Ce este melena?
Melena reprezinta eliminarea prin scaun a sangelui digerat, provenind din partea superioara a tubului digestiv – cavitatea bucala, esofag, stomac sau duoden.
De ce apare melena?
Culoarea fecalelor neagra este data de oxidarea sangelui de catre acidul clorhidric gastric concentrat. De aceea, daca sangerarea esta mai indepartata de stomac (din intestinul subtire de exemplu), scaunele cu sange nu mai au culoarea neagra, deoarece acidul clorhidric gastric a fost inactivat de sucul duodenal alcalin, sau a fost diluat.
In mod normal, de cand se pierde sange din tubul digestiv pana se elimina prin scaun sub forma de melena, trec in medie cam 14 ore. Daca sangele
se pierde in mare cantitate, este posibil ca eliminarea lui prin scaun sa se faca mai repede de 14 ore, si sangele nu se mai digera, scaunul fiind rosu.
Nu orice cantitate de sange pierduta din tubul digestiv superior se elimina sub forma de melena; pentru a apare scaunul melenic, trebuie sa se piarda cel putin 50ml de sange.
De ce faci melena?
Principalele boli in care poata sa apara sangerari din esofag stomac sau duoden sunt:
- Esofagita eroziva (5%)
- Varice esofagiene fisurate (10%)
- Cancer esofagian
- Hernia hiatala
- Ulcer gastric (20%)
- Gastrita eroziva (10%)
- Ulcer duodenal (30% din situatiile de melena sunt date de ulcerul duodenal)
- Duodenita eroziva
- Diverticul Meckel
- Malformatii arteriovenoase esofagiene , gastrice sau duodenale
- Tumori gastrice canceroase sau necanceroase
- Rupturi ale mucoase gastroesofagienme (sindrom Mallory-Weiss)
Boli si situatii cu melena
Exista situatia in care un pacient stie ca are o anumita boala sau face un anumit tratament care il poate predispune sa faca o melena.
O persoana care face scaun negru poate sa se gandeasca ca are melena daca este in una din urmatoarele situatii:
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE), ulcer gastric sau duodenal cunoscute
- Are Helicobacter Pylori
- Varsta peste 70 de ani
- Ciroza hepatica
- Traumatisme ale tubului digestiv superior, inclusiv manevre medicale pe tubul digestiv superior (endoscopie)
- Inghitirea unui corp strain
- Infectii ale tubului digestiv superior (inclusiv cu Helicobacter, Candida, HIV, parazitoze, leptospiroza)
- Boli generalizate (febra tifoida, boala Crohn)
- Intoxicatii cu arsenic, otravuri, alcool
- Administrarea de medicamente (aspirina, antiinflamatorii nesteriodiene, cortizon, anticoagulante)
- Intepaturi de paianjeni, muscaturi veninoase
- Insuficienta renala cronica
- Trombocitopenia
- Tulburari de coagulare
- Hemofilie sau alte boli de sange
Cum arata melena?
Scaunul melenic, cu sange digerat are urmatoarele caracteristici:
* Este moale ca pacura
* Este negru ca pacura
* Este lucios ca pacura
* Este urat mirositor
Simptome asociate cu melena
Melena se poate asocia cu urmatoarele simptome:
- Dureri in capul pieptului
- Pirozis
- Greata
- Varsaturi cu sange (hematemeza) proaspat sau digerat
- Ameteli
- Transpiratii
- Scaderea tensiunii arteriale uneori cu lesin
- Uneori tulburare de constienta (in ciroza hepatica)
Melena, complicatii
In general, la o persoana fara probleme medicale, pierderea 500-700ml de sange este bine tolerata de organism.
In situatia pierderilor mai mari, a bolilor asociate sau varstei inaintate, melena se poate insoti de alte simptome si semne care pot indica gravitatea situatiei prin care trece pacientul cu melena:
- lipotimie
- scaderea importanta a tensiuni arteriale unori cu soc hipovolemic
- transpiratii reci
- tahicardie
- paliditate rece a pielii
Prezenta acestor semne trebuie sa indice transportul de urgenta la spital al persoanei respective.
Pierderea de sange, ducand la pierderea unei parti din transportorul de oxigen din organism, poate agrava unele probleme de sanatate – aparitia de crize anginoase la cardiaci, respiratia accelerata la cardiaci si pulmonari, scadere cantitati ide urina eliminata
Moartea in cazul pierderilor de sange prin melena poate sa apara in 8-10% din cazuri, in special in cazul melenei abundente cu pierdere rapida de sange aparute la persoane cu boli cardiace, cancere, insuficienta renala, ciroza, sau cu varsta de peste 60 de ani.
Alte cauze de scaun negru:
Nu orice scaun negru este melenic si inseamna ca se pierde sange din tubul digestiv.
Scaunul poate fi de culoare neagra mimand melena (melena falsa) si in alte situatii:
- Afine
- Spanac
- Medicatie cu fier, bismut
- Plumb
- Preparate multivitamine care uneori contin si fier
- Liquiritie
In aceste situatii scaunul negru nu se insoteste de alte simptome, nu este urat mirositor, si dispare relativ rapid daca nu se mai consuma alimentele sau medicamentele cauzatoare.
Melena – diagnostic
In mod obisnuit un medic cu oarecare experienta, si chiar un pacient care a mai avut melena, poate aprecia corect culoarea melenica a unui scaun.
In caz de dubiu, se poate face o analiza care sa arate daca exista sange in scuan.
Pentru diagnosticul cauzei melenie, sunt necesare explorari suplimentare:
- endoscopie digestiva superioara
- explorare radiologica cu bariu a esofagului stomacului si duodenului
- explorarea cu capsula endoscopica
- angiografia,etc
Melena – tratament
Desi nu in toate cazurile, melena reprezinta o situatie care poate evolua grav, cu risc de deces in cazul tratamentul tardiv sau bolilor asociate.
De aceea in cazul scaunelor negre si moi aparute intr-una din situatiile mentionate mai sus este necesar consult medical neintarziat.
Tratamentul melenei inseamna tratamentul cauzei sale, asociat cu administrarea de sange sau inlocuitori de sange. Uneori este nevoie ca hemoragia sa fie oprita prin manevre endoscopice (endoscopie digestiva superioara) sau operatie.
Melena – forum
Daca am melena pot sa iau orice medicament?
Daca aveti melena trebuie sa mergeti urgent la medic si sa urmati doar indicatiile medicului curant, care este responsabil de tratamentul dvs.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Buna ziua, doresc sa -mi spuneti daca NONI este bun in cazul meu avand melena superioara- mai bine zis pina la stomac ( posibil esofag ).
Multumesc anticipat
.
Salut! Sint trecut prin acest travaliu al bolilor digestive
Buna ziua Domnule Doctor, de 3 saptamani, fac injectii cu Bicilin (penicilina 2.400.000 unitati), 1 injectie/saptamana, in urma cu 3 zile am avut dureri mari in zona stomacului, problema mare este ca de 1 zi am avut scaun negru, am intrat in panica, vreau sa va spun ca momentan sunt in SUA , nu am asigurare medicala aici, vreau sa-mi spuneti va rog , daca scaunul negru poate fi din cauza injectiilor intramusculare, va multumesc anticipat!
Foarte probabil scaunul negru nu este din cauza injectiilor intramusculare.
NB : sfaturile medicale le net au UN MARE GRAD DE EROARE MEDICALA
Cu stima
am baut doua luni suc de lamaie dimineata. am facut pauza o luna si am baut apoi scortisoara cu miere zece zile si am avut scaunul negru .cu doi ani in urma am mai avut am fost anemic acum nu sunt nu ma doare nimic dar imi apare sub nas cosuri, bubite. care ar fi motivul daca ma puteti ajuta.
va multumesc anticipat { pt sotul meu)
Imi para rau dar nu pot pune diagnostice bazate pe imaginatia mea -ar trebui sa imi imaginez cam cum aratati cam cum stau lucrurile cu inima,plamanii,tubul digestiv,rinichii, cum arata bubulitele cam cu mar fi analizele daca le-ati avea, cam cat de negru este scaunul ce consistenta ar avea si apoi sa va spune ce este.Tocmai datorita acestui lucru, legea interzice in Romania evaluarea medicala la distanta, nu este posibil un diagnostic corect bazat pe imaginatie. Cel mai normal lucru este sa mergeti la un dermatolog
Cu stima