Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Semne si simptome care arata ca ficatul sufera

Multe persoane se tem de bolile de ficat si de teama sau cand au anumite simptome, vor sa afle daca  au ficatul bolnav .

Pentru aceasta, mai inatial cauta de zor pe net care sunt simptomele bolilor de ficat si ce analize sunt necesare, apoi se sperie,si ajung sa isi faca analize sau chiar ajung la un medic hepatolog sau gastroenterolog.

Simptomele bolilor de ficat sunt de obicei usoare sau chiar lipsesc, de aceea deseori diagnosticul lor se face mai tarziu decat ar trebui, fiind necesare analize, de obicei simple si ieftine.

Deoarece majoritatea bolnavilor hepatici nu au nici un fel de simptome, nu sunt rare cazurile in care bolnavul este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci. Acest lucru se intampla in special datorita faptului ca rezervele functionale hepatice sunt foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse.

Care sunt simptomele bolilor  ficatului?

Asa cum am precizat deja, sunt numeroase cazuri de boli de ficat fara simptome, dar in cazul bolilor de ficat care au simptome acestea sunt:

  • Oboseala inexplicabila (atentie, oboseala de obicei NU reprezinta un simptom de boala, ci de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, etc); oboseala din bolile hepatice apare cand o buna parte din ficat este bolnava, si se datoreaza faptului ca rezervele hepatice de energie (glicogen), vitamine, fier, etc si functia de detoxifiere hepatica nu sunt suficiente pentru o activitate normala
  • Somnolenta nejustificata, datorita unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat
  • Scaderea poftei de mancare, care apare datorita participarii ineficienta a ficatului la procesele de digestie; scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie.

  • Alte simptome
    • Icter (de obicei icterul se confunda de catre pacienti cu hepatita acuta, care de obicei este o boala transmisibila, dar deseori acest simptom este dat si de alte boli – litiaza biliara, tumori de pancreas sau ficat, hemolize, etc) -vezi aici; icterul din bolile de ficat este dat de imposibilitate ficatului de a capta, metabolisa sau elimina reziduurile rezultate di ndegradarea hemoglobinei.
    • Urina colorata catre portocaliu (trebuie sa se stie ca urina de dimineata este colorata in mod normal mai inchis decat celelalte de pe parcursul zilei); colorarea portocalie a urinii este data de trecerea unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare
    • Scaunele pot fi decolorate, cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza, ci se elimina prin urina sau piele
    • Mancarime de piele (prurit) pentru ca bilirubina se elimina prin piele
    • Sangerare la nivelul gingiilor la periaj, pentru ca ficatul nu mai sintetizeaza factori icare contribuie la coagularea sangelui
    • Caderea parului de pe piept (la barbati), pentru ca ficatul nu mai metabolizeaza hormonii feminini (pe care ii are orice barbat), iar acestea in cantitate mai mare decat normalul, da unele caracteristici feminine barbatului respectiv
    • Diminuarea apetitului sexual sau a potentei- prin acelasi mecanism ca mai sus
    • Cresterea sanilor la barbati- prin acelai mecanism ca anterior
    • Marirea abdomenului prin aparitia lichidului (ascitei), sau balonare gazoasa datorita digestiei incomplete a alimentelor prin lipsa bilei
    • Umflarea picioarelor (edeme)
    • Simptome de depresie

Aceste simptome nu sunt specifice bolilor de ficat, putand sa apara si in alte boli, de aceea este bine ca evaluarea uni bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre medic, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Ficatul doare?

Remarcati ca nu am mentionat durerea de ficat printre simptomele bolilor de ficat, deoarece aceasta apare extrem da rar (vezi subiectul aici).

Desi deseori bolnavii de ficat se plang de durere in dreapta sub coaste, aceasta are alte cauze

Diagnosticul bolilor hepatice pe baza simptomelor

Nu se poate pune diagnosticul de boala de ficat doar pe baza simptomelor, deoarece:

  • Sunt frecvente situatiile de boli de ficat fara simptome
  • Daca exista simptome acestea nu sunt specifice bolilor de ficat (apar si in alte boli)

De aceea, pentru a preciza corect diagnosticul unei boli de ficat este nevoie de investigatii suplimentare, incepand de la analize de sange, si mergand pana la biopsia hepatica.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai probleme cu ficatul

Ficatul bolnav forum

Care sunt cele 15 simptome de ficat bolnav?

Nu stiu de unde ati dedus ca sunt 15 simptome, unii bolnavi au mai multe, altii mai putine sau chiar deloc

Ce este bun pentru ficat marit?

Este bun un regin alimnetar si un tratament corespunzator fiecarui bolnav

Ce se intampla cu un ficat marit netratat?

In cazul ficatrului marit, evolutia situatie depinde de cauza care a dus la marirea ficatului, si sunt multe

Ce simptome are un ficat intoxicat?

Aveti subiectul pe site

Ce simptome are un  ficat alcoolic>

SImptomele in cazul ficatului alcoolic sunt similare cu cele ale oricarei alte boli de ficat, la care se asociaza simptomele alcoolismului

Exista un regim alimentar in ficat marit?

Exista un astfle de regim lel este in functie de cauza mariririi ficatului.

Ce simptome alar in bolile ficat si fiere?

Aveti mai multe subiecte pe site pe aceasta tema

De unde stiu ca am probleme cu ficatul?

Un bolnav de ficat are urmatoarele elemente de diagnostic

  • Cauza care poate imbolnavi ficatul – alcoolu, virusuri, toxice, medicamente, etc
  • Simptom- descrise mai sus-unii bolnavi de ficat nu au simptome
  • Modificari gasite de medica la examinare
  • Analize modificate

Cat  trebuie sa astepti de cand apar ai o probleme de ficat pana apar simptomele si pana mergi la medic?

Nu se poate spune care este  durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.

Sunt multe boli la care modificarile simptomelor sau ale analizelor nu sunt de speriat chiar daca sunt de mai lunga durata, dar asocierea cu alte simptome sau analize modificate, impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize, si sunt simptome care au aparut de curand dar au semnificatie grava sau foarte grava.

Am vazut in ultima perioada mai multi pacienti care aveau simptome aparute de doua-trei saptamani, si unul avea cancer de pancreas, altul cancer hepatic iar altul ciroza hepatica.. Fiecare caz se evolueaza in felul lui, si vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare.

Daca aveti probleme hepatice de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Sigur ca poti merge si la alt fel de specialist, dar….. cu Toyota defecta preferi probabil sa mergi la service Toyota. Este bine sa mergi la medic chiar cand ai numai banuiala ca i o problema de ficat, asa cum nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca avem bani, nu avem piese de schimb.

Bolnavul cu o problema la ficat se poate vindeca? Ati avut astfel de cazuri?

In functie de fiecare pacient o boala de ficat poate evolua teoretic bine sau nu, am bolnavi cu astfel de boli pe care ii vad doar din cand in cand, merg bine daca respecta anumite recomandari medicale.

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare. De ce este necesar un regim alimentar personalizat?

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs – aveti un exemplu general alaturi , fara legatura cu tema de fata, este doar un exemplu.

Daca aveti o problema hepatica solicitati o a doua opinie medicala de la dr Ditoiu

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

11 comentarii la „Semne si simptome care arata ca ficatul sufera

  1. Domnule Doctor,

    am dat in ultimele 3 luni analize si in toate cazurile AgHBe si Anti Hbe imi iese diferit. Va rog sa imi explicati de ce e asa? Vreau un copil si stiu ca de acest rezultat depinde foarte mult. De aceea si ma intreb care e cauza ca iese ata de diferit?

    1. Anti Hbe – negativ – februarie 2004

    2. HBeAg – pozitiv si Anti Hbe – pozitiv -iulie 2010
    2. HBeAg – pozitiv si Anti Hbe – negativ – noiembrie 2010
    3. HBeAg – negativ si Anti Hbe – pozitiv – decembrie 2010

    Multumesc anticipat.

