Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Ce regim trebuie sa tii cand ai gastrita

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog Bucuresti , medic gastroenterolog si hepatolog in Clinica Sante Bucuresti, cu peste 30 de ani de activitate in spitalul Fundeni Bucuresti

Ce este gastrita?tipuri-de-gastrita

Gastrita este inflamatia mucoasei stomacului, care poate avea diferite cauze

Din punctul de vedere al … vechimii bolii, exista gastrita acuta(care dureaza de putin timp) si gastrita cronica- cu evolutie indelungata.

Gastrita cronica definitie

Gastrita cronica este inflamatia mucoasei stomacului care evolueaza indelungat, simtomele persistand in timp, de obicei daca persista cauzele, nu se face tratament sau nu se amelioreaza  regimul alimentar si de viata necorespunzator. Gastrita poate afecta intreaga mucoasa a stomacului sau  numai o parte din ea – vezi foto

Cum se trateaza gastrita?

Ca oricare alta boala, si gastrita se poate trata prin mai multe metode:

  • Regim de viata si munca corespunzator
  • Regim alimentar (dieta)
  • Tratament cu medicamente
  • Tratament chirurgical

De obicie metodele mentionate se asociaza, pentru a scurta evolutia bolii si a grabi vindecarea.

De ce trebuie sa tii regim alimentar cand ai gastrita?

In majoritatea bolilor regimul alimentar este importanta, dar in cele digestive – cum este gastrita- el este foarte important deoarece deseori chiar un regim alimentar incorect poate duce laaparitia gastritei

Scopurile regimului alimentar in gastrita este de a proteja mucoasa stomacului de alimentele iritante si evitarea cresterii aciditatii in stomac, care intarzie vindecarea.

Regimul alimentar in gastrita este obligatoiu, grabind vindecarea bolii, de aceea consider ca dieta in gastrita este foarte importanta
Alimentatia in gastrita este atat de importanta incat daca este incorecta poate duce la lipsa de vindecare a gastritei chiar daca se iau medicamente.

Reguli alimentare in gastrita

Unele alimente sunt interzise in gastrita, dar important este si regimul de viata:
1. Mesele vor fi in cantitati mici si mai numeroase (5-6 pe zi)
2. Se va evita mancatul rapid si inghitirea alimentelor nemestecate, care cresc efortul de digestie a stomacului si cantitatea de acid clorhidric necesara digestiei
3. Se va evita stresul – sau se pot lua medicamente sedative in perioada puseelor dureroase gastrice

Cand trebuie sa tii regim in gastrita?

Regimul alimentar in gastrita il recomandam in timpul simptomelor (durere in capului pieptului, greata, arsuri pe piept).Deoarece de obicei aceste simptome apar mai ales primavara si toamna, trebuie sa fiti atenti la dieta in aceste anotimpuri

Care este regimul alimentar in criza dureroasa din gastrita?

Regimul este foarte important, doar medicamentele fara regim, vindecand greu gastrita, iar regimul fara medicamente vindecand mai frecvent gastrita.

In principiu noi recomanda urmatoarele reguli alimentare:

Regimul se tine 3-6 saptamani in perioadele cu simptome.De mentionat ca FARA REGIM, deseori tratamentul NU ARE EFECT.

Cat se tine regim in gastrita?

Regimul alimentar in gastrita trebuie tinut timp de 4-8 saptamani, si in sezonul dureros urmator crizei (primavara sau toamna), timp de 3-4 saptamani, pentru a preveni reaparitia simptomelor.
Regimul trebuie personalizat pentru fiecare bolnav, de catre medicul curant care stie caracteristicile pacientului respectiv

Ce poti sa mananci daca ai gastrita?

Pacientul cu gastrita trebuie sa mai si manance. Regimul alimentar nu trebuie sa ii taie cheful de viata sau sa il duca la denutritie.

regim-gastrita

De obicei sunt bine suportate alimentele neiritante ,cu mentiunea ca exista persoane care suporta alte regimuri decat cele obisnuite (cele scrise pe net sau in carti):

De fapt in orice boala si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, nu este 

acelasi la toti bolnavii cu acceasi boala. Acest regim alimentar specific fiecarui bolnav il poate prescrie medicul curant dupa consult . Eu dau bolnavilor mei

 la consultatie recomandari clare despre dieta si o lista cu alimentele care pot fi consumate si cele care trebuie sa fie evitate- vezi poza ca exemplu

Principalele reguli de viata ale persoanei cu gastrita sunt:

  • Renuntarea la fumat
  • Reducerea stresului sau administrarea de sedative in cazul in care conditiile stresante nu pot fi inlaturate
  • Mentinerea unui regim echilibrat de viata si odihna
  • Evitarea medicamentelor care pot genera sau agrava aparitia gastritei– antiinflamatoarele, cortizonul.
  • Unele medicamente antisecretorii gastrice scad sau cresc absorbtia altor medicamente care se administreaza concomitent
  • Tratamentul impotriva Helicobacter nu se prescrie automat, nefiind totdeauna necesar si avand numeroase efecte secundare – crampe abdominale, greturi, varsaturi, diaree, alergii, modificarea florei intestinale si vaginale, etc

Gastrita – forum

Am problema de stomac gastrita cum fac sa o treaca?

Cu tratamentul si regimul prescris de medicul dvs gastroenterolog

Cand  trebuie sa mergi la medic cand ai suspiciune de gastrita?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile digestive dau frecvent simptome suparatoare, in majoritatea cazurilor ele nu reprezinta o urgenta medicala, dar trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare intr-un timp rezonabil.. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

As vrea un regim si tratament personalizat pentru mine, amun fel de gastrita cu bila cu mari dureri noaptea si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.Medicul curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti. Multi au plecat din tara din pacate, dar vad ca sunt medici buni la locurile lor de munca

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

 

23 de comentarii la „Ce regim trebuie sa tii cand ai gastrita

  1. Dl. Doctor : am fost la dvs la consultatie pt o gastrita, mi-ati prescris Epirax, Ompeprazol si Epicogel, insa imi este rau de la Epirax. Am citit pe net ca este din clasa psiholepticelor, eu nu am luat niciodata genul acesta de medicamente si cred ca organismul meu nu tolereaza sedativele. Ce as putea sa fac in continuare?
    Cu respect,

  2. Multumesc pt raspuns. Inca ceva: credeti ca va fi eficienta doar combinatia Omeprazol – Epicogel? Adica va impacta cu ceva lipsa Epiraxului procesul de vindecare?

  3. Dl doctor! scuzati sper nu te deranjez pentru ca sunt surda, eram mica 16 ani am vrut gastita pana acum am 22 ani nu trece, ar trebui regim alimente? si azi am luat Nolpaza e bun?
    cu respect

  4. Bună ziua! Am o gastrită cronica,mă tratez de 5 luni și degeaba. Am făcut endoscopie și a ieșit ca am helycobacter, m am tratat și după 2 luni am revenit la consult cu endoscopie. menționez ca mi s au prelevat biopsii și pt helicobacter care a dispărut și 6 biopsii pt analize de tip hepatologic. răspunsul a fost ok, gastrită nespecifica. dar eu am dureri zilnici de stomac. Cred ca am rămas și cu un colon iritabil după antibiotice. Am luat nexium pe perioada cu helycobacter plus încă 6 saptamani după. După eradicare am continuat cu pantoprazol și epicogel și ranitidina. dar degeaba. d na doctor spune ca e și pe sistem nervos . menționez ca urmez un tratament cu tritico dat de psihiatrie pt liniștire și somn. dar degeaba,sunt ff stresat ca nu mi va trece niciodată. deși d na doctor mi a zis ca sa stau liniștit ca nu voi păți nimic la ce am la stomac. dar durerile sunt permanente de 5 luni fără agravare sau linistire. Nu vomit , nu am scaune cu sânge sau negru, dar am dureri epigastrice moderate zilnic . Doar noaptea mă liniștesc când dorm. În rest mă gândesc ca nu îmi va trece niciodată și îmi e frica tare . Sunt praf făcut de acest stres. Va rog dați mi un sfat ,ceva . precizez ca am făcut mai multe endoscopii și rezultatul cam acelasi: gastrită cronica cu helycobacter înainte și gastrită cronica papulo eroziva acum. Dar la biopsie ok. d na doctor spune ca pt ce am eu nu se opereaza. sa lucrez la psihic . menționez ca am luat f multe medicamente de genul Controloc sau nexium. Și înainte de endoscopie.

  5. Dacă nu răspunde la tratament gastrita se operează? sau mai bine zis în ce stadiu se operează?

  6. IN URMA CU 4 ANI AM FOST DIAGNOSTICATA CU CANCER DE COL UTERIN. AM FACUT RADIOTERAPIE 5 SAPTAMANI APOI M-AM OPERAT , REZULTATUL HISTOPATOLOGIC FIIND FARA URME DE MALIGNITATE, DAR AM DURERI DE STOMAC SI INTESTINE .VA ROG SA-MI SPUNETI POT FI URMARI ALE RADOITERAPIEI?AM MERS LA MEDIC MI S-A FACUT UN EXAMEN ENDOSCOPIC SI AM GASTRITA ACUTA SI ESOFAGITA DE REFLUX.MULTUMESC ANTICIPAT!

  7. Domnule doctor am copil de 7 ani cu gastroduodenita, a fost externat si tratamentul pt acasa e vit D ,sumetrolin , digenzy plus si ceva naturist pt infectie urinara. Si sa tina regim, credeti ca se poate vindeca fara tratament? Doar regim!? As dori un sfat sau ce am putea lua? Va multumesc!

  8. Va rog sa ma lamuriti daca legumele pot fi consumate crude sau fierte,pentru ca informatiile se contrazic intre ele.Pe de o parte la regimul permis scrie ca legumele trebuie consumate fierte sau fripte, iar putin mai jos scrie ca legumele si fructele pot fi consumate crude.Va multumesc!

  9. Va salut. Am facut un bariu si rezultatul este :Stomac alungit si hipoton, cu relief de mucoasa mult hipertrofiat, in portiunea verticala, cu lichid de hipersecretie in cantitate abundenta.
    Am o programare peste 2 saptamani la consultatie,pana atunci ati putea sa imi spuneti ce anume reiese din analiza?, Multumesc

  10. Multumesc pentru raspuns.In urma cu 6 luni am facut tratament pentru reflux gastric, pentru ca aveam manifestari mai mult pe gat , arsuri , dureri, dar stomacul nu ma deranja, cel putin nu am simtit mare lucru, doar de 1 luna au inceput dureri, nu f mari, arsuri, cu zile bune sau mai rele, tin un regim doar cu fierturi ,noaptea nu ma doare, insa simt ca e f sensibil la orice.Ar mai putea insemna si altceva , in afara de gastrita?Banuiesc ca un ulcer se poate vedea bine la bariu sau orice altceva.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: