Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Petele hepatice, imagini, poze

Termenii de pete pe piele, pete pe corp de la ficat, pete hepatice sau pete maronii pe piele din cauza ficatului sunt frecvent folositi pentru a descrie modificarile de la nivelul pielii pe care oamenii le considera a fi din cauza ficatului.

In general oamenii stiu  ca daca iti apar pete pe piele, sunt sanse mari sa fie.. de la ficat, vad destul de des la consultatie astfel de pacienti speriati.

Este evident ca in unele cazuri au dreptate, exista madificari la nivelul pielii in bolile deficat, dar acestea apar destul de rar si in stadii destul de avansate ale bolii, cand de obicei pacientl lare si alte simptome si modificari ale analizelor de laborator. Mentionez insa ca in majoritatea cazurilor petele de pe piele NU apar din cauza unei boli de ficat.

Voi enumera cele mai frecvente modificari intalnite in bolile de ficat la nivelul pielii si mucoaselor.

Ingalbenirea pielii si mucoaselor

Ingalbenirea pielii si mucoaselor se numeste icter

Icterul apare atunci cand bilirubina ain sange creste peste 2mg/dl.

Ce este bilirubina

Bilirubina este un produs de degradare a sangelui, metabolizarea sa facandu-se in ficat, iar eliminarea sa prin bila in intestin (unde da si culoarea maronie a fecalelor).ce-face-ficatul-nostru

Daca bilirubina nu se elimina corespunzator prin caile biliare, nivelul ei creste in sange iar ea se elimina prin piele sau rinichi

Cum apare icterul

Eliminarea bilirubinei prin piele face ca acestea sa se coloreze in galben,  coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor ,aparuta datorita cresterii  bilirubinei in sange peste 2mg/dl purtand denumirea de icter.

Desi multi cred ca icterul inseamna hepatita si trebuie sa mergi sa fii izolat la boli infectioase contagioase, icterul apare de obicei din numeroase alte cauze, unele sunt boli de ficat dar si alte boli, in special in cele in care se distrug exagerat globulele rosii (anemie hemolitica)

Icterul care apare in bolile ficatului poate avea trei mecanisme de producere:

  • Incapacitatea celule hepatice de a capta reziduurile de hemoglobina din sange (din care se formeaza bilirubina) asa cum se intampla in hepatita virala, alcoolica, toxica, ciroza hepatica dar si in anemiile hemolitice (se distrug multe  globule rosii, iar reziduurile rezultate nu pot fi captatesi metabolizate  in totalitate de ficat).
  • Ficatul capteaza reziduurile de hemoglobina, dar nu este capabil sa le metabolizeze sau sa le elimine in caile biliare (astfel de intampla in bolile de ficat dar si in anemia hemolitica)
  • Exista un obstacol in eliminarea bilei din ficat (icter obstructiv)- ca in cazul blocarii cailor biliare(canal hepatic comun sau coledoc) cu o piatra sau o tumora

In bolile de ficat icterul se vede prima data la nivelul albului ochilor, apoi pe piele, iar cand dispare, aceasta se intampla invers, dispare intai de pe piele apoi de la ochi. Daca icterul este intens, se poate insoti de mancarime de piele, deoarece in aceste situatii bilirubina se elimina prin piele.

Cand apare icterul

Icterul poate sa apara in orice boala de ficat – hepatita acuta virala sau toxica, hepatita cronica virala sau toxica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, tumori de ficat, ocluzii pe caile biliare.

Exista si unele tulburari de metabolism ale bilirubinei  in care bolnavul are permanent bilirubina crescuta, fara ca ficatul sa fie bolnav – un exemplu este sindromul Gilbert, destul de frecvent in Romania.

Icterul mai poate sa apara atunci cand se distrug globule rorii mai mult decat trebuie- icter hemolitic

Mancarimea de piele -pruritul

Ficatul are un rol important in neutralizarea toxinelor si metabolismul sarurilor biliare pe care le elimina prin bila in intestin. Atunci cand ficatul bolnav nu isi poate indeplini aceste functii esentiale supravietuirii, toxinele se pot elimina si prin piele ducand la modificarea acesteia si la aparitia macarimii de piele – prurit. Acest lucru se intampla de obicei in bolile de ficat avansate, dar si in altele. Un icter intesns este de obicei insotit de prurit.

Pruritul poate sa apara insa si in multe boli de piele sau chiar boli sistemice, de obicei imune sau alergice.

In bolile de piele, pruritul nu este direct proportional cu nivelul bilirubinei sau gravitatea bolii de ficat.

Uneori in bolile de ficat poate sa apara o mancarime insotita de mici noduli cutanati, se numeste prurigo nodularis. Acest lucru se intampla in hepatita C, sar si in SIDA, boli de rinichi sau infectii

Stelutele vasculare

Ce sunt stelutele vasculare

Stelutele vasculare sunt mici hemangioame (ghem de vase de sange) ca o panza de paianjen care apar la nivelul piele in bolile de ficat. Stelutele vasculare se mai numesc si  telangiectatii.

Unde apar stelutele vasculare

Desi pot sa apara oriunde pe corp, de obicei apar pe trunchi, si dispar la apasare, pentru a se umple imediat din nou cu sange. 

In ce boli apar stelutele vasculare

Desi de obicei stelutele vasculare apar de obicei in stadiile avansate de boli de ficat, ciroza hepatica fiind una dintre acestea, dar ele se pot intalni si la persoanele care iau estrogeni sau chiar in sarcina.
Tot la bolnavii cu boli de ficat si stelute vasculare se pot intalni la nivelul pielii mici vase  capilare superficiale, subțiri ca firul de panza de paianjen. Ele apar  adesea la nivelul fetei în asociere cu angioamele, mai frecvent la pacienții cu ciroză alcoolică.

Petele albicioase  pe piele

Sunt mici macule hipopigmentate =, mai deschise la culoare decat pielea vecina normala, au formă neregulată, si sunt plasate de obicei pe brațe și picioare. Sunt probabil datorate incetinirii circulatiei venoase asociate cu deteriorarea a functiei vaselor mici ale pielii.

Aceste mici pete albicioase sunt un semn al bolilor hepatice, dar ele trebuie diferențiate de alte modificari pigmentare cu care se pot asemana.

O caracteristică importantă in bolile de ficat  este faptul aceste mici pete albicioase dispar atunci când se aplică presiune pe ele.

De asemenea, ridicarea membrului cu pete  face ca maculele hipopigmentate să dispară, ceea ce nu se întâmplă în tulburările de pigmentare permanente de alte cauze.

Eritemul palmar – palmele rosii

Eritemul palmar este o colorație rosietica vie a zonelor mai ridicate ale palmelor mâinilor și a degetelor, si poate apărea oriunde pe palmă și degete, dar si la nivelul plantelor. Palmele cu astfel de coloratie de numesc palme hepatice

Eritemul palmar poate sa apara in bolile de ficat oricand, dar cel mai adesea apare in ciroza hepatica, mai frecvent alcoolica.
Mecanismul exact de aparitie a lui nu este bine cunoscut, dar se pare ca sunt unele modificari circulatorii ale vaselor mici cauzate de modificarile unor substante din corp – prostacicline si  oxidul nitric- deoarece ambele sunt crescute în bolile hepatice.

Xantelasma

Xantelasma  este de fapt un depozit de colesterol localizat  sub piele, mai ales la nivelul  pleoapelor. Xantelasma este ca o plăcuță  sau nodul mic nedureros, gălbui, moale, cu margini bine definite, ce e poate mări de-a lungul timpului.

Xantelasma apare in mod obisnuit atunci cand colesterolul este mult crescut,  hipercolesterolemia putand avea diferite cauze, cel mai frecvent genetica.

Sunt insa si cateva boli hepatice pot duce la diverse forme de dislipoproteinemie secundară, frecvente fiind  cresterea trigliceridelor și niveluri scăzute de HDL colesterol, ambele intalnindu-se in incarcarea grasa a ficatului (steatoza hepatica)

Hipercolesterolemia este obisnuit intalnita in ciroza biliara primitiva dar si in  alte forme de boli de ficat cu colestaza (eliminarea dificila a bilirubinei). Studiile stiintifice arata ca nivelul colesterolului plasmatic total este ridicat la 50% dintre pacienții cu funcție hepatică proasta.

Alte modificari ale pielii si mucoaselor in bolile de ficat

Sangerari si vanatai care apar usor

In mod normal sangele nu ar trebui sa iasa din vase.

Omul nu sangereaza daca vasele de sange au o calitate buna, daca trombocitele sunt normale ca numar si functie si daca coagularea sangelui este normala.Acestea sunt cele 3 mecanisme care opresc o sangerare.

De ce apar vanatai si sangerari in bolile de ficat?

In bolile de ficat, datorita functiei proaste a ficatului  vasele de sange au o calitate mai proasta, trombocitele (care ajuta la coagulare) se distrug exagerat in splina- hipersplenism- iar factorii care asigura coagularea sangelui nu se mai sintetizeaza cum trebuie in ficat.

Toate acestea fac ca bolnavul cu ciroza hepatica sa sangereze mai usor in special din gingii si nas, dar sangerarile pot sa apara in piele in cazul lovirilor chiar usoare.Aceasta face ca bolnavii de ficat sa faca usor vanatai sau pete rosii pe piele.

Retractia aponevrozei palmare

Se mai numeste si contractura Dupuytren si blocheza progresiv unele degete de la maini – de obicei ultimele doua- in flexie, degetele nu se pot  extinde complet.– vezi poza

Ce persoane pot face retractia aponevrozei palmare?

Deși nu se cunoaște cauza exactă a contracturii Dupuytren, ea este frecventa la consumatorii  de alcool și  la pacienții cu ciroză alcoolică.

Contractura poate sa apara insa si in alte situatii

  • consumatorii de alcool pot acea contractura, chiar daca nu au facut inca ciroza hepatica
  • bolnavii cu diabet
  • fumatul, afecteaza vasele mici de sange si pot duce la aparitia contracturii Dupuytren
  • se pare ca exista familii in care mai multe persoane au o astfel de modificare, chiar daca nu au nici una din problemele de sanatate mentionate mai sus

Cei care au o astfel de modificare o pun frecvent pe seama muncii manuale, cred ca modificarea apare pentru ca folosesc mult timp o unealta in mana respectiva.

Porokeratoza superficială diseminată – jupuirea pielii

Este o descuamare  (jupuire) parcelara a pielii care face mici cojite, ce poate sa apara la pacienții cu ciroză alcoolica.

Partea buna este ca daca boala de ficat nu este avansata si se intrerupe consumul de alcool, leziunile descrise pot sa dispara.

Partea proasta este ca uneori, rar,aceste leziuni se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase (cancer), chiar cu riscul aparitiei metastazelor.

Daca aveti probleme hepatice si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Petele hepatice forum

Am pete abicioase pe piele de mai mult timp dar am analizele normale, pot fi de la ficat?

Imi este greu sa spun daca petele sunt de la ficat sau nu, ar trebui sa va vada un hepatolog sau gastroenterolog.

Ma mananca piele de o luna, dar nu am ochii galbeni, pot avea icter si de aceea sa ma manance pielea?

De obicei icterul se vede la ochi. Pe de alta parte, mancarimea de piele poate sa fie si in alte boli, majoritatea dermatologice. Nu stiu daca aveti icter, diagnosticul de icter se pune vazand bolnavul

Mama mea are diagnosticul de ciroza hepatica, dar nu are nimic pe piele,se poate sa nu aiba ciroza?

Am vazut multi bolnavi cu ciroza care nu aveau nimic pe piele.Am vazut si bolnavi care aveau modificari pe piele, fara sa aiba ciroza. Deci exista si ciroza fara modificari ale pielii

Eu am virusul B de hepatita si mici pete maronii pe maini, ar putea fi de la virus?

Virusul B poate sa dea unele modificari la nivelul pielii, dar fara sa vad petele respective si analizele, nu pot spune ce este de fapt

Am steatoza hepatica si xantelasma, ce trebuie sa fac pentru a evita evolutia catre ciroza? Nu am alte simptome

De obicei o boala fara simptome face ca pacientul sa nu apeleze la medic, deci sa nu fie diagnosticat la timp.

In cazul steatozei hepatice, pentru a evita evolutia ei  normal ar fi ca sa aveti un diagnostic corect si o stadializare a bolii. Apoi va trebuie un tratament si regim alimentar personalizat, si daca puteti respecta recomandarile medicale, sunt sanse ca evolutia sa fie buna, de obicei asa este.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.

Acum am peste 39 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs in 1990 si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 m-am ca saturat de munca haotica si extrem de solicitanta din spitalul Fundeni si am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat. Munca de 30 de ani in spital mi-a dat posibilitatea sa vad tot felul de boli, unele chiar rare, unele grave sau foarte grave, am urmarit pacientii zeci de ani, lucru pe care nu il poti face in sistemul de sanatate privat. As fi putut sa lucrez in ambele locuri simultan, dar la spital programul fiind imprevizibil, incurca activitatea din privat care este strict programata si programul este strict respectat.

Acum imi folosesc aceasta experienta oferind consultati ide gastroenterologie si hepatologie intr-un cabinet de consultatii  in clinica Sante Bucuresti, sediul central din str Magura Vulturului 87.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala. O parte din pacienti provin din cei peste 100.000 pe care i-am tratat si urmarit la spitalul Fundeni si unii au nevoie de urmarire in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot medicul). Dar vad si multi pacienti noi care de obicei au mai fost si la alti medici si au probleme de sanatate nerezolvate, unii dintre ei au fost in diferite spitale, dar datorita aglomeratiei de acolo nu s-au lamurit ce trebuie sa faca mai departe, sau prefera sa fie urmariti in ambulatoriu evitand astfel aglomeratia din spital.

Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 1-10 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: