Hepatita cu virus B poate sa evolueze catre ciroza hepatica sau cancer de ficat?

Este important de stiut ca evolutia hepatitei B este variabila, unele persoane au risc de evolutia mai rapid, iar altele nu, si chiar la aceeasi persoana boala nu evolueaza tot timpul, avand si perioade de stagnare a evolutiei.

Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatii nu se aplica automat tuturor pacientilor, lucru valabil in orice situatie medicala. Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs,sau ,daca aveti drum prin Bucuresti  sau sunteti din zona, puteti apela la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale.

Evolutia hepatitei B catre ciroza este constanta si progresiva?

Evolutia finala a infectiei cu virusul hepatitei B poate fi catre ciroza sau cancer de ficat. Aceasta evolutie – daca apare- nu este lineara, respectiv rata evolutiei catre ciroza nu este obligatorie, nu este constanta in toate cazurile. Sunt cazuri care evolueaza mai repede, altele mai lent sau deloc.

Din punct de vedere imunologic se descriu trei faze in evolutia infectiei cu virusul B al hepatitei:

 • Faza de toleranta imuna, tine 10- 20 de ani daca virusul a fost luat in copilarie, si mult mai patin daca virusul a fost luat in periada adulta; sistemul imunitar al pacientului nu reactioneaza impotriva virusului, ii tolereaza prezenta, fiind caracterizata prin:
  • inmultire (replicarea) virala mare
  • viremie mare
  • prezenta AgHBs si AgHBe
  • absenta simptomelor
  • transaminaze normale
  • ficat foarte putin afectat – daca se face biopsia hepatica, ficatul este aproape normal
 • Faza de clearence imun in care sistemul imun al pacientului reactioneaza impotriva virusului atacand celulele hepatice cu virus si distrugandu-le, fiind este caracterizata prin:
  • inmultire (replicarea) virala redusa
  • viremie mica – virusul este distrus de sistemul imun
  • transaminaze mari – datorita atacarii si distrugerii celulelor hepatice cu virus de sistemul imun
  • prezenta AgHbs si AgHBe
  • la biopsia hepatica ficatul este mai bolnav decat in faza precedenta (fiind atacat si distrus de sistemul imun)
 • Faza de infectie nonreplicativa (starea de purtator sanatos de virus B), in care materialul genetic al virusului este integrat in genomul celulei hepatice si ramane aici indefinit, virusul nu se inmulteste dar nici sistemul imun nu reactioneaza impotriva lui, faza fiind caracterizata prin:
  • Oprirea inmultirii virusului
  • Cresterea scurta a transaminazelor la inceputul fazei
  • Viremie mica<10.0000 copii/ml sau nedetectabila
  • Prezenta AgHBs, AgHbe in unele cazuri
  • Aparitia AcHBe
  • La biopsie afectarea ficatului este mai mica, iar daca s-a ajuns la ciroza aceasta este inactiva
  • Exista riscul de aparitie a cancerului de ficat

Trecerea intre fazele descrisa poate fi rapida sau lenta, iar evolutia nu este lineara (nu are acelasi ritm de evolutie tot timpul la acelasi pacient),existand perioade in care evolutia este mai rapida iar in alte perioade evolutia este mai lenta, stationara sau in regresie, tinand de numerosi factori:

 • Reactivarea virusului
 • Suprainfectia cu virus D al hepatitei
 • Aparitia virusurilor mutante
 • factori ce tin de sistemul imunitar al pacientului
 • factori ce tin de raspunsul la tratament
 • asocierea altori factori -medicamente, alcool, alimentatie

Daca ai virusul B inactiv, adica esti purtator sanatos de virus B, ai vre-un risc sau esti ca o persoana normala?

Date stiintifice recente arata ca in cazul infectiei cu virus B exista riscuri chiar in forma de „hepatita oculta cu virus B” este definita prin urmatoarele criterii:

 • prezenta ADN VHB in sange in cantitate minima <200ui/l sau
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN); acest ADN viral se poate integra in ADN-ul celule ficatului, iar modificarea acestei structuri poate duce la aparitia de celule hepatice anormale, unele atat de anormale incat nu mai raspund la comenzile organismului si se inmultesc fara control,
 • absenta AgHBs
 • transaminaze normale

Deci, poti avea virus B in ficat, chiar daca ai viremia nedetectabila si ai anticorpi antiHBs si antiHBc. Disparitia infectiei cu virus B dovedita prin analize de sange, nu inseamna si disparitia virusului din ficat, adica lipsa oricarui risc pentru o boala de ficat, tocmai de aceea este bine ca bolnavul cu hepatita cronica cu virus B sau C sa fie urmarit de un medic de boli de ficat, nu de boli infectioase.  Deci orice persoana care a avut o infectie cu virusul hepatitei B, chiar considerat vindecata infectia cu sau fara tratament, trebuie urmarita hepatologic sau gastroenterologic periodic, datorita persistentei posibile a virusului in ficat cu riscurile reaparitiei HEPATITEI CRONICE SAU A CANCERULUI DE FICAT.

Aveti aici sursa informatiei de mai sus

Daca ai viremie mare, ai risc mai mare de evolutie a hepatitei B?

VIremie are valori diferite de-a lungul evolutie bolii la acelasi bolnav, si ea nu este strict legata de cat de grava este boala de ficat.Am vazut bolnavi cu viremie nedetectabila si ciroza,si altii cu viremie imensa si fact sanatos.Trebuie stiuit ca in hepatita cronica cu virus B, viremia nedetectabila poate deveni oricand detectabila, cu riscul de evolutie a hepatitei catre ciroza in medie cam in 10-15 ani. Evident exista cazuri cu evolutie mai rapida sau mai lenta, ca si cazuri stationare (care nu fac ciroza) sau cu vindecare fara tratament sau cu tratament, medicul gastroenterolog sau hepatolog poate aprecia mult mai corect situatia dvs medicala decat un neprofesionist medical.

Exista vre-o influenta a alcoolului asupra evolutiei hepatitei B?

Alcoolul este o substanta cu potential toxic asupra ficatului

Daca doar alcoolul singur poate duce la ciroza si cancer de ficat, se subintelege sa asocierea alcoolului cu virusul hepatitei C creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza.

De aceea, la pacientii cu hepatita cronica cu virus B recomandam abtinerea de la consumul de alcool, , consumul de alcool sa fie doar ocazional, si maximum un pahar de alcool slab (bere,vin).

Exista o legatura intre obezitate si hepatita cu virus B?

Obezitatea poate duce la ficat gras, acesta poate evolua catre hepatita cronica (steatohepatita), iar aceasta la randul ei catre ciroza hepatica.

Suprapunerea obezitatii peste infectia cu virus B ca si in cazul alcoolului, creste riscul si viteza evolutiei catre ciroza hepatica.

De aceea, recomand pacientilor mei cu hepatita cu virus C urmatoarele:

 • Regim alimentar cu aport redus de colesterol (ce provine in principal din carne de porc, slanina, piele de pasare, galbenus de ou, samantana, lapte gras, unt, pate, cascaval, mezeluri grase si uscate)
 • Evitarea alcolului, care incarca ficatul cu grasime.
 • Evitarea anticonceptionalelor care pot aduce surplus de grasime in ficat
 • Scaderea in greutate cu 1kg/luna, pana la o greutate convenabila cu urmatorul regim
 • Evitarea sedentarismului, dar nici efort fizic excesiv
 • Miscare cel putin o ora zilnic in cazul sedentarilor
 • Scaderea cantitatii de alimente consumate la masa de seara
 • Eventual tratament pentru scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange (daca este cazul)

Toti bolnavii cu virus B fac ciroza?

DIntre persoanele cu infectie cu virusul hepatieti B doar cca 20% ajung la ciroza, restul nu fac aceasta boala, ci au diferite stadii de hepatita cronica sau ficat sanatos. Evolutia catre ciroza este silentoasa, fara simptome deosebite, si poate fi favorizata de lipsa regimului alimentar si a tratamentuli corespunzator

Toti bolnavii cu virus B mor din cauza virusului?

Numeroase studii au aratat ca dintre toti bolnavii cu infectie cu virusul hepatitei B doar unul din o suta moare datorita acestui virus, restul mor din alte cauze fara legatura cu virusul B

Alte articole despre hepatita B

Markerii virali in hepatita B

Cum ataca virusul B ficatul

Despre purtatorul de virus B

Forum – hepatita

Daca am AgHBs negativ si transaminaze mari, inseamna ca sunt infectata cu virusul A?

Intrebarea este asa de .. aiuritoare incat nu stiu daca este serioasa…o postez ca mostra de logica..

Puteti avea virusul C, E, F, G, H, hepatita alcoolica, medicamentoasa, autoimuna, steatoza hepatica, sau.. rocie alta situatia in care transaminazele pot creste – aveti subiectul pe site.

In evolutia la hvb este obligatorie cele 3 faze ?sau boala poate incepe de la o anumita faza?

Dupa cum scrie si mai sus in evolutia infectiei cu virus B nu este obligatorie parcurgerea fazelor mentionate

Am citit ca la sp Victor Babes se face tripla terapie cu antivirale pentru b ,exista studii la care se pot inscrie pacientii?

Tratamentul eficient al hepatitei B se poate face cu un singur medicament sunt mai multe posibilitati- prin CNAS. Sunt studii prin care se testeaza diferite medicamente in mai toate clinicile mari, probabil este si unul la Sp V Bebes, nu cunosc situatia lor

Va rog din suflet dati-ne vesti cu tratamente noi sau orice altceva ce ne poate ajuta

Tratamentul eficient al hepatitei B se poate face cu un singur medicament sunt mai multe posibilitati- prin CNAS

Daca aveti virusul hepatitei B, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Din experienta mea va pot spune ca situatia poate fi lamurita si mentinuta sub control, trebuie doar sa  luati legatura cu un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

MENTIUNE

Scopul siteului nu este de diagnostic si tratament pe net ci de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

 

12 Replies to “Hepatita cu virus B poate sa evolueze catre ciroza hepatica sau cancer de ficat?”

 1. buna ziua ma numesc liliana de curind am facut niste analize si mi-au iesit tgo 27,7 si tgp 54,5 stiu ca nu sunt bune analizele ,am fost sa le refac si am facut anti-hcv si a iesit negativ iar cea de adoua analiza antigen hbs mi-a iesit pozitiv asi dori sa stiu daca sunt infectata cu hepatita b VA MULTUMESC ANTICIPAT

 2. buna ziua. Am facut analizele si mi-au iesit asa:STGO 81, STGP 189, trigliceridele 237,testele de hepatita A B C ,negative?
  ce se intampla?
  nu prezint dureri,doar din cand in cand sunrt mai obosit.
  va multumesc

 3. Buna ziua, domnule Doctor Ditoiu, cu respect va intreb:

  Daca la terminarea tratamentului cu pegasys in hepatita b, viremia este nedetectabila si virusul este inca prezent, ce s-ar putea face pentru a evita reactivarea virusului?
  Se mai poate continua cu un tratament antiviral sau doar regim alimentar adecvat, lipsa de stres si odihna multa? MULTUMESC ANTICIPAT!

 4. Buna ziua,

  Am hepatita cronica B si am fost sfatuit de medic sa iau LAGOSA 2 PASTILE /ZI

  dar in prospect nu scrie, si nici dl.doctor nu a precizat daca trebuie luat inainte sau dupa masa .

  Ma puteti lamuri dvs va rog,
  multumesc

 5. am facut nisre analize si mi-au spus sa fac viremie.postez alaturatrezultatele
  assay result units flags
  ________________________________________
  anti-hbcll 7,95 s/co EXP
  reactiv
  Anti-hbe 0,20 s/co EXP
  reactiv
  Anti-hbs 544,80 mlu/ml
  reactiv
  Anti-hcv 0,07 s/co
  nonreactiv
  HBeAg 0,561 s/co EXP

 6. Ma numesc Vasile, am 23 de ani si am
  fost diagnosticat cu hepatita acuta b. as
  vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva
  CU INTERPRETAREA ANALIZELOR si ce
  inseamna! markeri hepatici: Anti_
  HBe-45.92, Anti_HBe_I-negativ, HBeAg- 938.492, HBe_Ag_I-pozitiv, HBc_Ab_
  IgM-1.74, HBcAbIgM_pozitiv,
  HBsAg-765.23, HCV_3-0.06, HBsAg_I-
  pozitiv, HCV_3_I-NEGATIV, ADN VHB
  PREZENT 780 COPII VIRALE [ML ! VA rog,
  imi poate spune cineva ce inseamna toate astea??? multumesc mult,
  sanatate maxima!!!!!!

 7. Ma numesc Vasile, am 23 de ani si am
  fost diagnosticat cu hepatita acuta b. as
  vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva
  CU INTERPRETAREA ANALIZELOR si ce
  inseamna! markeri hepatici: Anti_
  HBe-45.92, Anti_HBe_I-negativ, HBeAg- 938.492, HBe_Ag_I-pozitiv, HBc_Ab_
  IgM-1.74, HBcAbIgM_pozitiv,
  HBsAg-765.23, HCV_3-0.06, HBsAg_I-
  pozitiv, HCV_3_I-NEGATIV, ADN VHB
  PREZENT 780 COPII VIRALE [ML ! VA rog,
  imi poate spune cineva ce inseamna toate astea??? multumesc mult,
  sanatate maxima!!!!

 8. Buna ziua,

  Dl Doctor in evolutia la hvb este obligatorie cele 3 faze ?sau boala poate incepe de la o anumita faza?am citit ca la sp Victor Babes se face tripla terapie cu antivirale pentru b ,exista studii la care se pot inscrie pacientii?va rog din suflet dati-ne vesti cu tratamente noi sau orice altceva ce ne poate ajuta. .Va apreciez din tot sufletul pentru ceea ce faceti ,ne luptam cu boala asta fara prea multe sanse ne mint pe tv cu tot felul de leacuri in presa la fel ,eu personal m-am saturat

  multumesc mult

 9. Bună ziua, mă numesc Argeșanu Georgeta am 34 de ani si sunt diagnosticată cu virusul hepatitei B. Pe data de 15/04/2015 am refăcut analizele (viremie si fibromax). Rezultatul este
  viremie- B= 314/ ml;
  fibromax= Ao Al Fo Fl So No Ho
  (Roche). Medicul mi-a spus că nu necesit tratament. Dacă nu am nevoie de tratament ce pot face ca să elimin virusul din organism ( am înțeles că acesta poate dispărea cu timpul ” ajutat” de un regim.

 10. Numeroase date teoretice despre problemele mentionate de dvs- virus B, virmeie, fibromax, etc sunt postate pe site, acesta fiind scopul site-ului care mi-a luat mii de ore de munca – furnizarea de informatii teoretice despre boli si simptome.
  La intrebarile specifice referitoare la cazul dvs, raspunsul cel mai competent in poate da doar medicul consultant gastroenterolog, cred ca va inchipuiti cat de periculos este sa va dau un sfat prost datorita necunoasterii complete a situatiei pacientului respectiv, iar dvs sa il si urmati . .
  Cu stima

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus