Virusul hepatitei B la gravida

Virusul hepatitei B se gaseste in sange in cea mai mare concentratie, si in concentratii scazute in secretiile vaginale, saliva, sperma.
Este un virus rezistent. Daca se expune la temperatura camerei o picatura de sange cu virus B, acesta poate trai in aceste conditii cca 7 zile.
De la contactul cu virusul pana ce apar simptomele de boala si modificarea analizelor (perioada de incubatie) pot trece 6- 24 de saptamani.

Hepatita acuta cu virus B se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

 • scaderea poftei de mancare
 • greata, varsaturi
 • febra
 • dureri abdominale
 • icter
 • urina colorata spre portocaliu
 • scaune mai putin colorate decat normal

Mentionez ca jumatate din pacientii cu hepatita acuta nu au nici un simptome, si deseori nici nu stiu ca au avut hepatita acuta virala, dar pot ramane cu virusul in sange, acesta fiind decoperit ulterior cu ocazia unor analize.

Transmiterea virusului B si sarcina

Existenta posibilitatii de a lua virusul B pe cale sexuala este importanta, existand riscul ca cca 25% dintre cei care au contact sexual cu o persoana cu virusul B sa ia virusul de la aceasta.

Desi placenta este un bun filtru pentru virusul B al hepatitei, transmiterea de la mama insarcinata la copil poate sa apara in 10-20% din cazuri, daca nu se ia nici o masura de profilaxie; acest risc de transmitere este mult mai mare, 90%, daca mama are si AgHBe.

Daca o gravida face hepatita acuta virala in timpul sarcinii in primul trimestru, riscul de a transmite virusul copilului este de 10%, in timp ce o mama care face hepatita acuta virala B in trimestrul trei de sarcina are un risc de 80-90% de a transmite acest virus copilului; de aceea, in zonele geografice ru multi infectati cu virus B cum este tara noastra, este bine ca o femeie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru propria protectie si protectia copilului.

Persoanele care iau virusul hepatitei B au risc sa nu scape de el; daca virusul a fost luat in primul an de viata, in 90% din cazuri virusul nu dispare din organism, daca virusul a fost luat in perioada 1-5 ani, riscul de a nu scapa de el este de 30%, iar daca virusul este luat dupa aceasta perioada, riscul de a ramane cu virusul este de doar 2-6%. Persoanele care au cronic virusul hepatitei B, au risc sa faca hepatita cronica, ciroza hepatica si cancer de ficat.

Copilul nascut din mama cu virusul hepatitei B nu are defecte congenitale cauzate de acest virus, dar pot avea greutate mai mica la nastere, daca mama a luat virusul in timpul sarcinii, desi copii nu se nasc prematur.

Cum se poate preveni aparitia hepatitei cu virus B la gravida

Cea mai eficienta cale de prevenire este vaccinarea, cu trei doze de vaccin administrate intramuscular (deltoid) in luna 0, 1 si 6. Vaccinarea se poate face si in timpul sarcinii.

Daca o gravida a avut un eveniment prin care ar fi putut sa ia virusul hepatitie B, sunt necesare urmatoarele masuri:

 • Administrarea primei doze de vaccin
 • Administrarea concomitenta in alt loc din corp a unei doze de imunoglobulina specifica anti-virus B (0.06ml/kg), eventual repetata peste o luna ( daca contactul a fost percutan sau prin leziuni de mucoasa
 • Persoanele care au in familie un membru cu virusul hepatitei B, trebuie sa se vaccineze, pentru a elimina orice risc de a lua virusul.

Recomandari pentru gravida purtatoare de virus B hepatitic:

 • Vaccinarea impotriva hepatitei A
 • Evitarea consumului de alcool
 • Evitarea medicamentelor hepatotoxice ca paracetamolul
 • Nu poate dona organe tesuturi sau ovule
 • Sa nu foloseasca in comun aparate de ras sau periute de dinti
 • Sa informeze obstetricianul ca este purtatoare de virus B
 • Sa aiba un hepatolog / gastroenterolog competent care sa o urmareasca pe parcursul sarcinii, apoi de cel putin de doua ori pe an, cu testele de rigoare
 • Sa fie sigura ca copilul primeste in primele 12 ore de la nastere imunoglobulinele si vaccinul, apoi urmatoarele doua doze de vaccin
 • Sa evite amniocenteza

Nasterea in cazul mamei cu virusul B al hepatitei.

Desi initial s-a crezut ca nasterea prin operatie cezariana scade riscul de a transmite copilului virusul hepatitei B, actualmente se considera ca nasterea naturala are acelasi risc ca si cezariana de a transmite copilului virusul B al hepatite.

Alaptarea in cazul mamelor cu virusul B al hepatitei

Daca copilul a facut imunoglobulina si vaccinul la nastere, poate fi alaptat la san fara riscul de a-i transmite virusul hepatiei B.

Interpretarea rezultatelor de laborator ale markerilor virali B

TesteRezultateInterpretare
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
negativ
negativ
Persoana poate lua virusul hepatitei B
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
pozitiv
pozitiv
Persoana are imunitate impotriva virusului B obtinuta in urma bolii
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
negativ
pozitiv
Persoana are imunitate obtinuta prin vaccinare
HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs
pozitiv
pozitiv
pozitiv
negativ
Persoana are hepatita acuta cu virus B
HBsAg
anti-HBc
IgM anti-HBc
anti-HBs
pozitiv
pozitiv
negativ
negativ
Persoana are infectie cronica cu virusul B al hepatitei
HBsAg
anti-HBc
anti-HBs
negativ
pozitiv
negativ
Infectie vindecata sau reactie fals pozitiva pentru antiHBc sau purtator de virus B cu AgHBs in concentratie mica, sau reactie care nu poate detecta concentratiiile mici de AgHBs

Practic se poate spune pe scurt ca:

 • Prezenta AgHBs apare in primele 3-5 saptamani de infectie, iar in cazul vindecarii dispare in 3-4 luni, aparand in loc AcHBs
 • AgHBs prezenti in absenta Ac antiHBc IgM, arata o infectie cronica cu virus B

Evolutia hepatitei B in timpul sarcinii

Hepatita cronica cu virus B la femeia care ramane insarcinata nu evolueaza mai rapid sau mai grav in ceasta perioada, comparativ cu evolutia la femeia neinsarcinata.

Acest lucru se intampla desi pe perioada sarcinii femeia cu virus B intrerupe tratamentul antiviral, datorita posibilelor efecte secundare ale medicamentelor asupra copilului.

Alte articole despre hepatita B
Sarcina si alaptarea in hepatita B si C
Cum sa face vaccinarea impotriva virusului B
Imunitatea dupa vaccinarea pentru virusul B
FORUM – hepatita B

Analizele mele nu se regassesc in tabelul de sus, de ce?

Parametrii de explorare fiind numerosi, combinatiile posibile sunt si mai numeroase, de aceea nu sunt trecute toate in tabel, ci doar cateva; pentru elucidarea problemelor medicale personale, specifice,  fiecare pacient trebuie sa se sfatuiasca cu medicul curant

11 Responses to “ Virusul hepatitei B la gravida ”

 1. Cezarica Apopi says:

  Buna ziua !
  Va rog sa-mi spune-ti daca Hb poate fi depistata in urma analizelor de urina(numai prin aceasta analiza) sau daca in urma efectuarii acestei analize pot aparea indicii care sa duca spre ipoteza unei infectii cu Hbsi care anume sunt aceste analize de urina.Precizez ca celelalte analize care se efectueaza pentru aceasta boala le cunosc.
  Va multumesc!

 2. Oana M says:

  Buna ziua. Sunt insarcinata in 15 sapt, iar in urma analizelor ptsarcina, am descoperit ca am AgHBs pozitiv. Toate analizele au valori normale, transaminazele sunt 10 si 13.Am consultat un gastroenterolog care mi-a repetat analizele, la fel au iesit normale toate valorile. AgHBe este negativ, iar anti HBe este pozitivi( am anticorpi). Nu mi s-a cerut sa fac AgHbc, oare de ce?
  Virusul C a iesit negativ.
  Am facut un test Fibroscan si fibroza este zero.
  Viremia este 600UI. Gastroenterologul mi-a spus ca nu e nevoie de tratament, ca pot naste normal si pot alapta si ca nu este obligatoriu sa i se administreze copilului la nastere imunoglobulina B.
  Mi s-a pus diagnosticul de purtator sanatos virus B inactiv.
  Dumneavoastra ce parere aveti, o sa pot scapa de acest virus, este corect diagnosticul sau mai e nevoie si de alte investigatii? Trebuie sa repet viremia inainte de nastere?

 3. Ella C. says:

  Buna seara d-le Dr. Ditoiu,

  De 3 ore citesc pagini cu diagnostice legat de Hep B, inclusiv interpretari ale dvs., am citit si tabelul de mai sus, si … ma iertati, sunt convisa ca sunteti “satul” de interpretari de analize, insa … nu-mi regasesc rezultatele acolo (nici in tabelul de mai sus).
  Va rog, spuneti-mi cum sta situatia in cazul meu, si evident daca considerati ca e mai bine sa imi faceti o evaluare a analizelor face to face, cum am vazut dealtfel ca preferati, spuneti-mi si o sa fac o programare la nr de tel 0722 873 284, oricum intentionez sa fac una in principiu, cat de curand posibil.
  Va multumesc anticipat pt rabdare si raspuns.
  Valorile pana in acest moment sunt:
  Ag HBs = Pozitiv – Negativ
  ANTI HBs (CANTITATIV) = 13.17 UI/L <10
  ANTI HBc = Pozitiv – Negativ
  Ag HBe = Negativ – Negativ
  ANTI HDV = Negativ – Negativ
  A/G = 1.2 g/dL [1.39 – 2.23]
  Sideremie = 159.98 {37 – 147]
  Anticorpi Helicobacter pylori IgG = 0.9 U/mL [0-0.9]
  ALT = 12.4 U/L <31
  AST = 15.3 U/L [5 – 34]

 4. Ramona D. says:

  Sunt insarcinata in 27 saptamani si Ag HBS pozitiv. Mi s/au recomandat imunoglobuline intramuscular, insa nu gasesc denumiri ale acestora; m/ar interesa in special varianta din Germania (daca exista una), de acolo avand posibilitatea de a achizitiona.
  Va multumesc!

 5. Alina says:

  Am 28 sapt de sarcina si am AgHbs pozitiv cu viremie 788Ul/mL nedetectabil este bn sau nu?VA MULTUMESC

 6. pastrav andreea says:

  domnle doctor am si eu cateva lamuriri
  am o viremie de 20.819.254 copii adn /ml am urmat tratament cu interferon fara rezultate spectaculoase ( de la o viremie initiala de 11.641.987copii adn/ml la o viremie de 782.725 copii adn/ml) dupa terminarea interferonului la 1 an de zile viremia a explodat la o valoare de 20.819.254 copii adn/ml. in prezent sunt in tratament cu baraclude de 4 luni si trebuie sa fac o noua viremie. va rog sami spuneti daca este indicat sa fac incerc sa aduc pe lume un copli eu avand varsta de 24 ani. si mai am o curiozitate ” este acest virus vindecabil” ca multumesc pentru raspuns

 7. pastrav andreea says:

  ce se intampla daca esti in tratament cu baraclude de 4 luni cu aprobare de la casa de asigurari si vrei sa ramai insarcinata? cat trebuie sa astepti pentru a ramane insarcinata daca intrerupi tratamentul, pierzi aprobarea si trebuie sa depui o alta dupa nastere sau continui tratamentul pe baza aprobarii vechi dupa nastere

  1. elena says:

   Buna! Sunt si eu in aceeasi situatie . Ce ai mai facut?

 8. cristina says:

  Buna ziua!

  Ma numesc Cristina si sunt insarcinata in 36 de saptamani, si am aflat de o saptamana ca sunt purtator de virus B. Analizele mele sunt:

  Ag HBs Reactiv 3627.62 S/CO
  Ag HBe Nonreactiv 0.294 S/CO
  Ac Anti-HBe Reactiv 0.01 S/CO
  Viremie hepatita B 623 UI/mL ( 3626 copii/mL )

  Mai pot naste natural? Pot alapta? Trebuie sa administrez bebelului imunoglobulina?
  Tinand cont de faptul ca nu mai am mult pana la nastere imi este destul de greu sa ajung la dvs si va rog mult, daca puteti, sa imi dati si mie un raspuns. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>