Regimul alimentar in bolile de colon

Regimul alimentar in bolile de colon nu este extrem de restrictiv, si trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant pentru fiecare pacient, si in functie de faza in care se afla boala.

Pe de alte parte, regimul alimentar nu este acelasi pentru un pacient indiferent de situatia sa,  sunt situatii cand, la acelasi pacient unele alimente pot fi permise, iar alteori contraindicate sau neindicate.

Regimul in bolile de colon cu diaree

Dieta in bolile de colon cu  diaree severa episodica presupune cateva zile regim bogat in lichide (pentru a le inlocui pe cele pierdute prin diaree) la inceput cu 5-6 mese zilnic constand in:

  • apa plata (apa minerala baloneaza si irita colonul)
  • ceaiuri de menta sau frunze de salcam neindulcite si reci sau caldute
  • supe de legume cu un galbenus de ou
  • supe de carne de pui sau vita ,eventual perisoare bcu mult orez si morcovi
  • ranza telemea cu cheag
  • paine prajita
  • biscuiti simpli
  • banane bine coapte, kaki (sharon)
  • mere coapte fara a se adauga zahar
  • placinta de mere fara zahar, placinta de branza telemea fara zahar
  • sarea poate fi in cantitate normala – daca nu exista si alte BOLI CARE IMPUN REGIM FARA SARE (boli cardiace, hipertensiune, boli de rinichi, etc); in caz de diaree, in functie de rezultatele analizelor, se poate chiar indica un regim cu mai multa sare, care se pierde prin scaune.

Regimul alimentar in bolile de colon fara diaree

In bolile de colon fara diaree si cu o toleranta digestiva buna poate fi mult mai lax, in principiu format din:

  • Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare de pui sau vita, galusti
  • Tocanite  si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosi, sub forma de salate sau fara sa se prajeasca ceapa, cu sau fara carne (pui, gaina, vita, curcan)
  • Cartofi natur, piure, copti in coaja cu branza sau unt
  • Carne fripta sau fiarta : de pasare, pui , gaina, curcan fara piele sau vita  peste slab alb – salau, biban-  rasol simplu sau impanat cu legume, perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
  • Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit dar nu in exces
  • Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
  • Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
  • Lapte si  lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea nu foarte sarata
  • Paste fainoase de orice fel
  • Paine: pâine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
  • Dulciuri si prajituri – in cantitate moderata si nu foarte dulci
  • Fructe crude (daca bolnavul are balonare, cruditatile trebuie evitate), fructe coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi,  pepene verde, struguri, smochine; pot da balonare, unii cirotici nu tolereaza fructele si legumele crude-
  • Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
  • Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie,
  • Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
  • Sare redusa daca exista si alte boli care au contraindicata sarea, altfel, se poate manca sarat normal

Alimente interzise in bolile de colon

Urmatoarele alimente sunt mai greu tolerate de unii pacienti, deci contraindicate sau administrate cu prudenta

  • bauturile gazoase chiar si apa gazoasa
  • condimentele, ceapa, usturoiul, ridichile
  • prajelile
  • dulciurile concentrate – dulceata, gem, marmelada, rahat, miere, halva,
  • ciocolata, etc
  • rantasurile
  • afumaturile
  • conservele
  • tocaturile grase (ciorbele de perisoare de pasare in general sunt tolerate)
  • fructele si legumele crude si uneori si cele fierte daca irita
  • legumele uscate – fasole, mazare, linte
  • fructe uscate- nuci alune, fistic, semintele uleioase, prunele, perele
  • painea proaspata din faina integrala
  • mancarurile tip fast food
  • bauturile alcoolice
  • salatele cu otet, de rosii
  • maionezele
  • vinetele
  • icrele
  • ciocolata, cacao
  • tutunul
  • untura

Largirea regimului alimentar poate fi facuta, nu sunt reguli stricte, fiecare pacient putand sa testeze ce ii convine si ce nu.

Ce trebuie sa faci cand ai o problema de colon

Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Multi dintre dvs ma intreaba ce sa faca daca au fost deja la un medic specialist si nu s-au lamurit cum stau lucrurile cu situatia lor medicala, mai ales ca in spitale este un aflux de pacienti atat de mare incat medicii nu au timpul necesar sa ii sfatuiasca asa cum ar trebui. In cazul acesta eu as cere o a doua opinie medicala de la un specialist gastroenterolog, nu vad alta varianta.  Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
Inapoi la prima pagina

Dr Ditoiu- cv

2 Replies to “Regimul alimentar in bolile de colon”

  1. Buna seara domnule doctor Ditoiu. As dori sa va cer un sfat si doar asa am reusit sa va contactez, sper sa nu fie vreo problema.
    In urma cu aprox. 8 luni am început să resimt niște dureri de stomac care se aprofundau cu o greață puternică dimineata si dupa micul dejun cu vomă. Am fost la spital, unde am primit diagnosticul de apendicită acuta. Am avut operația, si dupa 2 luni in care totul a decurs perfect, simptomele au început să apara, putin diferite, cu o stare de indigestie si balonare, dureri in partea stânga, chiar sub coaste, si aceeasi stare de vomă care uneori vine cu un nod in gat( mentionez ca aici sunt si simptomele din prezent). Am facut de 3 ori testul de heliobacter pylori si a iesit negativ. Am facut endoscopie digestiva superioară unde mi s-a spus că nu sunt urme de gastrita, ci mai degrabă urme de heliobacter p., am facut analiza si a iesit negativ. Am 17 ani in prezent si nu stiu ce ar trebui sa fac.
    Mentionez si la o ecografie mai din trecut( acum 3 luni) colecistul a iesit cudat.
    Dacă se poate astept un sfat privind traseul pe care trebuie să îl urmez si o părere. Va multumesc anticipat, numai bine.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus