Prevenirea cancerului de colon

Riscul de cancer de colon nu este acelasi pentru toata lumea.

Desi cauza cancerului colorectal nu este cunoscuta, si sunt numeroase cazuri in care boala apare pe la cine nu se asteapta (am diagnosticat recent un cancer de colon la o fetita de 17 ani), exista persoane care au risc mai mare sa faca un cancerul de colon.

Exista factori de risc pentru cancerul de colon pe care nu ii poti controla ca:

  • Varsta peste 50 de ani (de aceea la aceste persoane se recomanda colonoscopia la fiecare 5 ani daca nu exista simptome, sau imediat ce exista simptome sugestive pentru cancerul de colon
  • Persoanele cu diabetul zaharat
  • Persoanele care au facut iradiere pentru alte forme de cancer
  • Pacientii care au boli intestinale inflamatorii (Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica)
  • Pacientii care au sindroame genetice (inascute) cu risc de cancer de colon in familie-polipoza adenomatoasa familiala, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers,Turcot

Acest lucru este important deoarece permite luarea unor masuri care sa previna aparitia cancerului de colon.

Prevenirea cancerului de colon

Prevenirea cancerului de colon se adreseaza urmatoarelor elemente importante: dieta, greutate si activitate fizica – vezi schema

De aceea prevenirea cancerului de colon se poate face prin urmatoarele masuri:

  • Evitarea alimentatiei care favorizeaza cancerul de colon

    • alimentatia saraca in fibre alimentare
    • alimentatia bogata in grasimi
    • alimentatia bogata in calorii
    • alimentatia bogata in carne si derivate de carne
  • Cresterea consumului unor alimente care protejeaza de cancer de colon
    • Consumul a minimum 5 fructe sau legume pe zi
    • Scaderea consumului de carne si derivate din carne,
    • Consum de peste, cereale, paste fainoase
  • Evidentarea sedentarismului, cresterea activitatii fizice ; se recomanda minimum 30 de minute de efort fizic in fiecare zi
  • Evitarea cresterii in greutate excesiva si a  obezitatatii
  • Evitarea fumatului
  • Evitarea consumului de alcool

Daca o persoana cumuleaza mai multi factori de risc (de exemplu strabunica cu cancer de colon si fumat) au risc mai mare.

Desi date recente arata ca persoanele care iau antiinflamatorii sau aspirina pentru diferite boli, au risc mai mic de a face cancer de colon, riscul de deces prin acesta boala fiind mai mic cu 30-50%, in prezent nu se recomanda administrarea acestor medicamente in scopul prevenirii cancerului de colon.

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii