Hepatita cronica | Ciroza hepatica | Boli de ficat si fiere

 
Autor: Dr Ditoiu, Spitalul Fundeni

Vaccinarea inpotriva virusului hepatitei B este cea mai sigura metoda de prevenire a infectie virale.

Ea se face administrand antigenul de suprafata al virusului (AgHBs) pe cale injectabila, urmand ca organismul sa dezvolte anticorpi impotriva acestui antigen. Daca ulterior virusul B intra in organism, anticorpii distrug AgHBs, iar virusul nu se poate inmulti si supravietui.

Cum se face vaccinarea pentru virusul B

Schema de vaccinare standard a vaccinului impotriva virusului B (cand se adminsitreaza doar acest vaccin) se face prin administrarea intramusculara a 3 doze de vaccin astfel:

 • Prima doza
 • Dupa o luna – se administreaza a doua doza
 • Dupa cel putin doua luni de la doza a doua, sau 4 luni de la prima doza, – se administreaza a treia doza (de obicei in luna a sasea)

Dupa cum se vede in schema alaturata exista si alte scheme de vaccinare; preparatul Engerix-B se poate administra si in 4 doze, la 0, 1, 2, si 12 luni.

In urma acestor administrari se obtine imunitate la peste 90% dintre persoanele vaccinate. Testarea aparitiei imunitatii se face prin determinarea aparitiei anticorpilor (acHBs) la 1-4 luni de la vaccinare. In mod normal, daca raspunsul organismului este adecvat, in urma vaccinarii se obtine o concentratie de anticorpi antiHBS de 10-100mUI/ml. Datorita vaccinarii nu apare in sange AgHBs (cantitatea de AgHBs administrata prin vaccinare este extrem de mica).

Exista persoane care probabil vor raspunde mai prost la vaccinare (nu vor obtine imunitate):

 • Consumatorii de alcool
 • Cei cu boli hepatice avansate
 • Obezii
 • Cei cu HIV
 • Persoanele cu varsta peste 40 de ani
 • Pacientii care fac hemodializa
 • Persoane care iau medicamente care scad imunitatea (citostatice, cortizonice)

Durata imunitatii obtinuta prin vaccinare este de cca 25 de ani.

Vaccinarea se poate face si in cursul sarcinii. La persoanele deja infectate cu virusul hepatitei B vaccinarea nu se recomanda, neavand eficienta.

Vaccinuri pentru hepatita B

In momentul de fata sunt pe piata mai multe vaccinuri pentru hepatita cu virus B:

Engerix B
Recombivax HB (este pentru hepatita A si B)
TwinRix
Hepavax B
Hepavax -Gene
Enivac-HB
Hepaccine-B
Comvax
Tritanrix-HB
Heprecombe
Genhevac B
Euvax B

Am avut situatii in care o persoana a fost contaminata cu virusul hepatitei B, si au trebuit luate masuri rapide de protectie, deoarece efectele protective ala vaccinarii apar dupa cum am mentionat anterior destul de tarziu.

In aceste situatii se pot administra imunoglobuline dupa scheme precise

Materiale ajutatoare:

Cine trebuie sa se vaccineze impotriva virusului B

Vaccinarea incompleta pentru virusul hepatitei B si imunitatea

Raspunsul la vaccinul antiviral B

Imunitatea dupa vaccinarea B

Vaccinarea B forum

Daca te vaccinezi pentru virusul B, poti sa-l mai iei?

Daca in urma vaccinarii a aparut imunitatea, nu mai iei virusul B.

Daca ai imunitate impotriva virusului B dupa boala, poti sa donezi ficat?

Da

Bookmark and Share Autor Dr Ditoiu, Fundeni

Share
 

28 Comments

 1. GHIORGHE COSTIN October 19, 2013 at 9:14 am

  Buna ziua as dori sa va intreb unde pot gasi si eu ENGERIXUL HEPATITA B am un baietel de 3 saptamani si vreau sa-i fac acest vaccin dar nu l-am gasit pe nicaieri si la farmacie mi sa spus ca tocami in decembrie o sa apara iar, stiti cumva de unde il pot achizitiona si eu ca sa il pot face copilului VA Multumesc!!!

   
 2. Oana June 30, 2012 at 10:31 am

  Buna ziua! Am facut a doua doza de Engerix B azi, insa dupa ce mi-a fost injectat vaccinul am citit pe prospect ca acesta trebuia agitat inainte de folosire. Ceea ce nu s-a intamplat in cazul meu: asistenta nu a agitat recipientul. Asta inseamna ca nu au fost amestecate substantele si poate nu isi va face efectul??! Poate intrebarea mea este absurda, dar ma obsedeaza aceasta idee. Multumesc!

   
 3. camelia March 30, 2012 at 12:07 pm

  buna ziua,

  daca am avut cand eram mica, adica nu stiu daca aveam 10 ani si acum am 28 de ani virusul hepatitei B care s-a imunizat singur fara tratament, iar de atunci nu mi-a iesit pozitiv virusul , as putea face dona o parte din ficat?

   
 4. Irina March 21, 2012 at 9:31 pm

  Buna seara!
  In urma unui test AgHbs care a iesit negativ am hotarat sa ma vaccinez impotriva hepatitei B datorita faptului ca prietenul meu are virusul B. Intrebarea mea este daca dupa prima doza de vaccin, avand in vedere ca inca nu as fi imuna,as contacta virusul..ce test ar trebui sa fac? AgHBs-ul ar iesi pozitiv si datorita vaccinului nu?
  Va multumesc anticipat!

   
 5. 4est March 19, 2012 at 10:00 am

  este indicat pentru o persoana infectata cronci cu virusul hepatic B sa se vaccineze impotriva virusului hepatic A ?

  daca da, se poate folosii Recombivax HB (A si B) sau trebuie folosit un vaccin special pt A (o sugestie eventual )

  multumesc

   
 6. Georgiana March 17, 2012 at 1:44 am

  Buna seara!
  Prietenul meu este vaccinat impotriva hepatitei b, virus pe care eu il port ( tocamai ce mi s-a spus k e cronic), si as vrea sa stiu daca exista riscul ca prietenul sa se infecteze.
  Multumesc!

   
 7. sanda January 25, 2012 at 4:00 pm

  Buna ziua in 2009 am fost diagnosticata cu hepatita cronica virala tip b as vrea sa stiu daca pot face vaccinul s-au un alt vaccin pentru cresterea imunitati va multumesc

   
 8. Claudia January 16, 2012 at 3:11 pm

  Am avut acum 2 luni o operatie de cezariana si am aflat cu stupoare ca persoana care a fost operata inaintea mea avea hepatita B. Sunt ingrozita ca poate am contactat boala, am dureri in zona ficatului (recunosc ca am mai avut aceste dureri si mai demult). Mentionez ca alaptez. Credeti ca daca am contactat boala i-o pot transmite si baietelului meu? El a fost vaccinat la nastere si acum urmeaza sa facem doza 2 de vaccin. Eu la cate luni dupa o posibila contactare trebuie sa imi fac analizele pentru verifica daca am fost infectata? Multumesc anticipat.

   
 9. adi October 6, 2011 at 7:05 pm

  pot avea copil fara a fi infectat cu virus b daca eu am hepatita b?

   
 10. ilie mihaita August 30, 2011 at 5:04 pm

  acum 2saptamaniam aflat ca sunt purtator aghbs cu valori de cut-off=087 si do=0\213 aceste valori sunt de pe biletul de analize medicale dupa efectuarea unei donari de sange pentru o ruda care a si decedat

   
 11. Levi June 5, 2011 at 11:54 am

  Buna ziua! Marturisesc ca la o viremie de peste 10000 copii/ml,intrucat nu mi-am permis un alt tratament antiviral,am riscat,la recomandarea unui medic infectionist, si am facut 2 doze de Engerix B la un interval de 3 luni. Viremia a scazut la 538 copii/ml,dar,dupa aproximativ un an, a crescut iar la 1850 copii/ml. Acum mi s-a recomandat sa fac doua doze de Engerix B simultan,dar n-as vrea sa ma avant prea repede,intrucat printre efectele adverse ale vaccinului se afla si scleroza multipla,iar mama a fost diagnosticata deja cu aceasta maladie. Va rog mult de tot sa-mi spuneti daca ar merita sa risc iar sau e mai intelept sa nu mai repet vaccinul. Punctul dvs. de vedere este vital pentru mine si am mare incredere in recomandarea dvs. Va multumesc frumos!

   
 12. Mirela December 10, 2010 at 12:40 pm

  Buna ziua!eu am aflat de 2 luni de infectia cu AgHBe.prietenul meu si-a facut recent analizele si au iesit 0,332 HBSAG.Doream sa va intreb daca se pune problema la aceasta valoare sa fie contactat si el virusul si daca se poate vaccina.Va multumesc!

   
 13. Mirela December 10, 2010 at 12:34 pm

  Buna ziua!eu am aflat de 2 luni de infectia cu AgHBe.prietenul meu si-a facut recent analizele si au iesit 0,332 HBSAG.Doream sa va intreb daca se pune problema la aceasta valoare sa fie contactat si el virusul si daca poate se poate vaccina.Va multumesc!

   
 14. Dr AV Ditoiu August 13, 2010 at 11:03 am

  dvs hepatite.ro search vaccinarea impotriva virusului b cat dureaza imunitate gasire raspuns succes

   
 15. alexandru August 13, 2010 at 10:32 am

  eu hepatita B din 2006, sotia a facut vaccinul;cit timp este protejata,au trecut 4 ani; se face o noua imunizare

   
 16. Dr AV Ditoiu April 1, 2010 at 1:08 pm

  DIN LIPSA DE TIMP SI DIN CAUZA IMPOSIBILITATII EVALUARII CORECTE A UNUI CAZ MEDICAL FARA CONSULT, LA TOATE INTREBARILE CARE NU AU RASPUNSUL DEJA EXISTENT PE SITE, VOI RASPUNDE SCURT EXCLUSIV IN TEXTUL DE SUS AL ARTICOLULUI FARA ALT COMENTARIU
  Multumesc pentru intelegere

   
 17. Dr AV Ditoiu January 7, 2010 at 2:40 pm

  Puteti face a doua doza

   
 18. ioana January 7, 2010 at 11:35 am

  Am facut prima doza de vaccin impotriva hepatitei B. Ar trebui sa fac acum a doua doza doar ca au trecut doua luni de la prima vaccinare. Pot exista complicatii daca nu am respectat intocmai termenul? Ar fi mai bine sa reiau cele trei doze, respectand schema 0, 1, 6 luni? Multumesc.

   
 19. constantin December 7, 2009 at 2:52 pm

  Am avut acum 2 ani hepatita A
  Pot face vaccin pt hepatita B ?

   
 20. Dr AV Ditoiu November 30, 2009 at 10:23 am

  Oricare este buna din cele de pe site .
  “Cea mai indicata” schema de vaccinare, tratament explorare, etc, pentru un anumit caz, stabileste medicul care vede cazul, medicul curant.
  Schemele de pe site, ca toate celelalte materiale de pe site, sunt TEORETICE, adaptarea lor la un anumit caz o face un medic care poate examina direct pacientul.

   
 21. ROMI November 30, 2009 at 10:19 am

  care e cea mai indicata schema de vaccinare hepatita b la adulti

   
 22. Dr AV Ditoiu November 6, 2009 at 5:17 am

  Am facut toate 3doze de vaccinare impotriva Hepatitei B.As dori sa stiu dupa cat timp pot sa fac analizele de sange.
  -Probabil pentru a vedea eficienta vaccinarii?
  La 3 luni

  As mai dori sa stiu daca am facut vaccinarea as putea sa fac un copil?
  -Nu vad legatura…puteti face ce vreti

   
 23. Crizantema November 5, 2009 at 11:46 pm

  Am facut toate 3doze de vaccinare impotriva Hepatitei B.As dorii sa stiu dupa cat timp pot sa fac analizele de sange.
  As mai dorii sa stiu daca am facut vaccinarea as putea sa fac un copil?Prietenul meu are hepatita B.

   
 24. Dr AV Ditoiu October 26, 2009 at 7:04 am

  1. daca am toate transaminazele bune pot avea hepatita B ?
  Da

  2. si acum ca am virusul se poate sa mai fac vaccinul ?
  Nu

  3 Ambele subiecte sunt pe site, cititi – le

   
 25. geo October 26, 2009 at 5:53 am

  daca am toate transaminazele bune pot avea hepatita B ?
  si acum ca am virusul se poate sa mai fac vaccinul ? si daca da dupa cat timp ? va multumesc din suflet daca o sa imi raspundeti

   
 26. Dr AV Ditoiu October 11, 2009 at 6:18 am

  Da
  Depinde cand ati avut hepatita A

   
 27. Constantin October 10, 2009 at 8:09 am

  Daca am avut hepatita A am voie sa ma vaccinez contra hepatitei B ?

   
 28. monica August 15, 2009 at 6:09 am

  UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ MAI PRECIS LA CARE CENTRE UNDE SE FAC VACCINARI CONTRA HEPATITEI B

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Theme by HermesThemes

Reproducerea materialelor interzisa © 2008-2015 Gastroenterologie si endoscopie digestiva. All Rights Reserved

Hepatita cronica, ciroza hepatica, boli de ficat. Copyright.Continutul acestei pagini se afla sub protectia drepturilor de autor (conform Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe). Reproducerea totala sau partiala, este interzisa! copyright