Hepatita cu virus C este larg raspandita in lume, 170.000.000 de cazuri – vezi foto.
In mod normal, hepatita cronica cu virus C apare la un interval mai mare sau mai mic dupa o hepatita acuta cu virus C.
Simptomele hepatitei acute cu virus c
Simptomatologia obisnuita in hepatita C acuta, poate fi insa atat de stearsa incat de multe ori pacientul face boala fara sa stie. De aceea, sunt frecvente cazurile in care se diagnosticheaza hepatita cronica cu virus C fara ca pacientul sa stie ca a avut hepatita acuta.
Atunci cand exista, cele mai frecvente simptome de hepatita acuta cu virus C sunt:
- Oboseala
- Dureri musculare , transpiratii , cefalee si febra ca intr-o stare gripala
- Inapetenta = LIPSA POFTEI DE MANCARE
- Unele tulburari digestive ( greata, varsaturi, diaree, balonare, dureri abdominale)
- Uneori icter
Deseori, simpromele reduse fac ca diagnosticul de hepatita acuta sa fie intamplator, infectia
VHC fiiind frecvent subdiagnosticata in 75% din cazuri – in medie doar un sfert dintre pacientii
infectati isi cunosc diagnosticul, restul neputand sa beneficieze de tratament, dar
reprezentand o sursa continua de transmitere a infectiei
Hepatita acuta cu virus C netratata sau nevindecata sub tratament, evolueaza spre hepatita cronica in pana la 80% dintre cazuri, iar dintre acestea 20-40% evolueaza spre ciroza hepatica. la randul ei, ciroza poate sa evolueze cu complicatii, inclusiv cancer hepatocelular.
In rezumat
- Hepatita cu virus C poate fi acuta sau cronica
- Hepatita acuta are unele simptome, dar frecvent trec neobservate
- 80% dintre cei cu hepatita acuta cu virus C ajung sa faca hepatita cronica (deci cca 20% se vindeca complet)
- 20-40% dintre cei cu hepatita acuta cu virus C pot sa faca ciroza sau cancer de ficat (deci60-805 NU fac ciroza sau cacner de ficat, cele mai frecvente complicatii ale infectiei cu virusul C
Cum se pune diagnosticul infectiei cu virusul hepatitei C?
Diagnosticul de hepatita cu virus C se bazeaza pe teste obisnuite de explorare a functiei ficatului (transaminaze ALT), teste serologice – de detectie a anticorpilor anti-VHC si teste moleculare – de detectie a acidului nucleic viral ARN VHC (viremiei). Acestea nu se modifica in acelasi timp. De exemplu, atunci cand pacientul are primele simptome de hepatita acuta, este crescut doar RNA VHC, apoi cresc transaminazele, si ceva mai tarzbiu apare si cresterea antiVHC. Dupa mai multi ani, simptomele pot sa nu mai existe, anti-VHC sa se mentina crescut, viremia (RNA VHC) sa fie detectabil sau nu, iar marimea transaminazelor sa oscileze (vezi graficul alaturat).In prezent utilizam teste serologice (determinarea anticorpilor VHC), cu sensibilitate de peste 99% (depisteaza 99% din cazurile de boala) , dar aparitia unui rezultat pozitiv necesita realizarea unui test molecular ulterior (determinarea virmeiei VHC), pentru a diferentia o hepatita cronica C de o infectie veche vindecata. Ambele situatii au anticorpi VHC dar, numai hepatita cronica are si viremie detectabila. Pentru ca anticorpii VHC apar relativ tarziu de la infectie, iat cautarea lor prea devreme da rezultat negativ, pentru sustinerea diagnosticului de hepatita acuta cu virus C determinarea viremiei este obligatorie. Aparitia ARN VHC poate fi detectat la doar cateva zile de la contactul infectant.
Testele de depistare a viremiei VHC utilizate de noi in prezent pot fi calitative (determina prezenta sau absenta virusului C) sau teste cantitative (determina numarul de copii de ARN VHC dintr-un mililitru de sange)
Care sunt genotipurile virusului C al hepatitei
Exista mai multe tipuri genetice de virus C genotipuri) care au raspandire diferita in diferite regiuni geografice:
- Genotipul 1a
- Genotipul 1b
- Genotipul 2 – 2a, 2b, 2c & 2d
- Genotipul3 – 3a, 3b, 3c, 3d, 3e & 3f
- Genotipul4 – 4a, 4b, 4c, 4d, 4e, 4f, 4g, 4h, 4i & 4j
- Genotipul 5a
- Genotipul 6a
La pacientii care au indicatie de tratament antiviral, trebuie facuta si genotiparea (determinarea tipului de virus C infectant), deoarece atat durata tratamentului, cat si dozele de medicamente utilizate depinde de genotipul VHC infectant.
Sensibilitatea la medicatie a diferiritelor genotipuri este diferita, genotipul 1 fiind cel mai greu de tratat. In Romania aproape toti pacientii (>90%) au infectie cu genotipul 1b, de aceea in mod obisnuit nu este indicata genotiparea..
Stiti ceva despre tratamentul hepatitei C fara interferon?
Aveti toate datele aici
Daca cele scrise mai sus v-au ajutat, este bine, inseamna ca nu am pierdut degeaba sute de ore ca sa scriu materialele medicale postate pe net si sa raspund la intrebarile pacientilor in loc sa .. ma plimb
Daca aveti probleme de gastroenterologie care credeti ca necesita o evaluare de specialitate,si nu aveti inca medic hepatolog, aveti cv-ul meu aici, si va puteti programa pentru un consult in privat aici