Despre dr Ditoiu, programari, contact

Hepatita … ascunsa

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog – hepatolog

Aud destul de des pacienti spunand ca au avut o “hepatita ascunsa”.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina, dar este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. Din aceasta cauza pacientul nu merge la medic, si nu face analize. In majoritatea cazurilor hepatita se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism, dar raman anumite analize modificate..

Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatiile nu se aplica automat tuturor pacientilor. Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs,sau ,daca aveti drum prin Bucuresti  sau sunteti din zona, puteti apela la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale.

Care sunt cauzele hepatitei ascunse?

Cauzele hepatitei ascunse nu sunt evidente, deoarece boala neavand simptome in faza acuta nu a fost investigata si diagnosticata, iar mai tarziu este posibil ca modificarile restante ale analizelor sa nu fie concludente pentru stabilirea diagnosticului.

Este evident ca pentru a banui ca un pacient a avut o hepatita nediagnosticata si netratata, un medic trebuie sa aiba anumite indicii. Cel mai frecvent se porneste la cautarea consecintelor unei hepatite ascunse pornind de la urmatoarele elemente:

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice in timp sunt:

 • Infectie cu virusul hepatitei B
 • Infectie cu virus  C sau D
 • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
 • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Simptomele hepatitei ascunse

Hepatita ascunsa nu da nici un simptom ( de aceea se si numeste ascunsa) sau ismptomele sunt minore fiind confundate cu probleme gastroinitestinale obisnuite (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) sau viroza respiratorie.

Ce urmari poate avea o hepatita ascunsa?

Hepatita acuta virala sau de alte cauze nediagnosticata si netratata (numita si ascunsa) poate avea sau nu urmari:

 • poate sa nu aiba nici o urmare simptomatica sau functionala, in organism persistand doar markerii de imunitate impotriva virusului B sau C dar fara AgHBs sau ADN sau ARN viral (adica cu viremie nedetectabila), deci practic sa se vindece singura prin resursele proprii ale organismului
 • poate sa stea o perioada mai lunga sau mai scurta in stadiul de purtator inactiv de virus hepatitic , cu evolutia obisnuita acestei forme de infectie – vezi aici
 • virusul poate persista in organism sub forma oculta.
 • in cazul altor cauze, este posibil ca in urma vindecarii capacitatea functionala totala hepatica sa ramana scazuta
 • boala se poate croniciza – hepatita cronica
 • hepatita cronica paote evolua catre ciroza hepatica
 • in oricare din stadiu sau situatii, poate sa apara cancerul de ficat indus de virus

In cazul virusului B hepatita acuta ascunsa poate evolua conform schemei alaturate.

Exista si o forma de „hepatita oculta cu virus B” , descoperita intamplator de obicei datorita lipsei AgHBs sau  la testarea viremei unei persoane care a avut virusul B, si care este definita prin

 • prezenta ADN VHB in sange <200ui/l sau
 • prezenta ADN viral in ficat (detectabil la punctia biopsie hepatica sub forma de cccADN)
 • absenta AgHBs.

Care sunt riscurile persoanelor cu hepatita oculta ?

Persoanele cu hepatita oculta virala nu sunt chiar … complet sanatoase, aceasta stare presupund si existenta anumitor riscuri:

 • pot transmite virusul pe caile obisnuite
 • pe parcursul vietii  in anumite situatii virusul B sau C poate sa-si reia inmultirea cu cresterea viremiei sau aparitia hepatitei cronice.

Aceste situatii cu risc de reluare a replicarii virale sunt mai frecvent intalnite la:

 • utilizatorii de droguri pe cale intravenoasa
 • cancer cu diferite localizari
 • boli hematologice maligne
 • tratamente citostatice sau cu imunodepresoare, etc

In privinta persoanelor cu hepatita ascunsa de alte etiologii (toxica, alte cauze) ficatul poate ramane cu oarecare sensibilitate, functiile sale nefiind recuperate 100%, iar in cazul aparitiei altor agresiuni sau suprasolicitari hepatice ficatul sa dea semne de „oboseala” sau chiar evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

In cazul hepatitei ascunse virale, desi initial hepatita nu a dat nici un fel de simptom, pe parcursul vietii, este posibil ca prin persistenta (ramanerea) in organism a virusului inactiv, acesta sa se reactiveze, sa inceapa sa se inmulteasca, putand astfel sa apara hepatita cronica, la zeci de ani de la hepatita „ascunsa” initiala. Existenta unei forme asimptomatice de hepatita virala are mare importanta, deoarece evolutia ei ulterioara este similara cu hepatita manifesta (cu icter si analize anormale); de exemplu, dupa o „hepatita ascunsa” poti sa ramai cu virusul B sau C, iar aceste virusuri prin distrugerea ficatului pot da hepatita cronica B sau C , ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat. Riscul unei hepatite B oculte de a se reactiva nu este mare , cca 5%, mai mic decat in situatiile de purtator inactiv de virus B.

Hepatita ascunsa forum

Buna ziua, caut urgent un gastroenterolog bun pentru hepatita, cred ca am o hepatita ascunsa, dar toate analizele sunt normale, sunt obosita si fara vlaga, poate fi hepatita ascunsa? Multumesc.

Din ce scrieti dvs nu imi dau seama daca este o hepatita de vre-un fel sau nu.

Am viremie B nedectabila dar AcHBc pozitivi, adica am avut hepatita B, nu am AcHBs. Este posibil sa am virusul in ficat, pot face cancer de ficat, imi este frica..

Este posibil sa aveti virusul in ficat,dar riscul acesta este foarte mic, mai mic decat acela de a face.. cancer de plaman daca fumezi.

Am o problema cu hepatita ascunsa de mai multi ani si nu prea stiu ce am, am citit ce ati scris mai sus, dar parca nu se potriveste cu ce am eu, ce sa fac? M-a vazut un doctor gastroenterolog, dar nu m-am lamurit cum este situatia mea

Am incercat sa prezint aceasta problema in articolul de mai sus, datele sunt informative, generale, ori fiecare bolnav are caracteristicile bolii lui, diferite de alt altor bolnavi. Scopul articolului nu este sa va puneti singur diagnosticul  sau sa va pun eu diagnosticul pe net (lucru imposibil si nepermis de lege in ROMANIA), ci sa va informati referitor la boala ,  analize, simptome,etc. Daca nu va incadrati in cele scrise mai sus, si credeti ca problema dvs de sanatate merita lamurita,este normal sa mergeti la un medic specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru a evalua complet situatia dvs dupa consult medical, asa este normal.Ca regula generala, cred ca cu cat lamuresti problema medicala mai din pripa, cu atat ai sanse sa stopezi evolutia bolii, si nu totdeauna boala se poate vindeca, depinde de cat de avansata este.

Multi dintre dvs ma intreaba ce sa faca daca au fost deja la un medic specialist si nu s-au lamurit cum stau lucrurile cu situatia lor medicala, mai ales ca in spitale este un aflux de pacienti atat de mare incat medicii nu au timpul necesar sa ii sfatuiasca asa cum ar trebui. In cazul acesta eu as cere o a doua opinie medicala de la un specialist gastroenterolog care sa aiba timp si de explicatii, nu vad alta varianta -sau puteti sta sa vedeti ce se intampla, dar mie mi se pare riscant.  Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.
MENTIUNE

Scopurile siteului sunt de a furniza informatii medicale usor de inteles pentru pacienti, dar si de a ne promova activitatea noastra medicala

 

 

 

 

Dr Ditoiu Spital Fundeni -gastroenterolog-hepatolog

Sunt Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie, hepatologie, boli interne, endoscopie digestiva – colonoscopie in Romania, Olanda si Franta, doctor in medicina Din 1990 lucrez la Institutul clinic Fundeni Clinicade medicina interna avand peste 30 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara, medic specialist, medic primar si terminand cu doctoratul Sunt cadru universitar prin concurs, actualmente sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale . De 20 de ani sunt Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului SCURT TRASEU PROFESIONAL: In 1982 – am absolvit Facultatea de medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi, sef de promotie (media generala 10 – 50 de examene + diploma) poate vi se pare o lauda, dar a fost o munca imensa sase ani, si au fost 2500 de absolventi in promotia mea click → Diploma absolvire 1, Foaie matricola 2 In 1982 imediat dupa absolvire, am luat repartitie in Bucuresti pentru stagiatura In perioada 1982 -1985- medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina In perioada 1985-1988 nu a fost nici un concurs in tara, de aceea am fost medic de medicina generala la dispensarul rural, com Dorobantu Jud Calarasi In 1988 a fost primul concurs dupa patru ani, si am devenit prin concurs cercetator stiintific in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti Tot in 1988 am promovat al doilea concurs de medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti In perioada 1988 – 1991 – am fost medic rezident la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti In 1991 am devenit medic specialist de boli interne Spitalul Fundeni In 1991 am promovat alr concurs de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni, condusa de profesorul Lucian Buligescu In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 am fost si medicul personalului din Institutul clinic Fundeni In 1993 – am urmat specializarea in endoscopie digestiva superioara, colonoscopie cu profesorul Alexandru Oproiu, cu supraspecializari ulterioare in Olanda (1993) Franta (1996 si 1998) si Romania In 1996 am devenit medic primar boli interne In 1996 am promovat examenul de medic specialist gastroenterologie – a doua specialitate In anul 2000 am devenit medic primar gastroenterologie Tot in anul 2000 am devenit doctor in stiinte medicale – gastroenterologie, conducatorul doctoratului fiind profesorul Lucian Buligescu, cel mai mare hepatolog din Romania in acel moment. In anul 2001 am promovat alt concurs de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 150. 000 de consultatii medicale 65.000 endoscopii digestive superioare 20.000 de colonoscopii peste 1000 de biopsii hepatice

4 thoughts on “Hepatita … ascunsa

 1. buna ziua domnule doctor! as avea o mica nelamurire in ceea ce priveste unul din markerii hepatici din lista analizelor mele…am fost deja diagnosticat cu hepatita cronica cu virus b,fapt reiesit si din viremie aprox.487032ui/ml,urmez deja un tratament,dar totusi nu inteleg de ce AcHbe este pozitiv in conditiile in care AgHbe este negativ iar AcHBcIgG tot pozitiv,as dori daca puteti sa ma lamuriti daca acest lucru este mai bun sau mai rau pentru mine sau este vorba despre o tulpina mai puternica,avand in vedere ca in tabelul de pe site in care sunt aratate diferitele tipuri de hepatite nu gasesc aeasta combinatie a markerilor AgHBs pozitiv,AcHBe pozitiv,AgHBe neg,AcHBcIgG poz,iar medicul meu nu prea m-a lamurit in acesta privinta.Precizez ca analizele au fost facute pana sa incep tratamentul cu entecavir.Va multumesc anticipat pentru lamuriri.

 2. Acum 12 ani mi.au descoperit la analize ca eram purtatoare de virus HB . Hepatita activa nu stiu cand am facut.o probabil a fost ascunsa , iar acum in prezent s.a cronicizat , viremia inca este mica nu fac tratament , intrebarea mea este , la fiecare analize(3 luni) imi creste cate putin viremia , poate sa.mi creasca deodata mult , a.s avea vre.un
  simptom sa.mi dau seama ?

Aici puteti posta un comentariu referitor la tema articolului de mai sus

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.