Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Hepatita sau icter

Desi suntem in secolul 21, inca mai exista persoane , chiar si medici, care confunda icterul cu hepatita infectioasa si actioneaza ca atare – merg la boli infectioase. Aceasta deoarece secolul trecut icterul – numit si galbinare- era cauzat in majoritatea cazurilor de hepatita acuta virala A, si multe dintre bolile care cauzeaza  icter erau necunoscute. In plus, nestiindu-se cum se transmite hepatita virala, una din masurile de impiedicare a transmiterii era izolarea bolnavului, care se facea in spitalele de boli infectioase si transmisibile.

Ce este icterul?

Icterul ca definitie reprezinta culoarea galbena a pielii si mucoaselor.

Pentru a pune diagnosticul de icter Icterprin analize se face analiza bilirubinei in sange, aceasta fiind crescuta.

In definitia icterului nu se mentioneaza nici o legatura cu hepatita, cu bolile infectioase sau cu bolile transmisibile, icterul putand sa fie cauzat de hepatita infectioasa in doar 10-15% din cazuri, in celelalte cazuri icterul avand alta cauza, fare legatura cu o boala infectioasa. Din cateva sute de cazuri de icter pe care le vad anual, doar 1-2 sunt date de o hepatita acuta virala.

Ce este hepatita?

Hepatita ca definitie reprezinta inflamatia ficatului,

Inflamatia ficatului – adica hepatita-poate avea cauze diferite

  • alcool
  • medicamente sau alte substante toxice
  • boli autoimune
  • virusuri de hepatita A,B,C,D,E, etc
  • alti microb.

Ce medic ingrijeste bolnavul de hepatita?

Hepatita este de doua feluri din punct de vedere al duratei bolii, hepatita acuta si hepatita cronica.

Hepatita acuta este boala mai scurta de 6 luni, se insoteste de obicei de transaminaze foarte mari si uneori de icter, si este ingrijita de medicul gastroenterolog sau hepatolog, iar in formele grave de hepatita virala de catre medicul de boli infectioase. Hepatita acuta se vindeca de obicei, dar uneori poate evolua catre hepatita cronica.

Hepatita cronica este boala cu durata mai mare de 6 luni si este urmarita  de gastroenterolog sau hepatolog, fiind o boala de ficat, care poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli de care se ocupa tot medicul hepatolog sau gastroetnerolog.

Cum te gandesti ca poti sa ai hepatita?

Pentru a pune diagnosticul de hepatita de obicei se porneste de la transaminaze crescute, in majoritatea cazurilor de hepatita transaminazele sunt crescute – dar exista si hepatita cu transaminaze normale.

Dupa ce au fost gasite transaminazele marite, se cauta cauza care a dus la aceasta modificare.

Simptomele nu au mare importanta in suspiciunea diagnosticului de hepatita, deoarece in majoritatea cazurilor hepatita nu este de nici un simptom (deseori nici de icter-hepatita anicterica sau hepatita oculta), bolnavului descoperindu-se hepatita cronica fara ca acesta sa stie ca a avut vreodata o problema cu ficatul

Icter inseamna  hepatita?

Asa cum am mentionat anterior, unele cazuri de hepatita sunt insotite de icter, si de aceea a ramas ideea ca orice icter inseamna hepatita.

.

Poti avea icter fara sa ai hepatita?

Icterul poate sa apara in hepatita acuta virala, dar si in hepatita acuta alcoolica, toxica, medicamentoasa, autoimuna, hepatita cronica virala sau non-virala, dar tot icter se intalneste si in obstructia cailor biliare (icter mecanic) sau in distrugerea globulelor rosii (icter hemolitic). Principalele forme de icter fara a avea hepatita sunt icterul hemolitic, icterul mecanic, ciroza hepatica, colangita sclerozanta, ciroza biliara primitiva, icterele congenitale sau cel din  boala Wilson.

Poti sa ai hepatita fara sa ai icter?

In majoritatea cazurilor , hepatita evolueaza fara icter, deci poti sa ai hepatita fara sa ai icter.

Simptomele hepatitei

Sunt situatii in care hepatita nu are nici un simptom (asa-numita heptita ascunsa) lucru obisnuit in hepatita cronica, iar cand are simptome acestea sunt oboseala, iscter, urina colorata spre portocaliu, scaune decolorate – lucru obisnuit in hepatita acuta,

Care sunt simptomele icterului?

Icterul se insoteste totdeauna de culoarea galbena o pielii si ocilor, urina colorata spre portocaliu, deseori mancarime de piele, uneori scaune decolorate.

Desi simptomele sunt cam.. asemanatoare cu cele ale hepatitei

Icterul se transmite?

Icterul, insemnand culoarea galbena data de cresterea bilirubinei in sange, nu se ia. Ideea ca icterul se ia porneste de la faptul ca atunci cand este dat de hepatita acuta virala A, este posibil ca persoana care a luat virusul – pe cale alimentara- eliminand virusul prin fecale, sa il poate transmite si altor persoane

Hepatita se ia, se transmite?

Hepatita se poate lua. In functie de tipul de virus, unele forme de hepatita de iau prun alimente , maini murdare (hepatita A) iar altele prin sange si secretii (hepatita B,C,D,E)

Unde trebuie sa mergi cand ai hepatita?

Daca ai hepatita cu icter, cu debut brusc si transaminaze de peste 10 ori mai mari decat normalul, probabil este o hepatita acuta, si cu toate ca ea poate fi de cauze diferite (alcoolica, toxica, autoimuna, virala), este bine sa mergi la boli infectioaseș aceasta situatie se intalneste in cca 10% din toate cazurile de hepatita.

Daca ai hepatita cu debut lent sau necunoscut, cu simptome absente sau minore, cu transaminaze usor crescute – de doua-trei ori normalul- probabil este o hepatita cronica (virala, tozica, autoimuna, est) si trebuie sa mergi la gastroenterolog sau hepatolog.Aceasta situatie este intalnita la majoritatea cazurilor (90% din cazurile de hepatita)

Unde trebuie sa mergi cand ai icter?

Deoarece in imensa majoritate a cazurilor icterul NU este dat de o hepatita acuta virala care sa necesita sa mergi la boli infectioase,in  caz de icter este bine sa mergi la un gastroenterolog sau hepatolog

Cum se trateaza icterul?

Icterul se trateaza in functie de cauza cu regim alimentar, medicamente sau uneori operatie

Cum se trateaza hepatita?

Hepatita se trateaza in functie de cauza si evolutie cu regim alimentar, medicamente sau doar regim alimentar (cum este hepatita acuta virala de forma usoasa sau medie)

Ce trebuie facut daca am probleme cu ficatul?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenterologia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv.

In cazul unor probleme hepatice, este bine sa va vada un medic gastroenterolog sau hepatolog cu experienta. Sigur ca si mecanicul de .. motorete este mecanic, dar parca cel de Toyota este mai competent in defectiunile acestei masini.

Am  hepatita b cu icter, ce trebuie sa fac pentru a evita evolutia catre ciroza? Nu am alte simptome

In cazul hepatitei B, pentru a evita evolutia ei, trebuie sa aveti un diagnostic corect si o stadializare a bolii. Apoi va trebuie un tratament si regim alimentar personalizat, si daca puteti respecta recomandarile medicale, sunt sanse ca evolutia sa fie buna, de obicei asa este.

Daca datele de pe site nu v-au lamurit, si doriti o programare la un consult medical, il puteti solicita aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, consultul de poate face mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

Un comentariu la „Hepatita sau icter

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: