6. Infectia cu virusul hepatitei B poate avea urmatoarea evolutie(vezi schema):
  • Se poate vindeca in 10% din cazuri, mai ales daca infectia apare in copilarie si 95% din cazuri daca infectia apare la adult
  • Poate evolua catre hepatita cronica  in 90% din cazuri daca infectia apare in copilarie si 5% din cazuri daca infectia apare la adult
  • Hepatita cronica poate stationa asa in cca 60% din cazuri, poate evolua catre ciroza in 30% din cazuri sau catre cancer de ficat in cca 10% din cazuri
 7. Daca s-a ajuns la ciroza, aceasta se poate trata astfel
  • Cu medicamente antivirale
  • Cu medicamente care sa impiedice cresterea splinei si varicelor (hipotensoare portale)
  • Cu medicamente care sa impiedice avansarea fibrozei hepatice (antifibrozante)
  • Cu medicamente care sa scada ascita, sa impiedice aparitia encefalopatiei
  • Cu regim fara alcool si sare
 8. Oricarui pacient caruia i s-a descoperit AgHBs i recomand sa mearga la un gstroenterolog competent pentru a sti sigur in ce situatie se afla (purtator, hepatita cronica – ce stadiu-, ciroza- ce stadiu) si  sa i se faca o schema de urmarire

Ce trebuie sa faci atunci cand ai fost descoperit cu hepatita cronica?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenterologia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv. Sigur ca si mecanicul de .. motorete este mecanic, dar parca cel de Dacie este mai competent in defectiunile acestei masini, mai ales daca aceste defectiuni sunt mai .. ciudate.

Daca aveti probleme  de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog competent pentru o evaluare corecta a situatiei, amanarea putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca ….  nu avem piese de schimb. Va spun din experienta mea ca pentru orice problema medicala exista o rezolvare corespunzatoare, trebuie doar sa gasiti un specialist cu experienta in problema respectiva.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Un comentariu la „Sfaturi despre hepatita B

 1. Am nelamurire teoretica in privinta unui lucru citez:
  ,,Nu toti cei care au virusul hepatiei B sunt bolnavi, exista si starea zisa de “purtator sanatos” de virus B, care nu se treateaza ci doar se urmareste”
  Ati spus ci DOAR SE URMARESTE….de cine?
  Pe sit dvs.depre ,,purtatorul sanatos” citez:
  ,,Sfaturi pentru purtatorii de virus B:
  Sfatuiti-va cu medicul gastroenterolog sau hepatolog in privinta celorlalte medicamente pe care le luati, si care ar putea imbolnavi ficatul dvs.”
  Purtatorul de virus B nu poate fi monitorizat de medicul de familie deoarece eu nu cred ca el citez:
  Ce inseamna purtator inactiv de virus B
  Daca se face biopsia hepatica sau fibrotest, exista inflamatie dar nu si fibroza, sau este mica (0-1)
  ca el are hepatita cronica deoarece medicul meu de familie nu i-a recomandat…mi-a recomandat anual consult la medicul gastroenterelog….internist.

  Purtatorul de virus B care posibil sa nu aibe hepatita virala cronica B poate monitorizat de un medic de familie?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: