Despre dr Ditoiu, programari, contact

Hepatita cu virus B sau C si riscul cancerului de ficat

In aparitia cancerului de ficat sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici.

Cine face cancer la ficat?

In foarte multe situatii cancerul de ficat apare la bolnavii care au ciroza hepatica, indiferent de cauza acesteia (virusurile hepatitei B sau C, diabet, alcool, steatoza hepatica, substante toxice, etc).

Practic acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la aparitia hepatitei cronice iar prin regenerarea tesutului hepatic astfel distrus boala evolueaza catre ciroza.

De ce apare cancerul la ficat?

Atunci cand … ceva ataca ficatul (alcool, virusuri, toxice, etc) unele celule ale ficatului sunt distruse.

Ficatul incearca sa repare aceste distrugeri prin regenerare (mi se pare interesant cu de stiu toti oamenii ca ficatul se regenereaza, si stau oarecum linistiti atunci cand au o boala de ficat, pentru ca ficatul se repara singur).

Problema este ca intre regenerare si degenerare exista o bariere foarte subtire.

Procesul de regenerare din orice tesut, inclusiv cel hepatic, hepatica presupune inmultirea in viteza a celulelor, mai mare decat cea normala, ori graba strica treaba si in caul regenerarii, adica apar si celule anormale.Unele dintre ele sunt distruse de sistemul imun de supraveghere al organismului, dar alte scapa acestui control si,prin inmultire exagerata si necontrolabila  de mecanismele normale ale organismului, pot sa para tumori canceroase .

Anual  in medie 3-5% dintre bolnavii cu ciroza dezvolta tumori canceroase de ficat.

Cum apare cancerul de ficat in infectia cu un virus de hepatita B au C?

Se stie ca in aparitia cancerului un rol important il au  si unele virusuri numite virusuri oncogene (generatoare de cancer), in categoria aceasta fiind incluse si virusurile hepatitei B si C. Virusurile hepatitei pot cauza cancer fie direct (prin inglobarea in genomul celulei hepatice si modificarea acestuia dand celulei respective caractere canceroase ), fie prin distrugerea tesutului hepatic, evolutie catre ciroza si apoi cancer (ca in prezentarea de mai sus).

Legatura dintre virusul hepatitei B si C si cancerul de ficat este cunoscuta de mai mult timp, aproape 70% dintre persoanele cu cancer de ficat avand unul dintre aceste virusuri sau ambele ale hepatitei (B sau C).

In  lume se inregistreaza anual 560.000 de cazuri de cancer de ficat  (dintre care jumatate in China) si cca 550.000 de decese prin acest tip de cancer .

In USA se estimeaza ca 47% din cancerele de ficat au virusul hepatiei C, 15% au virusul hepatitei B si 5% au ambele virusuri; restul de 33% dintre cancerele de ficat nu au lagatura cu virusurile.

In Romania virusul hepatitei B este prezent in procent mai mare decat in USA la persoanele cu cancer de ficat, dar si in intreaga populatie.

Comparatia dintre hepatita B si C din perspectiva riscului de cancer de ficat

Infectie cu virus C
Infectie cu virus B
Numarul persoanelor infectata in lume 170 milioane 350 milioane
Cati pacienti fac cancer de ficat pe perioada existentei infectiei virale ~10%–25% ~1%–5%
Materialul genetic al virusului ARN ADN
Caracteristicile virusului Nu se integreaza in genomul celulei hepatice Se integreaza in genomul celulei hepatice
Cati din cei cu cancer au si ciroza ~100% ~80%–90%
Timpul de la infectare pana la aparitia cancerului de ficat 20–30 ani

Cancerul apare mai rapid daca infectia cu virus a aparut la varsta mai inaintata

20 – 70 ani

Riscul de cancer este mai mare daca infectia dateaza din copilarie (cca 25% la barbati si 5% la femei)

Modalitate de prevenire a aparitiei cancerului de fica Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Vaccinare

Din tabel reiese ca:

  • In majoritatea cazurilor de cancer hepatic asociat infectiei cu virus B sau C pacientii au si ciroza (deci fac ciroza catre evolueaza spre cancer)
  • Timpul scurs de la infectare pana la aparitia riscului de aparitie a cancerului este de peste 20 de ani
  • Riscul de aparitie a cancerului la cei care au ciroza este de 3-5% pe an
  • Tratamentul antiviral al infectiei scade riscul de aparitie a cancerului de ficat (chiar daca nu a distrus virusul)
  • Pentru depistarea precoce a cancerului, se recomanda determinarea alfafetoproteinei si ecografie la 6 luni la cei care au infectie cu virusul hepatitei B sau C

In concluzie

  • Persoanele care au virusul hepatitei B sau C au risc de cancer de ficat
  • Persoanele cu ciroza hepatica au risc de cancer de ficat
  • Daca sunteti in una dintre situatiile de mai sus (aveti un virus de hepatita sau ciroza hepatica), este absolut recomandat, pentru siguranta dvs, sa fiti urmariti preventiv de un hepatolog sau gastroenterolog bun, pentru a depista din timp cele mai mici modificari ale ficatului.

Cancerul de ficat si virusurile hepatitei  forum 

Apelez la sfatul Dvs, cu toata increderea,pentru ca fara indoiala ati fost cel mai direct si concis cadru medical cu care am avut contact in problema tatalui meu cu hepatita B cronica,ciroza si cancer hepatic.A fost urmarit la boli infectioase si mi -sa spus ca viremia este buna, se poate face totusi cancer de ficat cu viremie buna?

Urmarirea unui bolnav de ficat este bine sa fie facuta de un medic specializat in .. boli de ficat, cred eu. Acesta prin experienta lui zilnica, poate depsita mult mai usor micile modificari care ridica suspiciunea de evolutie .. anormala a unei boli de ficat. Medicul de boli infectioase si transmisibile trebuie lasat sa isi faca treaba lui specifica, hepatita B si C sunt boli transmisibile dar nu se trasmit ca gripa, rujeola, rubeola, tuberculoza ,etc, ele se transmit pe cale sexuala, prin sange, tesuturi, etc deci NU necesita consult si izolare la boli infectioase. In nefericire in Romania persista ideea invechita ca icterul inseamna hepatita, iar hepatita trebuie sa mearga la izolare, adica la boli infectioase .Astfel , serviciile de boli infectioase sunt supraaglomerate cu boli de ficat si nu mai pot prelua bolnavi care realmente ar trebui ingrijiti aici- hepatita acuta  cu icter, diaree cu Clostridium , SIDA, dizenterie, turbare, boli eruptive, gripa, septicemii,meningita, encefalita, holera, paraziti, gonoree, etc, etc.

Este posibila aparitia unui cancer de ficat sau ciroza hepatica  la persoane cu viremie nedetectabila, am avut numeroase astfel de cazuri

Un bolnav cu virus B care aacumulat lichid de ascita in abdomen, poate sa aiba ascita de la cancer sau de la ciroza hepatica?

Ambele situatii sunt posibile teoretic

Am o ruda internata la infectioase cu virus de hepatita si cancer de ficat, dar Dna doctor care il are in atentie pe perioada internarii este plecata din tara ,nu stim pentru ce perioada…este posibil sa trec cu documentele medicale pe la dvs sa vedeti cum stau lucrurile

Da, puteti sa va programati

Ce trebuie a faci cand ai un virus de heptita pentru a urmari evolutia bolii de ficat?

Daca aveti un virus de hepatita B sau C, riscul de cancer la exista, el este mic, dar  este bine sa fitu urmarit de un medic hepatolog sau gastroenterolog  bun, pentru o evaluare corecta a situatiei, ca sa puteti sta linistit,orice amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile . NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar trei lucruri – sanatatea, sentimentele si timp.

Daca doriti  va  puteti programa la consult la noi prin mail la programaredrditoiu@yahoo.com – rog mentionati numarul dvs de telefon de contact-  prin telefon la 0758 751 841(orar programari  – 8-20 in zilele lucratoare) sau prin formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar
- Zile de consultatii

Inapoi la prima pagina

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

2 thoughts on “Hepatita cu virus B sau C si riscul cancerului de ficat

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare telefonica
Adresa harta