Clinica privata de gastroenterologie Bucuresti | Endoscopie digestiva superioara | Colonoscopie | Medicina interna |

 
Autor: Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

AUTOR:

Dr Ditoiu Alecse ValerianSpitalul Fundeni Clinica Medicala

Date importante despere ficat:

 • Este principalul organ care “curata” toxinele organismului
 • Orice substanta inghitita trece prin ficat si este prelucrata
 • Pentru protectia sa nu este nevoie de “curatitoare” ( fie medicamente sau ceaiuri/naturiste)care sa il suprasolicite, ci de protectie de  suprasolicitare

Asa cum protectia unei masini presupune folosirea sa in parametri normali, evitarea suprasarcinii si folosirea de consumabile, carburant si uleiuri de calitate corespunzatoare, protectia ficatului , inseamna scutirea sa de munca suplimentara, munca ce duce la uzura sa, si in functie de gradul acestei uzuri, la o functionare mai putin buna, asociata cu o alimentatie corespunzatoare..

Ce face ficatul?

Munca cea mai solicitanta pentru ficat consta in indepartarea produsilor si reziduurilor ce provin in principal din

 • Alimentatia normala
 • Supraalimentatia – alimentatia in exces (daca un motor supraalimentat se “inneaca” si elimina benzina nearsa prin esapament, si un ficat este imbolnavit prin supraalimentatie)
 • Alimentatia nesanatoasa prin alimente care suprasolicita functia de detoxifiere a ficatului – prajeli, afumaturi, rantasuri, conservanti, grasimi animale, etc, sau tub digestiv cu functie anormala (digestie incompleta, boli inflamatorii, infectioasa sau parazitare); ATENTIE: ceaiurile “terapeutice” fiind un fel de .. alimente mai putin cunoscute organismului, pot suprasolicita functia de detoxifiere a ficatului ; in literatura exista hepatita toxica la ceaiuri (numite generic “ierburi chinezesti”)
 • Substante toxice provenite din metabolismul normal al celulelor organismului
 • Substante toxice provenite din metabolismul organismului suprasolicitat fizic (efortul fizic excesic poate creste transamianzele)
 • Substante toxice provenite din metabolismul anormal al organismului ( dereglarile metabolice din organism, pot influenta functia ficatului)
 • Substante toxice provenite din reacrtia organism la diferiti agenti agresivi (microbi, substante alergice, medicamente, alcool, substante toxice profesionale, ceaiuri diverse)
 • Tratamente “naturiste” diverse – se estimeaza ca cca 98% din “tratamentele naturiste” sunt hepatotoxice. click aici
 • Droguri
 • Ciuperci (am vazut mai multe decese prin distrugerea ficatului de substantele toxice din ciuperci)
 • Boli autoimune, etc

Deci scutirea ficatului de munca si in consecinta de uzura, inseamna evitarea unora dintre situatiile mai sus mentionate.

Supraadaugarea unor substante (indiferent care ar fi ele- medicamente, ceaiuri, tratamente “naturiste”, tratamente “help”, tratamente “curatitoare”, sau de “detoxifiere”) in scopul “ajutarii” functiei ficatului, este la fel de utila ca si cand ai mai adauga ceva greutate in portbagajul masinii sau in carburant, sau in ulei, sau in sistemu lelectric, pentru a o “ajuta” sa functioneze. Ficatul este proiectat sa functioneze normal fara “suplimente” exterioare, altele decat alimentatia normala, sanatoasa.

Daca un ficat nu functioneaza normal din cazul imbolnavirii sale sau a suprasolicitarii, el trebuie protejat de munca suplimentara, si nu fortat cu medicamente. In bolile de ficat, medicamentele se pot da pentru a distruge virusurile, bacteriile intestinale, pentru a suplini ceeace nu produce ficatul bolnav, dar rar, extrem de rar medicamentele in plus ajuta functia ficatului.

In conditiile in care o substanta toxica intra in organism pe o cale oarecare (digestiva – 75% din substantele toxice intra pe aceasta cale, respiratorie, prin piele, pe cale , injectabila, prin intepare, etc), ea ajunge in sange, iar sangele este filtrat de ficat. Aici, substanta (drug B sau C) este retinuta, supusa unor procese de metabolizare prin oxidare, conjugare, transfer de radicali chimici ,etc, in urma carora devine netoxica sau mai putin toxica, fiind apoi excretata in bila si in materiile fecale, sau in plasma sanguina si apoi este filtrata de rinichi fiind eliminata din organism prin urina.

Cum se trateaza insuficienta hepatica?

In urma proceselor metabolice ale ficatului in conditii normale sau de suprasolicitare, reziduurile toxice rezultate se elimina de obicei IN TOTALITATE pe caile mentionate, nefiind necesara o “curatirea” sau “spalare” a ficatului.

Sunt si situatii exceptionale in care ficatul, grav afectat, nu poate elimina reziduurile toxice, iar rezolvarea lor se face printr-un proces tehnologic extrem de complex numit “dializa hepatica” de diferite tipuri – MARS, Prometues, etc, care necesita aparatura speciala, solutii si medici calificati. De exemplu pretul consumabilelor unei singure sedinte de dializa hepatica de tip MARS este de cca 1.000 euro, fara a include in pret costurile spiralizarii, amortizarii aparaturii si platii personalului.

Un tip de aparat MARS il gasiti in fotografia alaturata.

Prin folosirea acestui tip de dializa, bolnavul poate fi mentinut in viata – nu vindeca- o perioada de cetaza zile, in vederea pregatirii pentru transplantul de ficat, solutia finala a imbolnavirii grave a ficatului.

Preparatele ce “ajuta” sau “curata” ficatul, nu au nici o legatura nici cu dializa hepatica, nici cu ajutarea ficatului, dar pot supraso0licita ficatul deja bolnav.

In mod normal, in conditii normale de viata, ficatul poate sa indeplineasca aceste functii de detoxifiere fara nici o problema, avand bagajul de enzime neceasar.

In anumite conditii insa, ficatul poate sa fie depasit de solicitarea toxica, sau poate fi imbolnavit de substantele toxice.

Cand se intoxica ficatul?

Cele mai comune situatii in care ficatul are risc crescut de imbolnavire din cauza substantelor toxice sunt:

 • Varsta sub 18 ani sau peste 65 ani – copii sunt mai sensibili la substante toxice inclusiv alimentare, medicamente sau alcool.
 • Obezitatea (incarcarea ficatului cu grasime)
 • Sarcina
 • Sensibilitatea genetica (mostenita ) a ficatului)
 • Sensibilitatea dobandita de ficat pe parcursul vietii, prin diferite suprasolicitari (boala de ficat, boli ale organismului, substante toxice, etc)
 • Asocierea substantelor toxice intre ele sau cu alcoolul

Care sunt simptomele intoxicarii ficatului?

Simptomele imbolnavirii ficatului prin substante toxice

Cele mai frecvente simptome in imbolnavirea ficatului prin toxice sunt:

 • Icterul
 • Urina colorata in exces
 • Scaunul mai decolorat
 • Oboseala (ficatul stocheaza energia) ce poate merge pana la coma
 • Sangerari mucoase si cutanate
 • Edeme, eventual ascita

Imbolnavirea ficatului din cauza toxicelor, poarta numele de hepatita toxica, si se manifesta asemanator cu orice fel de hepatita, inclusiv hepatita virala. Deseori hepatita toxica poate sa se insoteasca de insuficienta hepatica si poate avea o evolutie fulminanta, cu evolutie rapida catre deces.

Ce analize se fac in caz de insuficienta hepatica?

Cele mai importante analize care se modifica atunci cand ficatul este imbolnavit prin substante toxice sunt:

 • Cresterea transaminazelor
 • Cresterea fosfatazei alcaline
 • Cresterea GGT
 • Cresterea bilirubinei in sange
 • Scaderea albuminei in sange
 • Scaderea fibrinogemnului
 • Cresterea amoniemiei in sange
 • Cresterea timpului de protrombina sau INR

Ce trebuie sa faci in caz de imbolnavirea a ficatului prin toxice?

Masuri ce trebuiesc luate in cazul imbolnavirii ficatului din cauza unor substante toxice

Cea mai importanta masura care trebuie luata atunci cand ficatul s-a imbolnavit din cauza unei substante toxice, consta in inlaturarea contactului dintre aceasta si organism, si – daca este posibil- extragerea sa din organism pentru a pune ficatul in repaus pentru a se vindeca. Celelalte masuri – perfuzii, vitamine, albumina, plasma, etc sunt accesorii, si combat de obicei rezultatul proastei functionari a ficatului, avand rol minor asupra vindecarii ficatului.

In schimb, regimul alimentar este foarte important in aceste situatii, rolul sau fiind in primul rand de a proteja ficatul de munca suplimentara, si in al doilea rand de a-i furniza elementele nutritive necesare regenerarii si reluarii functiilor sale normale.

Capacitatea de regenerare a ficatului este cunoscuta, ea fiind extraordinara. Se considera ca, daca dupa distrugere prin toxine sau extirpare chirurgala mai ramane 25% din tesutul hepatic, aceasta cantitate este suficienta pentru regenerarea completa a ficatului.

Un ficat deteriorat prin toxice sau rezectie, cu insuficienta hepatica severa,  isi incepe regenerarea in primele 24-48 de ore la agresiune, iar dupa 3 – 4 saptamani volumul sau s-a dublat fata de cel de la care s-a pornit regenerarea , iar acest lucru se intampla spontan, natural, fara alt stimulent decat substantele fiziologice produse de organism ca raspuns la distrugerea tesutului hepatic.

Dr Ditoiu Alecse Valerian  Spitalul Fundeni  Clinica Medicala

Autor Dr Ditoiu, Fundeni Bookmark and Share
 

17 comentarii

 1. Camelia February 12, 2012 at 1:18 pm

  Buna ziua!!!
  ma numesc camelia si am nevoie de sfatul/ajutorul dvs. defapt mai mult iubitul meu(Nicolae).are o problema cu regenerarea ficatului, deocamdata el are ficatul unui copil de 2, 3 ani si el are 24 de ani..l-au consultat niste medici din italia si i-au spus ca trebuie un transplant dar daca organismul nu accepta celalalt ficat el are sanse foarte mari sa moara si i-au mai spus ca nu mai are mult de trait..va rog ajutati-ma!!!spuneti-mi ce sa facem..cu respect Camelia si Nicolae

   
 2. popa genoveva September 22, 2011 at 6:00 pm

  Stimate D-le Doctor,
  Datorita unei hipertensiuni arteriale pulmonare voi incepe tratamentul cu BOSENTAN,un medicament scump si care poate face mult rau ficatului.Astazi am scos rezultatele analizelor si as dori sa va intreb daca plec de la un ficat cat de cat sanatos,fiindca acesta va fi urmarit apoi lunar prin analize si imediat ce acestea sunt crescute-exista riscul de producere al cirozei-mi se va scoate acest medicament. Ar fi de dorit sa il suport fiindca altfel nu am sanse prea mari de a trai mult-la ultima ecografie la inima, presiunea a fost peste 110 iar la cateter a fost 33 mmHg.In plus un plaman distrus,schimb O2 si Co2 la limita aproape de a primi oxigen.
  Va scriu valorile la analizele facute la ficat si va rog din suflet sa imi spuneti daca pot porni tratatmentul cu bosentan ori deja sunt valorile crescute si am deja un ficat bolnav. Am 62 ani.Va multumesc.

  Fosfataza alcalina:58
  gamma-GT 14
  GOT(ASAT) 43
  GPT(ALAT)43
  acid uric 6,0
  Atat mi-au facut pentru inceput. Trebuie sa mai cer si altele sa vad starea ficatului pentru a incepe tratatmentul cu BOSENTAN?Sunt la München, fiindca aici mi s-a descoperit in spital aceasta hipertensiune pulmonara arteriala si mi s-a propus sa intru in programul de urmarire cu BOSENTAN,iar aici nu prea ti se dau explicatii. E bine sa stiu daca e nevoie sa mai cer alte analize sa vad corect starea ficatului. Altfel in afara de eritrocite depasite 6,01 ,TSH depasit 8,45 ,celelalte analize erau in limite normale-colesterol,glicemie,calciu,fier,hemoglobina,creatinina,..Va multumesc din suflet pentru raspuns.

   
 3. bota dan September 1, 2011 at 5:40 pm

  am fost depistat cu ciroza hepatica toxico nutritionista acum vreo doi ani tratament cu ursofalk 4 pe zi si lagosa 4 pe zi transaminazele pana in100 sant si diabetic insulino dependent daca se poate ajutati ma cu niste sfaturi

   
 4. Aoncioaie Monica April 7, 2011 at 1:33 pm

  Buna ziua,va rog sa ma ajutati,raspunzandu-mi la aceasta intrebare. Soacra mea are 79ani,sta la tara,departe de noi. si recent in urma unor investigatii i s-a spus ca are ficat albicios si fiere neagra,iar ca tratament i s-a prescris Colebil,mai sufera de hipertensiune ,are osteoporoza si pentru toate aceste boli ia un pumn de medicamente,dar tot se plange in continuare ca are discomfort,o doare burta dar nu poate sa spuna exact unde.Va rog spuneti-mi ce poate avea si cum o putem ajuta.Cu stima Aoncioaie Monica

   
 5. lacatus elena March 28, 2011 at 8:12 pm

  as dori mult sa-mi raspundeti la intrebare ce ma supara mult…sant operata de fiere din 1992…si de atunci eu am dureri de ficat,ma arde,ma ustura…nu mai stiu ca sa mai fac…ce tratament naturist pot sa iau…va multumesc…

   
 6. Marieta57 March 3, 2011 at 10:16 pm

  Perfuziile cu arginina si sorbitol sunt bune?

   
 7. Marieta57 March 3, 2011 at 10:13 pm

  Este bun pentru hepatita c liv52?

   
 8. Pingback: Hepatologia, gastroenterologia online: boli de ficat, fiere, boli gastroenterologice » Blog Archive » Insuficienta hepatica (“ficatul obosit”), cauze, diagnostic, tratament

 9. florin February 17, 2011 at 2:36 pm

  buna ziua domule dr,am si eu o intrebare la dumevoastra eu sufar de dischinzie biliara si tin regim foarte strict,as vrea sa stiu daca este normal ca intro luna am slabit 5kg,va multumesc mult.

   
 10. gigi February 12, 2011 at 1:42 pm

  Buna ziua.doresc un raspuns daca se poate.Sunt un pacient al Dr.Cordun(sp.Fundeni) iar recent am fost diagnosticat cu hepatita cronica toxic nutritionala iar tratamentul meu sta in ceaiuri hepatice suplimente alimentare gen silimarina,esentiale…..si un regim alimentar.Am inteles ca aceste ceaiuri sunt detoxifiante ptr ficat.Este corect tratamentul sau trebuie sa mai includ ceva?MULTUMESC

   
 11. Pingback: Blog de gastroenterolog/hepatolog (boli de ficat,fiere,alte boli digestive » Boli de ficat, boli de colecist (fiere) - intrebari si raspunsuri

 12. Pingback: Blog de hepatolog gastroenterolog: boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » Boli de ficat, boli de colecist (fiere) - intrebari si raspunsuri

 13. roxana January 5, 2011 at 3:27 pm

  Buna ziua ,tatal meu are varsta de 42 ani ,acuma 2 ani a fost depistat cu ciroza hepatica cu virus c si m-ar interesa foarte mult sa intru in posesia telaprevirului.Imi puteti da un sfat ce sa fac?El se simte destul de bine i-au scazut si transaminazele ,tine un regim foarte sever .Astept sfatul dumneavoastra,va multumesc.

   
 14. Dr AV Ditoiu December 5, 2010 at 4:32 pm

  Eu nu sunt pediatru, dar daca veniti cu copilul va pot duce la un coleg pediatru.
  Venti cand doriti dimineata dupa ora 9, ma gasiti la etajul V clinica medicala Fundeni (pediatria este un etaj mai sus)

   
 15. angela December 5, 2010 at 4:26 pm

  buna ziua!baietelul meu in varsta de 7 ani,acum o saptamana acuza dureri abdominale intense dimineata si seara,am ajuns cu el la sp de urgenta si mi-au spus ca nu este caz chirurgical si i-a [rescris no-spa si espumisan.eu oricum ii mai daduseram no-spa tot la dureri dar nu prea am vrut sa fie dependent de ele.pe data de 3.12 am fost la un medic deoarece am vrut sa-i fac o eco abdominala-mi sa spus ca are un ficat de103/67 adica are ficatul atat de mare cat a unui adult.eu i-am luat urocultura inainte sa-i fac ecografia si nu s-au dezvoltata germeni acum urmeaza sa-i iau analize…..eu de fapt as dori sa vin cu el la spitalul dumneavoastra.credeti k se poate?cum trebuie sa procedez ?astept raspuns.cu respect angela

   
 16. Dr AV Ditoiu November 10, 2010 at 11:49 am

  Cautati pe site, este raspunsul

   
 17. raluca November 10, 2010 at 12:09 am

  sunt bune essentialele pentru protejarea ficatului?care din fructe si legume sunt bune pentru o alimentatie buna pentru ficat?am doar 20 de ani si imi doresc sa ma fac bine

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2013 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Powered by wordpress plugins developed by www.wpdevelop.com

Preluarea oricarei parti din materialul de pe site este interzisa fara acordul prealabil scris al autorului aici copyright