Daca aveti astfel de probleme va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la Dr Ditoiu, medic cu 30 de ani de experienta la Spitalul Fundeni. Secretariat 0758751841 (8-20)

Regimul alimentar in hepatita B

Regimul alimentar in hepatita B este foarte important, el putand proteja sau suprasolicita ficatul. Regimul alimentar nu este acelasi pentru toti bolnavii, el trebuind sa fie personalizat.

Bolnavii stiu acest lucru, cautand  frecvent pe siteuri  ceaiuri pentru hepatita b,retete pentru hepatita b, regim care vindeca hepatita b, regim hepatita a copii,usturoiul in hepatita b,regim hepatita cronica alimente permise, regim alimentar hepatita b forum

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie cu 30 de ani de activitate la spitalul Fundeni.

In articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre importanta regimului alimentar in infectia cu virusul hepatitei B, boala pe care o intalnesc relativ frecvent la bolnavii pe care ii consult.

Recomandari generale in infectia cu virusul B

Un articol medical recent  mentioneaza ca desi regimul nu pare a avea un important  in vindecarea hepatitei cu virus B sunt necesare cateva restrictii:

  • Limitarea consumului de alcool si cafea – alcoolul poate afecta ficatul chiar daca este conusmat in cantitati mici , iar cafeaua si alcoolul pot da deshidratare, si agrava astfel functiile hepatice la o persoana care are ficatul de ja bolnav
  • Mentineti-va o hidratare adecvata – se recomanda cca 2 litri de apa zilnic, pentru o buna functionare hepatica
  • Consumul de ceai verde – contine antioxidanti si cathechina, cu efect favorabil asupra functiei hepatice
  • Nu consumati vitamine in exces – trebuie sa existe un echillibru intre vitamine si minerale; unele vitamine si minerale (vitamina A,D si fierul), pot afecta ficatul ca si asa-zisele „suplimente nutritive”
  • Includeti vitamina E in dieta, se pare ca o cantitate suplimentara de vitamina E ajuta organismul in lupta cu virusul B
  • Evitati alimentele procesate, congelate, afumate, grase sau cu aditivi, si incercati sa consumati alimente proaspete, fructe si legume…
  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei B (dr Ditoiu)
  • Consumul de grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
  • Proteinele pot fi in cantitate normala, cu exceptia cirozei hepatice in stadii avansate
  • Sarea se poate folosi in cantitate normala in hepatita B
  • Lichidele se folosesc dupa sete
  • Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.

Exista numeroase alimente care nu ar trebui consumate de bolnavul care are infectie cu virusul hepatitei B si altele care nu pun probleme deosebite.

De fapt in orice boala si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, nu este acelasi la toti bolnavii cu aceeasi boala. Acest regim alimentar specific fiecarui bolnav il poate prescrie medicul curant dupa consult . Eu dau bolnavilor mei  la consultatie recomandari clare despre dieta si o lista cu alimentele care pot fi consumate si cele care trebuie sa fie evitate- vezi poza ca exemplu

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

regim-pentru-colon

Ce trebuie sa faci in caz de infectie cu virusul hepatitei B, cat de repede trebuie sa mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Acest lucru este cu atata mai important in herpatita B cu cat simptomele apar doar i nstadiile avansate de boala, aproape de ciroza hepatica. Desi  in majoritatea cazurilor nu reprezinta o urgenta medicala, in infectia cu virusul B trebuie sa mergeti la medic pentru o evaluare intr-un timp rezonabil.. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil, mai ales ca de multe ori boala de ficat nu da nici u nfel de simptome, mai ales in stadiile de inceput. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

As vrea un regim si tratament personalizat pentru mine, am hepatita B fara simptome si as dori cel mai bun tratament. Tin regim si nu iau tratament dar parca nu simt nici o simptoma

In primul rand in orice boala este obligatoriu ca diagnosticul sa fie corect.

Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala – inclusiv in cazul acesta- exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte. Sunt situatii in care o boala nu trebuie tratata cu medicamente, aceasta fiind situatia in multe cazuri de infectie cu virusul B al hepatitei.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea medicala trebuie sa aleaga recomandarea care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.

Apoi este necesara gasireia schemei potrivite bolii dvs.

Pentru a recomanda aceasta schema potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.

Recomandarile noastre in hepatita cronicaRegim pentru hepatita C

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 37 de ani de practica medicala, -stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 dupa 37 de ani de experienta in sistemul de stat la cel mai inalt nivel, am trecut exclusiv in cel privat (cu care aveam colaborare de cca 10 ani),  si am o colaborare foarte buna cu Clinica Sante str Magura Vulturului 87 din Bucuresti , unde am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, bilire, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu).

Este evident ca in privat am scapat de cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, lucrez in conditii …. normale.

Lucrand numai in privat, consultul se poate face rapid, in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de aspteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web. Secretara va va face o programare foarte rapid

 Alte articole despre hepatita B

Factorii care influenteaza evolutia hepatitei cu virus B

Evolutia si complicatiile hepatitei B

 

11 comentarii la „Regimul alimentar in hepatita B

  1. Buna seara dle doctor.

    Am VHB si in prezent urmez tratamentul cu Baraclude de 0,5 mg. Alcoolul si celelalte alimente „periculoase” le-am eliminat din dieta insa cafeaua nu. Si beau o cana de 250 ml pe zi. Va rog sa-mi spuneti daca este bine sau nu.

    Va multumesc

  2. nora mea a nascut fetita la 7 luni si are hepatita b poate fi si fata cu virus? si are viremia mare cum se poate trata si cu ce? asi dori si un nr.de tel.sa vorbesc cu doctor de specialitate daca se poate.VA multumesc mariana

  3. am hvb si hvc de 3 ani, ji nu am avut nici un fel de tratament,nici no sa am vreodata k nu-mi permit, traesc o viata tensionata,beau alcol rar dar in exes, nu tin regim si nu am tinut vreodata,si deja a inceput pielea sa ma manince,i-mi simt ficatul cum se chinuie sa supravietuiasca,ma mai si inteapa cate odata,vreau doar sa stiu cam cat mai am de trait.
    va multumesc
    Stefan

  4. Buna ziua,

    Eu am virus B+D, fac interferon de 3 luni, transaminazele care erau 200 au scazut la 30…as vrea sa stiu, e recomandat sa mai iau suplimente alimentare pentru mentinerea sanatii generale, nu numai a ficatului, cum ar fi vitamine sau minerale, ( E, C, seleniu, zinc) ..? sau aceste vitamine alimenteaza si virusii si mai bine sa ma abtin ?

  5. Am hepatita B cronica cu trasaminazele peste 200 si fumez un pachet de tigari pe zi cum ma afecteaza si ce tratament naturist miar fi de folos deocamdata iau Hepato Protector?

  6. am hrpatita b,purtator si la analize mi a iesit AST-TGO 53 UM.si ALT- TGP 65 UMtrebuie sa ma ingrijorez?
    este hepatita cronoca?
    Va multumesc

  7. buna ziua sunt declarat purtator inactiv cu virusul B.eu locuiesc in italia. am schimbat cativa dr. deoarece ma streseaza foarte tare indea ca sunt bonlav (sanatos) dintr.e care toti mi.au spus ca va trebui sa fiu precaut tot restul vieti ca se poate trezi virusul dar nu pot scapa de el ca nu exzista tratament.. de un an numai fumez numai beau alcol in rest alimentatia normala doar am redus fas food.ul. intrebarea mea este dumneavostra ma puteti scapa de acest virus? sa ma internez sa fac un tratament un regim.. indiferent de cost! astept un raspuns(mail)multumesc.

  8. Sunt insarcinata in primul trimestru de sarcina si mi-au iesit antigeni HBS 6784 am motive sa ma ingrijorez?

  9. o simpla analiza la varsta de 14 ani am aflat ca am virusul hepatic b cu o incarcatura virala de peste 21 de milioane ceva de ne scris in cuvinte am inceput terapia cu tratamente cum arfi leacuri babesti si multe altele auzite,,, api am depus un dosar la acasa de aigurari si meau aprobat la urgenta interferon nu mea dat nici un rezultat apoi lam intrerupt si am inceput un alt tratament apoi am ajuns la tratamentrul cu BARACLUDE DE 1 MG am ajuns cu virimia nedectectabila dupa un tratament multumesc doamnei doctor DIN GALATI asa dar credeti in medicul dvs si osa fie bine multumesc

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PROGRAMARE
CLINICA harta
%d blogeri au apreciat: