Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Daca ai icter, ai hepatita

Desi suntem in secolul 21, inca mai exista persoane , chiar si medici, care confunda icterul cu hepatita infectioasa si actioneaza ca atare – merg la boli infectioase. Aceasta deoarece secolul trecut icterul – numit si galbinare- era cauzat in majoritatea cazurilor de hepatita acuta virala A, si multe dintre bolile care cauzeaza  icter erau necunoscute. In plus, nestiindu-se cum se transmite hepatita virala, una din masurile de impiedicare a transmiterii era izolarea bolnavului, care se facea in spitalele de boli infectioase si transmisibile.

Ce este icterul?

Icterul ca definitie reprezinta culoarea galbena a pielii si mucoaselor.

Pentru a pune diagnosticul de icter Icterprin analize se face analiza bilirubinei in sange, aceasta fiind crescuta.

In definitia icterului nu se mentioneaza nici o legatura cu hepatita, cu bolile infectioase sau cu bolile transmisibile, icterul putand sa fie cauzat de hepatita infectioasa in doar 10-15% din cazuri, in celelalte cazuri icterul avand alta cauza, fare legatura cu o boala infectioasa. Din cateva sute de cazuri de icter pe care le vad anual, doar 1-2 sunt date de o hepatita acuta virala.

Ce este hepatita?

Hepatita ca definitie reprezinta inflamatia ficatului,

Inflamatia ficatului – adica hepatita-poate avea cauze diferite

  • alcool
  • medicamente sau alte substante toxice
  • boli autoimune
  • virusuri de hepatita A,B,C,D,E, etc
  • alti microb.

Ce medic ingrijeste bolnavul de hepatita?

Hepatita este de doua feluri din punct de vedere al duratei bolii, hepatita acuta si hepatita cronica.

Hepatita acuta este boala mai scurta de 6 luni, se insoteste de obicei de transaminaze foarte mari si uneori de icter, si este ingrijita de medicul gastroenterolog sau hepatolog, iar in formele grave de hepatita virala de catre medicul de boli infectioase. Hepatita acuta se vindeca de obicei, dar uneori poate evolua catre hepatita cronica.

Hepatita cronica este boala cu durata mai mare de 6 luni si este urmarita  de gastroenterolog sau hepatolog, fiind o boala de ficat, care poate evolua catre ciroza sau cancer de ficat, boli de care se ocupa tot medicul hepatolog sau gastroetnerolog.

Cum te gandesti ca poti sa ai hepatita?

Pentru a pune diagnosticul de hepatita de obicei se porneste de la transaminaze crescute, in majoritatea cazurilor de hepatita transaminazele sunt crescute – dar exista si hepatita cu transaminaze normale.

Dupa ce au fost gasite transaminazele marite, se cauta cauza care a dus la aceasta modificare.

Simptomele nu au mare importanta in suspiciunea diagnosticului de hepatita, deoarece in majoritatea cazurilor hepatita nu este de nici un simptom (deseori nici de icter-hepatita anicterica sau hepatita oculta), bolnavului descoperindu-se hepatita cronica fara ca acesta sa stie ca a avut vreodata o problema cu ficatul

Icter inseamna  hepatita?

Asa cum am mentionat anterior, unele cazuri de hepatita sunt insotite de icter, si de aceea a ramas ideea ca orice icter inseamna hepatita.

.

Poti avea icter fara sa ai hepatita?

Icterul poate sa apara in hepatita acuta virala, dar si in hepatita acuta alcoolica, toxica, medicamentoasa, autoimuna, hepatita cronica virala sau non-virala, dar tot icter se intalneste si in obstructia cailor biliare (icter mecanic) sau in distrugerea globulelor rosii (icter hemolitic). Principalele forme de icter fara a avea hepatita sunt icterul hemolitic, icterul mecanic, ciroza hepatica, colangita sclerozanta, ciroza biliara primitiva, icterele congenitale sau cel din  boala Wilson.

Poti sa ai hepatita fara sa ai icter?

In majoritatea cazurilor , hepatita evolueaza fara icter, deci poti sa ai hepatita fara sa ai icter.

Simptomele hepatitei

Sunt situatii in care hepatita nu are nici un simptom (asa-numita heptita ascunsa) lucru obisnuit in hepatita cronica, iar cand are simptome acestea sunt oboseala, iscter, urina colorata spre portocaliu, scaune decolorate – lucru obisnuit in hepatita acuta,

Care sunt simptomele icterului?

Icterul se insoteste totdeauna de culoarea galbena o pielii si ocilor, urina colorata spre portocaliu, deseori mancarime de piele, uneori scaune decolorate.

Desi simptomele sunt cam.. asemanatoare cu cele ale hepatitei

Icterul se transmite?

Icterul, insemnand culoarea galbena data de cresterea bilirubinei in sange, nu se ia. Ideea ca icterul se ia porneste de la faptul ca atunci cand este dat de hepatita acuta virala A, este posibil ca persoana care a luat virusul – pe cale alimentara- eliminand virusul prin fecale, sa il poate transmite si altor persoane

Hepatita se ia, se transmite?

Hepatita se poate lua. In functie de tipul de virus, unele forme de hepatita de iau prun alimente , maini murdare (hepatita A) iar altele prin sange si secretii (hepatita B,C,D,E)

Unde trebuie sa mergi cand ai hepatita?

Daca ai hepatita cu icter, cu debut brusc si transaminaze de peste 10 ori mai mari decat normalul, probabil este o hepatita acuta, si cu toate ca ea poate fi de cauze diferite (alcoolica, toxica, autoimuna, virala), este bine sa mergi la boli infectioaseș aceasta situatie se intalneste in cca 10% din toate cazurile de hepatita.

Daca ai hepatita cu debut lent sau necunoscut, cu simptome absente sau minore, cu transaminaze usor crescute – de doua-trei ori normalul- probabil este o hepatita cronica (virala, tozica, autoimuna, est) si trebuie sa mergi la gastroenterolog sau hepatolog.Aceasta situatie este intalnita la majoritatea cazurilor (90% din cazurile de hepatita)

Unde trebuie sa mergi cand ai icter?

Deoarece in imensa majoritate a cazurilor icterul NU este dat de o hepatita acuta virala care sa necesita sa mergi la boli infectioase,in  caz de icter este bine sa mergi la un gastroenterolog sau hepatolog

Cum se trateaza icterul?

Icterul se trateaza in functie de cauza cu regim alimentar, medicamente sau uneori operatie

Cum se trateaza hepatita?

Hepatita se trateaza in functie de cauza si evolutie cu regim alimentar, medicamente sau doar regim alimentar (cum este hepatita acuta virala de forma usoasa sau medie)

Ce trebuie facut daca am probleme cu ficatul?

Am vazut numerosi pacienti disperati din cauza unor probleme hepatice nelamurite in ciuda consultatiillor medicale facute in diferite locuri, uneori la specialisti fara nici o legatura cu hepatologia sau gastroenterologia, disperarea lor fiind de obicei fara motiv.

In cazul unor probleme hepatice, este bine sa va vada un medic gastroenterolog sau hepatolog cu experienta. Sigur ca si mecanicul de .. motorete este mecanic, dar parca cel de Toyota este mai competent in defectiunile acestei masini.

Am  hepatita b cu icter, ce trebuie sa fac pentru a evita evolutia catre ciroza? Nu am alte simptome

In cazul hepatitei B, pentru a evita evolutia ei, trebuie sa aveti un diagnostic corect si o stadializare a bolii. Apoi va trebuie un tratament si regim alimentar personalizat, si daca puteti respecta recomandarile medicale, sunt sanse ca evolutia sa fie buna, de obicei asa este.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi primul pe tara cu media generala 10, sef de promotie.

Acum am peste 37 de ani de practica medicala, stagiatura ,medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, 5 ani primariat in medicina interna,5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, doctorat, apoi sef de lucrari 18 ani, toate prin concurs.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni unde am intrat prin concurs si am ingrijit peste 100.000 de cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala.

Tot aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot medicul). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).

Va urez maxima si sa nu aveti nevoie de medic!
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841. Puteti sa va programati si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programari telefon
Spre clinica
%d blogeri au apreciat: