Hepatita cronica – cauze, evolutie

Dr Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog spital Fundeni

Chronic hepatitis (engl)

Hepatita cronica este prin definitie o boala de ficat este mai veche de 6 luni,  diagnosticul fiind pus prin analize de laborator si biopsie hepatica sau explorari echivalente (fibroscan, fibrotest, etc).

Daca hepatita cronica, indiferent de cauza este o boala inclusa in specialitatea de gastroenterologie, hepatita acuta infectioasa (boala infectioasa ce dureaza de mai poutin de 6 luni) este o boala ce se trateaza la boli infectioase

De ce poti face hepatita cronica?

Cele mai frecvente cauze ale hepatitei cronice sunt

 • virusurile hepatitice B C sau Dcauzele-hepatitei
 • alcoolul
 • alte virusuri – pot fi zeci de virusuri care dau cresterea transaminazelor si hepatita
 • fenomenele autoimune
 • medicamentele
 • alte substante toxice, inclusiv ceaiuri
 • steatoza hepatica (grasimea din ficat)
 • unele tulburari metabolice din nastere (boala Wilson, deficitul de alfa-1-antitripsina).

Care sunt cauzele si analizele pentru depistarea unora dintre hepatite

Cauza hepatitei

Cine poate face boala cai de transmitere

Principalele analize pentru diagnostic


Hepatita B

Transmitere sexuala (risc mare), droguri, transfuzii, instrumentar medical, peircing, vaccinare, tatuaje

HBsAg- daca e pozitiv se determina

AgHBe,

AcHBe si ADN VHB

Hepatita C

Transfuzii de sange inainte de 1990, droguri, transmitere sexuala (risc mic) tatuaje, piercing, homosexualitate, detinuti

daca e pozitiv, se determina RNA VHC

Hepatita autoimuna

Femei de varsta tanara/medie, cu alte boli autoimune, oboseala

Dozarea imunoglobulinelor

Anticorpi antinucleari

Anticorpi anti fibra musculara neteda

Hepatita medicamentoasa

Consum de medicamente sau ceaiuri de plante (de obicei toxice hepatic)

Nici una

Boala Wilson

Cazuri asemnatoare in familie, simptome neurologice sau psihiatrice la copil sau tanar

Ceruloplasmina in ser
Cuprul in urina/24 ore

Deficit de a1-antitripsina

Cazuri de boli de ficat sau emfizem pulmonar in familie

Dozarea a1-antitripsinei

Steatohepatita alcoolica sau nonalcoolica

Consum de alcool (vezi subiectul pe site) obezitate, diabet, tratament cortizonic, by-pass intestinal chirurgical

Ecografie abdominala, GGT

Biopsie hepatica

Cum evolueaza hepatita cronica?

Indiferent de cauza evolutia hepatite cronic poate fi catre ciroza, iar aceasta poate evolua catre cancer de ficat (vezi schema)

Hepatita cronica evolueaza?

Un bolnav cu hepatita cronica ingrijit corespunzator de un medic gastroenterolog poate evolua teoretic in mai multe moduri

 • Poate sa regreseze catre vindecare, fibroza din hepatita cronica tratata poate regresa semnificativ
 • Poate sa stationeze mult timp, uneori permanent
 • Poate sa evolueze progresiv, lent, cam un grad de fibroza la 10 ani – vedeti schema de mai jos
 • Poate sa evolueze catre ciroza mai rapid decat in schema de mai jos, mai ales atunci cand infectiei cu virus i se adauga si alt factor de agresivitate- alcool, medicamente, etc

Important pentru evolutia bolii este sa fie tratata BOALA DE FICAT, HEPATITA, nu numai infectia virala, de aceea este recomandabil sa va urmareasca un medic de boli de ficat -gastroenterolog sau hepatolog. Hepatita cronica nefiind o boala transmisibila in masa, nu este nevoie sa fie izolata la boli infectioase transmisibile.

Informatiile medicale de pe site, desi au fost scrise in mii de ore de munca, nu va sunt utile pentru autodianostic si autoingrijire, ci doar pentru autoinformare, pentru a intelege mai bine problemele dvs de sanatate.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai fost descoperit cu hepatita cronica?

Daca aveti hepatita cronica, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia nu este atat de neagra pe cat si se poate parea, si poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog sau hepatolog cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Inapoi la prima pagina

 

 

29 de comentarii la „Hepatita cronica – cauze, evolutie

 1. Am fost cu soacra la control si ia depistat ca are hepatita c cu lichid ne dat un tratament dumneavoasra ce sfat ne dati cu ce sa incepem e ceva foorte grav se poate elimina lichidu?multumiri sincere.

 2. 1. Hepatita cu lichid de obicei inseamna ciroza

  2. Dupa datele pe care le furnizati..nu se poate spune cat de grav este; exista ciroze cu lichid in stadiul usor, moderat sau grav, dar doar pe cele douas fraze spune se dvs, nu se poate stabil istadiul bolii.

  3.Teoretic se poate elimina lichidul, dar, doar dupa stabilirea exacta a dignosticului.
  Sanatate.

 3. Dupa cum scrie pe http://www.hepatite.ro/generalitati-despre-ficat/2009/hepatita-cronica-cum-se-trateaza-796/ , pentru a tratamentul hepatitei cronice este nevoie de:

  1. Diagnostic corect de boala cronica de ficat (boala cronica de ficat = mai veche de 6 luni)
  2. Diagnostic cauzal corect
  * Alcoolica
  * Virusala
  * Autoimuna
  * Steatohepatita
  * Alta cauza (vezi cauzele de hepatita cronica)
  3. Precizarea EXACTA a stadiului de imbolnavire a ficatului – lucru care se face de obicei prin biopsie hepatica.
  4. Precizarea EXACTA a cantitatii de virusuri din organism (viremia)

  Fara a avea precizate aceste elemente, NU SE POATE PRESCRIE NICI UN TRATAMENT CORECT.
  Cum dvs nu-mi furnizati aceste date, nu stiu ce tratament va trebuie.

 4. Ma numesc Pana Sandu Marian am 27 de ani,crescut prin leagane de copii,centre de plasament,si spitale.In total 6 spitale si 5 centre de plasament din Galati,4 spitale din Galati,1 spital universitar din Iasi si 1 spital din Bucuresti.Urmatoarele spitale de la 1 la 6 sunt.1-Spitalulul de boli infectioase Nr.3 Galati cu Dg.de Hepatita A (HAV).2-Spitalul de copii din Galati cu Dg.Hepatita cronica tip-B(VHB).3-Spitalul Nr.1 Galati cu Dg-Hepatita cronica tip-B (VHB)+Dg-Pecingina,4-Spitalul Judetean de Urgenta Galati (acelasi diagnostic).5-Spiatalul Clinic Judetean de Urgente,la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie-Iasi Sf.Spiridon cu Dg-Hepatitta cronica activa virala de tip-B,pentru medicamentul antiviral cu Lamivudina in 2003 (Nu sa dat curs indicatiei de la C.N.A.S.-Bucuresti.Intradevar dupa 1 an a evoluat spre alta forma de hepatita de tip-D.In 2004 D-na Doctorita Renea de la Centrul de Plasament Nr.5 GL. a observat in analizele medicale ca am TGP,TGO si urina foarte mare 4 de ++++.Ma intrebat ce Hepatita mai ai tu? ca doar Hepatita-B o ai de cand ai fost adus de la Centrul de Plasament „NEGRU-VODA”GL!A chemat de urgenta Serviciul de Ambulanta [echipaj medical}Ccatre Spitalul boli infectioase Galati.Am scapat tot cu acelasi Diagnostic in 2003.Dar surpiza in 2003 in laboratorul Spitalului nu avea reactivi pt. diagnostcare Hepatitei de tip-D.Am avut acelasi simptome ca la Heptita-B,dar nu m-am plans la nimenea din camin.IN luna Marie 2009 sa tinut o doamna sa ma trimita la Bucuresti Fundeni.Am fost internat la cel deal 6-a spital.6-Spitalaul Clinic „Fundeni” Bucuresti,la Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie unde mi sa facut analize ma importante care consta in:analiza de viremie,biopsie hepatica,markeri virali si mia bagat un furtun in burta cu camera video la Endoscopie Digestiva.Si surpriza am aflat dupa 5 ani ce boli mai aveam care sunt urmatoarele.1-Hepatita cronica sever activa cu VHB+VHD (Infectie cronica dubla),2-Gastrita eritematoasa antrala,si 3-Microlitiaza renala.Mi sa recomandat Roferon de 9 MU.+alte medicamente.Daca cineva ma poate ajuta la ce complicatii ar putea ajunge as fi multumit.Speer sa nu se intample ca in cazul unui tanar de 29 de ani care a fost si el in Centrele de plasament di Constanta care a cerut etanausierea de la Presedintele Romaniei in 2008 prin luna Noembrie-Decembrie.Mai bine mor de Sida decat decat Ciroza Hepatica pt.ca nu te chinui mult.Va multumesc ca mi-ati inteles acest mesaj cu anticipat. Data 17.05.2009 PANA SANDU MARIAN

 5. Buna ziua! Am o intrebare: mama mea are 40 de ani, a fost diagnosticata inca de acum 10 ani cu hepatita virala de tip C.A urmat numeroase tartamente insa de o perioada incoace nu isi mai fac efectul si are dureri in zona ficatului, arsuri abdominale etc .Din momennt ce medicul de familie ii prescrie aceleasi tratamente as dori sa va cer sfatul si sa imi spuneti unde ar fi mai indicat sa merg cu ea in Bucuresti.Am inteles ca la Spitalul Fundeni ar fi bine dar nu cunosc detalii pentru ca nu suntem din Bucuresti.
  Va multumesc anticipat!

 6. Spuneti ca „hepatita virala de tip C.A urmat numeroase tartamente insa de o perioada incoace nu isi mai fac efectul si are dureri in zona ficatului, arsuri abdominale etc”.
  Nu stiu ce intelegeti prin faptul ca medicamentele nu isi mai fac efectul, in conditiile in care hepatita C de obicei nu da nici unul dintre simptomele mentionate de dvs, iar efectul tratamentului se vede la biopsie, viremie, analize, etc.. Nici nu stiu care ar fi numeroasele tratamente, deoarece pentru hepatita c exista practic un singur tratament- INTERFERON SI RIBAVIRINA.

 7. Am steatoza hepatica moderata spre severa (ecografie), colesterol (4,20) sub trataemnt cu Sortis 10 mg, 2,2, am jena mare in zona ficatului, oboseala; am constatat ca mi se amelioreaza jena daca mananc telina,catina si ceai de rostopasca si am eliminat cafeaua.
  Nu am consumat alcool, carnea nu o consum decat rareori si aceea slaba.Apa beau 2 l pe zi.
  Ce trebuie sa fac pentru ca ficatul sa fie sanatos.

 8. BUNA ZIUA,

  Ma numesc R. am 44 ani si sufar de hepatita cronica virus c si as dorii sa stiu daca ma pot pensiona medical

 9. Pensionarea medicala nu tine numai de diagnostic, ci si de starea pacientului care are acel diagnostic. Adica, cu aceeasi boala, unul merge la serviciu, altul se pensioneaza, iar altul..- Doamne fereste-, moare.
  Deci, nu va pot raspunde doar pe baza propozitiei dvs.
  Evaluarea oportunitatii pensionarii, o face Comisia de expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca din teritoriu (judet, oras, etc), careia va puteti adresa cu documentele medicale pe care le aveti
  Cu placere

 10. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat.
  Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice , nu vreau sa dau sfaturi pe net, datorita riscului de a gresi, prin necunoasterea aprofundata si directa a cazului respectiv. Deci, nu-mi solicitati va rog parerea pe net referitor la suferinta sau analizele dvs sau ale altora, pentru ca nu acesta este scopul acestui site.
  Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte generale, utile si altor utilizatori, pe care le postez pe site la pagina la care postez intrebarea dvs..
  Multumesc pentru intelegere

 11. Am facut urmatoarele analize si mi-au iesit in felul urmator :

  Ag HBs – pozitiv [ screening ] ,
  Anti HBs ( cantitativ ) – < 2 [ < 10 valoare de referinta ] ; Anti HBs – Negativ ;
  Ag HBe – Negativ [ 0,347 ] [ < 1 negativ ] ;
  Ac anti HBe – Pozitiv [ 0.02 ] [ 1 pozitiv ]

  iar ADN VHB este de 10663 U.I. , analizele le-am facut acum aproape 4 luni de zile . Vreau sa stiu dk sunt in stare cronica cu inmultirea virusului sau in stadiul de purtattor sanatos [ inactiv ] de virus B .

  Am uitat de transaminaze care sunt urmatoarele : TGO [ AST ] – Rezultat 34 [ valori de referinta 8- 50 ] si TGP [ ALT ] – rezultat 64 [ valoare de referinta 9- 66 ] si HCV – Negativ , Ac Anti HD – Negativ , Ag HD – Negativ . Mi s-a zis ca TGP este la limita superioara dar dk ajung de 2-3 ori mai mari ar trebuii sa-mi fac griji , ADN VHB este de 10663 U.I. deci este destul de mare viremia , va rog sa ma lamuriti in legatura cu aceste analize medicale ca nu stiu in ce stare sunt cu hepatita aceasta B , este nevoie de tratament cu interferon sau nu ?????? . Astept raspuns . Va multumesc anticipat pt. intelegere .

 12. De4ani dupa ce am donat singe mia zis ca am hepatitac.Am facut apoi 4 analize de singe si 2 erau pozitive si 2 negative de ce mia iesit asa nu stiu.Apoi leam facut in italia iar aceste analize si miau iesit pozitiv,apoi mia dat sa fac analizeHCV RNA.Pt ce sint aceste analize si e posibil dupa atitia ani de boala fara tratament numai regim e posibil sa am ceroza?Nu am anemie, nu am colesterol, nu am diabet aceste analize sint bune dar amGPT/ALT-90(0-33),cinetico enzimatico1,5(0,0-0,6),GAMA GT219(5-36),enzimatico colorimetrico(FCC)3,7(0,1-0,6).Astea sint toate analizele care le am si ma intreb daca imi da sa fac interferon isi va face efectul?sau am sa ma vindec de aceasta boala vreodata?

 13. daca pacientul infectat cu visul c nu raspunde la tratament cu interferon si ribavirina ce alte oportunitati de tratament avem.multumesc

 14. as dori sa stiu daca cu o viremie mare de 20.819.254 pot face un copil cu riscuri scazute. va multumesc

 15. domnule doctor in anul 2008 am fost diagnosticata cu hepatita cronica b. transaminazele oscilante, anti-hbs 5.57 nonreactive, anti-hcv 0.14 nonreactive , aghbe 0.439 nonreactive , aghbs qual 3338.79 reactive, viremie 11.641.987 copii adn/ml. am urmat tratament cu interferon 1 an din decembrie 2008-noiembrie 2009 la sfarsitul tratamentului viremie 7.545 copii adn/ml, dupa 6 luni viremie 782.725 copii adn/ml iar la 1 an de la incheiere tratament 20.819.254 copii adn/ml. iar restul analizelor sunt neschimbate. in prezent sunt in tratament cu baraclude 0.5 din luna octombrie 2011 si in luna februarie 2012 va trebui sa fac din nou viremia. as dori sa stiu de ce viremia a iesit atat de mare la o diferenta atat de mica de timp si daca in aceste conditii pot avea un copil in conditii cat mai bune si care sunt riscurile cu o viremie atat de mare.
  va multumesc foarte mult.

 16. Buna ziua!Am o intrebare:am hepatita cronica B fara agent Delta cu incarcatura virala 466 copii,Fibromax rezultat F1-F2,A1-A2,S3,N1,HO ;BIL.T-0,39,BIL.D-0,14,BIL.I 0,25, GAMA GT 115,TGP 69,TGO 42,COLESTEROL TOTAL 155,TRIGLICERIDE 117. Va rog sa-mi dati un sfat un tratament daca se poate .VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 17. buna ziua, am fost diagnosticata cu hepatita virala cronica B fara agent Delta, cu urmatoarele valori: AG HBS: 4429,67 S/CO; AC ANTI HBS NON REACTIV: 3,13 MIU/ML; AG HBE: NON REACTIV: 0,43 S/CO; AC ATNI HBE: REACTIV: 0,02 S/CO; AC ANTI HCV: NONREACTIV 0,07 S/CO; mva rog sa-mi spuneti daca reprezint un pericol pentru colectivul de munca din care fac parte si daca prin prezenta acestei boli pot fi cocediata de la locul de munca? in prezent medicul gastroenterolog mi a prescris Lagosa

 18. Buna ziua.Am59 de ani, si virusul C descoperit in anul 2000. Pana in 2012 am avut transaminazele normale, dar la limia superioara, doar GGT a fost peste limite
  (50-70). In anul 2012 am facut prim viremie a fost 1800000 si transaminazele putin marite. In Dec 2014 viremia a fost 70000 am facut fibromax si a iesit F2, In ian 2015 am repetat si a iesit F1-F2 in februarie iar viremia a iesit 500000. In nov 2015 a iesit F3, viremia 1194000 si transaminazele putin marite si AST-TGO 56 (Max 35), ALT-TGP 76 (max 5), GG7 138 . Medicul a cerut informatii la laboratorul care a facut Fibromax pt ca a constatat trecerea de la F1-f2 prea rapida la F3 acestia au ca daca nu voi fi tratata in 2-3 luni voi deveni cirotica. Precizez ca am iNTERLEUKINA C/T si genotip 1. Nu ma incadrez conditiile de aprobare tratament free interferon totusi, Ce sfat imi puteti da.
  )m genotip 1,

 19. am facut analiza Anti-HCV –Ser < 0.02, cu acest rezultat. si cu valori de referință sunt: 1: Pozitiv…întrebare: am sau nu hepatita C?!!! vă mulțumesc.

 20. Dupa cum scrie in numeroase locuri pe site, evaluarea medicala la distanta – cum este cea de pe net- este interzisa prin lege in Romania, art 31 din Codul deontologic medical, datorita riscului mare de eroare. Un bolnav poate primi sfaturi, recomandari, diagnostice, tratament etc numai de la medicul care l-a consultat mai inainte de a putea face aceste recomandari.
  Pe site gasiti numeroase articole medicale despre problemele mentionate.
  Cu stima

 21. Buna ziua!
  Tatal meu, in varsta de 46 de ani este diagnosticat cu hepatita cronica toxic-alimentara si abces biloculat psoag stang cu adenita satelita. Este grav? Imi puteti descrie in catvea cuvinte scurte ce inseamna. Precizez ca el a consumat alcool in exces.
  Multumesc!!

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Programare
Adresa clinicii