Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Scaune cu sange simptome, diagnostic, ce se recomanda

Despre scaunele cu sange

– Sangele se poate elimina prin fecale permanent (o perioada de timp) sau ocazional, vizibil sau nu – hemoragii oculte, care se depisteaza prin analize
– Cea mai frecventa cauza de prezenta a sangelui in fecale o reprezinta hemoroizii, apoi tumorile canceroase sau necanceroase
– Diagnosticul cauzei unei sangerari prin fecale nu se poate pune pe baza simptomelor ( se poate doar suspiciona), ci doar prin rectoscopie sau colonoscopie; de aceasta probleme se ocupa medicul gastroenterolog
– Intarzierea descoperii cauzei unei sangerari prin scaun poate face dificil tratamentul eficient,tratamentul trebuie sa elimine cauza sangerarii; el poate fi medicamentos, endoscopic sau chirurgical, in functie de cauza

Cand apare sange in scaun?

Scaunele cu sange apar atunci cand se produce o ruptura la nivelul mucoasei tractului digestiv.

Aceasta ruptura poate sa se produca la nivelul gurii, faringelui, esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subtire, intestinului gros cailor biliare sau pancreatice, deci practic oriunde.

Cauza rupturii mucoasei poate fi putin periculoasa (ulcer, traumatisme, infectii, inflamatii, tumori necanceroase – polipi-) dar destul de des sangereaza  tumorile canceroase.

Ce culoare are scaunul unui bolnav care a pierdut sange in tubul digestiv?

Sangele pierdut in tubul digestiv poate sa se elimine pe gura sau prin materiile fecale .

Eliminarea sangelui prin materiile fecale poate sa apara diferit

  • Sangele poate fi oxidat de acidul clorhidric din stomac, daca sangerarea este localizata sus (esofag, stomac sau duoden), iar culoarea scaunului este neagra, ca pacura
  • Sangele poate fi ca atare, nedigerat,rosu, daca sangerarea este situatia mai jos de duoden, si deci acidul clorhidric din stomac a fost neutralizat de secretiile biliare si pancreatica si nu mai oxideaza sangele  sange in tubul digestiv

In articol ma voi referi numai la sangerarea de dupa duoden, in care sangele apare in scaun nedigerat.

Cum se depisteaza sangele pierdut  in tubul digestiv?

Eliminarea de sange  prin fecale (rectoragia) se poate manifesta aparent (se elimina vizibil) sau inaparent (ocult, invizibil cu ochiul liber) astfel:

  • eliminare de fecale amestecate cu sange – de obicei sangerarea este situata mai sus de orificiul anal
  • prezenta de sange pe hartia igienica la sfarsitul scaunului – de obicei sangerarea este situata la nivelul orificiului anal, cel mai frecvent fiind data de hemoroizi
  • pierdere de sange intre scaune fara eliminare de fecale- in sangerarea localizata jos sau care este foarte mare
  • eliminare de sange invizibil cu ochiul liber (hemoragie oculta, depistabila doar la analiza scaunului)- in sangerarea redusa cantitativ

O boala digestiva insotita de sangerare, sangereaza mereu?

O sangerare din tubul digestiv poate sa se manifeste diferit

  • Sangele poate sa apara in scaun din cand in cand, ocazional
  • Sangerarile pot fi la fiecare scaun

Faptul ca sangerarea pare sa se fi oprit, este importanm deoarece bolnavul are impresia ca s-a vindecat, ca a fost ceva trecator, de la mancare, din cauza ca scaunul a fost prea tare si el s-a fortat la defecatie, etc. Acest tip de sangerare din cand in cand, poate face ca bolnavul sa nu se prezinte la control cand trebuie, si uneori boala sa avanseze incet-incet.

In majoritatea cazurilor, sangerarea din fecale nu este data de un cancer (cea mai mare sperietura a boblnavului aceasta este de fapt), dar acest lucru trebuie certificat de medic.

Prezenta sangelui in materiile fecale este un simptom extrem de important si care nu trebuie neglijat, deoarece cauzele sangerarii rectale pot fi grave, si pot necesita internare si eventual tratament. Sunt si situatii in care sangerarea prin fecale este data de o tulburare de coagulare sau a rexistentei vaselor de sange, dar pentru ca sangele sa apara in fecale, este nevoie tot de o ruptura a mucoasei .

Ce simptome pot insoti scaunele cu sange

Sunt destul de frecvente situatiile in care pierderea de sange din tubul digestiv nu da nici un simptom, de obicei atunci cand sangerarea este mica iar persoana respectiva nu a avut anemie inainte de inceperea sangerarii. Am vazut insa si persoane cu sangerare mare, cu anemie importanta, care vin la medic fara sa fi observat sangerare in scaun desi aceasta exista.

sange-in-scaun

Daca sangerarea este mare si a aparut anemie, bolnavul poate sa aiba si simptomele acesteia (oboseala la efort, astenie, ameteli, sete, etc).

In functie de cauza care a dus la aparitia sangerarii, pot sa existe si simptome specifice acesteia (scadere in greutate,febra,modificarea tranzitului intestinal sau a aspectului scaunelor, etc).

Ce gaseste medicul la examinarea unui pacient cu scaune cu sange

In functie de locul sangerarii (organ), cauza sangerarii si marimea acesteia, la examinarea unui pacient cu sangerare sifgestiva putem gasi

  • Paloare– daca bolnavul are anemie
  • Febra – in caz de infectie sau inflamatie
  • Dureri, meteorism sau tumori la palparea abdomenului
  • Ganglioni subcutanati mariti – in caz de cancer cu metastaze ganglionare
  • Ficat marit  – in caz de cancer cum metastaze hepatice
  • Ascita – in caz de cancer cu metastaze peritoneale

Ce analize folosim pentru diagnosticul cauzei scaunelor cu sange

Odata ce a fost depistata existenta sangerarii digestive, trebuie cautata originea ei la nivelul uneia dintre zonele mentionate si apoi cauza si eventualele complicatii.

Originea unei sangerari digestive cu eliminare de sange prin scaun se face prin endoscopie digestiva superioara, colonoscopie, examen radiologice.

Dupa depistarea originii sangerarii (punctului prin care se pierde sange), trebuie precizat de ce a aparut sangerarea (care este cauza) -cancer, boala inflamatorie, tulburare de coagulare, tumora necanceroasa, etc. De obicei acest lucru se face prin recoltare de biopsii sau alte produse din zona sangerarii, si efectuarea altor analize (markeri tumorali, Hemograma, sideremie, CRP, VSH, fibrinogen sau alti markeri inflamatori, teste speficice pentru anumite boli).

De asemenea, in functie de cauza sangerarii trebuiesc depistate si complicatiile acesteia – anemie, metastaze, afectarea altor organe. In afara de explorarile mai sus mentionate, poate fi nevoie si de examen computer tomografic sau RMN.

Ce complicatii poate face un bolnav cu scaune cu sange

Cea mai frecventa consecinta a sangerarii digestive este anemia, care poate fi mai mare sau mai mica, in functie de mai multi factori

  • Marimea sangerarii
  • Durata sangerarii
  • Nivelul hemoglobinei inainte de aparitia sangerarii
  • Asocierea altor boli

In afara de anemie, in functie de cauza sangerarii pot sa apara si alte complicatii

  • Tulburari de nutritie
  • Metastaze in diferite organe
  • Infectii
  • Afectarea altor organe – ficat, rinichi

Ce regim alimentar este bun in caz de scaune cu sange

Nici un aliment nu poate provoca o sangerare digestiva daca pacientul respectiv este complet sanatos, daca nu are o problema care sa poate permite sangerarea.

Dar, daca exista o boala digestiva care da sangerare, exista anumite alimente iritante care pot accelera aceasta sangerare , iar acestea trebuiesc evitate – in general alcool, prajeli, condimente- dar trebuiesc evitate si alte alimente in functie de starea bolnavului, marimea sangerarii si tipul de tranzit intestinal al bolnavului respectiv.

Vedeti aici recomandarile noastre in caz de tulburari de scaun sau tranzit

Acest regim alimentar personalizat poate fi prescris de medic dupa evaluarea completa a fiecarui bolnav.

Ce tratament se recomanda in scaunele cu sange

Ca si in cazul altor boli, tratamentul este diferit de la bolnav la bolnav in fucntie de situatia fiecaruia.

Acest tratament trebuie sa aiba ca scopuri

  • Oprirea sangerarii – care se poate face endoscopie, chirurgical sau medicamentos
  • Tratamentul anemiei- daca exista- cu medicamente antianemice sau sange
  • Tratamentul bolii care a dat sangerare – tratamentul ulcerului, hemoroizilor, cancerului, etc
  • Tratamentul bolilor asociate – daca exista
  • Tratamentul simptomelor bolnavului – durere, tulburari de tranzit, febra, etc

Cum trebuie sa fie urmarit un bolnav cu scaune cu sange

Dupa precizarea diagnosticului complet, la un bolnav cu sangerare prin scaun noi trebuie sa urmarim

  • Daca s-a oprit sangerarea (pentru aceasta se urmareste aspectul scaunului, ameliorarea simptomelor date de sangerare, efectuarea de teste de hemoragii oculte, endoscopii digestive, etc)
  • Evolutia rezolvarii anemiei (hemograma si sideremie repetate)
  • Evolutia bolii care a cauzat anemia (prin endoscopie, ecografie CT, RMN, biopsii repetate, markeri tumorali sau alte explorari in functie de fiecare bolnav)

In cazul unei sangerari prin fecale, eu recomand primul control dupa diagnostic cam la o luna, asta si in fucntie de starea pacientului cauza bolii si marimea sangerarii.

Ce trebuie sa faci cand ai scaune cu sange?

Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca ai o sangerare, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara din pacate sanatate,timp si sentimente.

Cat poti sa astepti de cand ai sangerat prin fecale pana ajungi la medic?

Nu exista o  perioada standard de asteptare de cand sangerezi pana  cand apar si alte  simptome, existand si situatii in care sangerarea este singurul simptom. In principiu majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, dar nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect).

Daca aveti astfel de probleme si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Care este cel mai bun tratament si regim pentru sangerarea prin fecale? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa exista si sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte, bune..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala si stabilirea diagnosticului trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exempluregim colon

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, sunt absolvent in 1982  al Universitati de medicina din Iasi cu media generala zece, primul pe tara,sef de promotie.

Dupa stagiatura, 3 ani la tara, rezidentiat si primariat in medicina interna si gastroenterologie si doctorat, in prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva. In total am peste 38 de ani de practica medicala.

Am experienta de cca 30  de ani la Spitalul Fundeni unde am ingrijit peste 100.000 de bolnavi, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Am experienta didactica de cca 30 de ani ca sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia de medic mii de studenti la medicina medicii rezidenti si specialisti .

De peste 10 ani imi folosesc experienta medicala redactand mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in numeroase articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca voluntara de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent), elaborarea de scheme si imagini, etc

Unde lucrez?

De cateva luni  am renuntat la munca haotica si dezorganizata din sistemul sanitar de stat  (spitalul Fundeni)  si imi folosesc experienta medicala acumulata avand am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: