Termenii de pete pe piele, pete pe corp de la ficat, pete hepatice sau pete maronii pe piele din cauza ficatului sunt frecvent folositi pentru a descrie modificarile de la nivelul pielii pe care oamenii le considera a fi din cauza ficatului.
In general oamenii stiu ca daca iti apar pete pe piele, sunt sanse mari sa fie.. de la ficat, vad destul de des la consultatie astfel de pacienti speriati.
Este evident ca in unele cazuri au dreptate, exista madificari la nivelul pielii in bolile deficat, dar acestea apar destul de rar si in stadii destul de avansate ale bolii, cand de obicei pacientl lare si alte simptome si modificari ale analizelor de laborator. Mentionez insa ca in majoritatea cazurilor petele de pe piele NU apar din cauza unei boli de ficat.
Voi enumera cele mai frecvente modificari intalnite in bolile de ficat la nivelul pielii si mucoaselor.
Ingalbenirea pielii si mucoaselor
Ingalbenirea pielii si mucoaselor se numeste icter
Icterul apare atunci cand bilirubina ain sange creste peste 2mg/dl.
Ce este bilirubina
Bilirubina este un produs de degradare a sangelui, metabolizarea sa facandu-se in ficat, iar eliminarea sa prin bila in intestin (unde da si culoarea maronie a fecalelor).
Daca bilirubina nu se elimina corespunzator prin caile biliare, nivelul ei creste in sange iar ea se elimina prin piele sau rinichi
Cum apare icterul
Eliminarea bilirubinei prin piele face ca acestea sa se coloreze in galben, coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor ,aparuta datorita cresterii bilirubinei in sange peste 2mg/dl purtand denumirea de icter.
Desi multi cred ca icterul inseamna hepatita si trebuie sa mergi sa fii izolat la boli infectioase contagioase, icterul apare de obicei din numeroase alte cauze, unele sunt boli de ficat dar si alte boli, in special in cele in care se distrug exagerat globulele rosii (anemie hemolitica)
Icterul care apare in bolile ficatului poate avea trei mecanisme de producere:
- Incapacitatea celule hepatice de a capta reziduurile de hemoglobina din sange (din care se formeaza bilirubina) asa cum se intampla in hepatita virala, alcoolica, toxica, ciroza hepatica dar si in anemiile hemolitice (se distrug multe globule rosii, iar reziduurile rezultate nu pot fi captatesi metabolizate in totalitate de ficat).
- Ficatul capteaza reziduurile de hemoglobina, dar nu este capabil sa le metabolizeze sau sa le elimine in caile biliare (astfel de intampla in bolile de ficat dar si in anemia hemolitica)
- Exista un obstacol in eliminarea bilei din ficat (icter obstructiv)- ca in cazul blocarii cailor biliare(canal hepatic comun sau coledoc) cu o piatra sau o tumora
In bolile de ficat icterul se vede prima data la nivelul albului ochilor, apoi pe piele, iar cand dispare, aceasta se intampla invers, dispare intai de pe piele apoi de la ochi. Daca icterul este intens, se poate insoti de mancarime de piele, deoarece in aceste situatii bilirubina se elimina prin piele.
Cand apare icterul
Icterul poate sa apara in orice boala de ficat – hepatita acuta virala sau toxica, hepatita cronica virala sau toxica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, tumori de ficat, ocluzii pe caile biliare.
Exista si unele tulburari de metabolism ale bilirubinei in care bolnavul are permanent bilirubina crescuta, fara ca ficatul sa fie bolnav – un exemplu este sindromul Gilbert, destul de frecvent in Romania.
Icterul mai poate sa apara atunci cand se distrug globule rorii mai mult decat trebuie- icter hemolitic
Mancarimea de piele -pruritul
Ficatul are un rol important in neutralizarea toxinelor si metabolismul sarurilor biliare pe care le elimina prin bila in intestin. Atunci cand ficatul bolnav nu isi poate indeplini aceste functii esentiale supravietuirii, toxinele se pot elimina si prin piele ducand la modificarea acesteia si la aparitia macarimii de piele – prurit. Acest lucru se intampla de obicei in bolile de ficat avansate, dar si in altele. Un icter intesns este de obicei insotit de prurit.
Pruritul poate sa apara insa si in multe boli de piele sau chiar boli sistemice, de obicei imune sau alergice.
In bolile de piele, pruritul nu este direct proportional cu nivelul bilirubinei sau gravitatea bolii de ficat.
Uneori in bolile de ficat poate sa apara o mancarime insotita de mici noduli cutanati, se numeste prurigo nodularis. Acest lucru se intampla in hepatita C, sar si in SIDA, boli de rinichi sau infectii
Stelutele vasculare
Ce sunt stelutele vasculare
Unde apar stelutele vasculare
In ce boli apar stelutele vasculare
Petele albicioase pe piele
Sunt mici macule hipopigmentate =, mai deschise la culoare decat pielea vecina normala, au formă neregulată, si sunt plasate de obicei pe brațe și picioare. Sunt probabil datorate incetinirii circulatiei venoase asociate cu deteriorarea a functiei vaselor mici ale pielii.
Aceste mici pete albicioase sunt un semn al bolilor hepatice, dar ele trebuie diferențiate de alte modificari pigmentare cu care se pot asemana.
O caracteristică importantă in bolile de ficat este faptul aceste mici pete albicioase dispar atunci când se aplică presiune pe ele.
De asemenea, ridicarea membrului cu pete face ca maculele hipopigmentate să dispară, ceea ce nu se întâmplă în tulburările de pigmentare permanente de alte cauze.
Eritemul palmar – palmele rosii
Eritemul palmar este o colorație rosietica vie a zonelor mai ridicate ale palmelor mâinilor și a degetelor, si poate apărea oriunde pe palmă și degete, dar si la nivelul plantelor. Palmele cu astfel de coloratie de numesc palme hepatice
Xantelasma
Xantelasma este de fapt un depozit de colesterol localizat sub piele, mai ales la nivelul pleoapelor. Xantelasma este ca o plăcuță sau nodul mic nedureros, gălbui, moale, cu margini bine definite, ce e poate mări de-a lungul timpului.
Xantelasma apare in mod obisnuit atunci cand colesterolul este mult crescut, hipercolesterolemia putand avea diferite cauze, cel mai frecvent genetica.
Sunt insa si cateva boli hepatice pot duce la diverse forme de dislipoproteinemie secundară, frecvente fiind cresterea trigliceridelor și niveluri scăzute de HDL colesterol, ambele intalnindu-se in incarcarea grasa a ficatului (steatoza hepatica)
Hipercolesterolemia este obisnuit intalnita in ciroza biliara primitiva dar si in alte forme de boli de ficat cu colestaza (eliminarea dificila a bilirubinei). Studiile stiintifice arata ca nivelul colesterolului plasmatic total este ridicat la 50% dintre pacienții cu funcție hepatică proasta.
Alte modificari ale pielii si mucoaselor in bolile de ficat
Sangerari si vanatai care apar usor
In mod normal sangele nu ar trebui sa iasa din vase.
Omul nu sangereaza daca vasele de sange au o calitate buna, daca trombocitele sunt normale ca numar si functie si daca coagularea sangelui este normala.Acestea sunt cele 3 mecanisme care opresc o sangerare.
De ce apar vanatai si sangerari in bolile de ficat?
In bolile de ficat, datorita functiei proaste a ficatului vasele de sange au o calitate mai proasta, trombocitele (care ajuta la coagulare) se distrug exagerat in splina- hipersplenism- iar factorii care asigura coagularea sangelui nu se mai sintetizeaza cum trebuie in ficat.
Toate acestea fac ca bolnavul cu ciroza hepatica sa sangereze mai usor in special din gingii si nas, dar sangerarile pot sa apara in piele in cazul lovirilor chiar usoare.Aceasta face ca bolnavii de ficat sa faca usor vanatai sau pete rosii pe piele.
Retractia aponevrozei palmare
Se mai numeste si contractura Dupuytren si blocheza progresiv unele degete de la maini – de obicei ultimele doua- in flexie, degetele nu se pot extinde complet.– vezi poza
Ce persoane pot face retractia aponevrozei palmare?
Deși nu se cunoaște cauza exactă a contracturii Dupuytren, ea este frecventa la consumatorii de alcool și la pacienții cu ciroză alcoolică.
Contractura poate sa apara insa si in alte situatii
- consumatorii de alcool pot acea contractura, chiar daca nu au facut inca ciroza hepatica
- bolnavii cu diabet
- fumatul, afecteaza vasele mici de sange si pot duce la aparitia contracturii Dupuytren
- se pare ca exista familii in care mai multe persoane au o astfel de modificare, chiar daca nu au nici una din problemele de sanatate mentionate mai sus
Cei care au o astfel de modificare o pun frecvent pe seama muncii manuale, cred ca modificarea apare pentru ca folosesc mult timp o unealta in mana respectiva.
Porokeratoza superficială diseminată – jupuirea pielii
Este o descuamare (jupuire) parcelara a pielii care face mici cojite, ce poate sa apara la pacienții cu ciroză alcoolica.
Partea buna este ca daca boala de ficat nu este avansata si se intrerupe consumul de alcool, leziunile descrise pot sa dispara.
Partea proasta este ca uneori, rar,aceste leziuni se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase (cancer), chiar cu riscul aparitiei metastazelor.
Petele hepatice forum
Am pete abicioase pe piele de mai mult timp dar am analizele normale, pot fi de la ficat?
Imi este greu sa spun daca petele sunt de la ficat sau nu, ar trebui sa va vada un hepatolog sau gastroenterolog.
Ma mananca piele de o luna, dar nu am ochii galbeni, pot avea icter si de aceea sa ma manance pielea?
De obicei icterul se vede la ochi. Pe de alta parte, mancarimea de piele poate sa fie si in alte boli, majoritatea dermatologice. Nu stiu daca aveti icter, diagnosticul de icter se pune vazand bolnavul
Mama mea are diagnosticul de ciroza hepatica, dar nu are nimic pe piele,se poate sa nu aiba ciroza?
Am vazut multi bolnavi cu ciroza care nu aveau nimic pe piele.Am vazut si bolnavi care aveau modificari pe piele, fara sa aiba ciroza. Deci exista si ciroza fara modificari ale pielii
Eu am virusul B de hepatita si mici pete maronii pe maini, ar putea fi de la virus?
Virusul B poate sa dea unele modificari la nivelul pielii, dar fara sa vad petele respective si analizele, nu pot spune ce este de fapt
Am steatoza hepatica si xantelasma, ce trebuie sa fac pentru a evita evolutia catre ciroza? Nu am alte simptome
De obicei o boala fara simptome face ca pacientul sa nu apeleze la medic, deci sa nu fie diagnosticat la timp.
In cazul steatozei hepatice, pentru a evita evolutia ei normal ar fi ca sa aveti un diagnostic corect si o stadializare a bolii. Apoi va trebuie un tratament si regim alimentar personalizat, si daca puteti respecta recomandarile medicale, sunt sanse ca evolutia sa fie buna, de obicei asa este.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.
Acum am peste 39 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara, 3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs in 1990 si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti.
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)
Unde pot fi gasit acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat ca este cazul sa renunt sa lucrez in sistemul de stat dupa aproape 40 de ani si am trecut in cel privat. M-am cam saturat de imposibilitatea organizarii activitatii, de lungile cozi de la usa cabinetului care nemultumeau (pe drept cuvant) bolnavii, de lipsurile de tot felul care impiedicau o activitate normala.
Acum imi organizez singur activitatea avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. FIecare bolnav este programat la ora fixa, fara intarzieri, fara lipsuri, cu timp suficient sa lamuresti omul despre situatia lui medicala si sa ii dai recomdnarile trebuincioase.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru esteobisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon
in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.
Buna seara domnul DR asi vrea sa vă inpartasesc cite ceva din problema mea de sanata te. Am fost diacnostica cu steatosa hepatica gradul doi acum vreo 15 ani, poi dupa ce au trecut ani am inceput sa iau in greutate,mentionez că, sunt operat de colecist pina să fiu diacnosticat cu steatosa hepatica, De vreo doi ani ma dore in dreapta , am facut ,colonscopie, ecografie , analizele bune . Anul acesta am facut operatia de micșorarea stomacului , am zcazut in greutate , de la 145,5kg la 93kg într-un timp de 6 luni. Dar durerea persistă, si mi radiza in spate pe coste si coloana vertebrale. Un sfat ce trebuie sa fac să-mi dispara durerea.
Trebuie sa faceti ceeace este normal, sa va gasiti un gastroenterolog bun in zona dvs, care supa consult, va va spune ce este de facut
Stiu ca ar fi mao comod va se paota face acest lucru la distanta, dar eu nu fac comnsult on line nici gratuit nici cu plata, consider ca pot gresi grav pe seama sanatatii dvs