Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie, si in articolul urmator va voi prezenta cateva date despre astenie si anemie, probleme de sanatate pe care le intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.
Ce este astenia?
Astenia (tradus din limba greaca de unde provine termenul inseamna fara forta)) este senzatia de slăbire generală a organismului, persoana respectiva avand o stare de oboseală, care poate deranja viata si si in plus, ii poate face ganduri negre referitoare la cauza acestei stari.
Astenia poate avea diverse cauze și se poate prezenta sub diferite aspecte, afectând starea psihică, dar si pe cea fizică, intelectuală sau chiar sexuală.
Exista mai multe tipuri de astenie (oboseala), fiecare avand la randul ei mai multe cauza posibile
- Oboseală musculară, care frecvent tine de lipsa de antrenament, dar si de boli musculare sau o capacitate de activitate musculara scazuta temporar (care la randul ei poate sa tine de lipsa de oxigen – data la randul ei de anemie sau pomparea insuficienta sangelui din cauza afectarii inimii-, dar si de lipsa de combustibil, furnizat de alimentatie dar procesat de ficat)
- Oboseală intelectuală, psihica (diminuarea atenției, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, încetineală în gândire)
- Scaderea vitalității , a chefului de munca si viata comparativ cu perioada premergatoare fără manifestări depresive (lipsă de inițiativă, inhibiție, pierderea interesului, însingurare)
Atunci cand au oboseala, astenie, multe persoane se gandesc la cancer, anemie sau boli de ficat.
Acestea pot fi cauze de astenie, dar mult mai frecvent astenia este data de alte cauze, cea mai frecventa cauza de astenie la tineri fiind suprasolicitarea si lipsa odihnei
Ce este anemia?
Vad multe persoane care imi spun ca au anemie, iar cand ii intreb de unde stiu asta, raspund ca se simt obositi
Anemia, este definita drept scaderea cantitatii de hemoglobina (globule rosii) sub limitele standard pentru varsta si sexul persoanei respective.
De ce apare anemia?
Sunt sute e cauze de anemie, dar ele pot fi grupate schematic astfel
- Anemie prin lipsa de producere de globule rosii, care la randul ei poate avea mai multegrupe de cauze
- Anemie prin lipsa elementelor din care se produc globulele rosii – fier, acid folic, vitamina B12,etc
- Anemie prin lipsa factorilor care stimuleaza productia de globule rosii (eritropoietina)
- Anemie prin functionarea deficitara a tesuturilor care produc globule rosii ( maduva oaselor)
- Anemie prin pierderi – de obicei pe cale digestiva, urinara, genitala, respiratorie, etc
- Anemie prin distrugerea exagerata a globulelor rosii (datorita uneor modificari ale structurii globulelor rosii, sau a unor factori din aparatul circulator care cresc distrugerea globulelor rosii)
Desi unul dintre simptomele anemiei este astenia adica oboseala, acesti doi termeni nu sunt identici deoarece
- Exista anemie fara astenie
- Astenia poate fi data de numeroase alte cauze in afara de anemie
De ce obosesti cand ai anemie?
Cea mai frecventa cauza de oboseala este lipsa de energie la nivelul celulelor.
Energia la nivelul tesuturilor se produce prin arderi, iar pentru arderi este nevoie de substratul care arde (lipide, glucide, proteine) dar si de oxigenul care asigura arderea- ca la foc.
In cazul anemiei, globulele rosii fiind in cantitate mai mica, transporta mai putin oxigen, deci arderile nu se mai produc normal din lipsa de oxigen si astfel apare oboseala
Poti sa ai oboseala de la ficat?
Sa inradacinat ideea ca bolile de ficat se insotesc de oboseala.
In ficat se produc majoritatea arderilor mentionate mai sus, ficatul fiind un fel de carburator.Ficatul este implicat in metabolismul energetic dar si in cel al hemoglobinei, vitaminelor si electrolitilor, iar tulburarea acestora poate duce la lipsa de energie celulara, insotita de astenie, oboseala.
Marea majoritate a bolilor de ficat nu se insotesc de oboseala.
Omul are ficat suficient pentru supravietuire.
De exemplu, atunci cand o persoana doneaza ficat, doenaza 2/3 din ficatul sau, si mai ramane cu 1/3, si. nu numai ca nu are probleme, dar dupa o scurta perioada de timp ficatul se regenereaza si ajunge la dimensiunile si functia anterioara donarii.
Bolile de ficat se pot insoti de oboseala atunci cand o mare parte din ficat este distrusa sau nu mai functioneaza, cele mai frecvente situatii fiind
- Hepatita acuta virala (cand de obicei bolnavul are icter, iar transaminazele (AST,ALT) au valori mii de ui
- Ciroza hepatica avansata (cand ficatului isi mai indeplineste functiile de producere a energiei, si in plus frecvent apare si anemie, toate acestea ducand al astenie)
In cele mai frecvente situatii de boli de ficat in care vin bolnavii la mine la consultatie (transaminaze crescute, steatoza hepatica, hepatita cronica cu virus B sau C, hemangioame hepatice, chiste hepatice, etc) nu exista astenie, iar daca exista este data de alte boli nu de cele mentionate
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai astenie?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apare astenia pana cand trebuie sa te ingrijorezi deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
In principiu, majoritatea bolilor apar cu mult timp inainte sa apara un simptom.
Dupa aparitia primelor simptome, acestea se pot agrava, o perioada, apoi pot sa se amelioreze, dar riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi sa evolueze mai mult sau mai putin rapid, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.
In cazul astenie persistente si inexplicabile,cred ca cel mai bine pentru linistea dvs este sa faceti o evaluare medicala care sa arata daca aveti sau nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru astenie?
In privinta tratamentelor asteniei, daca va uitati pe net vedeti ca exista zeci de medicamente, regimuri sau alte metode naturale, naturiste sau medicamentoase de vindecare completa.
Dar, pentru a recomanda o schema terapeutica potrivita bolnavului respectiv medicul trebuie sa aiba un diagnostic al cauzei bolii respective.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolcent de facultate in 1982 cu media genrala zece, primul pe tara, sef de promotie.
Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, doctor in medicina
Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti sau specialisti.
De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Din iunie 2019 am renuntat la munca haotica si suprasolicitanta de la spitalul Fundeni si imi folosesc experienta medicala indelungata castigata la cel mai inalt nivel, ajutand bolnavii prin cabinetul privat de gastroenterologie si hepatologie pe care il am in clinica Sante.
Lucrand numai in privat, programarea se poate face rapid, in una-10 zile de la solicitare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca insa aveti nevoie de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, si sunteti din zona de sud a tarii sau in trecere prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie pentru la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. O puteti solicita si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Buna ziua D.nul Doctor ! Va rog din suflet dati.mi un sfat ca nu stiu ce decizie sa iau. Am hepatita B cu viremia de 3300.Fibromaxul este pâna A1. Ar trebui sa fac vaccinul de covit?
Sigur ca da, nu au nici o legătură
Va multumesc Domnul Doctor! Dupa sarbatori vreau sa vin la dvs cu analizele mele si cu sotul. I.am facut, urocultura si i.a iesit analizele bine in afara de urobilinogenul care este valoarea de 1 si mucus este prezent. Ce analize trebuie sa.i fac ca sa venim pregatiti la dvs? Va multumesc din suflet pe timpul acordat si va dorim sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
http://www.hepatite.ro/analize-pentru-ficat/