  2. As dori sa stiu riscurile unei biopsi la ficat , buletin de examinare tomografic,la nivelul lobului drept hepatic segmentele 5,6,7,,7 se pune in evidenta o voluminoasa formatiune inlocuitoare de spatiu neomogena ,partial iodofila,cu dimensiuni de aprotimativ 118/67 mm.Formatiunea invadeaza vezicula biliara.De asemenea se pune in evidenta o formatiune inlocuitoare de spatiu hipodensa spontan,hipocaptanta,cu diametru de aprotimatiu 17 mm la nivelul segmentului 6.Pancreasul,splina,rinichii,glandele suprarenale sunt de aspect normal. DLP=709mGy cm

  3. sa va scriu si eu rezultatele mele la analizele de sange la care dr. de familie nu mi-a prescris nimic.
    VSH 15,bilirubina totala(ArchitectC8000) 1.32,creatinina serica 0.67,fosfataza alcalina 29,uree serica 14,colesterol 208.Analizele sunt facute pe 23.12.2010
    De la inceputul lunii dec. ma tratez de pneumonie primele 7 zile ampic.de 1 gr.cu gent.si hidrocortizon la 12 ore(nu mi-a trecut),10 zile claritromicina 1/12 ore(nu mi-a trecut),7 zile azitromicina una /zi(nu mi-a trecut)urmatoarele si ultimele 7 zile tavanic una/zi,nexium,eurespal,xyzal-tot nu mi-a trecut am ramas cu o tuse seaca mai rara dar tot cu vibratii(simt ca imi vibreaza ceva in gat cand tusesc),dupa toate astea mi-am facut un mare set de analize,unele dintre ele fiind cele scrise mai sus.
    Dvs.ca specialist ce parere aveti?
    Va multumesc si sper din tot sufletul sa ma ajutati.
    am 43 de ani

  4. Domnule doctor
    cum poate influenta, diagnosticarea gradului de fibroza a ficatului, prin metode non-invazive, la un bolnav cu fibroza hepatica congenitala avand si hepatita cronica cu virus b ?

  5. Domnule doctor,
    Dupa operatia de colecist din iunie 2010(in urma unui icter datorita blocarii cailor biliare cu calculi)am luat esentiale forte timp de 3 luni fara intrerupere,am tinut regim alimentar 6 luni,dar bilirubinele sunt:totala-1,7;directa-0,69;indirecta-1,01.TGO,TGP,Fosfataza alcalina sun O.K. acum.Doctorul de familie spune ca pot bea cafea, ca sunt sub tensiune si nu afecteaza ficatul, doctorul chirurg mi-a interzis cafeaua, medicamentele, alcoolul cu desavarsire si mi-a mai dat 6 luni de regim alimentar.Ce parere aveti? Pot bea o cafea zilnic,pot manca ciocolata, influenteaza negativ bilirubinele (ficatul), care sunt riscurile renuntarii la regimul alimentar?
    Va multumesc, Valentina

  6. am si eu socrul diagnosticat cu metastaza .Are cancer la ficat, cancer ce s-a intins la toate organele din abdomen. Are si ascita.De la spital l-a trimis acasa ca nu mai au ce sa ii faca.Credeti ca mai are sanse?

  7. Buna domnul Doctor. Eu chiar am aproximativ toate simptomele de mai sus. Oboseala depresie si ce este cel mai rau si prea vizibil. PRURIT SEVER. APROXIMATIV IN FIECARE SĂPTĂMÂNĂ IMI APARE MA UNG CU UNGUENT CALMANT ȘI PANA LA URMA DISPARE. la 1-2 săptămâni iar mancarimi. Si nu inteleg nu stiu de ce mai am si dureri în partea dreaptă sub coaste. Dureri scurte intepatoare sau lungi ca ma pun in genunchi de durere. Spuneti-mi va rog ce sa fac? Unde sa merg? Locuiesc în Anglia de 5 ani si am fost de 3 ori la doctor s ma ajute sa ma trimita la analize medicale specializate. Si nu au vrut. Nu ma ia nimeni în seama și mia zis ca nu este nimic. Mia dat unguent pentru calmare și au zis ca ei nu au ce sa faca.

  8. Buna ziua!
    Periodic am o slabiciune in masa musculara cu ameteli si stare de greata
    Am facu eco si totul parea ok mai putin rinichi care aceau ceva pietricele de 0,5 mm si nisip
    Analizele au fost ok
    Sa am aceste stari de la ficat sau rinichi?
    Ce ma sfatuiti sa investighez rinichii sau ficatul?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: