Polipi din colon clasificare

Colonic polyps (engl)In articol vom folosi frecvent urmatorii termeni: polipi colorectali,  polipi colon,  polip colon,  polipi colon maligni

Ce sunt polipii colonului?

Polipii sunt mici zone de crestere la nivelul pielii sau mucoasei , putand fi localizati oriunde pe piele sau oriunde exista mucoasa: nas, gura, esofag, stomac, intestin subtire, colon, uter, colcist, vezica urinara. Cel mai frecvent apar la nivelul colonului, stomacului, esofagului, sinusurilor, uterului, vezicii urinare sau intestinului subtire (dr Ditoiu).

Polipii dintestinului gros se pot dezvolta oriunde la nivelul colonului, de la inceputul sau (cec), pana la terminare (rect), de aceease mai numesc si polipi colorectali.

Toti polipii din colon sunt maligni?

Nu toti polipii din colon sunt cancerosi, majoritatea nu sunt maligni.

Diagnosticul tipului de polip (canceros sau necanceros) se face prin examen histologic pe fragmentul de polip obtinut prin biopsie sau polipectomie (dr Ditoiu).

Clasificarea polipilor colonului

Exista o clasificare histologica a polipilor colonici in urmatoarele categorii:

 • Polipi inflamatori – nu aunt cancerosi, dar pot sa se transformae in timp in polipi displazici si apoi cancerosi
 • Hamartoamele – nu sunt cancerosi, nu se transforma in cancer
 • Polipi hiperplastici (sunt 90% dintre polipi, sunt de obicei sub 5mm si nu sunt cancerosi si n use transforma in cancer)
 • Polipi adenomatosi
 • reprezinta 9% dintre polipii colonici
 • de obicei sunt de cca 1cm, dar pot fi si mai mari
 • pot fi cancerosi (in 10% din cazuri)
 • cu cat sunt mai mari de 1cm, cu atat riscul de a fi cancerosi la biopsie este mai mare, sau riscul de a se transforma in cancer
 • se subclasifica in polipi tubulari, tubulovilosi si vilosi.
 • Sindroamele polipozice colonice – sunt boli ereditare (in care riscul de a avea polipi se transmite la urmasi) in care pacientul are multi polipi pe colon, si uneori si alti membrii din familie pot fi in aceeasi situatie neplacuta. In aceasta situatie riscul de a fi cancerosi este mare (dr Ditoiu).

Un polip colonic se transforma in cancer?

Procentual, riscul de transformare canceroasa a unui polip din colon este in functie de tipul histologic astfel:

 • Polipul adenomatos tubular are risc sa se transforme in cancer in 5% din cazuri
 • Polip adenomatos tubulo-vilos are risc sa se transforme in cancer in 20% din cazuri
 • Poilip adenomatos vilos are cel mai mare risc sa se transforme in cancer – 35% din cazuri

In functie de marimea polipilor se poate banui daca este sau nu canceros, inainte de a face biopsie (cu cat polipul este mai mare cu atat riscul dea fi cancer este mai mare):

 • Polipul sub 1 cm are risc sa fie canceros sub 1%
 • Polip de 1cm are risc sa fie canceros 10%
 • Polip de 2cm are risc sa fie canceros de 15%

Teoretic polipii cancerosi ar trebui scosi (prin diferite metode – endoscopice sau chiorurgicale),  iar cei necancerosi trebuie trebuiesc scosi daca se poate, iar daca nu por fi scosi trebuie urmariti prin colonoscopie, pentru a depista precoce transformarea lor canceroasa.

Ce trebuie sa faci daca ai polipi in colon sau risc de a-i face?

Daca aveti unul dintre factorii de risc mentinati sau aveti deja polipi colonici, nu fiti disperat, dar nici sa neglijati o situatie trenanta uneori grava.

Va spun din experienta de peste 35 de ani pe care o am ca orice situatie medicala poate fi lamurita, iar  daca apelezi la un medic competent in timp util ea poate fi si rezolvata, trebuie doar sa cauti specialistul potrivit situatiei respective. Situatiile simple pot fi lamurite practic de orice specialist, iar pentru cele mai … ciudate trebuie apelat la un specialist cu experienta, care a vazut multe in carierea lui,

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina- cv dr Ditoiu

 

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii
%d blogeri au apreciat: